Ban je dejal: 'Skupaj smo se znašli v tej situaciji, zato moramo tudi skupaj delati, da se iz nje izkopljemo.' Foto: EPA
Ban je dejal: 'Skupaj smo se znašli v tej situaciji, zato moramo tudi skupaj delati, da se iz nje izkopljemo.' Foto: EPA
Poročilo o podnebnih spremembah

"Potem ko sem si ogledal nekatere največje zaklade na Zemlji, ki so ogroženi zaradi dela človeških rok, skromno stojim tukaj pred vami in vas prosim, da ukrepate. Nevarnosti so resnične, zato se proti njim lahko borimo," je dejal v Valencii ob predstavitvi letošnjega poročila o podnebnih spremembah.

Proces bi se moral začeti decembra na okolijski konferenci ZN-a na Baliju, je dejal Ban in še poudaril, da bi morali najti takšno pot za zmanjševanje toplogrednih plinov, ki jo podpirajo vse države.

Znanstveniki iz 130 držav, združeni v Medvladni skupini ZN-a za podnebne spremembe (IPCC), ki je bila za svoje delo nagrajena tudi z Nobelovo nagrado, so v poročilu ugotovili, da so te spremembe v nebo vpijoče, a da je mogoče zavreti najbolj črn okolijski scenarij z razmeroma nizkimi stroški.

Negativni učinki neizogibni, preprečitev katastrofe še mogoča
Po besedah vodje skupine Rajendre Pachaurija ima namreč človeštvo na srečo tako tehnologijo kot tudi finančna sredstva za omejitev katastrofalnih posledic globalnega segrevanja, vendar pa je za znižanje izpustov toplogrednih plinov potrebno ukrepati takoj. Opozoril je še, da se morska gladina še čez stoletja ne bo stabilizirala, četudi bi raven izpustov ogljikovega dioksida ostala nespremenjena.

Poleg tega so znanstevniki posvarili, da bo med 20 in 30 odstotkov živalskih vrst v nevarnosti za izumrtje, če se bo globalna temperatura povečala za 1,5 do 2,5 stopinje Celzija.

A. P.

Poročilo o podnebnih spremembah