Biden je ob odstopu podprl Kamalo Harris. Foto: Reuters
Biden je ob odstopu podprl Kamalo Harris. Foto: Reuters

Kolege demokrate je pozval, da skupaj najdejo kandidata, ki lahko premaga Trumpa. Hkrati je izrazil podporo kandidaturi podpredsednice Kamale Harris za predsedniške volitve, ki bodo 5. novembra.

Bo demokratska kandidatka za ameriško predsednico Kamala Harris? Foto: Reuters
Bo demokratska kandidatka za ameriško predsednico Kamala Harris? Foto: Reuters

"Kolegi demokrati, odločil sem se, da ne sprejmem nominacije in da svojo energijo do konca mandata posvetim predsedniškim dolžnostim. Moja prva odločitev kot kandidata demokratov leta 2020 je bila, da izberem Kamalo Harris za podpredsednico. In to je bila najboljša odločitev, kar sem jih sprejel. Danes izražam polno podporo Kamali za uradno kandidatko stranke. Demokrati – čas je, da stopimo skupaj in premagamo Trumpa," je zapisal v pismu.

Čeprav se umika iz predsedniške tekme, je zapisal, ne namerava odstopiti s predsedniškega položaja, temveč bo ostal v Beli hiši do konca svojega mandata. Podrobnosti o svoji odločitvi bo pojasnil v nagovoru narodu prihodnji teden.

Biden je odločitev sprejel, potem ko so po porazni predstavi na soočenju z republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom konec junija nanj začeli pritiskati tako kolegi iz demokratske stranke kot donatorji. V nedeljo ga je k umiku pozval neodvisni senator iz Zahodne Virginije Joe Manchin.

Hkrati so javnomnenjske ankete pokazale, da mu je upadla podpora in da ima njegov republikanski izzivalec Trump prednost.

81-letni Biden je bil prejšnji teden pozitiven na testu za covid-19 in po poročilih zdravnika Bele hiše dobro okreva.

81-letni Biden je bil prejšnji teden pozitiven na testu za covid-19. Foto: Reuters
81-letni Biden je bil prejšnji teden pozitiven na testu za covid-19. Foto: Reuters

Demokrati se bodo morali zdaj odločiti, kdo bo njihov kandidat. Čeprav je Biden podprl Kamalo Harris, za zdaj enotnosti v stranki glede njene kandidature še ni.

Kamala Harris je sicer po Bidnovem umiku iz kampanje po poročanju Guardiana sporočila, da bo skušala pridobiti predsedniško nominacijo, združiti Demokratsko stranko in ameriški narod ter poraziti Donalda Trumpa.

Nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton in njegova žena Hillary Clinton, nekdanja ameriška državna sekretarka, sta podprla Kamalo Harris za demokratsko predsedniško nominacijo.

Nekdanja predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi, ki je v preteklih dneh vneto nagovarjala Joeja Bidna k umiku iz predsedniške tekme, je Bidna razglasila "za domoljubnega Američana in enega najbolj odmevnih predsednikov v ameriški zgodovini", vendar pa v svojem sporočilu ni posebej podprla Kamale Harris kot njegove naslednice.

Bidnovo odločitev je pohvalil tudi nekdanji ameriški predsednik Barack Obama, ki se je zavzel za "odprt nominacijski proces" na konvenciji demokratov v Chicagu avgusta letos, poroča Guardina.

Demokrati ga hvalijo, republikanci ga pozivajo k odstopu s predsedniškega položaja

Donald Trump je objavil, da Joe Biden ni primeren za predsednika ZDA. Foto: AP
Donald Trump je objavil, da Joe Biden ni primeren za predsednika ZDA. Foto: AP

Republikanski kandidat za predsednika ZDA Donald Trump je po poročanju BBC-ja na svojem omrežju Truth Social objavil: "Joe Biden ni bil primeren, da bi kandidiral za predsednika in zagotovo ni primeren niti za predsednika – in nikoli ni bil!" Kot je dodal, so vsi okoli njega, vključno z njegovim zdravnikom in mediji, vedeli, da ni sposoben za opravljanje predsedniške funkcije.

Predsednik ameriškega kongresa, Trumpov zaveznik Mike Johnson pa je na omrežju X sporočil, da če Biden ni sposoben kandidirati za predsednika, potem tudi ni sposoben, da opravlja funkcijo predsednika, zato mora takoj odstopiti.

"Naš predsednik je onesposobljen. Demokrati so to vedeli in so lagali Američanom. Volivci jim tega ne bodo oprostili," je sporočil kongresnik Richard Hudson in izrazil dvom o Bidnovih sposobnostih, da nadaljuje delo na položaju predsednika ZDA do konca mandata.

Povsem nasprotno pa demokrati Bidna po odstopu od kampanje hvalijo kot resničnega domoljuba.

Vodja demokratske večine v senatu Chuck Schumer je odločitev predsednika ZDA Joeja Bidna, da odstopi od predsedniške kampanje, označil za dejanje resničnega domoljuba in ga pohvalil, da je dal interese stranke in države na prvo mesto, poroča CNN. Podobno so se odzvali drugi ugledni demokrati.

Predsednik nacionalnega odbora demokratske stranke Jamie Harrison je sporočil, da je Biden veliki vodja, dober in dostojen človek, ki je veliko storil za državo in ljudi.

Guvernerka Michigana Gretchen Whitmer, ki se omenja kot možna naslednica Bidna za kandidaturo demokratske stranke, je sporočila, da bo njena vloga na letošnjih volitvah ostala enaka. "Naredila bom vse, kar lahko, da izvolimo demokrata in ustavimo Trumpa," je zapisala na omrežju X.

Vodja poslanske skupine v ameriškem senatu Dick Durbin iz Illinoisa je sporočil, da se mora stranka zdaj poenotiti za kandidatom, ki lahko premaga Trumpa, guverner Kalifornije Gavin Newsom, ki je prav tako v igri za morebiten prevzem Bidnove kandidature, pa je sporočil, da se bo Biden zapisal v zgodovino kot eden najbolj nesebičnih predsednikov.

Joe Bidnu se je za njegovo predsedovanje zahvalil tudi senator Bernie Sanders, češ da je najbolj od vseh ameriških predsednikov skrbel za delavski razred.