Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 12. dec. 2022

TV Slovenija 2 • Pon, 12. dec.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo bo Monika Tavčar postavila V Središče, vam še pred osmo svetujemo glede različnih tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju, za vse ljubitelje rastlin pa je poskrbljeno v rubriki Na pomoč, vrtnar. Da bi vsakdanje življenje okoli nas še bolje razumeli, se v (Ne)znanem lotevamo raziskovanja preprostih, a pomembnih mitov in resnic. Ob koncu oddaje vam ponudimo še idejo za vaš dom in vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

Na tretjo adventno nedeljo, imenovano tudi nedelja gaudéte ali nedelja veselja, bomo pozornost posvetili nekaterim veselim dogodkom, kot so obhajanje 50. obletnice samostojne Slovenske minoritske province sv. Jožefa. Jubileja praznujeta tudi Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška v Mariboru in tamkajšnja Hiša otrok – vrtec Montessori. V marsikateri slovenski dom veselje prinaša tudi redna zbirka Celjske Mohorjeve družbe za leto 2023.

»Mami, glej, ptica!« To so prve besede, ki jih je danes 21-letni Žan izrekel po vsaditvi polževega vsadka. To je bilo leta 2003, ko je bil star dve leti. V Sloveniji je 613 oseb, ki z uporabo polževega vsadka slišijo; brez njega bi ostali v tišini. Veliko ljudi s polževim vsadkom je 25. in 26. novembra v Mariboru na 7. posvetu o rehabilitaciji oseb s polževim vsadkom delilo svojo izkušnjo z nami. Pogovarjali smo se tudi z domačimi in tujimi strokovnjaki na področju rehabilitacije sluha. Več v oddaji Prisluhnimo tišini, ki bo na sporedu 10. 12. ob predvidoma 14.40 uri.

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji.
Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah.

Maša in Petra bosta pripravili skuto, orehe, mak, jabolka, maslo, moko, sladkor … Se je tudi vam posvetilo? Zadišalo bo po gibanici! In s tem ni šale, kajti naša prekmurska gibanica je v evropski shemi kakovosti zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost, zato so zanjo zelo natančno določeni receptura, način priprave in tudi končni izgled. To pa nam nikakor ne preprečuje, da je ne bi pripravili tudi doma. Prav nasprotno – večkrat jo bomo pripravili, bolj živa in bolj naša bo!

Zakaj so odprti hrami v vipavski vasi Slap primer dobre prakse? Kako so situle vpete v novomeški turizem? O sodelovanju slovenskega in hrvaškega turizma ter o novi tematski poti, ki ozavešča o samooskrbi.

Na Bledu je prejšnji teden potekal letni posvet Javne službe kmetijskega svetovanja. Osrednjo pozornost so namenili razmeram in možnemu napredku v kmetijstvu na območjih z omejenimi dejavniki. Kmetijsko-gozdarski zavod Maribor je po dveh letih spet izvedel tradicionalne Lombergarjeve dneve. V prihodnjem petletnem programskem obdobju SKP naj bi trajna raba fitofarmacevtskih sredstev temeljila na novi uredbi. Predlog te uredbe je že po prvih predstavitvah v javnosti vzbudil številne pomisleke in strahove. Zveza lastnikov gozdov Slovenije in KGZS opozarjata na preobsežno populacijo nekaterih vrst divjadi, predvsem jelena. Preverili smo razmere na terenu.

Edinstvena oddaja o življenjskem slogu, ki vas popelje v svet lepote, trendov, estetike, mode, avtomobilizma, dizajna in raznovrstnih nasvetov, ki poskrbijo za višjo kakovost življenja in bivanja. V oddaji gostimo znane obraze, ki jih spoznate na drug način; skozi oči stila in njihovih življenjskih vodil. Poleg estradnikov gostimo strokovnjake s področja psihologije, osebnega razvoja, dizajna in interierja, astrologije, zdravja, lepote in estetike ter mnogih drugih področij. Svetujemo tudi o modi in kulturi oblačenja, odgovarjamo na dileme in pisma gledalcev ter se s kolegi oddaje Avtomobilnost podamo v avtomobilistične vode.
Vaši sobotni gostiteljici sta Lorella Flego in Ana Tavčar.

Britanski arheolog Howard Carter je leta 1922 odkril znamenito grobnico egipčanskega faraona Tutankamona in v njej poleg vladarjeve mumije tudi številne dragocenosti, med drugim zlato posmrtno masko. Dokumentarna serija v dveh delih razišče skrivnosti življenja in okoliščine prezgodnje smrti dečka – kralja. Pojasni tudi ozadje verske in kulturne revolucije, ki jo je sprožil njegov oče, in vpliv tistih, ki so svetovali faraonu ob njegovem vzponu na prestol. Na koncu pa se gledalcu razkrije tudi vladarjevo obličje …

1. del:
V prvem delu se egiptovska zgodovinarja odpravita na raziskovalno popotovanje od Kaira do ruševin nekdanje prestolnice Amarne in Doline kraljev ter spotoma odstirata neznane podrobnosti iz Tutankamonovega življenja: od tega, kako je pri komaj devetih letih po očetovi smrti zasedel prestol, do boja za oblast, ki je potekal med njegovimi svetovalci. Med sogovorniki v oddaji se krešejo mnenja o tem, ali je bila njegova mati kraljica Nefreteta ali morda neidentificirana ženska, katere mumijo so prav tako odkrili v Dolini kraljev.

TUTANKHAMUN: ALLIES AND ENEMIES / ZDA / 2022 / Režija: Hossam Aboul-Magd

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Vinjeni vozniki so še vedno med najpogostejšimi povzročitelji prometnih nesreč. Pred veselim decembrom ne pozabite na preventivo. Dobri vozniki so trezni vozniki.
Skoraj polovica prometnih nesreč, ki jih povzročijo pijani vozniki, se zgodi ponoči. Opiti vozniki so glavni krivci za vsako tretjo smrtno žrtev. Vendar mladi ne povzročajo več največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola.

V Magnetu bomo danes govorili o dveh jubilejih: slavljenki sta pevki Mia Žnidarič in Nika Zorjan. Družili se bomo s priljubljeno zasedbo Siddharta, Guštijem in DJ-em Davidom Moralesom. Pogledali pa bomo tudi v pestro dogajanje na britanskem kraljevem dvoru.

Simon Reeve obišče Kolumbijo v prelomnem času, ko se je v državi po več kot pol stoletja nasilja in krvave državljanske vojne naposled začel mirovni proces. Ta še zdaleč ni preprost, saj bi morala gverilska skupina FARC odložiti orožje in opustiti trgovanje z mamili, kolumbijska vlada pa bi poskrbeti za razvoj podeželja, saj najrevnejši kmetje, kot ugotavlja Reeve, pogosto nimajo druge možnosti, kot da pridelujejo koko. Simonu v nekoč zloglasnem Medellínu nekdanji župan razloži, kako mu je uspel preporod mesta, v katerem se je število umorov zmanjšalo kar za 90 odstotkov. Reeve obišče še trendovsko restavracijo, kjer za kuharje zaposlujejo nekdanje vojake in gverilce, ter se udeleži demonstracij kmetov, ki bi radi opustili gojenje koke in se lotili pridelave kakava in kave.

Domžalčan Rok Starič je iskal zdrav način življenja in pred 8 leti našel poslovni izziv v stoodstotno naravnem arašidovem namazu brez dodane soli, olja in konzervansov. Do danes so z ekipo razvili že več kot 20 izdelkov, ki jih pod blagovno znamko Rok's prodajajo v 5 držav. Starič, ki je tudi mentor mladim podjetnikom s prehrambnim produktom, se je leta 2020 povezal s še tremi podjetniki in skupaj so ustanovili zadrugo Kooperativa 103, s sedežem v Mariboru. Drug drugemu pomagajo pri poslu, imajo skupno proizvodnjo in s tem manj stroškov, proizvodne zmogljivosti pa ponujajo tudi drugim podjetjem iz panoge.

Film »1/2« je zgodba o dveh sosedih, ki ju deli tanek zid. Klarino vsakdanje življenje se začne ob 4:30 zjutraj z dvigovanjem škripajoče rolete, preglasnimi radijskimi novicami in sesanjem stanovanja. Nikša zaradi tega zgublja živce. Človeški um je včasih sposoben proizvesti vse razen razumne, verbalne komunikacije.

Režija: Slobodan Maksimović

Življenje na kmetiji je lahko zelo idilično. In otroci lahko v naravi in medsebojnem pogovoru pridejo do spoznanj, ki jih spremljajo vse življenje.
In čeprav v ribnikih in na svetu največ škode lahko naredijo velike ribe, pa so majhne ribe na svetu za to, da svet ni vse razžrt od velikih rib, ampak marsikdaj in marsikje ostaja tudi zaokrožen in cel.
Režija: Maja Križnik

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov