Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 4. okt. 2022

TV Slovenija 2 • Tor, 4. okt.

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša pregled dnevnega tiska, črno kroniko z dr. Damijano Žišt, rubriko V središču z Moniko Tavčar in najrazličnejše nasvete. Ob torkih se bomo skupaj s Katjo Tratnik potepali po Sloveniji in raziskovali njene lepote in kulturno dediščino, v studiu pa bomo kuhali po receptih naših babic. Z oddajo Dobro jutro so jutra lepša!

V luči nacionalnega portala digitalizirane kulturne dediščine, ki bo uradno zaživel konec septembra, smo v oddaji Na lepše obiskali Bazo 20. Kulturni spomenik državnega pomena velja za eno od glavnih turističnih doživetij v Občini Dolenjske Toplice, toda na terenu se po pandemiji beleži znaten upad gostov.
V ospredje postavljamo manj znane poti in produkte v zaledju Istre ter na Obali, kjer poskušajo navdušiti goste tudi k obisku izven glavne sezone.
Obiskali smo prenovljeni Center evropskih vesoljskih tehnologij Noordung v občini Vitanje, v katerem se lahko obiskovalci s pomočjo možganskega senzorja, poglobijo v svojo zavest, preizkusijo simulator letenja, v virtualni resničnosti spoznajo Noordungovo vesoljsko postajo ter odkrivajo planete.
Izpostavljamo pa tudi unikaten produkt, ki se izvaja v romskem naselju Pušča, edinem v Evropi, ki ima lastno krajevno skupnost. Pomurski Romi veljajo za zgled urejanja romske problematike v Sloveniji in tudi kot dober primer vključujočega turizma. Romi imajo v načrtu poleg muzeja Phuro Kher, še močnejšo ponudbo romske kulinarike, vodene oglede naselja in tudi razpršeni hotel.

V Opusu bo tokrat predstavljen Varaždinski festival baročne glasbe z več kot polstoletno tradicijo. Festival poteka vsako leto konec septembra in v začetku oktobra in vsakokrat izbere drugo državo, ki je s svojimi izvajalci osrednja gostja, letos je to Irska, kjer še vedno ohranjajo staro keltsko tradicijo ter prvinsko glasbeno in plesno izročilo. Koncerti z uglednimi mednarodnimi zasedbami potekajo na različnih prizoriščih v starem delu mesta in v njegovi okolici na dvorcih, trgih, palačah in v cerkvah. Festival ima veliko spremljevalnih prireditev, sicer pa sodeluje tudi s festivalom stare glasbe v Radovljici, zato bo v drugem delu oddaje tekla beseda tudi o tem festivalu, ki je letos praznoval 40-letnico delovanja.

Dokumentarni portret sodobne argentinske pisateljice Vlady Kociancich.

Majhni punčki je v velikem mestu ob Srebrni reki njen oče pripovedoval zgodbe, ki so se ji zdele kot pravljice:
o zeleni reki in njenih mostovih, o gradu nad reko, o lepih hišah na bregovih.
Mnogo let kasneje uveljavljena argentinska pisateljica slovenskega rodu Vlady Kociancich ta spomin doživi v živo, ko
obišče domovino svojega očeta.

»Ko sem prvič obiskala Slovenijo in prišla v Ljubljano, me je najbolj presunilo spoznanje, da grad, reka in mostovi, ki mi jih je opisoval moj oče, v resnici obstajajo.«

Sodobna argentinska pisateljica Vlady Kociancich je uveljavljena avtorica sedmih romanov in več zbirk kratkih zgodb, prevedenih v številne jezike.
V književnost in branje jo je usmeril oče Janez Kociancich, slovenski izseljenec iz Gorice, pisati pa je začela že pri osmih letih. Njen svetovljanski in izbrušen slog
pisanja je zaznamovalo prijateljstvo in sodelovanje z velikanoma argentinske in južnoameriške književnosti, Jorgejem Luisom Borgesom in Bioyem Casaresom.

Vlady živi in dela v Buenos Airesu, vendar nenehno potuje: pisateljska srečanja, kongresi, predavanja, ali pa zasebna potovanja jo vodijo po vsem svetu.
V najboljšem pomenu besede je »pisateljica potovka«, vendar pa se vedno vrača v svoje najljubše mesto, v temperamentno 15 milijonsko argentinsko prestolnico.

Dokumentarni film je avtorica Živa Emeršič zasnovala kot potovanje po življenju te izstopajoče intelektualke in pisateljice, ki je zelo argentinska,
toda svojo nadarjenost in strast za pisanjem pripisuje vedno in povsod svojemu očetu, medvojnemu slovenskemu izseljencu Janezu Kociancichu iz Gorice.

Posneto v Buenos Airesu, Manzanaresu in provinci Cordoba marca 2012.

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudipri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji.
Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah.

V soboto smo praznovali svetovni dan vegetarijanstva in zato smo danes kuhali vegetarijansko! V ospredju in v glavni vlogi je bila zelenjava in hrana rastlinskega izvora. Paprike v teh dneh končujejo svojo sezono, toda prav zdaj so najbolj rdeče. Saj vemo, da so zelene paprike v resnici še nedozorele rdeče paprike, kajne? Ko plodovi dozorijo se obarvajo rdeče, postanejo bolj mesnati in slajši! Iz teh prekrasnih sočnih rdečih paprik vas Petra nauči pripraviti bogato juho, polno okusa! Taka juha je pravzaprav osnova za tipično mehiško juho s tortiljami. Kdo bi rekel, da bomo z današnjo kuharijo spet odpotovali. Vse do Mehike …

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. Letošnjo zimo in pomlad bomo s strokovnjaki različnih področji iskali odgovore na izzive sodobne osebne multimodalnostne mobilnosti v pretežno urbanih okoljih, se z avtom popeljali v lepe spomine in čase, ko smo se znali odpeljati po lepih lokalnih cestah do tudi Googlu skritih domačih naravnih kotičkov. Pogledali bomo v prihodnost slovenske vozniške umetne inteligence, nadaljevali z našimi preventivnimi pobudami, testirali bomo nove zanimive avtomobile, govorili s tistimi, ki so jih zasnovali, izdelali, in tistimi, ki jih morajo prodati. S pomladjo pa prihaja pred gledalce TV Slovenija in bralce spletnega portala rtvslo.si, še nekaj prav posebnih vsebin in novosti, ki pa naj za zdaj ostanejo še presenečenje.

V tokratni oddaji bomo povezali prihodnost s preteklostjo. Najprej s slovitim Volkswagnovim kombijem, posodobili ga bomo s testom novega multivana, v moderni hibridni izvedbi, pa tudi s še bolj modernim električnim kombijem, ki sliši na ime ID.buzz. Le- tega smo vozili po čudoviti danski prestolnici. Govorili bomo tudi o Renaultovem meganu, ki je po novem stoodstotno električen, pika na i oddaje pa bodo BMW-jevi motocikli, ki so kljub modernejši tehniki videti kot klasiki ameriškega Harley-Davidsona.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

Svoje znanje in srečo bo tokrat v kvizu Joker preizkusil upokojeni častnik slovenske vojske in veteran vojne za Slovenijo Vasiljie Maraš. Odraščal je v Brežicah, zdaj pa z ženo in dvema sinovoma živi v Novem mestu. Njegova strast je vinograd, ima svoj cviček, ki ga prideluje po stari recepturi svojega deda. Kot sotekmovalec se mu bo v studiu pridružil mož ženine sestrične Andrej Grum.

V Kaj dogaja? pa tokrat govorimo še o luknji v Severnem toku, štejemo podpise kandidatov in preverjamo, kaj je Pahor počel v New Yorku. Na terenu smo raziskovali, zakaj gre vedno več Slovencev po gobe, v telenoveli Palomar pa o novih težavah vladne koalicije. Spet bo z vami Beseda tedna, v kateri se bo Magister Baltić ukvarjal s spolitizacijo naše družbe. Naš gost v studiu bo novinar, radijski voditelj in borec za pravice dvokolesnikov Matej Praprotnik, na Malo teraso pa iz daljne Irske prihajajo legendarni The Davkiners.

Novinar, politik, televizijska zvezda – dokumentarna oddaja je portret britanskega premiera Borisa Johnsona, ki si je za politično orožje, celo filozofijo izbral provokacijo in posmeh. Oddaja prikaže Johnsonovo uresničitev brexita in na trenutke kontroverzno spopadanje s pandemijo covida, a tudi družinske posnetke iz njegovega otroštva in pričanje njegovih sopotnikov, ko je kot dopisnik iz Bruslja izmojstril hudomušen način poročanja, čeprav na račun točnosti dejstev.

INSIDE BORIS JOHNSON’S MIND / DANS LA TETE DE BORIS JOHNSON / Francija / 2021 / režija: Alice Cohen

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Več podjetij je v zadnjih tednih odjemalce obvestilo, da ukinjajo dobavo plina. Odjemalci zdaj tik pred začetkom kurilne sezone iščejo nove dobavitelje, a so ti precej neodzivni. Na hladnem sicer ne bodo ostali, v najslabšem primeru bodo preusmerjeni k dobavitelju nadomestne oskrbe, a to pomeni, da bodo plin plačevali po precej višji ceni. Preverili bomo, ali se bodo končno uresničile napovedi o poku nepremičninskega balona. Obiskali pa smo tudi izmenjavo ozimnice, ki je potekala na tržnici v Škofji Loki.

V Magnetu se bomo družili z Nušo Derenda. Šli smo po sledeh hollywoodskih zvezd v Sloveniji, razkrili bomo, kaj dela Barbie v vesolju, kdo je prvi igralec, ki je prodal pravice za uporabo svojega digitalnega dvojčka v filmih in katera naša nekdanja vrhunska športnica je skočila v zakonski stan. Pogledamo še na prestižno revijo, kjer je prostor dobila tudi ukrajinska moda.

Drama in sodobni western. Ollie se je štiri leta trudila in se naprezala, da je Američane, prebivalce Little Woodsa, naftnega mesta iz Severne Dakote, zalagala s kanadskimi zdravili. To je počela nezakonito, tihotapila je zdravila iz Kanade v ZDA in pri tem seveda precej zaslužila. Dokler je niso odkrili … Oblasti so jo trdo prijele in ji dodelile pogojno kazen, ki jo je skoraj že odslužila. Po prestani kazni si bo Ollie vsekakor poiskala službo in zaživela normalno življenje ameriških davkoplačevalcev. Toda tu je še njena neprava sestra Deb. Ollie je bila namreč posvojena v Debino družino. Deb ima sina Johnyja in obe dekleti ga imata neizmerno radi. Vendar ima Deb tudi zapito zgubo Iana, ki ji je zaplodil še drugega otroka. Deb, ki je sama v finančni stiski in se bori, da ne bi izgubila družinske hiše, ne more skrbeti za še enega otroka; splava si tudi ne more privoščiti, ker je v Severni Dakoti preprosto predrag, medtem ko je v Kanadi dosti cenejši. Ollie je sedaj v precepu: ali zatisniti oči pred sestrinimi težavami in nadaljevati svojo pot do popolne svobode ali pomagati Deb na hitro zaslužiti, da bo lahko opravila splav v Kanadi. Ollie se odloči za drugo, nevarnejšo pot, po kateri je enkrat že stopala. Spet začne prodajati prepovedana zdravila in z Deb naredita tihotapski načrt za pot v Kanado … Ali jima bo načrt uspel in bosta zmagali v svojih prizadevanjih ali bo šlo vse spet navzdol …?

LITTLE WOODS / ZDA / 2018
Režija: Nia DaCosta / Scenarij: Nia DaCosta / Igrajo: Tessa Thompson, Lily James, Luke Kirby, James Badge Dale, Lance Reddick …

Vrtec na Pušči praznuje 60 let delovanja, zato smo se pogovarjali s prvo vzgojiteljico v vrtcu – Vero Flisar, ki je leta 1962 sprejela prve romske otroke. Bili smo na posvetu o zgodnjih in prisilnih porokah, odpravili smo se tudi v Budimpešto. Udeležili smo se še branja "živih knjig", za oddajo pa smo pripravili tudi novo rubriko, namenjeno romskemu jeziku.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov