Po 23 dneh nespremenjenega stanja so malezijske sile napadle privržence sultana. Foto: EPA
Po 23 dneh nespremenjenega stanja so malezijske sile napadle privržence sultana. Foto: EPA

Od sto do 300 privržencev sultana Džamalula Kirama III. je 12. februarja zasedlo vas Tanduo na malezijskem delu otoka Borneo. Sultan si je območje prilastil na podlagi predkolonialnih pravic.

Filipinski sultanat Sulu, ki ga že dolgo več ne priznavajo kot samostojno entiteto, je namreč leta 1878 omenjeno ozemlje dal v najem britanski družbi, ta pa ga je nato leta 1963 predala Maleziji. Ta trenutno sultanu za ozemlje plačuje 1.680 dolarjev letne najemnine.

Krvavi spopadi
Na zasedbo območja so se odzvale malezijske sile, ki so tri tedne poskušale prepričati napadalce, da zapustijo državo. Ker niso bile uspešne, so v torek sprožile zračno in kopensko vojaško akcijo. Napadalci so odgovorili z orožjem in se razbežali po džungli. V spopadih je umrlo 28 ljudi, večinoma sultanovih privržencev.

Sultan je nato razglasil enostransko ustavitev spopadov, k enakemu dejanju pa pozval tudi malezijske sile. Sultan je pojasnil, da je odločitev sprejel po tem, ko je generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun pozval k mirni rešitvi nenavadnega incidenta, ki je v Maleziji povzročil največjo varnostno krizo v zadnjih letih.

Na sultanov poziv se je nato oglasil malezijski premier Nadžib Razak in zavrnil premirje. Dejal je namreč, da se morajo oboroženi Filipinci "brezpogojno predati" in da vojaška akcija do takrat ne bo ustavljena.