Ukrajinski šolarji v mestu Harkov, ki se izobražujejo v improvizirani učilnici na mestnem podzemnem metroju. Foto: EPA
Ukrajinski šolarji v mestu Harkov, ki se izobražujejo v improvizirani učilnici na mestnem podzemnem metroju. Foto: EPA

Trenutno je v Ukrajini zaradi ruske invazije poškodovana vsaka sedma šola, 3500 izobraževalnih ustanov je utrpelo škodo, okoli 400 pa je popolnoma uničenih, je februarja dejal namestnik ukrajinskega ministra za izobraževanje Jevgen Kudriavets in dodal, da napadi na izobraževalno infrastrukturo kršijo pravico otrok do izobraževanja in vplivajo na kakovost izobraževanja, socializacijo in družbeno integracijo.

Novo podzemno šolo bodo zgradili za učence dveh bližnjih šol, tako da bo pouk potekal v dveh izmenah. V bližnji nadzemni šoli pa gradijo tudi zavetje pred sevanjem, ki bo služilo tudi kot učilnica za učenje brez povezave, je poročal Eronews.

Učilnica na harkovskem podzemnem metroju. Foto: EPA
Učilnica na harkovskem podzemnem metroju. Foto: EPA

Medtem ko so nekateri starši previdni glede pošiljanja svojih otrok v šolo, ker je država v vojni, drugi pravijo, da je pomembno ohraniti občutek normalnosti. "Naša šola je edina v tej soseski, druge možnosti za otroke ni. Starši so se zelo dobro odzvali, nekateri pa še razmišljajo, ali je to potrebno ali ne," je pojasnila ravnateljica Ljudmila Zlatova.

"Bili smo zelo veseli in otroci so bili zadovoljni, pogrešajo živo komunikacijo. Dandanes se otrokom slabša vid, ker nenehno sedijo za računalnikom in se njihove oči ne spočijejo," je povedala mati enega od učencev.

Guverner: Zgradili bomo 10 podzemnih šol

Ivan Fedorov, guverner zaporoške oblasti, je prejšnji mesec napovedal, da bodo v regiji zgradili deset podzemnih šol, od teh jih pet že gradijo. Odprli naj bi jih do konca leta. "Smo na dobri poti, da jeseni začnemo izobraževalni proces v novih podzemnih šolah," je dejal.

Prejšnji mesec so pri Human Rights Watch (HRW) v svojem poročilu 'Izobraževanje pod okupacijo' zapisali, da je ruska invazija ukrajinski izobraževalni sistem postavila pod ogromno obremenitev. Poročilo navaja tudi, da so ukrajinski nacionalni in lokalni izobraževalni organi s podporo ukrajinske civilne družbe in mednarodnih donatorjev sprejeli številne inovativne korake za zagotavljanje izobraževanja, ki vključujejo prizadevanja za razširitev spletnega učnega načrta, ki je bil v veljavi od pandemije covida, in zdaj vključuje 10.000 videolekcij, ki pokrivajo učni načrt od petega do enajstega razreda.

Svetovna banka ocenjuje, da bo za obnovo Ukrajine po vojni potrebnih 378 milijard evrov. Foto: Reuters
Svetovna banka ocenjuje, da bo za obnovo Ukrajine po vojni potrebnih 378 milijard evrov. Foto: Reuters

V Zaporožju je največja jedrska elektrarna v Evropi

Minili sta že več kot dve leti, odkar je Rusija napadla Ukrajino, in v tem času je bila civilna infrastruktura, vključno s šolami, večkrat tarča, je še poročal Euronews.

Zaporoška oblast ima največjo jedrsko elektrarno v Evropi, ki pa jo je ruska vojska zasegla kmalu po invaziji. Spopadi okoli elektrarne so že večkrat sprožili strahove, saj se mnogi po Evropi bojijo nove jedrske katastrofe. Mednarodna agencija ZN-a za jedrsko energijo je že večkrat posvarila pred boji v elektrarni in okoli nje.

Poročilo Svetovne banke, objavljeno februarja, ocenjuje, da bodo stroški okrevanja in obnove Ukrajine v naslednjem desetletju znašali 378 milijard evrov.