Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 9. okt. 2022

TV Slovenija 2 • Ned, 9. okt.

Naloge: iti, narediti učence, krščevati in učiti so zakoreninjene v samo bistvo kristjanovega življenja. Nekateri pa to poslanstvo začutijo kot svoj poklic in postanejo misijonarke in misijonarji. Svojo misijo bodo orisali s. Metka Kastelic, Danilo Lisjak in s. Andreja Godnič.

Uživanje živalskega mesa je za večino ljudi popolnoma običajno, uživanje človeškega mesa pa vzbuja gnus in odpor. Kljub temu se v vsej zgodovini človeštva pojavlja kanibalizem. Ob koncu srednjega veka so dele človeškega telesa uporabljali v medicinskih pripravkih. V sodobnem času se kanibalizem pojavlja le v izrednih primerih, ko druge hrane ni na voljo in uživanje človeškega mesa reši življenje. Zadnja leta pa se predvsem v ZDA matere po porodu odločajo za uživanje posteljice. Verjamejo, da to prepreči poporodno depresijo, izboljša razpoloženje in dá energijo. A dokazov o blagodejnih učinkih uživanja placente ni, lahko je celo škodljivo. Uživanje človeških možganov pa utegne privesti do resne bolezni, ki povzroči smrt.

Za širjenje in ohranjanje slovenskega glasbenega izročila v Kanadi in drugje je ključen nastanek dekliške vokalne skupine Plamen, ki jo je leta 1991 ustanovila Marija Ahačič Pollak. Pod njenim vodstvom je zbor združil mlada dekleta slovenskega rodu in se prvič predstavil v Torontu na slovenski kulturni prireditvi ob priznanju samostojnosti Republike Slovenije. Že 28 let predstavlja izbrane izvedbe slovenskih in tujih pesmi po vsem svetu. Posneli smo nastop v okviru koncertne turneje po Sloveniji.

Simfonični orkester RTV Slovenija je pod vodstvom dirigenta, hkrati pa tudi diplomiranega pianista Simona Krečiča pripravil koncert klavirske glasbe. Poimenovali so ga »Noč klavirjev«, saj se je v enem večeru na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma predstavilo kar pet mladih pianistov na petih klavirskih koncertih. V tokratni oddaji boste spremljali Rapsodijo na Paganinijevo temo v a-molu, op. 43, skladatelja Rahmaninova, v izvedbi pianista Danijela Breclja (1998). Klavir se je začel učiti na Glasbeni šoli v Novi Gorici, že pri dvanajstih letih pa ga je v razred nadarjenih otrok sprejel priznani ruski pedagog in pianist Sijavuš Gadžijev. Magisterij je opravil na Pariškem državnem konservatoriju in se izpopolnjeval na Salzburškem Mozarteumu in Pianistični akademiji v Imoli.

Posnetek nastopa Folklorne skupine Srbskega kulturnega društva Maribor, ki je bila izbrana med najboljše na Srečanju folklornih skupin manjšinskih etničnih skupnosti leta 2018. V koreografiji Janka Dimitrijevića boste lahko spremljali preplet številnih plesnih korakov in ritmov, ki izvirajo iz področja Balkana in bližnjega Vzhoda. Zvrstili se bodo plesi Burjana, Eleno mome, Selka, Šestica, Vlasinka, Južna moravka, Bugarčica in Čačak, ter pesmi Severinke belo grlo in Sadila Jana.

Toni najde v oglasniku oglas trgovca, ki od starih mam kupuje domače piškote za nadaljnjo prodajo. Mami ukrade recept in začne posel v kleti… Pri tem skoraj zažge ves stanovanjski blok, zato se domačim zlaže, da peče piškote zaradi tržne raziskave. Na pomoč mu priskoči mama…

Toni Blažki in Anžetu pomaga na glasbenem natečaju za nastop na še enem poslovilnem koncertu Pavarottija. V želji po slavi in denarju naredi tudi majhno, vendar zelo umazano uslugo članu izborne komisije. Slava pa vedno ne pomeni tudi bogastva…

Poleg tekočih finančnih zadreg družini Oven pregori še sesalec za prah- to se zdi Betki sicer odlična priložnost za nabavo novega, ultramodernega. Toni se zmeni s prodajalcem za posebno vrsto predstavitve proizvoda. Betka si po predstavitvi sesalca sicer res ne želi več vendar provizija, uničena preproga in čistilni servis stanejo več, kot bi bil nov sesalec. Nov, ekološki pridih prinese šele Johnny z unikatnim sesalcem.

Simon je na drugi etapi potovanja po Severni Ameriki v ZDA. Začne v Montani, kjer življenje kavbojev ogroža dolgotrajno propadanje podeželskega gospodarstva. Po drugi strani pa si neki milijonar z odkupom zemljišč prizadeva ustvariti veliko zaščiteno naravno območje in vanj znova naseliti nekatere legendarne živali. S tem je razveselil tudi ameriške staroselce. Simon južneje obišče majhen kraj, ki se je iz gospodarske stiske izvil z zakonito industrijo marihuane, etapo pa sklene v koloradskem mestu, odvisno od enajstih zaporov.

NORTH AMERICA WITH SIMON REEVE / BBC / 2019
Scenarij: Simon Reeve
Režija: Eric McFarland

Žogarija je projekt, ki uteleša eno naših najpomembnejših prepričanj – da šport lahko izboljša kakovost življenja mladih, jim vcepi vrednote, kot so solidarnost, poštenost, odgovornost, ter spodbudi spremembe na bolje v lokalnih skupnostih in širše.

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.

Tokrat se posvetimo ambientom, v katerih kraljuje les. Najprej se bomo ustavili v čisto klasični domači brunarici. Zrasla je na Gorenjskem in je zahtevala veliko domačega stavbarskega znanja ter obrtniških spretnosti.
Apartmajska stavba v Ljubljani ponazarja idejo enega največjih arhitektov modernizma, Le Corbusierja, ki je trdil, da mora vsaka hiša naravi povrniti tisti košček, ki ji ga je odvzela s svojo površino. Objekt, ki smo ga posneli, se od drugih loči z zeleno streho, ki poleg lesa poudari potreben stik z naravo.
Mobilne hiške povezujemo s počitnicami, z naravo, kamor se v toplih mesecih leta preselimo za teden ali dva, da si oddahnemo in napolnimo baterije. A mobilna hiška je lahko še mnogo več kot to – lahko predstavlja stalno obliko bivanja, ki je ravno tako funkcionalno in udobno kot v klasični hiši ali stanovanju, hkrati pa mnogo cenejše. Predstavimo primer zares vsestranske uporabnosti lesa kot gradbenega materiala.

Tudi na svetovnem prvenstvu v judu v Taškentu bomo z zanimanjem spremljali žensko kategorijo do 63 kilogramov. Ta tekmovalna kategorija je slovenskemu judu v preteklosti prinesla že sedem medalj na svetovnih prvenstvih. Na tatamijih bo Andreja Leški, ki je lani v Budimpešti postala svetovna podprvakinja, tudi tokrat pa je odlično pripravljena. Moški se bodo pomerili v kategoriji do 81 kilogramov.

Obiskali smo Koliščarsko naselje na robu Ljubljanskega barja, ki postaja nova turistična atrakcija.
Zakaj je športni turizem eden ključnih pri doseganju višje dodane vrednosti za razvoj destinacije? Izpostavljamo mariborsko Pohorje in nedavno končan spektakel Svetovnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni v Murski Soboti.
V Celovcu so se na prvih Dialogih Alpe-Adria srečali predstavniki Avstrije, Italije in Slovenije ter si izmenjali izkušnje pri reševanju sodobnih izzivov v gastronomiji. V ospredju so bile tematike deficitarnih kadrov v gostinstvu, energetska kriza in novi trendi prehranjevanja.
V duhu izobraževanja destinacij izpostavljamo primer dobre prakse, kako je turška umetnica Mizyal Karabiber Nacaroglu, v vasi Strug pri Makolah, prepoznala turizem kot svojo poslovno priložnost.

Iztok Mlakar je pri Založbi ZKP RTV Slovenija pred dobrimi 30 leti izdal prvenec, legendarno kaseto Štorije in baldorije in poslej tudi ostale avtorske albume. Ob 50. obletnici ZKP RTV Slovenija je legendarni Mlakarjev album izšel z restavriranimi posnetki in arhivsko dokumentacijo na vinilni plošči z oštevilčeno naklado. Izdajo vinilke Štorije in baldorije ob dvojnem jubileju so založba, Ježkov nagrajenec Iztok Mlakar in Val 202 pospremili in s posebnim koncertom.
Mlakar v pesmih poje o večnih temah kot so ljubezen, minevanje in smrt, pa tudi o življenjskih radostih (vino, dobra domača hrana) in boju malega človeka za pravičnost, v besedilih pa prepoznamo tudi številne elemente socialistične družbene ureditve poznih osemdesetih let nekdanje Jugoslavije, ki so predstavljeni na humoren, a pronicljiv način. Večina pesmi je zapeta v primorskem, natančneje goriškem narečju, nekatere pa tudi v cerkljanskem (“Pubi, usidma se”, “Var’se, čeča”, “Očenaš”, “Ajnglc”). Narečna besedila dajejo njegovim pesmim poseben čar, kljub narečju pa se v Iztokovih pesmih zrcali splošen slovenski narodni značaj.

V uvodu večkrat nagrajenega hrvaškega dokumentarnega filma se protagonisti ne predstavijo z imeni, temveč v kamero sporočijo svojo diagnozo duševne bolezni. Po dolgih letih življenja v osami, za zidovi ustanove, se zdaj odpravljajo na svobodo, v bolj samostojno življenje. Priča smo njihovemu hrepenenju po običajnem vsakdanu, željam, obžalovanju in drobnim uspehom. Saj je življenje vredno živeti.

SUSJEDI / NEIGHBOURS / Hrvaška / 2018 / Režija: Tomislav Žaja

V Areni bodo Tilen Božič, Ivan Simič, Blaž Cvar in Janez Šušteršič ocenjevali predlagano vladno davčno reformo. Komu bo kaj prinesla in koga bo prizadela? Kaj o njej menijo sindikati in kaj podjetniki?

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Danes je na svetu približno tri tisoč ljudi, ki veljajo za milijarderje. Tridelna dokumentarna serija predstavi ruske, ameriške in kitajske velebogataše in pojasni njihov vpliv na sodobno družbo.

2. del: ZDA
Združene države Amerike so bile prve na svetu, ki so posameznikom omogočile nebrzdano bogatenje, z njim pa tudi vpliv na družbo in politiko. Večino 20. stoletja so jih omejevali s protimonopolnimi zakoni, v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pa je Ronald Reagan z rahljanjem predpisov spet omogočil kopičenje velikanskega premoženja v rokah peščice. Kako to vpliva na ameriško družbo? Na volitvah leta 2020 so se za predsedniški položaj potegovali kar trije ameriški milijarderji.

TYCOONS / Velika Britanija / 2022 / Izvršni producent: Guy Gilbert

V tem delu izvemo, od kod Andrew pozna Oliverja in kakšna mračna skrivnost ju povezuje. Prijateljica zdravnikove prve žene je bila očitno prva žrtev pretkanega posiljevalskega načrta, ki mu ga je omogočil Oliver. Laura pa je pomagala na oni svet svojemu hudo bolnemu očetu, torej je sposobna nekomu vzeti življenje …

LIAR (II.) / Velika Britanija / 2019
scenarij: Harry Williams Jack Williams
režija: James Strong
v glavnih vlogah: Joanne Froggatt, Ioan Gruffudd, Katherine Kelly, Kieran Bew, Ivana Basic, Jamie Flatters, Amy Nuttall, Howard Charles, Cindy Humphrey, Zoë Tapper, Shelley Conn

Bernarda in Jože gostita Ano Roš, ki je bila letos ponovno izbrana za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu. V goste prihajajo tudi igralke nove gledališke komedije Vročica: Nina Ivanič, Irena Yebuah Tiran in Špela Grošelj. V zabavnih igrah se tokrat med seboj pomerita Anika Horvat in Vid Valič, ki sta se bolje spoznala prav skozi skupna gostovanja v nedeljskih popoldanskih oddajah. Na glasbenem odru se predstavljata Nino Ošlak s pesmijo Za oba in Anika Horvat s pesmijo Pogum.

V Kaj dogaja? pa tokrat še o zbiranju podpisov, goljufanju pri šahu in boksanju v parlamentu. Ogledali si bomo dokumentarec o prostoživečih študentih v naravnem okolju, pripravili pa smo tudi podroben pregled letošnji kandidatov za predsednika republike. Vaše težave bo tokrat reševala Svetlana M., v telenoveli Palomar pa bomo spoznali Manuela Cordiza z glasom in stasom igralca Tadeja Piška, ki je pred kratkim postal vodja Pionirskega teatra, več o tem pa nam bo povedal kar sam. Na Malo teraso se tokrat vrača predsednik vlade Robert Golob, ki nam bo zapel eno o smislu politike.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov