Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 8. okt. 2021

Prvi • Pet, 8. okt.

00:00
Poročila

V tokratni Noči šansonov se bomo zadrževali v drugi polovici tridesetih let 20. stoletja. Poslušali bomo dvajset- in malo več kot dvajsetletno Édith Piaf, ki je že v teh zgodnjih letih svoje kariere izkazala široko paleto pevskih in interpretativnih darov ter posnela šansone, ki so pripadali vsem dotlej znanim žanrom, pa tudi take, ki so dotlej tradicionalno po svoje prenavljali. K poslušanju realističnih, ljubezenskih in eksistencialnih francoskih šansonov, ki jih je na začetku svoje kariere prepevala Édith Piaf, vas vabi Miha Zor.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev: Ponovitev Možgani, ki so v zanosu

02:35
Ponovitev: Ponovitev Petek

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor ali ljubiteljski glasbeni kulturi ali narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Vsemogočni Stvarnik in Začetnik časa je tako uredil in daje, da čas vsemu stvarstvu od začetka, od prvega trenutka naprej, teče enako. Pa vendar vsi vemo, da to enakomerno pretakanje časa dojemamo zelo različno in relativno: odvisno pač, na kateri strani straniščnih vrat smo oziroma s kom smo v družbi.
In čeprav je v vsaki minuti šestdeset sekund, v vsaki uri šestdeset minut, da je v vsakem dnevu štiriindvajset ur, v tednu sedem dni … se na ravni mesecev, let in koledarjev sploh reči nekoliko zapletejo. In štejemo vsak po svoje in vsak svoje. In nastajajo razlike, pa naj čas merimo digitalno ali analogno, če štejemo lunine mene ali merimo sončevo senco, če uporabljamo zapletene urne mehanizme ali preprosto peščeno uro … ali pa morda prav zato: saj, kot pravi pesnik, »je v peščenem zrnu lahko večnost skrita«!
Priznam, da me vsako leto znova presenetijo novice, da je pa danes »kitajsko novo leto«, pa »judovsko novo leto«, pa da je to in ono po »majevskem koledarju« … a to me zgolj preseneti. Nerazgledan sem, pač. Nezainteresiran!
Glava me boli zaradi našega »novega leta«! Še hujše glavobole imam zaradi tistih, ki še vedno merijo čas z leti »pred našim štetjem« in »po našem štetju«! In je hecno, da so to prav tisti, ki najglasneje tulijo, »naj se že vendar nehamo deliti na naše in vaše«!
A na kateri koli koledar prisegate, na kateri koli način merite čas … v trenutku, ko sedete v šolske klopi, se začnejo sekunde vleči, ko minute, minute postanejo dnevi in dnevi leta. Ko ste, namesto skozi okno, zazrti v šolsko tablo, se zdi, kot da se je čas ustavil … In to sploh ne zaradi učenja, temveč zaradi načina poučevanja, še bolj pa zaradi tega, kar se poučuje in kar se je treba učiti. Pa bom tu napravil piko, da ne bom razburil učiteljskega zbora. Poleg tega si z eno učiteljico delim mizo in posteljo in ima lahko moje nerganje takojšnje in neposredne, predvsem pa neprijetne posledice.
Ko mine brezskrbno poletje, september človeka pahne v drugo časovno dimenzijo. Ni zdrsa, ni mirnega prehoda, ni lepo zaobljene in zarobljene bankine, ki omili prehod. Ne! Je rob. Je stopnica. Je prag. In če nisi pripravljen, če ne paziš, če ne odrineš pravočasno, če ne dvigneš noge, če ne skočiš … je padec neizogiben.
In seveda upam, da vam je jasno, da moje razmišljanje ni omejeno zgolj na šolski prag, ampak se spotika ob vse mogoče in možne življenjske prage …
Kajti:
Če nisi užil poletja, če nisi užival v življenju … če nisi izžel vse njegove modrosti … boš sredi prvih jesenskih nalivov tožno zdihoval po minulih časih.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar, 8. oktober

06:15
Vreme z meteorologom

Petek brez pravila tokrat o pravilnih algoritmih za (hitro) rešitev najbolj magične med kockami – rubikove kocke! Gre za izum madžarskega arhitekta Rubika, ki ima še danes naziv najbolj prodajane igrače na svetu. Najhitreje – v manj kot sekundi – jo sicer lahko reši le robot, a tudi človeške roke so precej impresivne. Tekmovanja prireja svetovno združenje za kocko (World Cube Association), in sicer s pomočjo delegatov oziroma delegatk. Eno gostimo tudi v Petku brez pravila.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Pred podnebnimi spremembami si ne moremo več zatiskati oči. Ekstremni dogodki se vrstijo preprosto prepogosto, toplotni rekordi padajo po tekočem traku, požari redno požirajo gozdna prostranstva ter s tem hkrati sproščajo velike količine tam shranjenega ogljikovega dioksida. Po drugi strani tudi poplave izrednih razsežnosti postajajo tako rekoč vsakoletna mora. Nekoliko tiše morda gredo mimo vse pogostejše suše in vztrajno nižanje podtalnice.

Pri globalnem dvigu temprature za 1,1 °C so se oceani segreli za 0,9 °C, površje pa bistveno bolj, za 1,6 °C. Velike razlike so tudi med posameznimi geografskimi regijami. Slovenija v tem pogledu nima sreče.

»V Sloveniji nekje od leta 1980 temperatura precej hitro narašča, približno za pol stopinje vsako desetletje,« pravi klimatolog Gregor Vertačnik. »Od druge polovice 19. stoletja se je Slovenija segrela za 2,5 °C. To pomeni, da je Slovenija eno izmed območij na svetu z najhitrejšo rastjo temperature zraka.«

08:00
Poročila

V letu 2020 smo v Sloveniji pridelali skoraj 2 odstotka več odpadne hrane kot v letu prej, ugotavlja Statistični urad RS. V Svetovalnem servisu zato tokrat svetujemo, kako porabiti ostanke hrane, kako jih pravilno shranjevati v hladilniku in kako hitro je treba porabiti hrano, ki je že bila obdelana. Katera živila najpogosteje zavržemo, čeprav so še uporabna, bo razložila Mojca Koman, univ. dipl. inž. živ. tehnologije.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

10:00
Poročila

Sašo Hribar, Tilen Artač, Jure Mastnak, Nejc Mravlja, Valentina Plaskan, Aleksander Pozvek in Marko Cirman, strokovnjaki za nepredvidljiva presenečenja, se vsak petek vračajo v studio Prvega. Neugnani, nepredvidljivi, neizprosni, neodvisni in neponovljivo izvirni satiriki in imitatorji vam dajejo priložnost za kritičen in vedno aktualen skok v konec tedna. V petek po 10.00 na Prvem.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

13:00
KU-KU

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Drugi poudarki oddaje:
- Dravske elektrarne so v 70-ih leth proizvedle toliko elektrike, da bi lahko z njo 43 let napajale vsa slovenska gospodinjstva
- Romsko naselje Pušča se po 110-ih letih obstoja pripravlja na razvoj turizma
- Ajdiv kolač na Bizeljskem danes krajevna posebnost, nekoč so z ajdo kljubovali lakoti

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Protestniki proti vladi in proti ukrepom so tako močno zmotili načrte slovenskega vodstva ob vrhuncu predsedovanja Slovenije Svetu EU, vrhu Evropska unija – Zahodni Balkan, da je vlada proti množici prvič v zgodovini Slovenije uporabila deveti člen zakona o nalogah in pooblastilih policije, proti protestnikom pa uporabila vodni top in veliko solzivca. Iz Francije prihaja najnovejše razkritje dolgoletnih, množičnih in sistematičnih zlorab otrok v Katoliški cerkvi. Skozi – za Američane sporen – plinovod Severni tok 2 je ta teden prvič stekel plin, ki bo oskrboval kar 26 milijonov gospodinjstev. Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev je razkril nove sporne finančne posle politikov in poslovnežev.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Smo z nedovoljenimi protesti in oblaki solzivca po prestolnici vsaj za nekaj časa izživeli frustracije zaradi vladnih protikovidnih ukrepov? Je šlo nemara le za premišljeno promocijsko potezo ob največjem diplomatskem dogodku v Sloveniji letos? Katere male uspehe in skrita razočaranja je prineslo to srečanje voditeljev Unije in Balkana? O vsem tem se sprašujemo v tokratnem Tedenskem aktualnem mozaiku z Urško Jereb. Komentiramo tudi sago z (ne)imenovanjem slovenskih članov evropskega javnega tožilstva in ambiciozne proračunske načrte in zajetne primanjkljaje. Iz sveta pa pod drobnogled med drugim postavljamo grehe katoliške cerkve v Franciji in sporočila tokratne Nobelove borce za svetovni mir.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Čriček svojo službo izrablja za to, da mu živali nosijo hrano …
Pripoveduje: Ivan Rupnik.
Napisal: Luj Šprohar.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1994.

Lani je minilo 100 let od rojstva arhitekta in oblikovalca Nika Kralja. Niko Kralj je bil pionir slovenskega in jugoslovanskega industrijskega oblikovanja, ki je ustvarjalne zamisli za svoje ikonicne izdelke črpal iz opazovanj, zgodnjih izkušenj v domačem kraju, jih iskal v literaturi, snoval med terenskimi raziskovanji ter na mnogih potovanjih, izobraževanjih in službovanjih v tujih, mednarodnih okoljih. Nepozaben je njegov široko uporabljen stol Rex, poleg modularnega pohištva in številnih drugih tehnično in oblikovalsko izvirnih izdelkov, so bili središče njegovega zanimanja tudi slovenski kozolci..
Vsekakor pa gre izpostaviti njegovo prepričanje, da si tako slovenski kot jugoslovanski povojni prostor zaslužita izvirno oblikovane in doma narejene produkte, ki se ne bodo zgledovali le po licenčnih izdelkih, vnešenih iz tujine ...
Gosti oddaje Kulturni fokus bosta urednici znanstvene monografije Niko Kralj, pionir industrijskega oblikovanja, ki je izšla pri Slovenski matici: Barbara Predan in Špela Šubic.

21:00
Poročila

Na Konferenci slovenskih zdravnikov iz sveta in Slovenije v Ljubljani smo se pogovarjali z nevrokirurgom, doktorjem Andrejem Vraničem, ki že sedem let opravlja zdravniški poklic v Franciji, bili smo na predstavitvi knjige Svetilnik slovenstva in vernosti v New Yorku avtorja Matjaža Brojana, na dogodku v Ljubljani pa je sodeloval tudi pater Krizolog Martin Cimerman, ki zadnjih 30 let vodi slovensko cerkev na Manhattnu, obiskali smo tudi razstavo fotografij ob zaključku fotografskega natečaja Moj košček Slovenije v organizaciji Rafaelove družbe, ob začetku novega študijskega leta pa smo se o študiju slovenščine na slovenskih lektoratih v tujini pogovarjali z vodjo programa Slovenščina na tujih univerzah Centra za slovenščino kot drugi ali tuji jezik dr. Mojco Nidorfer.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

23:00
Poročila

Jože Snoj, pesnik, pisatelj in esejist, je preminil, star 87 let. Še letos je objavil knjigo z naslovom Nadaljevanje prihodnjič, pred dvema letoma pa zadnjo pesniško zbirko Stihožitja in distonije. Jože Snoj je bil izjemno plodovit ustvarjalec, ki je za vse žanre, v katerih je pisal, dobil največje nagrade: Levstikovi kar dve, pa Grumovo, Veronikino, Rožančevo in Prešernovo nagrado za življenjski opus leta 2012.
Če velja za zgodnejšo Snojevo liriko, da pripada modernistični estetiki, pa je proti koncu tisočletja v njej opaziti “resakralizacijo poezije in mistično čaščenje pesniške besede ter neposredno nagovarjanje transcendence." Štiri daljše pesmi s skupnim naslovom Confessiones so prav take: polne vprašajev o
človeku v odnosu do Tistega z veliko začetnico, ki je, kot izraža pesnik, človeku najbližje in hkrati najdlje.

Jazz pred polnočjo prinaša izbor najznamenitejših posnetkov svetovne džezovske literature. Oddajo pripravlja Hugo Šekoranja.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov