Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 23. dec. 2023

TV Slovenija 1 • Sob, 23. dec.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Božiček se je odločil, da bo božični čarovniji naredil konec. Nič čudnega, saj smo mu ljudje z onesnaževanjem okolja zapackali dom, poleg tega pa je dolga leta skrbel za božična darila, njega pa ni nihče obdaroval. V znamenje protesta zato letos ne bo daril. A tu je Ribič Pepe s plešočo in iskrivo družbo Nole in drugih mladih pomočnikov. Mu bo uspelo rešiti božič?

Božič je! Igralna skupina gre na božično predstavo. Nekateri so prvič v gledališču.

Mili in Moli sta se spoprijateljili zaradi svojih muckov, Ladke in Mačija, ki sta dobila naraščaj. A vse ni šlo kot po maslu. Mili in Moli sta imeli težavo: morali sta poiskati dom za vse mladičke. Milijin oče je vztrajal, da morajo vse do zadnjega oddati. Zgodba se veselo razplete, ko zadnjega mucka podarijo kapitanu. Mucek Buči tako postane pravi mornar.

Luna je mojstrica peke piškotov. Pomočnik je njen očka, ki je sicer tudi glavni osumljenec v primeru praznih škatel za shranjevanje slaščic. A škatle bodo kmalu spet polne, saj že izbirata sestavine in pripomočke za sladko ustvarjanje. Tudi v Studiu Kriškraš bo dišalo, pošasti Bu in Ba sta se domislili prav posebnega pekovskega tekmovanja za Božička.

Kaj praznuje zofa Zofka? Rojstni dan ali božič? Nejko pripravlja rojstnodnevne balone in konfete, medtem ko Gaki, Anka, Izabela, Ada in Malinka prinašajo božične okraske. V zraku je vonj po zmešnjavi. Bodo Zofkarji z dokazi uspeli prepričati Nejka, da je pomešal dneve na koledarju? Naj se praznična Z kot Zofka prične.

Kmalu bo božični večer in danes Božiček pride po pisma! Vse je pripravljeno, želje so zapisane, stanovanje okrašeno. Le ena težava je … Božiček se je zataknil, padel skozi okno in obležal na tleh. Zdaj postavlja čudna vprašanja, na primer, kaj pomeni Božiček, zakaj vam jaz kupujem darila in podobno. Obeta se prava božična katastrofa in Firbcologi morajo nujno nekaj ukreniti. Medtem Lars in Marli pečeta božično testo za medeno hišico, Nola in Lars K. se učita hitrostnega drsanja, Mila in Hugo pa spoznata reševalne pse. Božiček, si že kaj bolje?

Praznično bo tokrat v Krompirju, saj bosta Gaja in Klemen s svojimi gosti pričarala Krompirjev žur. In ker žura brez glasbe in plesa ni, bosta v studiu v živo gostila JUNIOR SPECIAL ORKESTER iz OŠ Škofljica, dirigentsko taktirko bo vihtel Franci Krevh. V rubriki Kaj znaš pa ti? pa se bosta tokrat predstavila kar sama, s plesom in čarodejskimi veščinami.

V 10. oddaji vlada praznično vzdušje, studio so napolnili Božički in diši iz pečice. Za lovoriko v znanju se pomerijo Matija, Jan in Luka iz OŠ Šmarjeta (rumeni) ter Tinkara, Lili in Teo iz OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica. Vsi so ljubitelji sladkobe korenja, se dobro spopadajo s knjižnimi težavami in sledenjem živali. Eksperiment zavežejo v nahrbtnik in na livadi v labirintu pa se soočijo z vlago. Kdo si bolj nahrani možganske celice in kdo je hitrejši pri zlaganju lončkov, Maja, Nena in Saša iz OŠ Gornji Petrovci ali Jaka, Matej in Mark iz OŠ Kapela, poglejte v predbožičnih Malih sivih celicah.

Edini in zelo popularen kviz za mlade Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Božični prazniki so pred vrati in zadnji čas je, da postavite božično jelko in morda tudi jaslice, če jih še niste. Podobno iskanju skritega zaklada je tudi iskanje jaslic, ki vsako leto razveseljuje obiskovalce Štánjela. V Infodromu smo jih iskali skupaj s šestošolci POŠ Štanjel. Po več tednih potresne dejavnosti je v ponedeljek na islandskem polotoku Rêjkjanes izbruhnil ognjenik, ki pa se je že umiril. Pogledali smo, zakaj so potresi in izbruhi ognjenikov na Islandiji pogosti. Vse pogosteje pa se spreminja moda, ki je zelo pestra tudi pri pričeskah. Fantje s III. Osnovne šole Celje nam bodo zaupali, zakaj tako pozorno skrbijo za svoje lase. Spoznali pa smo tudi Adama, ki obvlada poznavanje obcestnih tabel in številke.

Tema praznične Osvežilne fronte je bonton. Vid je raziskal sodobna pravila lepega vedenja, na katera je močno vplivala tehnologija, Tamše in Novak bi rada spremenila zgodovino, Rok se je lotil bontona na spletu, dojenčka sta imela playdate, Mila pa je spet težila Božičku in dedku Mrazu. Ob koncu leta bosta Silvester in Bibi podelila še letne nagrade, ustvarjalci Osvežilne fronte pa sledijo tradiciji in imajo za gledalce spet svojo novo novoletno pesem.

avtor besedila: Andrej Praprotnik
avtor glasbe: Leopold Belar

Oddaja osvetli zgodovinski in glasbeni vidik najbolj znane in priljubljene slovenske božične pesmi, Glej zvezdice božje, ki jo je uglasbil Leopold Belar. Najbolj znana in priljubljena Sveta noč je nastala za božič leta 1816, in sicer v Oberndorfu pri Salzburgu in je prevedena v več kot 300 jezikov. Tudi v sodobni pop kulturi ima božična glasba posebno mesto. V pogovoru z zborovodkinjo bo tekel pogovor o današnjem dojemanju te posebne pesmi. Belarjevo melodiko označujejo kot tekočo, naravno in lahko dojemljivo. Je to skrivnost, da je prav ta pesem tako priljubljena?

Prikrade se ob koncu leta, v nas sproži nemir, pričakovanje, toplino, veselje in cel kup posebnih občutkov, ki jih lahko imenujemo zgolj božično vzdušje. Božično-novoletni prazniki po navadi vključujejo kombinacijo tradicionalnih elementov, kot so okrasitev božičnega drevesca, lučke in venčki. Prav tako so del prazničnega vzdušja pesmi in glasba, posebne jedi ter obdarovanje. Vse to smo odkrivali tudi v oddaji Ah, ta leta!

Od četrtka, 7. decembra do petka, 15. decembra so Judje po vsem svetu praznovali hanuko – praznik luči, ki je eden najlepših judovskih praznikov. V ponedeljek, 11. decembra so hanuko s svojimi prijatelji in z gosti praznovali tudi v Liberalni judovski skupnosti v Ljubljani.
Jaslice so simbolična upodobitev rojstva Jezusa Kristusa in dogodkov ob tem, kot so opisani v Svetem pismu. V teku stoletij so prerasle verski okvir, za vernega človeka pa ostale most med svetim in svetnim.

»Glej, Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi!« (Lk 1,38)
razmišlja SLAVKO KALAN

V studiu gostimo pevce klape Dalmari. Iz Maribora prinašajo Dalmacijo, so vokalna sekcija Hrvaškega kulturnega društva Maribor. Zapeli so nam tradicionalno dalmatinsko pesem More in uspešnico Oliverja Dragojevića Što to bješe ljubav. Obiskali smo Hrvaško društvo Ljubljana in pokusili madžarske rezine gospe Ankice Pavelić. Pogovarjali smo se tudi z ameriško-bosanskim pisateljem Aleksandrom Hemonom.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Helen se počuti odveč v Skeldalu. Vrne se domov, da bi pomagala očetu in bila vsaj malo koristna. Opazi tudi, da se teliček Smokey slabo počuti. Očetu se slabost ne zdi nič posebnega in noče klicati veterinarja. Gospa Hall je razpeta med Geraldom, ki se mora odseliti, in domačim Skeldalom. Svoji odločitvi mora slediti, pa naj bo še tako boleča. Gerald noče, da bi njegovega psa Rocka operirali.

ALL CREATURES GREAT AND SMALL (IV.) / 2023 / Velika Britanija
Scenarij: Ben Vanstone
Režiser: Bryan Percival
V glavnih vlogah: Anna Madeley, Samuel West, Nicholas Ralph, Rachel Shenton, Paul Hilton, Billy Hickey, Chris Coniston, Keith Hyland

Predstavljamo modre ruske mačke. Opozarjamo na praznične nevarnosti za naše mačke in svetujemo, kako jim omiliti stres. Obiskali smo Nina, 12 in pol let starega vipeta, ki ima za sabo pestro zgodovino, zdaj pa uživa v ljubečem domu. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Julija si želi pomladiti obraz s pomočjo Klemenovega posega, saj je prepričana, da bo tako lažje dobila kakšno večjo vlogo. Tatjana temu nasprotuje, čeprav njena družina živi od prihodkov moževe lepotne ordinacije. Mirjanin najstarejši sin Nikola pa se sooča z nizko samopodobo in misli, da ima preveč maščobnih oblog okoli trebuha. Zato Mirjana prosi brata Mikija, da se pomeni z nečakom. Maša zopet ponudi Juliji vlogo v reklami, tokrat foto reklami in tako njen obraz pristane na plakatih, ki so obešeni po vsem mestu. Vendar reklamni plakat ni to, kar si je Julija predstavljala.

Marko Lukan iz Stražišča pri Kranju in Matic Nosan iz Ljubljane imata veliko skupnega. Oba sta končala študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Lukan je pridobil naziv akademski slikar, Nosan pa diplomirani konservator-restavrator. V srednješolskih in študentskih časih sta se kot osebi z izgubo sluha srečevala s številnimi izzivi, saj sta oba obiskovala tudi srednjo šolo za slišeče. Danes sta zaposlena kot samostojna podjetnika in si služita kruh kot restavratorja. Obema je med šolanjem stala ob strani družina. Več v oddaji Prisluhnimo tišini 4. 2. ob 15.25.

Rojaki v Večnem mestu so v glavnem povezani z življenjem katoliške cerkve: gre za študente teologije, za redovnike, za vatikanske uslužbence in profesorje na papeških univerzah. Reportažo je pripravil Janko Petrovec.
Slavistično društvo za Prekmurje, Prlekijo in Porabje je v sodelovanju z Zvezo Slovencev na Madžarskem že drugič izvedlo Porabsko litero. Zveza Slovencev na Madžarskem in Generalni konzulat sta obeležila 25 letnico delovanja. Avtor Dušan Tomažič.
V Pliberku obeležujejo 30. letnico slovenskega kulturnega doma, obiskala jih je Petra Kos Gnamuš. Vabljeni k ogledu.

Prihodnji teden bo v naši oddaji dišalo po dobrotah iz dvorca Zemono, kjer Tomaž Kavčič nadaljuje družinsko tradicijo. Spoznali boste še Darka Korošca, ki so ga potovanja in raziskovanje slovenske glasbene pokrajine navdihnili za izdelovanje glasbil. V obeh zgodbah je veliko poguma, znanja in navdušenja.

POTAKNJENCI KRIŽANCA MAHONIJE IN ČEŠMINA
Čeprav se je narava umirila, zeleni prsti ne počivajo. Zdaj lahko pripravimo potaknjence grmovnice mahoberberis, križanca med mahonijo in češminom. Na kaj je treba paziti pri listnatih potaknjencih, svetuje Gorazd Mauer.

ZA VSE, KI VZGAJATE KALČKE
S Fanči Perdih podrobno predstavljamo vzgojo kalčkov: od izbora semen in posode, nakaljevanja, pršenja in shranjevanja. Kalčki so zimska vitaminska bombica, z nekaj znanja in truda jih prav vsak lahko vzgoji doma.

OMAKA ZA ŽAR IZ ŠIPKA
Ko šipek pomrzne, njegove semenske plodove naberemo, iz njih skuhamo marmelado ali pripravimo omako za žar. Tako je storila tudi Martina Plohl Krevh, izvirni recept iz Aljaske je posodobila na svoj način.

DEKORACIJE GLEDALCEV
Tudi v predbožični oddaji objavljamo nekaj fotografij dekoracij, ki ste jih izdelali vi, dragi gledalci.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Neki Po kar naprej čisti sneg pred hišo, a sneženje nikakor ne poneha.

Kava ali čaj? Kako odgovorite stevardesi, ko stoji pred vami z vrčem tople pijače? Čaj so prvič pripravili na Kitajskem okoli leta 2700 pr. n. št., zaradi česar je ena najstarejših pijač sveta, za katerega si je v poprečju treba vzeti več časa kot za kavo. V tokratni oddaji bomo spoznali vlogo čaja pri Japoncih, ki so iz njega naredi cel obred, ki lahko traja več ur in več jedi. Japonsko čajanko bodo pripravili Ratatujci na terenu, in to prav družba, ki ponavadi nikoli nima časa in kjer se vedno mudi: upokojenke iz Komende. A rata a ne rata?

Pred časom smo na Dobu pri Domžalah pokazali zgledno prenovo podeželske hiše. K nakupu hiše oziroma posestva sta pripadala čudovit podeželski vrt in gospodarsko poslopje zelo radodarnih dimenzij… in ravno v slednjem si je družina uredila enostavno navdušujoč dom.
Stanovanje, zasnovano pred več kot sto leti, skoraj gotovo ne more več ustrezati sodobnim zahtevam in pričakovanjem novega lastnika. Še posebej, če ga za svoj dom ureja mlada arhitekta, ki ima jasne predstave o tem, kaj želi s prenovo doseči.
Tu in tam z našimi Ambienti pokukamo še čez meje naše domovine, ampak le, če so na delu slovenski lastniki oziroma arhitekti. In ravno taka naveza nas v naslednjih minutah pelje v hrvaško Istro. Slovenski lastniki so v obmorskem mestecu skupaj s strokovnjakinjo za konservatorstvo prebudili atmosfero dragocene kulturne dediščine.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:40
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Joker je vesel, da v svoji družbi lahko pozdravi dijaka Anžeta Brodnika iz Dola pri Ljubljani. Gimnazijec 4. letnika Gimnazije Poljane se je odločil za študij geografije, saj si želi postati profesor. Lani je začel pisati poezijo in zmagal na Pesniški olimpijadi. Dobil je tudi nagrado občinstva na Pesniškem turnirju. Navdušuje se nad šahom, igral je nogomet in klavir. Že drugo leto se ukvarja tudi z improvizacijskim gledališčem. Poletja pa najraje preživlja na vikendu na morju pri stricu Gorazdu Brodniku, ki mu je tokrat zaupal vlogo super jokerja.

Melissa ima predstavitev knjige. Nick je zelo pozoren do nje, saj je to njen dan, Frances pa zato trpi, še posebej, ker ji ne nameni pozornosti. Njena ljubosumnost jezi Bobbi in dekleti se spreta. Frances se počuti zapuščeno in osamljeno, zato išče intimnost. Zaradi ljubosumnosti se vede destruktivno in gre na zmenek.

CONVERSATIONS WITH FRIENDS / Velika Britanija, ZDA / 2022
V glavnih vlogah: Alison Oliver, Sasha Lane, Jemima Kirke, Joe Alwyn
Scenarij: Sally Rooney, Alice Birch, Mark O'halloran, Meadhbh Mchugh, Susan Soon He Stanton
Režija: Lenny Abrahamson, Leanne Welham

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

21:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:00
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Avtobiografski roman Jacka Londona o mornarju, ki se s pisateljevanjem povzpne po družbeni lestvici, postane v rokah italijanskega režiserja Pietra Marcella strastno filmsko popotovanje skozi nemirno dvajseto stoletje. Nagrada za najboljšega igralca na beneškem filmskem festivalu leta 2019.

Mornar Martin Eden nekega dne iz pretepa v pristanišču reši Artura, mladeniča iz družine premožnih industrialcev. Arturo Martina v znamenje hvaležnosti povabi k sebi domov, kjer mornar spozna mladeničevo sestro Eleno in se vanjo zaljubi na prvi pogled. Razgledano in omikano dekle Martinu simbolizira družbeni položaj, h kateremu teži tudi sam, zato sklene uresničiti svoje sanje in postati pisatelj. Toda kmalu se pod vplivom starejšega intelektualca Russa Brissendena začne gibati v socialističnih krogih, to pa močno razburi njegovo izbranko.

Originalni naslov: MARTIN EDEN
Leto produkcije: 2019
Država: koprodukcijski film
Žanr: drama
Režija: Pietro Marcello
Scenarij: Maurizio Braucci in Pietro Marcello po romanu Jacka Londona
Igrajo: Luca Marinelli, Jessica Cressy, Denise Sardisco, Vincenzo Nemolato

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov