Lavreatki je nagrado izročil predsednik DSP-ja Dušan Merc. Foto: Blaž Lah
Lavreatki je nagrado izročil predsednik DSP-ja Dušan Merc. Foto: Blaž Lah

Žirija v sestavi lanskoletnega nagrajenca in predsednika žirije Muanisa Sinanovića, Roberta Kureta in Zorana Pevca je 26. Stritarjevo nagrado za mlado literarno kritiko v imenu Društva slovenskih pisateljev podelila literarni komparativistki, pisateljici, kritičarki, prevajalki in aktivistki Anji Radaljac. V svoji utemeljitvi so zapisali, da "vseskozi ponuja izvirne in alternativne poglede na predpostavke obravnavanih besedil ter razmerja moči, ki se skoznje prepletajo in s tem nespregledljivo širi spekter slovenske kritike".

Brezkompromisna kritičarka z izdelanim stališčem
Dodajajo, da Radaljac "sodi med tiste kritičarke in kritike, ki so pred leti s svojo brezkompromisnostjo, a tudi konceptualno suverenostjo, prevprašali stanje medlega izogibanja sodbam in zadovoljne povprečnosti esteticizma". Njena besedila so "analitično napeta od samega začetka, saj imajo, kot rečeno, izdelano stališče in se ogibajo nepotrebnemu obnavljanju vsebine ter drugim stranpotem, na katere kritika prepogosto zahaja".

Anja radaljac je v svojem zahvalnem govoru opozorila na številne težave, prisotne v kritiški stroki:
Anja radaljac je v svojem zahvalnem govoru opozorila na številne težave, prisotne v kritiški stroki: "V trinajstih letih, kar kritiško delo opravljam sama, je bilo opaznih veliko prizadevanj za preoblikovanje kritiškega žanra v publicistiko, ki deluje kot podporni steber založništva in knjižnega marketinga, podoben trend pa velja (vsaj) še za področje gledališča." Foto: DSP

Želi si, da kritika kot žanr obstane
Anja Radaljac je v zahvali med drugim zapisala, da si kot kritičarka, "ki se je svojega dela nekoč lotevala z entuziazmom in zaupanjem v moč, da kolektivno kot slovenske umetnice_ki in spremljevalke_ci umetnosti intelektualno rastemo in ponujamo družbi nove, sveže in izzivalne misli ter prispevamo k pozitivnim družbenim spremembam" vendarle še vedno želi, "da bi ta žanr obstal, kljub vsem strukturnim, sistemskim in notranjim prizadevanjem, da ne bi".

Pisateljica, literarna komparativistka in kritičarka
Anja Radaljac je leta 2014 izdala knjižni prvenec, roman Polka s peščenih bankin (LUD Literatura), leta 2016 esejistični roman Puščava, klet, katakombe (Litera), leta 2022 pa roman Punčica (Litera), ki je bil nominiran za nagrado kresnik ter izbran za Fabulin izbor 2023.

Je soustanoviteljica in sourednica spletnega medija Animot, medija za intersekcijsko obravnavo vprašanja nečloveških živali in sourednica istoimenske butične založbe. Od leta 2010 objavlja literarne, od leta 2012 pa tudi gledališke kritike. Piše pretežno za Delo, radio Ars in Literaturo, kot kulturna novinarka pa sodeluje tudi s spletnim medijem Disenz.

Sorodna novica Začenja se jubilejni festival Pranger, ki že 20 let kritiško pretresa izbrano poezijo

Festival Pranger in Stritarjeva nagrada
Društvo slovenskih pisateljev (DSP) je Stritarjevo nagrado v okviru letošnjega jubilejnega 20. festivala Pranger podelilo že 26. leto zapored za izredne dosežke na področju literarne kritike mlajših generacij.

Festival Pranger, ki je tudi v 20. izvedbi povezal Ljubljano in Rogaško Slatino, letos poteka med 28. junijem in 1. julijem. Jeseni se bo festival nadaljeval s konceptualno debato na temo poezije in kmetijstva, takoj po nastopu Slovenije na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu pa bodo pripravili še razpravo Pranger po Frankfurtu.