Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 8. avg. 2020

TV Slovenija 2 • Sob, 8. avg.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Minulo jesen smo slovenci večkrat združili moči. V pomoči malemu Krisu, navijanju za naše odbojkaše na evropskem prvenstvu.
V oddaji si oglejte, kako smo dogajanja zabeležili v koprski redakciji oddaje Dobro jutro.

O partizanskem uporu in kolaboraciji, komunistični revoluciji in bojevitem protikomunizmu, o bratomoru in deljeni politični in moralni krivdi.

Danes 94-letni dr. Zdenko Roter, utemeljitelj sociologije religije na Slovenskem in zaslužni profesor Univerze v Ljubljani, je bil rojen leta 1926 v Ljubljani v družini železniškega uradnika. Že kot gimnazijski dijak je po okupaciji sodeloval v ilegalnem odporniškem gibanju v okupirani Ljubljani, s šestnajstimi leti pa je, prepričan, da gre za nujno osvobodilno gibanje, poleti 1942 odšel v partizane. Bil je borec Gubčeve brigade in z njo je preživel mnoge težke preizkušnje, od leta 1943 pa je bil kurir in leta 1944 vodja ene najpomembnejših kurirskih postaj TV 3 nad Litijo. Ob koncu vojne je bil vpoklican v obveščevalno službo in v Upravi državne varnosti je ostal vse do konca petdesetih let preteklega stoletja. Njegovo delovno področje je bilo v
t. i. referatu za kler. V tej službi je doživel tudi mnoga neprijetna spoznanja o naravi vladajočega režima. Ko je zapustil Udbo, se je posvetil izobraževanju in se vključil v akademsko življenje. Ob delu na fakulteti, kjer se je zbrala intelektualno zelo močna skupina raziskovalcev in profesorjev, je kot eden od svetovalcev liberalnega slovenskega premiera Staneta Kavčiča že v šestdesetih letih zagovarjal ideje pluralne demokracije kot vrhunske uresničitve socialistične ideje. Sredi šestdesetih let je bil tudi eden od očetov daljnosežnega družboslovnega projekta Slovensko javno mnenje. Po osamosvojitvi Slovenije je prof. dr. Zdenko Roter deloval kot svetovalec predsednika Republike Slovenije Milana Kučana.
V štiridelni oddaji Spomini Zdenko Roter, tako kot v svoji knjižni trilogiji, z neizmerno ostrino razgaljujoče iskrenosti razpne pred nami burno, razrvano stoletje naše polpreteklosti. V svoji pripovedi je nekdanji partizan in pozneje Udbovec prelomil z zaroto molka. Govori o partizanskem uporu zoper okupatorje, ki je bil legitimno in visoko moralno dejanje, govori o kolaboraciji, o komunistični revoluciji in bojevitem protikomunizmu slovenske klerikalne politike, o hibridni državljanski vojni, o bratomoru, o deljeni politični in moralni krivdi, o odgovornosti partizanske in domobranske strani, predvsem pa o odgovornosti ideologov obeh strani in odločujočih voditeljev, ki so z ideološko propagando razdvajali narod, o spopadu političnih elit za povojno oblast, o dedičih medvojnih in povojnih hudodelstev. Govori o časih, ko je vladalo zlo, ki je ubijalo, uničevalo in uprizarjalo najhujše, ne le celotnim skupinam ljudi, ampak predvsem in še posebno posameznikom. In kakor je za vse zlo med vojno in takoj po njej krivda deljena, je deljena tudi odgovornost in bi moralo biti deljeno tudi obžalovanje obeh strani, da je do vsega tega prišlo.

Italijanska kuhinja slovi po sladoledu in Catherine bo to spoznala iz prve roke. Za zajtrk si privošči domač lešnikov sladoled v briošu, nato pa se odpravi v bližnji hrastov gozd, kjer se pod drevesi pasejo znameniti črni prašiči. Ker je vroč avgustovski dan, se odloči ohladiti na pikniku v hribih, kjer ji postrežejo jedi z žara. Za konec nam predstavi zanimiv recept z marinirano jagnjetino.

Catherine se odpravi v Catanio, drugo največje mesto na Siciliji. Prijatelj Aldo ji razkaže ribjo tržnico. Nato se odpravita na Etno, kjer spozna zanimivo jed. Na pobočju ognjenika raste vinska trta, ki daje grozdje za nagrajeni roze. Catherine nameša koktajl bellini in pojasni zmoto o njegovem nastanku. Ko se vrneta v mesto, obiščeta operno hišo, v kateri je pela Maria Callas. Aldo obuja spomine.

Maša se ponudi, da bo za cel dan varuška Tadejevemu dojenčku. Kmalu se izkaže, da se je prenaglila. Prva težava se pokaže že takoj, ko je treba dojenčka previti. Na pomoč ji priskoči Miki. Julija je presenečena nad njegovim občutkom za otroke in ko mu omeni, da je sama že do konca utrujena od svojega hiperaktivnega Gabra, se domenita za skupni obisk živalskega vrta. Medtem se Maši dan z dojenčkom vleče v nedogled. Za nameček na klopci v parku še pozabi stekleničko z mlekom, a ji tokrat pomaga Mirjana. Tatjana pa se ob dojenčku popolnoma razneži.

Tatjana in Klemen sta pred praznovanjem obletnice poroke in Tatjana načrtuje, da bosta na ta dan preživela romantičen večer v dvoje. A ko na moževi srajci zavoha ženski parfum, jo začenja razjedati ljubosumje. Prepričana je, da je moževo čudno obnašanje posledica prešuštva. Mirjano celo prepriča, da ga s taxijem zasledujeta po mestu. Medtem se Iva doma zavzeto ureja za delo v Klemnovi sprejemni pisarni, kar je zanjo nekaj novega, saj se ji že lep čas ni bilo treba kaj posebno urejati za službo. Igorja prešine nova ideja o poslu, ki jo tudi predstavi Ivi, a nje nič kaj ne navduši. Tatjana končno le izve, kaj je vzrok za Klemnovo čudno vedenje.

Pri Gustlu v studiu TV Slovenija bodo v dveh oddajah izjemoma gostovali mojstri grlenega petja in zanimivih mongolskih inštrumentov The Ih Tsetsn Ensemble. Ob podpori Ministrstva za kulturo Kitajske je, kot boste videli, Džingis kan z glasbo končno osvojil Ljubljano in naša srca. V njej slišimo šelestenje vetra, spev prostranega neba in konjski galop.
Urednica je Danica Dolinar, scenarist Igor Leonardi, režiser Marko Naberšnik.

Danski rokometaši, ki so v olimpijskem četrtfinalu izločili Slovence, so v polfinalu po podaljšku premagali še Poljake. Francozi so bili na zadnjih dveh tekmah boljši od Brazilcev in Nemcev. Ker so Dance premagali že v predtekmovanju, so v Riu de Janeiru računali na novo zlato medaljo.

Olimpijski finale v namiznem tenisu je prinesel pravo poslastico, saj sta se za zlato pričakovano pomerila vrhunska kitajska igralca: Jike Zhang, zmagovalec iz Londona, in Ma Long, eden izmed najboljših igralcev na svetu zadnjega desetletja, mnogi menijo tudi vseh časov.

Baročna opera Orfej italijanskega skladatelja Claudia Monteverdija iz l. 1607 je svojo krstno slovensko izvedbo doživela leta 2012 kot skupen projekt treh umetniških akademij Univerze v Ljubljani: Akademije za glasbo, Akademije za gledališče, radio, film in televizijo ter Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, pri projektu pa je sodelovala tudi Fakulteta za računalništvo in informatiko.
Izvajalci so Komorni zbor, Baročni orkester in pevski solisti, študenti Akademije za glasbo. Umetniški vodja in dirigent predstave je doc. Egon Mihajlović, režiser predstave Detlef Soelter, v naslovni vlogi Orfeja pa nastopa Klemen Torkar. Urednik oddaje je Daniel Celarec, režiser Jaka Šuligoj.

Dr. Sharpova se znajde v hudih težav, ker kljub zadržkom pomaga bolnici, ki se je zaradi neznosnih bolečin zatekla k uživanju heroina. Max podpira bolnico, nosečnico, ki prestaja hudo preizkušnjo, in ji pomaga žalovati. Martin pobesni, ko izve, da je Iggy brez posveta z njim začel postopek za posvojitev otroka. Bloomova se s strahom odpravi na operacijo noge.

Maxa zaskrbi, ker ima znova težave z grlom. Zdravnica mu zatrdi, da je najverjetneje kriva alergija. Evie ne ve, kako naj pove Floydu, da so ji v San Franciscu ponudili službo. Dr. Bloomovo so operirali, njeno jemanje analgetikov pa nadzoruje dr. Ligon, tudi nekdanji zasvojenec. Na urgenco pripeljejo zapornico zaradi toksičnega šoka. Max s skupino zdravnikov obišče zapor, da bi pregledal bolnice in jim zagotovil osnovno zdravstveno nego. Helen mora disciplinsko odgovarjati, ker je rakavi bolnici omogočila varno jemanje heroina.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Poletni koncert v čudovitih grajskih vrtovih palače Schönbrunn na Dunaju je eden najbolj priljubljenih glasbenih dogodkov na prostem na svetu. Dunajski filharmoniki na njem igrajo že vse od leta 2004, predvaja pa ga več kot 70 televizijskih hiš. Koncertu je tokrat dirigiral vrhunski Zubin Mehta.

Dr. Pavel Turner, domačin Framskega Pohorja, je bil v drugi polovici 19. stoletja, posebej pa v začetku 20. stoletja zaslužen za to, da se je marsikateri dijak in kasneje študent lahko izobraževal tudi zunaj svoje ožje domovine. Nekaj pred smrtjo je sklenil, da bo svoje, za takratne čase obsežno premoženje, daroval skladu, ki naj bi skrbel za šolanje pravnikov in filozofov in kar 12 štipendistov Turnerjevega sklada je kasneje postalo članov SAZU. V Mariboru na mecena in mentorja Turnerja spominja ena najlepših ulic pod Kalvarijo, sicer pa se spomin nanj, ker ni imel potomcev, počasi izgublja.

Tokratna Poletna noč je poklon avtorici Poletne noči Elzi Budau - in njen poklon glasbenim ustvarjalcem. Je poklon življenju in lepim besedam, s katerimi ga zna Elza ujeti v vseh razsežnostih. Je večer nostalgije.
Pod taktirko dirigenta Patrika Grebla, ob spremljavi Simfoničnega orkestra in Big banda RTV Slovenija, pesmi iz njenega opusa vsak s svojo značilno interpretacijo predstavljajo: Anika Horvat, Manca Izmajlova, Severa Gjurin, Nuška Drašček, Nina Strnad, Rok Pečečnik in Jure Ivanušič. Posebna zlata gosta pa sta Elda Viler in Oto Pestner.
To so pesmi, ob katerih so in bodo rasle generacije, so pesmi , ki jih razumemo in čutimo. Od Pegastega dekleta, Najine love story, Nikogar ni kakor ti, Vrača se pomlad …in vse tiste, ki jih je Elza sama izbrala iz svojega bogatega opusa, med seboj pa jih je s prav posebnim občutkom povezal Saša Tabaković.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov