Norveška prodajo električnih vozil spodbuja s subvencijami. Foto: EPA
Norveška prodajo električnih vozil spodbuja s subvencijami. Foto: EPA

Samo v avgustu so Norvežani kupili 10.480 električnih vozil, od začetka leta pa skupno 68.435. Prodajo električnih vozil je avgusta med drugim spodbudil novi Teslin Model Y.

Medtem ko je prodaja električnih vozil na Norveškem močna, drugod po Evropi stagnira, kar gre po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pripisati nezadostno razviti infrastrukturi. Se je pa okrepila prodaja hibridnih vozil.

Norveška, ki je velika proizvajalka nafte in plina, si je zadala cilj, da bo leta 2025 prodajala le še vozila brez emisij. EU si je enak cilj zadal do leta 2035.

"Nobena država na svetu se po deležu prodanih električnih vozil ne približa Norveški," je dejal direktor norveške zveze za cestni promet OFV Oyvind Solberg Thorsen. "Če se bo trend nadaljeval, bomo do leta 2025 dosegli zastavljeni cilj," je dodal.

V EU je bilo julija med vsemi prodanimi novimi vozili 12,1 odstotka električnih, 33,4 odstotka je bilo vozil na bencinski pogon, hibridov 32 odstotkov, dizelskih vozil pa 12,6 odstotka, podatke evropske zveze avtomobilskih proizvajalcev še povzema AFP.