Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 16. avg. 2020

TV Slovenija 2 • Ned, 16. avg.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Pater Pavle Jakop, duhovnik, frančiškan, pesnik je delil z nami razmišljanje o duhovniškem in pesniškem poslanstvu. Zanj je poezija temeljna govorica vere. Pogovor s patrom Jakopom posvečamo svetovnemu dnevu poezije, ki ga vsako leto praznujemo 21. marca.

08:10
Glasbena matineja

Mladinski pevski zbor RTV Slovenija, ki deluje pod vodstvom zborovodje Tomaža Pirnata, se je z letošnjim koncertom posvetil glasbi iz Prekmurja ob 100. obletnici priključitve Prekmurja matičnemu narodu. Zvočno podobo koncerta so sooblikovali člani Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in multiinstrumentalist Boštjan Gombač pod dirigentskim vodstvom Lojzeta Krajnčana, ki je pripravil glasbene priredbe prekmurskih ljudskih pesmi in uglasbil pesmi prekmurskega pesnika Ferija Lainščka.

Glasbena šola Risto Savin Žalec in Zveza glasbenih šol Slovenije sta pripravili osmo srečanje kitarskih orkestrov in ansamblov Slovenije. Idejna vodja srečanj je prof. Marija Alatič, ki ji je s prireditvijo uspelo spodbuditi zanimanje za predstavitev in kakovostno pripravo kitarskih orkestrov, ki delujejo v okviru glasbenih šol po vsej Sloveniji. Povabilu na srečanje se je odzvalo osemnajst kitarskih orkestrov. V drugi oddaji se predstavljajo orkestri KGB Maribor (dirigent Vojko Vešligaj), GŠ Rakovnik (dirigentka Meta Skok) in GŠ Škofja Loka (dirigent Luka Vehar).

Catherine v zadnjem delu razišče glavno mesto Sicilije Palermo. Najprej obišče znamenito tržnico, nato pa jo lakota prižene v bistro I Cuochini, kjer se nauči pripravljati zanimive prigrizke. Z družino si privošči sladoled in spozna tudi manj prijetno stran tega pristaniškega mesta.

Serija Novi sosedje pripoveduje zgodbe o ljudeh, ki so iz različnih vzrokov zapustili svoje domove in se skušajo vključiti v novo okolje.

Saima iz pakistanske skupnosti je povabila Miguela, ki živi tik ob mošeji Pot k miru, na poseben dogodek ob ramazanu.
Miguel se je več let prepiral s pakistansko skupnostjo zaradi hrupa. Njegovo stanovanje namreč meji na mošejo. Na steno, pred katero je imam vsak dan nagovarjal vernike.
Po posredovanju policije in predstavnikov z občine so v mošeji končno zvočno izolirali steno, toda sosedski odnosi so bili še vedno napeti.
Tisti na drugi strani imajo občutek, da so domačini premalo strpni do priseljencev. Da je premalo zanimanja za njihovo kulturo.
“Forum L'Hospitalet” skuša te težave premostiti s pobudami za boljše medsebojno poznavanje in sobivanje.

Iz Afganistana na kratek obisk nenapovedano pride Mirjanin mož Janez. Mirjana je prijetno presenečena in si obeta divjo noč , a Janezu ni nič do tega, da bi izpolnil njena pričakovanja. Tudi zjutraj ni nič drugače, zato Mirjana uredi večerno varstvo za otroke, da bosta zakonca končno lahko sama. Ko pa se to zgodi, Janez Mirjanu sporoči šokantno dejstvo o spremembi v njunem odnosu. Maša se opogumi in Tadeju pove, da je noseča. Tadej jo prepričuje, naj splavi, a mu Maša pove, da se je že odločila, da bo otroka obdržala. Za Mašino nosečnost izve tudi Tatjana, ki jo novica prijetno preseneti in Maši ponudi, naj pride živet nazaj k njej in Klemnu.

Julija Mikiju pove, da je doživela manjšo prometno nesrečo po lastni krivdi. Miki je zaskrbljen in ji takoj ponudi dodatne inštrukcije za vožnjo, kar Julija sprejme. Medtem gre Maša s svakinjo Tanjo na prvi ultrazvočni pregled in izve presenetljivo novico. Mirjana pa se odloča, kako naj otrokom pove za ločitev in ali naj raje to kar zamolči. Iva Igorju omeni, da ji delo v Klemenovi ordinaciji preseda in želi dati odpoved, ker si obeta dodaten denar od prodaje Igorjevega patenta. A ji Igor sporoči, da so se stvari okoli prodaje spremenile, kajti do podpisa pogodbe ni prišlo. Mirjana pa na cesti vidi nekaj, kar jo zelo preseneti ter novico takoj raznese prijateljicam.

Posebna izdaja priljubljene popotniške serije. Mojca Mavec je spremljala gostovanje Simfoničnega orkestra RTv Slovenija na turneji po Latinski Ameriki. Ko se 67 članov spremeni v sopotnike, se zgodbe ponujajo kar same. To niso samo izvrstni glasbeniki, ampak tudi radovedni popotniki. V prvi oddaji bomo obiskali Peru in prestolnico Limo, kjer je orkester gostoval v največji dvorani države, Gran teatro Nacional. Orkestru se je pridružil tudi izvrstni violončelist Miša Majski.

V Vietnamu so železniške tire začeli graditi na začetku 20. stoletja, v času francoske kolonialne oblasti. Dokončali so jih slabih 40 let pozneje, vendar v železnico zaradi vojne in poznejše delitve niso vlagali. Zgodovino te železnice odkriva Zay Harding.

Žogarija je mednarodni projekt, ki že 14. leto uteleša eno naših najpomembnejših prepričanj – da šport lahko izboljša kakovost življenja mladih, jim vcepi vrednote, kot so solidarnost, poštenost, odgovornost, ter spodbudi spremembe na bolje v lokalnih skupnostih in širše. Projekt poteka v devetih državah: Slovenija, Italija, Avstrija, Madžarska, Hrvaška, BiH, Srbija, Makedonija in Črna gora, kjer želimo z organizacijo prireditev naše sporočilo predati predvsem osnovnošolskim in vrtčevskim otrokom. Osnovni namen prireditve je druženje in zabava otrok, saj želimo, da je moto FAIR PLAY SODELUJEM in NE TEKMUJEM rdeča nit dogodkov.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Skozi prispevke nas v oddaji vodi priljubljeni voditelj Boštjan Romih. Tokrat v oddaji Ambienti pokažemo vrt z nevsakdanjimi rastlinami, bazenom in letno kuhinjo,
stanovanje, ki je hkrati slikarski atelje in galerija ter izvrstno prenovo stare hiše v dolini Soče.

Vsaka generacija mladih se je v času Jugoslavije staršem in oblastem upirala po svoje, z glasbo in na zabavah, od jazza in punka do rocka.

Je bil punk bolj revolucionaren od rocka? Je bilo bolj nevarno poslušati jazz ali plesati tržačana? So bili mladi v šestdesetih bolj pogumni od ostalih generacij mladih? Je narodno zabavna glasba punk današnjega časa? To je le nekaj vprašanj, ki jih avtor dokumentarnega filma ''Revolucionarne zabave naših mladosti'' Zvezdan Martič postavlja ljudem, ki so osebno ustvarjali ali spremljali dogajanje v različnih povojnih obdobjih. Pregled različnih mladosti začne po drugi svetovni vojni, ko so mladi obnavljali porušeno domovino in ga konča v obdobju interneta, ki sedanjo mlado generacijo dela najbolj drugačno od predhodnih. Ob tem v veliki meri uporablja bogato arhivsko gradivo TV Slovenija, ki gledalca slikovno in z izjavami takratnih akterjev preseli v različna obdobja naše polpretekle in novejše zgodovine. Vsaka generacija je imela svoje značilnosti in najbolj pogosto se je upor staršem in oblastem, dogajal na zabavah. In oblast je to vedela. Zato je UDBA nadzorovala glasbenike, ki so igrali jazz, varuhi družbe so prekinjali ''pohujšljive'' plese. Dolgolase rokerje so metali iz šol, punkerje so zapirali. V novi državi so prišle nove vrednote, osrednje mesto v medijih je dobila narodno zabavna glasba. V dokumentarnem filmu sodelujejo številni glasbeniki (Kameleoni, Buldožer, Pankrti, Šank rock, Ali En, Modrijani, N'Toko, Koala Voice…), glasbeni uredniki, promotorji, managerji in drugi in delijo z gledalci svoje spomine, predvsem pa analizirajo takratna obdobja in jih primerjajo z današnjim časom. Avtor filma je Zvezdan Martič.

Na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru je v 16 športih nastopilo 60 slovenskih športnikov. Tomaž Kovšca je njihove nastope strnil v pregled, v katerem ne bo manjkalo fascinantnih posnetkov brazilskega velemesta.

Teden dni po bojih za naslove državnih prvakov se nam je obetala nova poslastica v odbojki na mivki. Na plaži sredi mesta, na Kongresnem trgu v Ljubljani, so se odbojkarice in odbojkarji iz 22 držav pomerili na turnirju svetovne serije. V moški konkurenci je nastopilo 49, v ženski pa 39 dvojic.
Ponujamo vam posnetek moškega finala. Naslov zmagovalcev sta branila Jakopin in Boženk, ki sta v lanskem finalu premagala Pokeršnika in Zemljaka.

Tista črna kitara, Namesto koga roža cveti, Od višine se zvrti… so že ponarodele pesmi Vlada Kreslina, ki ima pri publiki kultni status.

Ta ni posledica samopromocijskih strategij, ampak rezultat osebne karizme in sugestivnega glasbenega izraza. Ta temelji na prepletu tradicionalne panonske melodičnosti, rockovskega uporništva in izvirne pesniško-glasbene govorice. Dokumentarec ”Poj mi pesem” ponuja uvid v ključne faze Kreslinove rasti k avtentičnemu umetniškemu izrazu ter obenem vzpostavlja obrise kulturnega konteksta znotraj katerega deluje že več kot štirideset let. To je film o glasbi in tistih, ki jo imajo radi. Spremljevalna izjava režiserja Mirana Zupaniča: ”Nariši nebo in ptice bodo same priletele.”

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Spopad za Luno
1. del: Projekt Mercury
Vesoljska tekma med Američani in Sovjeti se je začela konec 50. let prejšnjega stoletja, sredi hladne vojne. Sovjetska zveza je opravila več uspešnih izstrelitev svojih kapsul v orbito in s tem Združene države Amerike spodbudila k ustanovitvi Nase in projekta Mercury. Američani so hoteli dohiteti Ruse in v vesolje poslati svojega astronavta. Mercuryjevi astronavti so postali novi ameriški junaki, njihove žene pa so se pojavljale na naslovnicah revij.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

Glasbeno-dokumentarni film pripoveduje zgodbo o Peru Lovšinu, prvi punk zvezdi nekdanje vzhodne Evrope.

O njegovem ustvarjanju glasbene zgodovine ter preko glasbe in seveda preko besedil tudi tiste neglasbene slovenske zgodovine. Časovna dimenzija sega vse od uporniškega anarhizma sedemdesetih let prejšnjega stoletja, osamosvajanja in demonstracij na Kongresnem trgu v Ljubljani, do evropskega nogometnega prvenstva leta 2000 v Amsterdamu.
Kamera osrednjega portretiranca spremlja med nastopi v malih slovenskih mestih, s Pankrti na Dunaju in na velikem odru Cankarjevega doma. Z njim se zabavamo na rojstnodnevnih zabavah in doživljamo ustvarjanje zadnje plošče, spremljamo ga na poti in doma. Pero je anarhist, Janez Kranjski Janez, poje o tem, da gre Slovenija naprej in o tem, da to ni več Slovenija. On lahko! On je na Dobri poti!

Intimni večerni pogovori, ki rušijo tabuje. Igralka Zvezdana Mlakar se pogovorov loteva strastno, osebno in brez predsodkov.
Zvezdanin gost je Primorec Brane Miličević, nekdanji odvisnik od heroina. Po desetih letih odvisnosti ga starši končno postavijo pred vrata, ozdravitev pa najde v komuni, kjer prvič v življenju občuti zaupanje. Brane je na podlagi svoje osebne izkušnje prepričan, da je odvisnost posledica čustvenih praznin in da je odvisnost pravzaprav družinska bolezen. Naj bo večerni pogovor čas za premislek: sprejmimo svoje odgovornosti, spoglejmo se z vsemi svojimi odvisnostmi. On, jaz, ti, mi… odvisniki.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov