Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Tanja Mojzer

Zakaj? Zato! Zakaj praznujemo svetovni dan čebel?

20.05.2022

Danes na pobudo naše države cel svet obeležuje poseben dan; in sicer svetovni dan čebel. Kot verjetno veste, brez čebel ne bi bilo večino sadja in zelenjave, ki ga uživamo ljudje in živali. Čebele namreč oprašujejo cvetove, na katerih zrastejo plodovi.

Rastline Pšenica

23.05.2022

Morda niste vedeli, a ravno pšenica je tista rastlina, tisto žito, brez katerega ne bi bilo kruha, rogljičkov, tort, peciv, kosmičev in še marsičesa. Seveda so ti izdelki lahko tudi iz drugih mok, a skoraj najpogostejša pri nas je ravno pšenična moka.

Moje telo Vitamin D

22.05.2022

Eden izmed izjemno pomembnih in zanimivih vitaminov, ki jih potrebuje naše telo je vitamin D. Zakaj zanimivih? Zato, ker je to vitamin, ki ga naše telo dobi, če je vsaj 15-minut na dan na sončku.

Živali Ribe: Mečarica

21.05.2022

Mečarica je zelo posebna riba, ki je svoje ime dobila po meču, ki ga ima kot podaljšek zgornjega dela ust. Če imate srečo, jo celo lahko srečate na morju. A bolje, da jo vidite le iz obale, kot med plavanjem, saj zna biti zelo napadalna.

Berem in pišem Butalci

26.05.2022

Butalci so zbirka humornih zgodb, ki jih je napisal slovenski pisatelj Fran Milčinski. So izredno zabavne zgodbe o Slovencih in verjamemo, da se boste ob njih zelo zabavali in da bo branje več kot užitek.

Poklici Kipar

22.05.2022

Kipar izdeluje kipe iz različnih vrst materialov. Vsaka metoda (postopek) obdelave ima svoje posebnosti, ki od kiparja zahteva širok spekter znanj in veliko ročnih spretnosti, ki jih pridobiva večinoma s praktičnim delom.

Berem in pišem Alica v čudežni deželi

21.05.2022

Alica v čudežni deželi je zgodba za mlade, ki je prvič izšla že leta 1865. Gre za klasiko med mladinsko literaturo in vsekakor ne boste obžalovali, če posežete po njej. Založba Beletrina jo je izdala v posebni zbirki Zvezdna Beletrina.

Moje telo Kako zaznavamo umami okus?

19.05.2022

Ste že slišali za okus umami? V zadnjem času so ga znanstveniki uvrstili kot peti osnovni okus zraven kislega, slanega, grenkega in sladkega. Gre za okus, ki ga naše čutnice zaznajo pri okušanju slanih jedi, predvsem pa mesnih juh.

Zakaj? Zato! Zakaj praznujemo svetovni dan čebel

20.05.2022

Brez čebel ne bi bilo večine sadja in zelenjava, saj morajo vsak cvet, na katerem zraste plod, oploditi opraševalci. Med njimi so daleč najbolj marljive čebele, tudi čmrlji in druge žuželke. Letos na pobudo Slovenije obeležujemo že 5. svetovni dan čebel.

Šport Košarka

18.05.2022

Košarka je ekipni šport, pri katerem je v vsaki ekipi po pet igralcev. Cilj je osvojiti čim več košev, ki jih je potrebno dati v "svoj koš". Pri tem se je potrebno uspešno izogibati igralcev nasprotne ekipe, ki želi "ukrasti žogo in jo podati v svoj koš.

Rastline Kosmulja

19.05.2022

Ste že kdaj poslusili kosmuljo? Gre za zelo poseben sadež, ki raste na grmu. Pri obiranju tega sadeža je potrebno biti zelo previden, saj so tako kot pri malinah, tudi na vejah tega grma, trni. Obstajajo pa tudi sorte brez trnjev.

Zakaj? Zato! Zakaj moramo živo srebro staliti?

17.05.2022

V Idriji so skoraj 500 let (od 1500 do 1995) kopali rudo živo srebro. Proizvodnja se je skozi leta zelo spreminjala, saj se je spreminjala tudi tehnologija in način kopanja ter nato predelava rude. Poglejmo, kako so rudo iz rudnika talili v talilnici.

Stran 90 od 127
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov