Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 26. maj. 2020

TV Slovenija 2 • Tor, 26. maj.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

08:00
Otroški program: Op!

Poznate zgodbo o Martini, ki stanuje v loncu in njenem prijatelju Dečku, ptičjem strašilu, ki prihaja k njej na obisk s svojega polja? Začelo se je zelo preprosto.
Najprej je bila Martina sama. V svojem svetu nekje sredi oblakov je zjutraj prilezla iz pisanega lonca in zvečer vanj odšla spat. Vmes pa je počela marsikaj zanimivega. Lepega dne pa v njen svet vstopi ... ptičje strašilo! Strašilo je sprva precej nerodno, počasi pa postane odličen tovariš pri Martininih domislicah.
Ta se zelo veseli: končno ima nekoga, ki mu lahko reče lepo besedo, ki ga lahko nauči kaj novega in mu včasih tudi ponagaja. Tako sta Martina in strašilo z vsakim dnem bolj nerazdružljiva prijatelja, ki skupaj odkrivata svet okoli sebe in se zabavata.

V šoli plišastih igrač, kje poučuje deklica Ajda je čudovit dan. Drin, drin! Zvonec je učence že povabil v razred.
Tudi Šviga in Bor, ki sta se ravno vpisala v Glasno šolo sta že na svojem mestu. Prav tako tudi njuni malce drugačni sošolci. Hihi, zdi se, da si Borček ni prav dobro zapolnil njihovih imen. No, kje pa je učiteljica? Ali je mogoče, da učiteljica zamuja? Zelo nenavadno, zelo zelo nenavadno! Raziščimo to skrivnost in skočimo v Studio Kriškraš!

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Oddaja Dobro jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.
Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah. Upoštevajoč delež televizijskih gledalcev je oddaja med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejžih slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Oddaja Dobro jutro se podaljšuje v Dober dan, s katerim v sodelovanju z RTV centrom Koper ob torkih in RTV centrom Maribor ob četrtkih v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin, z gledalci razpravljamo o fenomenih sodobne družbe in pripravljamo številne atraktivne pogovore. Dober dan ima svetovalni predznak in je nadgradnja Dobrega jutra.

Izodrom je posebna oddaja za otroke, v času, ko ni šole in so zaradi izrednih razmer ostali doma. Voditelja Nik Škrlec in Nika Rozman gostita različne učitelje in znane goste po Skypu, uredništvo Infodroma pripravlja novice v zvezi z aktualno tematiko, vmes pa se zvrstijo izobraževalni in razvedrilni prispevki iz oddaj Otroškega in mladinskega programa.

12:25
Otroški program: Op!

Mišo izpusti svoj novi balon in prijatelji z Mucikinim letalom odletijo za njim. Srečajo golobico Gildo, ki jim ne zna pomagati, in Oblakožera, ki vztraja, da bo on pilotiral letalo.

Niko spozna, da je potovanje po cesti, čeznjo ali celo zraven nje lahko zelo nevarno.

Pepin prijatelj poni Primož nosi očala. Pepi se zazdi, da tudi ona potrebuje očala, zato jo mami pujsa odpelje na pregled oči.

Vid se odloči, da bo postal superjunak. A ker nihče ne potrebuje njegove pomoči, kar sam zaplete Capkovega zmaja v veje dreves. Potem pa Medvedek izgine in na vrsti je superjunak ...

Nekoč je živel zajec, ki je znal strašansko hitro teči. Na svojo hitrost je bil zelo ponosen in kadar se mu je le ponudila priložnost, je tej ali oni živali, ki je ravno prišla mimo, rekel: “Jaz sem najhitrejši zajec na svetu!” In potem se je zapodil po cesti, da so se za njim dvigovali veliki oblaki prahu.
Nekega dne je zajes srečal ježa. “Jaz sem najhitrejši zajec na svetu,” mu je rekel. Jež, ki je imel dovolj njegovega bahanja, mu je odgovoril: “Že mogoče, da si najhitrejši med zajci, ampak mene, ježa, pa vendarle ne premagaš.” Zajec se je zakrohotal in rekel: “Tebe da ne bi mogel prehiteti? Saj si vendar ena najpočasnejših živali v gozdu!” “Če ne verjameš, potem bova tekmovala,” mu je odgovoril zajec. “Jutri ob zori me počakaj na robu tistele njive. Bova videla, kateri od naju bo prej prišel na drugo stran.”...

Nekoč je živela veverica, ki bi se strašansko rada omožila. Visoko v drevesni krošnji si je v duplini naredila lep domek. V kot je naložila lešnike in orehe, da bi imela z možem kaj jesti, tla je prekrila s skuhim listjem in travo, da bi jima bilo mehko, potem pa se je postavila na vejo pred duplino in se začela razgledovati naokoli za snubci.
Tam blizu je živel jež, ki mu je bila veverica všeč. Vsak dan ji je nosil sveža jabolka in jih zlagal pod njeno duplino na gozdna tla, da bi videla, kako zelo jo ima rad. “Če se vzameva, boš dober z mano?” ga je vprašala veverica. “Bom,” ji je odgovoril jež. “Mi boš nosil jabolka vsak dan tudi še potem, ko bova že poročena?” “Jasno,” je rekel jež. “In nikoli ne boš jezen name, tudi če bom kdaj sitna?” “Ah, kje pa. Jaz sploh ne bi mogel biti jezen nate,” ji je odgovoril jež. “Prav,” je rekla veverica. In začele so se priprave na poroko...

Nekoč je živela punčka Rezika, ki je živela sama z mamo. Očeta ni nikoli poznala, zdaj pa je še mama hudo zbolela. Da bi ji pomagala ozdraveti, se je odločila, da bo poiskala drevo, na katerem rastejo zlata jabolka. Z denarjem za dragoceni sadež bi lahko kupila vse potrebno za mamino ozdravitev.
Jablano čuva velik ptič, ki se sicer na vsakega ujezi, deklici pa sam utrga veliko zlato jabolko.
Z zaščito velikega ptiča je prodala v bližnji trgovini jabolko in dobila zanj toliko denarja, da je kupila zdravila za mamo in vse, kar je pri hiši manjkalo.
Ob skrbni punčkini negi je mama počasi ozdravela. Velik prič pa je prihajal na obisk, zobal drobtine ob njunem oknu in dobri deklici ter njeni mami še naprej pomagal.

Dokumentarni televizijski film Pianist v belem je portret otroškega zdravnika, humanista in glasbenika, dr. Pavla Kornhauserja.

Portretiranec je bil do konca svojega življenja aktiven, s pogledom zazrtim v prihodnost, vendar osvetljen s spomini… Nastala je pripoved o poklicni poti utemeljitelja otroške intenzivne terapije pri nas, s tem povezanem premikanju meja na tem področju, kar brez vizij in pogleda v prihodnost zagotovo ne bi bilo mogoče. Vzporedno pa je dr. Kornhauserja spremljalo tudi aktivno glasbeno ustvarjanje in organiziranje koncertov. Prikaz intimnega in družbenega sveta, ko prav začutimo, kako si duša ponovno napolni baterije, se sprosti in da razumu ponovni zalet.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.
Za karseda dober izkupiček se bo tokrat potegoval računalničar Aleš Gros iz Ljubljane. Ima dva otroka in šport je močno prisoten v njegovi družini. Hči Tinkara trenira nordijsko kombinacijo, torej smučarske skoke in smučarski tek, za kar jo je navdušil brat Matevž, ki pa je ta šport pred leti zamenjal za inline hokej. Matevž bo v oddaji v pomoč očetu in morda jima skupaj uspe osvojiti 20.000 evrov.
En tekmovalec v bitki s časom, dvanajst vprašanj na poti do visoke denarne nagrade, sedem jokerjev za srečo in eno pravilo: ni umika! Le znanje, strategija in sreča vodijo do vrha. A kako na njem ostati?

Angleški nogometaši v skupinskem delu svetovnega prvenstva 2018 niso preveč navdušili: mučili so se s Tunizijci, izgubili z Belgijci. Napovedi pred tekmo s Kolumbijci so bile nehvaležne. Na koncu vendarle uspeh Anglije, in to sploh prvič z izvajanjem enajstmetrovk.

Plavanje je bilo v Ljubljani vselej izjemno priljubljeno, že v letih po drugi svetovni vojni, ko se je na tisoče kopalcev gnetlo v Ljubljanici. Znameniti Plavalni klub Ljubljana je domoval na bližnji Koleziji, kjer so bili poleg plavalcev bazirani tudi vaterpolisti in skakalci v vodo. Ko so člani PKL v letih 1964 in 1965 postali prvi državni prvaki iz celinskega dela nekdanje Jugoslavije, so z uspehom opogumili tudi plavalce iz Beograda, Zagreba in ostalih republiških prestolnic, Ljubljana pa je postala plavalni center s šampioni kot so Dani Vrhovšek, Zlata Trtnik, Urban Dermastia in drugi.
V zlatih šestdesetih letih so vaterpolisti pod vodstvom trenerja Aca Kostiova nastopali med vaterpolistično elito, brez konkurence v Jugoslaviji pa so bili PKLjevi skakalci v vodo, ki jih je vodil najtrofejneši predstavnik generacije Janez Obšteter. Klubske uspehe je zaznamoval vsakoletni rekordni vpis novih plavalcev in nemogoče je prešteti koliko Ljubljančanov se je plavanja priučilo ravno v znameniti šoli Mihe Potočnika na Koleziji. Za razliko od mnogih drugih športnih organizacij je imel PKL v lasti tudi objekt - Kopališče Kolezija je v sedmih desetletjih klubskega obstoja trikrat zamenjalo svojo podobo. Od lesenega kopališča iz 19. stoletja, preko asfaltne lupine do klavrne podobe ob koncu stoletja, ko je območje skorajda propadlo - vse to je spremljalo klubske delavce do zdajšnje prenovljene podobe tega kultnega zbirališča ljubiteljev vodnih športov.
V obdobju osamosvojitve so imeli v klubu izrazito močno generacijo, tako so na olimpijskih igrah v Barceloni nastopili trije izmed petih klubskih olimpionikov - največje uspehe so dosegali ravno Jure Bučar in brata Majcen, preden se je med udeležence zadnjih iger v Riu uvrstil Anže Tavčar in naznanil novo ero uspehov PKLjevih plavalcev.
70 let obstoja ni malo in vsaka obletnica je svojevrstna prelomnica. Prispevek Plavalnega kluba Ljubljana slovenskemu športnemu prostoru pa je nemerljiv. Klub je večkrat preživljal krize, vzpone in padce, ni mu uspelo obdržati vaterpola in sekcije za skoke v vodo, a skrbijo za množičnost preko plavalnih tečajev za otroke in odrasle ter kljub vedno težjim pogojem za delo in trening še naprej uspešno razvijajo plavanje. Ljubljana ima zahvaljujoč klubu dolgo in bogato tradicijo vodnih športov, s številnimi aktivnimi plavalci, vaterpolisti in skakalci v vodo, ki so imeli ob sebi mnogo ljubiteljev vodnih športov. In ta tradicija živi že desetletja...

V seriji 50 knjig, ki so nas napisale, iščemo knjigo, ki nas je najbolj zaznamovala, ki nas je konstituirala kot narod, ki nas je skratka napisala. Nas je napisal Dane Zajc, katerega pesmi so komunisti med drugim označili za "konkretno negacijo NOB"?
Razlogi za to, da je ena prelomnih knjig slovenske literature 20. stoletja leta 1958 izšla v samozaložbi, so bili “ideološke, politične, tipično kranjsko zagovedne” narave, je povedal Dane Zajc o svoji prvi zbirki Požgana trava. Pesem Jalova setev so v ideološki komisiji CK ZKS razglasili za konkretno negacijo NOB in povojne založniške strukture so pokazale svojo moč. “Mislim, da je bilo v tistih časih mnogo slovenskih umetnikov ovaduhov in da je vsak drugi slovenski umetnik izobraževal policijo ..., tako da je morala biti policija umetniško najbolj izobražena ustanova na Slovenskem,« je kasneje povedal Zajc, ki je bil leta 1951 tudi zaprt zaradi političnih stališč. Služboval je v knjižnici, igrali in recitirali po so ga po vsej Sloveniji in v tujini. O tem, kako sta to počela ob glasbi, nam je na Sv. Trojici nad Domžalami povedal igralec Janez Škof, o literarnem pomenu zbirke je spregovoril urednik Aljoša Harlamov, da pa je Zajc res eden največjih, priča tudi izjava Nobelovca Josifa Brodskega: »Jaz sem mali pesnik vélikega naroda, Dane Zajc pa je véliki pesnik malega naroda.«

18:35
Otroški program: Op!

Čirule, čarule... Ah, dajte, no, otroci ne verjamejo več v čarovnijo! Taka je tudi deklica Anastazija, ki med cirkuško predstavo iz čistega dolgčasa zaide v šotor jasnovidke Jasmin. Sprva se do nje vede zelo uporniško, nato pa jo premamijo nenavadni predmeti in eksotični hišni ljubljenčki. Je Jasmin res samo jasnovidka? S ščepcem peska deklici v hipu pričara pravljico za tisoč in eno noč. Anastazija postane njena redna obiskovalka. Počasi spoznava skrivnostni svet čarovnije in mu vedno bolj verjame.

MALA

Devetletna Mala brez plesa ne bi mogla živeti. V skupini, kjer vadi vsak dan, je najboljša plesalka, s plesom in občutkom za ritem se je rodila. V majhnem kraju živita sami z mamao, o očetu ne ve prav dosti, le to, da je umrl kmalu po njenem rojstvu. V vasi se vsak dan srečuje z romsko skupnostjo in na semanji dan ji v spominu prvič ostanejo prav ritem njihove glasbe in plesni gibi mlade romkinje ...

V ritmu indie rocka se bodo tokrat predstavili in pomerili novomeški rockerji skupine MRFY, ki so rockerji po duši, imidžu in prepričanju ter rockerski trio THE BREAKS iz Šempetra pri Novi gorici, ki menda lomi vse, kar je v glasbi predvidljivega. Kdo bo boljši, bosta ocenila Tomaž Štular in Janez Šter iz zasedb THE TIDE in BORDO.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Svoje spomine negujemo, saj se ob njih zavedamo, kdo smo. Pa so zanesljivi? Znanstveniki so dokazali, da je v človeka mogoče vsaditi spomine na dogodke, ki se mu v resnici niso nikoli pripetili. Nezanesljivost spomina ima lahko tudi tragične posledice – nehoteno krivo pričanje, ki temelji na zmotnih spominih, je v ZDA in Kanadi dokazano spravilo za zapahe vsaj 350 nedolžnih ljudi. V toliko primerih so namreč pozneje ovrgli obtožbe z analizo DNK v sledovih s krajev zločinov.

Martin bi se med prostim tednom rad intimno zbližal s Charlotte, vendar ima slabo vest zaradi Line. Line se veseli druženja ob večerji s Pernille in Runejem. Martin je na dogovor pozabil in pretrese Line z novico, da bo večer raje preživel v družbi prijateljice. Pernille Line pove, kako si je Martin vse od ločitve prizadeval, da bi se ji spet prikupil. Zdaj je na potezi Line, da pridobi nekdanjega moža: božični večer z okusno pripravljenim obedom se zdi kot nalašč za povezovanje družine. Ker pa na sveti večer nihče ne sme biti sam, Line na Martinovo povabilo sprejme na dom tudi Charlotte in njenega sina.

Najbolj nevrotični cikel: Woody Allen. Legendarna romantična njujorška komedija.

42-letni Isaac pusti službo in začne pisati svoj prvi roman. V njem pomembno vlogo igra njegovo najljubše mesto New York. Sprašuje se, kako bo plačeval preživnino nekdanji ženi Jill, okrutni lezbijki, ki sicer piše zelo zagrenjen, jezen roman o njem in njuni ločitvi. Isaac se lahko za kanček nežnosti obrne k mladi punci Tracy, ki je presenetljivo zrela, inteligentna in privlačna, a žal še vedno v gimnaziji, zato je nehvaležni Isaac ne jemlje preveč resno. Njegovo življenje se dodatno zaplete, ko se zatreska v dekle najboljšega prijatelja, novinarko Mary, s katero ima med pohajkovanjem po New Yorku razburljive intelektualne debate.

Izvirni naslov: MANHATTAN / Ameriški film, 1979 / Režija: Woody Allen / Scenarij: Woody Allen, Marshall Brickman / Igrajo: Woody Allen, Diane Keaton, Mariel Hemingway

Družabno življenje je zamrlo. A tudi v resnih časih potrebujemo sprostitev. Na Valu 202 popolnega nadomestka odpovedanih koncertov ne moremo ponuditi. Lahko pa pripravimo nastope različnih ansamblov za neomejeno število poslušalcev in gledalcev.

Naš gost je zdravnik, specialist športne medicine, prvi redni profesor iz Bosne in Hercegovine na Univerzi v Ljubljani, sicer pionir tradicionalne kitajske medicine, homeopatije in akupunkture pri nas, dr. Edvin Dervišević. V nedeljo je največji muslimanski praznik – bajram. Kako praznik pričakuje bosanska družina v Kranju? Obiskali smo prvo samostojno razstavo ilustratorke, slikarke in likovne pedagoginje Nevene Aleksovski. NaGlas! spremljajte vsako drugo soboto v novem terminu, ob 14. uri na prvem sporedu TV Slovenija.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov