Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 5. jul. 2020

TV Slovenija 2 • Ned, 5. jul.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Sveto pismo na zaslonu, Janž Znojilšek

Na Svetopisemski družbi so se odzvali na spremenjene načine branja in se povezali s cerkveno organizacijo Life Church in uporabnikom digitalnih medijev ponudili slovenski prevod Svetega pisma, ki je dostopen prek nove aplikacije You version.
Prvič predstavljamo v naši oddaji Janža Znojilška, slovenskega reformatorja, protestantskega pastorja, pesnika in urednika, ki je zaznamoval zreli in pozni čas slovenske reformacije.
Na pasti digitalne zasvojenosti pri otrocih in mladostnikih opozarjajo strokovnjaki v 81. reviji Vzgoja, ki jo izdaja Društvo katoliških pedagogov Slovenije.

07:55
Glasbena matineja

Na zaključnem srečanju, ki je letos potekalo v Kulturnem centru v Laškem, so se predstavile najboljše tamburaške skupine iz različnih regij Slovenije s številnimi gostujočimi solisti: Tamburaško društvo Drotmantraši Radenci pod vodstvom Elizabete Sarjaš, Trnički tamburaši KUD Ivan Lončarič pod vodstvom Igorja Robarja, Tamburaški orkester KUD Majšperk pod vodstvom Draga Kleina, Tamburaška skupina Carmen Cord Metlika z Viniškimi tamburaši in Tamburaši GŠ Črnomelj pod vodstvom Antona Grahka, KD Tamburaški orkester Šmartno pod vodstvom Štefana Vidica ter Tamburaši KUD Dobreč Dragatuš pod vodstvom Gregorja Zagorca.
Uživali boste lahko v predelavah slovenskih ljudskih in popularnih pesmi, pa tudi skladb iz filmskega in klasičnega žanra.

Giuseppe Tartini (1692-1770) se je rodil v Piranu in je v svojem času veljal za enega najboljših violinistov. Bil je tudi uspešen skladatelj, ki je napisal več kot sto violinskih koncertov ter številne skladbe za druge zasedbe. Tartinijevi glasbi je bil deloma posvečen tudi gala koncertu Tartini Festivala 2007. V slikoviti cerkvi Sv. Jurija v Piranu je nastopil Ansambel 'Il terzo suono', pridružili pa so se mu tudi gosti: Maria Tecla (flavta), Sergio Azzolini (fagot) in Christophe Coin (violončelo). Na sporedu je bila glasba skladateljev Geminianija, Vivaldija, Monna, Müthela ter Giuseppa Tartinija (Koncert za flavto traverso in godala v G-duru).

Catherine izkoristi lepo vreme in organizira peko na žaru. Navdih poišče v indijski kuhinji. Pripravi tandoori jagnječje burgerje. Za tiste, ki ne jedo mesa, pripravi kozice z limeto in velike nadevane šampinjone ter različne priloge, tudi svojo različico ameriške solate. Za posladek ponudi nenavaden, vendar slasten ananas s karijem na žaru.

"V demokraciji jaz novinarjev ne bi tožil. So tudi sprejemljivejše metode. Lahko jih podkupimo, sovražno prevzamemo, likvidiramo." (Žiga Potočnik, poslovnež)
Moški del redakcije odkrije Martino temno plat. Da bi jo dokončno kompromitirali, morajo dobiti materialne dokaze!
Glavno dogajanje se dogaja v fitnesu, kjer je užaljena pevka Glorija tik pred tožbo vseh in vsakega v Blisku. Nesramno so ji ukradli ekskluzivno novico njene skrbno načrtovane nosečnostne kampanje.
Marta se motivirana vrne s seminarja v toplicah. In si, vsa spremenjena, po priporočilu Monike, najame lastnega motivatorja. Kako se bo pri tem izkazal Samo, do sedaj raznašalec sendvičev in rogljičkov?
Poslovnež Žiga Potočnik fascinira vse dame v fitnesu s popolno elektronsko kontrolo nad svojimi zaposlenimi pa tudi domačimi. Da o osebnem šarmu največjega med menežerji sploh ne izgubljamo besed.

"Pri nas se nikakor ne ukvarjamo s politiko, še najmanj pa z uredniško". (Marta de Villeneuve)

Medijska zarota proti udarnemu tabloidu Blisku bo razkrita z udarnim intervjujem same odgovorne urednice. Čeprav se Vili trudi okrog Monike in jo zaman spominja na njuno romanco "v torek ob pol treh", je njegova spolna opredeljenost v očeh kolegov še vedno nejasna. Veronika, tudi globoko prizadeta zaradi odnosa kolegov do nje, se tolaži z velikimi količinami krofov, išče pomoči preko telefona za odvisnike od hrane in najde maščevanje v nelektorirani številki Bliska. Usodna zamenjava se zgodi, ko Marta osebno intervijuva slavno operno pevko Degenijo Debarovski. Ali Blisku grozi neizogiben škandal?

"Pri enajstih mesecih nisem shodil, ampak stekel. In od takrat negujem vrtoglavi življenjski tempo" ( Žiga Potočnik, poslovnež)
Monika, bodoča prva žena-pajek, si pred podvigom "vzpon na nebotičnik" na hitro zdravi vrtoglavico. Rudi se pred nevarnimi jakuzami zateče v fitnes, kjer ga prijazna Lili brez nadaljnjega skrije v solarij. Afera Debarovski se ugodno razplete: če bo Blisk objavil sliko Potočnikove priletne mame pri vezenju goblenov, bo njegova sestrična, Degenija Debarovski umaknila tožbo. Marta na kolegiju predstavi nove zaposlenim nove pogodbe za katere kolektiv takoj ugotovi, da vsebujejo absurdne klavzule. Začne se nežna romanca med Žigo Potočnikom in Lili, kraljico slovenskega fitnesa.

Žogarija je mednarodni projekt, ki že 14. leto uteleša eno naših najpomembnejših prepričanj – da šport lahko izboljša kakovost življenja mladih, jim vcepi vrednote, kot so solidarnost, poštenost, odgovornost, ter spodbudi spremembe na bolje v lokalnih skupnostih in širše. Projekt poteka v devetih državah: Slovenija, Italija, Avstrija, Madžarska, Hrvaška, BiH, Srbija, Makedonija in Črna gora, kjer želimo z organizacijo prireditev naše sporočilo predati predvsem osnovnošolskim in vrtčevskim otrokom. Osnovni namen prireditve je druženje in zabava otrok, saj želimo, da je moto FAIR PLAY SODELUJEM in NE TEKMUJEM rdeča nit dogodkov.

Serija Novi sosedje pripoveduje zgodbe o ljudeh, ki so iz različnih vzrokov zapustili svoje domove in se skušajo vključiti v novo okolje.

Danes 6-članska kurdska družina Hasan Khalil je pred osmimi leti zaradi vojne zapustila domači kraj na severu Sirije. Ob spominih na Sirijo mami Romat privrejo solze v oči. Imeli so lepo življenje. Romat je bila vzgojiteljica, mož Ismail pa krojač.
Ko se je začela vojna, sta reševala gola življenja – s hčerko in sinom sta za sabo pustila vse – družino, hišo, prijatelje … 8 let so bili na poti v neznano: Irak, Turčija, Grčija. Na poti sta se rodila še dva otroka. Zdaj živijo v Sloveniji, kjer si življenje postavljajo na novo.
Pred tremi meseci so se preselili iz centra v vas na robu mesta. Hiša sicer stoji ob ravni prometni cesti, a je prostorna, z velikim ograjenim dvoriščem, kjer se otroci lahko varno igrajo, za hišo je zelen vrt. Z njimi živita še dve sirski družini z veliko otroki. Kljub različnim koreninam (dve družini sta kurdski, ena arabska) se odlično razumejo – druži jih skupna travma preteklosti. Pomagajo si med sabo, otrok je veliko in na dvorišču je vedno živahno. Za ograjo torej biva samozadostna sirska druščina, ki odprto in pozitivno sprejema slovensko kulturo, a več kot bežnega stika z okolico ne potrebuje.
Prijatelji, ki jim je uspelo priti do Nemčije ali Nizozemske, jih vabijo, naj se vendar preselijo tja – zaradi otrok in boljšega standarda. Vendar je mama Romat odločena, da bodo ostali tukaj. Dovolj ima življenja na begu – presrečna je, da so otroci tukaj varni, da se lahko zunaj v miru igrajo, da jih lahko brez strahu pošlje v šolo.
Otroci pridno hodijo v šolo in vrtec. Tekoče govorijo slovensko. V želji po samostojnosti se tudi starša učita novega jezika. Romat je zelo komunikativna in pozitivnega duha ter odlična kuharica. Zdi se, da uspešna integracija ne bi smela biti težava ... Če ne bi bila odvisna od vpetosti v okolico. Večjih zadržkov oz. predsodkov med sosedi in novimi prišleki sicer ni, vendar ne eni ne drugi ne kažejo potrebe po bližnjem srečanju. Stopiti iz varnega zavetja ožjega socialnega kroga in narediti korak k novim poznanstvom – to bo izziv za sosede tako na eni kot na drugi strani ograje.
Jim bo uspelo vzpostaviti stik in razviti sosedske odnose?

Kdo je bil skrivnosten kralj, ki je prvi premagal Dunaj in je postal pomemben del ljudskega izročila pri mnogih narodih Srednje Evrope. Podali se bomo na pot od Avstrije do Romunije po sledeh Matije Korvina, ki je za nekatere narode junak, za druge pa največji sovražnik.

Holly Morris se s tovorno ladjo odpravi na tridnevno potovanje skozi deževni gozd enega najodročnejših predelov Amazonskega porečja. Na 400 km dolgi poti do Iquitosa spi v viseči mreži. Z njo je na krovu še 200 Perujcev.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Tokratno oddajo posvečamo enemu najbolj očarljivih, vsestransko uporabnih in trajnostnih gradbenih materialov, po katerega ni treba dlje, kot do domačega gozda. Oddaja je nastala v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija in finančno podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije in namenili smo jo spodbujanju trajnostne gradnje, gradnje z lesom.
V naših oddajah smo predstavili že številne lesene hiše, največkrat grajene iz križno lepljenega lesa. Tokrat pa bomo prvič spoznali drugačno, povsem ekološko leseno gradnjo. Hiša v Kamniku je zgrajena iz izključno ekoloških gradiv, kot so les, ilovica in kamen. Pri tem pa les ni lepljen, temveč vezan z mozniki. Kakšen način vezave je to, katere prednosti ima, predvsem pa kako se v popolnoma leseni hiši počuti mlada simpatična družina?
V nadaljevanju predstavimo razliko med gradnjo s križno lepljenim lesom in okvirno leseno konstrukcijo.
In še tretja, prav tako izjemna zgodba o uporabi domačega, slovenskega lesa, vendar tokrat na drugačen način. Smrekov les iz družinskega gozda je dobil družbo umetniških stvaritev iz prav tako naravnega materiala – gline. Prvič predstavimo stanovanje, katerega del je ustvarjalni studio. Lastnica v njem oblikuje keramiko. In ravno njen odnos do gline in prefinjenih oblik preveva vsak kotiček tega fascinantnega ambienta.

Brez velike svetovne pozornosti se v Vzhodnem Kongu dogaja ena najhujših humanitarnih katastrof moderne dobe. Pozornost svetovnih medijev je za nekaj časa pritegnil izbruh vulkana Nyiragongo januarja 2002, ko je lava prodrla v gosto naseljeno mesto Goma. Po sledi katastrofe se v te kraje odpravita novinar in snemalec. Ob soočenju s silnim razdejanjem, ki ga je povzročila lava, ko je na desettisoče ljudi ostalo brez vsega, tudi brez pomoči države, gledalec spoznava, da je poglavitni vzrok za nesrečo in brezizhodnost tamkajšnjih prebivalcev vojna, ki že leta izčrpava deželo. Gre za donosno nasilje: vojna je le krinka za brezglavo ropanje ogromnih naravnih bogastev, po katerih slovi Kongo.

Nogometaši Olimpije bodo po veliki zmagi na večnem derbiju tokrat gostovali v Kranju. 31. kolo državnega prvenstva prinaša zadnji obračun Olimpije in Triglava v sezoni, v kateri so Gorenjci Ljubljančanom že močno grenili življenje. Nazadnje so zmagali tudi v Stožicah. Na jesenskem obračunu v Kranju pa je po vodstvu gostiteljev z 2 : 0 Olimpija prišla do preobrata in zmage. Trener Dino Skender po prihodu na klop kluba iz prestolnice še ne pozna poraza in si želi ohraniti lepo prednost pred najbližjimi zasledovalci v boju za prvaka. Nogometaši Triglava pa si krčevito prizadevajo, da bi se izognili devetemu mestu na lestvici, saj to pelje v dodatne kvalifikacije za obstanek v ligi.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Neron, zloglasni rimski imperator velja za psihotika, ki je dal požgati Rim in zagrešil umore matere, soproge in na tisoče kristjanov. Pa se je to res zgodilo? Se je Neron vedel kot drugi vladarji in je bilo vse le zarota zoper njega? V tej igrano-dokumentarni oddaji zgodovinarji, psihologi, kriminalisti in toksikologi z empiričnimi preizkusi in na podlagi dognanj sodobne znanosti razpletejo mrežo laži in intrig.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

Tista črna kitara, Namesto koga roža cveti, Od višine se zvrti… so že ponarodele pesmi Vlada Kreslina, ki ima pri publiki kultni status.

Ta ni posledica samopromocijskih strategij, ampak rezultat osebne karizme in sugestivnega glasbenega izraza. Ta temelji na prepletu tradicionalne panonske melodičnosti, rockovskega uporništva in izvirne pesniško-glasbene govorice. Dokumentarec ”Poj mi pesem” ponuja uvid v ključne faze Kreslinove rasti k avtentičnemu umetniškemu izrazu ter obenem vzpostavlja obrise kulturnega konteksta znotraj katerega deluje že več kot štirideset let. To je film o glasbi in tistih, ki jo imajo radi. Spremljevalna izjava režiserja Mirana Zupaniča: ”Nariši nebo in ptice bodo same priletele.”

Intimni večerni pogovori, ki rušijo tabuje. Igralka Zvezdana Mlakar se pogovorov loteva strastno, osebno in brez predsodkov.
Zvezdana se v sobotnem večeru pogovarja s straši, ki se jim je zgodilo najhujše: izgubili so svoje otroke. Občudujemo pogum staršev, ki zmorejo živeti naprej in celo pomagati drugim. Kakšno neznansko količino ljubezni nosijo v svojem srcu? Osrednja gostja je Tea Gajšek, ki se je v svojem življenju razveselila petih nosečnosti, rodila je štirikrat in pokopala dva svoja otroka. Zdaj se ukvarja s pisanjem in branjem pogrebnih govorov. Kaj nas takšne nepredstavljive izgube lahko naučijo o življenju in o nas samih?

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov