Številnim prebivalcem Sarajeva ime Veselin Vlahović
Številnim prebivalcem Sarajeva ime Veselin Vlahović "Batko" še danes vzbuja strah. Foto: Reuters

Vlahović, z vzdevkom "Batko", je bil v ponedeljek aretiran med preiskavo o organizirani skupini državljanov Vzhodne Evrope, ki je vpletena v nasilne rope hiš. Policija je pri njem našla ponarejene bolgarske dokumente. Za njim so bile izdane tri mednarodne tiralice, iskala ga je tudi španska policija.

Obtožen pobojev, mučenja in posilstev
Znan kot "pošast iz Grbavice", naj bi Vlahović med drugimi ubil tudi Gorana Čengića, nekdanjega člana jugoslovanske rokometne reprezentance. Čengić je bil umorjen junija 1992, njegovo truplo pa so našli in izkopali po devetih letih. Poleg njega naj bi Vlahović v prvih mesecih vojne ubil še najmanj 50 Sarajevčanov.

Priče trdijo, da je "Batko" sam ali s pomočjo sodelavcev izvedel več kot 100 umorov ljudi nesrbske narodnosti in sodeloval pri izgonu več tisoč prebivalcev Grbavice, ki je bila od poletja 1992 do januarja 1996 pod nadzorom sil vojske Republike srbske, in Vrača. Zakrivil naj bi tudi več posilstev, svoje žrtve pa pogosto mučil. Vlahovićeva skupina iz Grbavice je bila del paravojaške skupine Beli angeli.

Aretiran leta 1998 zaradi ropa
Leta 1998 so ga zaradi oboroženega ropa aretirali v Črni gori, kjer je bil rojen leta 1969. Tri leta pozneje je pobegnil iz črnogorskega zapora v Spuž. Kmalu po pobegu je bil v Srbiji obtožen na 15 let zaporne kazni, ker je ubil nekega človeka. V Španiji naj bi leta 2004 sodeloval v streljanju v nočnem klubu, leta 2005 v oboroženem ropu.