Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 2. avg. 2020

TV Slovenija 2 • Ned, 2. avg.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Primož Trubar, oče slovenske reformacije, v svoji ljubezni do Slovencev in slovenske pisane besede, že v 16. stoletju enakovredno nagovarja tako moške kot ženske: »Lubi bratje inu lube sestre«. V Mednarodni krščanski skupnosti so eno od nedeljskih srečanj namenili prav enakopravnemu odnosu med moškim in žensko, ki odseva božjo podobo na Zemlji.
Drugi del oddaje namenjamo razmisleku o pomenu romanja v sodobnem času. Romanje v Katoliški cerkvi predstavlja eno od priljubljenih ljudskih pobožnosti, ki je lahko zelo koristna za poživitev duhovnega življenja posameznika. Ker pa se je prvotni vidik romanja večinoma že izgubil, je toliko bolj pomembno, da že pred odhodom premislimo, zakaj se na nek sveti kraj sploh odpravljamo.

07:15
Glasbena matineja

Posnetek zaključnega koncerta 39. poletnega tabora mladih godbenic in godbenikov Musica creativa. Tabor vsako leto v Izoli organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Na njem pod mentorstvom priznanih glasbenih pedagogov svoje veščine muziciranja izpopolnjujejo številni mladi godbeniki. Leta 2019 se je tabora udeležilo več kot 110 mladih glasbenikov, starih od 12do 22 let. Na zaključnem koncertu v Slovenski filharmoniji je Slovenski mladinski pihalni orkester predstavil glasbo Tilna Slakana (Rudarska fantazija za pihalni orkester), Tomaža Habeta (Tri prekmurske narodne) ter Slavka in Vilka Avsenika (Lepe ste ve, Karavanke). Dirigent je Gašper Salobir, solistka Nataša Zupan. Slovenski mladinski pihalni orkester Musica creativa sestavljajo godbeniki tabora in njihovi mentorji. Režija Aljaž Bastič.

Slavnostni koncert na Kongresnem trgu v Ljubljani je bil posvečen 15-letnici Foruma slovanskih kultur. Ta je postal pomembno stičišče medkulturnega dialoga in povezovalno žarišče slovanskih držav na področju umetnosti in kulture. Koncertni spored je predstavil zvočno panoramo slovanskih tradicij, vpletenih v umetno glasbo, ki je zazvenela v izvedbi Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod vodstvom dirigenta Slavena Kulenovića, Zborov Hrvaške radiotelevizije in Radiotelevizije Srbije pod vodstvom Bojana Suđića ter solistov: violinista Nikole Pajanovića, ruske sopranistke Aline Jarovaje in tenorista Aljaža Farasina.

Italijanska kuhinja slovi po sladoledu in Catherine bo to spoznala iz prve roke. Za zajtrk si privošči domač lešnikov sladoled v briošu, nato pa se odpravi v bližnji hrastov gozd, kjer se pod drevesi pasejo znameniti črni prašiči. Ker je vroč avgustovski dan, se odloči ohladiti na pikniku v hribih, kjer ji postrežejo jedi z žara. Za konec nam predstavi zanimiv recept z marinirano jagnjetino.

Serija Novi sosedje pripoveduje zgodbe o ljudeh, ki so iz različnih vzrokov zapustili svoje domove in se skušajo vključiti v novo okolje.

V epizodi, ki sta jo režirala Safia Kessas in Mathieu Neuprez, spremljamo Mubaraka in njegovo prizadevanje za pravico do azila v Belgiji. Mubaraku pomaga Danielle, ki je ena od 15.000 prostovoljcev državljanske platforme za podporo beguncem. Nesebično sprejme Mubaraka in druge, da bi jim pomagala in jih potolažila s toplino doma. Članom njene družine pa se včasih zdi, da je nanje pozabila. Sprejemanje beguncev je izkušnja, ki vas bo za vedno spremenila.

Tatjana in Iva odideta v toplice, da bi se malo odpočili od problemov, ki so se jima nakopičili nad glavo v zadnjem obdobju. Seveda Klemnu in Igorju napišeta kopico napotkov ter seznamov, kako naj ravnata z otroci, kam naj jih peljeta ipd. Maša Juliji ponudi vlogo v reklami, ki jo ne more zavrniti. Maša za snemanje potrebuje hišo, v stiski se kot običajno obrne na brata Klemna. Ko Tatjana iz toplic kliče Klemna, se ji ta ne oglaša. Tatjano resnično zaskrbi, da ni kaj narobe, zato z Ivo predčasno prideta domov, a v Tatjanini hiši naletita na manekenke in snemalno ekipo. Klemen in Igor pa se medtem zabavata drugje.

Julija sprašuje Mikija, če je pridobila na teži, ko v Angel bar vstopi Mirjana z modrico na očesu. Ko jima razloži, kako je modrico staknila v taxiju, Mikija resno zaskrbi glede sestrine službe. Mirjana ga prosi, naj ne pove otrokom, kaj se ji je zgodilo med službo, a mu mora obljubiti, da bo šla z njim na tečaj boksa oziroma samoobrambe. Medtem pa Iva izve slabo novico, saj ji v domu ostarelih niso podaljšali pogodbe o delu. Mirjanin najstniški sin Nikola je v mirovniški fazi, zato mu mamine nenadne agresivne reakcije niso blizu. Ko Miki puncam skuša pokazati, kako se boksa, je Maša očarana nad njegovimi mišicami, Julija pa prvič začuti ljubosumje, ki si ga noče priznati.

Iva postavi svojega moža Igorja pred dejstvo, da si mora poiskati službo, saj njegovo brezdelje traja že dve leti. Medtem pa Tatjana od Kajetanove razredničarke izve neprijetno novico, da se je sinu v šoli nabralo veliko neopravičenih ur. Sprašuje se, kaj sama počne narobe, da je popustil v šoli. Iva ji svetuje pogovor, a Tatjana ne more kar tako iz svoje kože. Klemen se ob težavah odloči, da bo več časa preživel s sinom in ženo, a potrebuje nekoga v sprejemni pisarni. Maša mu takoj predlaga, koga naj zaposli. Medtem pa Igor v Angel baru Mikiju razloži svoje probleme okoli zaposlitve, Miki se spomni na svojega dobrega prijatelja, maserja Marinka in Igorja napoti k njemu iskat službo.

Ciper je otok z bogato kulturo, zgodovino in številnimi naravnimi lepotami. Spoznali bomo, kako je delitev otoka vplivala na usodo ljudi in celo živali, kakšna priložnost je sončna energija za državo, ki jo je močno prizadela zadnja gospodarska kriza in kako država, ki slovi predvsem po lepih plažah in čistemu morju, vzgaja tudi nove smučarske šampione.

Žogarija je mednarodni projekt, ki že 14. leto uteleša eno naših najpomembnejših prepričanj – da šport lahko izboljša kakovost življenja mladih, jim vcepi vrednote, kot so solidarnost, poštenost, odgovornost, ter spodbudi spremembe na bolje v lokalnih skupnostih in širše. Projekt poteka v devetih državah: Slovenija, Italija, Avstrija, Madžarska, Hrvaška, BiH, Srbija, Makedonija in Črna gora, kjer želimo z organizacijo prireditev naše sporočilo predati predvsem osnovnošolskim in vrtčevskim otrokom. Osnovni namen prireditve je druženje in zabava otrok, saj želimo, da je moto FAIR PLAY SODELUJEM in NE TEKMUJEM rdeča nit dogodkov.

Oddaja Migaj z nami. Oddaja o razgibanem življenju, v katerem migajo vsi, mladi in stari, navdušeni rekreativci in vrhunski športniki. Oddaja nastaja pod pokroviteljstvom Olimpijskega komiteja Slovenije.

Slovenska rokometna reprezentanca se je na olimpijskem turnirju v Riu uvrstila v četrtfinale in bila le še eno zmago oddaljena od boja za odličja. Toda nasprotniki so bili Danci, ki so za naše fante praktično nerešljiva uganka. Žal je bilo tudi v Braziliji tako.

Bolivija je v 60. letih 19. stoletja izgubila stik z morjem in dostop do pomembnih pristanišč. Brazilija in Čile sta zato privolila v gradnjo železniških tirov, v katere pa državi ne vlagata. Prav tako tiri niso povezani niti v Boliviji. Zay Harding zato na poti doživi marsikaj zanimivega.

Za maestra Mojmirja Sepeta kar težko zapišemo, da je “star” 90 let, maestro Mojmir Sepe je mlad 90 let.
Prijatelji mu pravijo Mojzes, v zgodovino slovenske glasbe pa je zapisan kot legendarni slovenski glasbenik, skladatelj, aranžer, pianist in trobentač, dobitnik številnih nagrad. Očarljive so njegove iskre v očeh, nalezljiv je njegov nasmeh, zanimivi so spomini in dragocene so modrosti, ki jih bo delil z nami v pogovoru ob častitljivem jubileju.

Studijski posnetek koncerta posvečamo visokemu jubileju enega osrednjih skladateljev slovenske popevke, Mojmirja Sepeta. Simfonični orkester je ob spremljavi članov Big Banda RTV Slovenija pod taktirko Patrika Grebla predstavil Sepetov nekoliko manj znani, vendar obsežni simfonični in ritmosimfonični repertoar. Vizualno podobo oddaje sta pripravila kreativni grafik Martin Luzar in režiser posnetka Marjan Kučej, scenografijo Urška Dolinar, redaktorica je Zarja Zavodnik, urednica oddaje Danica Dolinar.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Tokratna oddaja je nastala v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija in finančno podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije in namenili smo jo spodbujanju trajnostne gradnje z lesom. Les kot konstrukcijski gradbeni material smo v eni prejšnjih oddaj že dobro spoznali, tokrat pa se posvetimo še opremi interijera z lesom in lesenim dodatkom za dom.

Nizozemska jazz pevka Soesja Citroen je vnukinja slikarja Matije Jame. Pesem Kólo je posvetila dedkovi sliki, ki visi v Narodni galeriji.

Ko je Jama študiral pri Antonu Ažbetu v Münchnu, je spoznal Louise van Raders, Nizozemko iz premožne družine. Ker je Louise prejemala rento, sta se mlada slikarja lahko posvečala zgolj slikarstvu. Selila sta se iz kraja v kraj in iskala krajine, polne svetlobe, ki so bile zanju slikarski izziv. Ob začetku 1. svetovne vojne sta v Haagu kupila vilo, vodila penzion in ob tem prodajala svoje slike.
Rodili so se jima trije otroci. Najstarejši, sin Matija, je trinajstleten umrl za meningitisom, in to je družino razklalo. Jama se je vrnil v Slovenijo. Hči Madeleine je delala kot logopedinja v Ljubljani, umaknila se je v svoj svet in umrla v revščini leta 1973. Njeno stanovanje na Poti na Grad je podedovala druga hči Agnes Jama, skladateljica in pianistka, ki je tako vsako poletje preživela v Sloveniji. Njena hči Soesja je po materini smrti izpolnila njeno željo in napisala besedilo k eni od skladb. Nastala je Pesem za mamo, ki ji je dala pogum za druga besedila. Skozi njene pesmi preseva otroštvo, neskončne plaže ob Haagu, kjer so živeli, trenutek, ko jih je zapustil oče. Pesem Kólo pa pripoveduje o razposajenem plesu deklet, ki se veselijo pomladi. Posvetila jo je svojemu dedku Matiji in njegovi sliki, ki je razstavljena v Narodni galeriji.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

V tridelni britanski dokumentarni seriji spoznamo osupljive pokrajine ter živali in ljudi, ki živijo ob obalah treh ikoničnih rek Misisipija, Nila in Amazonke.

2. del: Nil
Mogočni vodotok teče 6500 km od ekvatorja, čez severno Afriko do Sredozemskega morja. Omogoča življenje tam, kjer ga sicer ne bi bilo. Izvir Nila je bil tisoče let ovit v skrivnost. Ima dva kraka, Beli in Modri Nil. Teče skozi gorovja, nižine, mokrišča, veliko Viktorijino jezero in na koncu skozi največjo puščavo do morja. Nil omogoča življenje številnih živali in je omogočil nastanek ene največjih civilizacij, Starega Egipta, ki je trajala 3000 let.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

Teden dni po bojih za naslove državnih prvakov se nam obeta nova poslastica v odbojki na mivki. Na plaži sredi mesta, na Kongresnem trgu v Ljubljani, se bodo odbojkarice in odbojkarji iz 22 držav pomerili na turnirju svetovne serije. V moški konkurenci bo nastopilo 49, v ženski pa 39 dvojic.
Naslov zmagovalcev branita Jakopin in Boženk, ki sta v lanskem finalu premagala Pokeršnika in Zemljaka.

Prihaja dolgo pričakovani glasbeni celovečerni dokumentarec ”TABU - ZGODBA ZA JUTRI”.

Kaj je najhuje, kar se lahko zgodi glasbeni skupini, ki po letih truda, vztrajnosti in unikatne ustvarjalnosti končno uživa v aplavzih zveste publike in polnih dvoranah?

To je vprašanje, ki si ga v prihajajočim dokumentarcu o legendarni slovenski glasbeni skupini ”TABU”, zastavlja režiser Rudi Uran (avtor glasbenih dokumentarcev o Zoranu Predinu in Živih legendah, Buldožerih, Vladi Divljanu, Mi2).

Film je nastajal več kot leto dni in ponuja iskren vpogled v ozadja vzponov in padcev, ki so zaznamovali njihovo 20-letno kariero. Razkriva tiste zgodbe, zaradi katerih so nastali njihovi največji hiti in teh je res veliko. Ponuja doživetje na koncertih, zaodrja in snemanju videospota. Poseben pogled v njihovo glasbeno ustvarjanje dodajo različni gostje iz glasbenega sveta, ki s svojimi pogledi in razmišljanji umestijo Tabuje na vidno mesto slovenske glasbene scene.

Člani benda brez zavor spregovorijo o prelomnih trenutkih, ki so vplivali na njihove osebne odnose in na njihov glasbeni razvoj.
Dokumentarec išče ozadja in vzroke za odhoda, ki sta skupino Tabu skoraj pripelja na rob.In redki so bendi, ki takšne in podobno krize preživijo, se poberejo in nadaljujejo z ustvarjanjem.

V filmu so nastopili; Eva Beus, Nina Vodopivec, Tina Marinšek, Aleš Beriša, Iztok Melanšek, Primož Štorman, Tomaž Trop, Sandi Trojner, Marjan Pader, Andrej Karoli, Tone Kregar, Peter Bratuša, Marko Vezovišek in drugi.

Intimni večerni pogovori, ki rušijo tabuje. Igralka Zvezdana Mlakar se pogovorov loteva strastno, osebno in brez predsodkov.
Zvezdana se pogovarja z Mirjam Poterbin, mamo košarkarskega zvezdnika Luke Dončiča. Mirjam bo v sproščenem pogovoru iskreno spregovorila o vzgoji profesionalnega športnika, o svojem odnosu s sinom in o življenju v Združenih državah Amerike. Mirjam je bila v mladosti plesalka, spogledovala se je z manekenstvom, kasneje se je profesionalno ukvarjala s kozmetično dejavnostjo, zdaj svojo podjetniško pot združuje s kariero svojega sina in ustanavlja dobrodelno fundacijo. Luka Dončič je dvanajsti Slovenec, ki mu je uspel preboj v ligo NBA, in je trenutno član moštva Dallas Mavericks.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov