Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu
Globus: Stiske Bosne in Hercegovine

Svet

Vojna v Gazi ZN: Izrael poskuša odrezati sever Gaze. ZDA grozijo Izraelu z zmanjšanjem vojaške pomoči.

Izraelska vojska že 10 dni obkroža begunsko taborišče Džabalija, Združeni narodi pa opozarjajo, da želi Izrael sever Gaze odrezati od preostanka enklave. Unicef opozarja, da se Gaza spopada z največjimi omejitvami humanitarne pomoči doslej.

52

Afrika "Madžarska želi s pošiljanjem vojakov v Čad širiti svoj geopolitični vpliv"

Madžarska se je odločila, da bo v Čad poslala 200 svojih vojakov, ki naj bi sodelovali pri zagotavljanju varnosti in spopadanju z nezakonitimi migracijami, z vojaško misijo pa si želi zagotoviti tudi prisotnost v Sahelu in širiti svoj geopolitični vpliv.

140

Bližnji vzhod Izrael odredil evakuacijo četrtine Libanona. VS podprl mirovno misijo UNIFIL.

Izraelska vojska je izdala ukaze o evakuaciji za območja v Libanonu, ki skupaj predstavljajo četrtino ozemlja te države. S svojih domov pa je moralo od septembra, ko je Izrael okrepil napade, oditi okoli milijon prebivalcev Libanona.

26

Evropa "Težka, a zelo potrebna odločitev" – poljska vlada podprla ukinitev pravice do azila

Poljska vlada je podprla migracijsko strategijo, ki vključuje možnost začasne prekinitve pravice do prošnje za azil, je po večurni vladni seji sporočil premier Donald Tusk.

6

Evropa Po popisu prebivalstva Črne gore narasel delež srbskega prebivalstva

V Črni gori se nekaj več kot 41 odstotkov prebivalcev opredeljuje za Črnogorce, nekaj manj kot 33 odstotkov pa predstavljajo kot Srbi, kažejo rezultati popisa prebivalstva s konca leta 2023.

31

Evropa V Jablanici pokopali 19 žrtev poplav in plazov

V Jablanici so v prisotnosti več tisoč žalujočih pokopali 19 žrtev katastrofalnih poplav in plazov, ki so v začetku meseca prizadele osrednji del Bosne in Hercegovine.

1

Več novic iz sveta

Bližnji vzhod Netanjahu: Prisluhnemo mnenju ZDA, a odločamo se glede na lastne nacionalne interese

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je med ugibanji o izraelskem povračilnem napadu na Iran dejal, da bo njegova država prisluhnila mnenju ZDA, a se bo o svojih dejanjih odločala v skladu z lastnimi nacionalnimi interesi.

61

Azija Tajvan preletavalo rekordno število kitajskih vojaških letal

V obsežnih kitajskih vojaških vajah okoli Tajvana je po navedbah tajvanskega obrambnega ministrstva sodelovalo največ vojaških letal v enem dnevu doslej.

113

Azija z Oceanijo Severna Koreja razstrelila ceste proti južni sosedi

Severna Koreja je razstrelila odseke cest, ki vodijo proti Južni Koreji, potem ko je Pjongjang pred tem že prejšnji teden napovedal trajno zapečatenje meje z južno sosedo, ob katero so nameščali mine in protitankovske ovire.

10

Katja Geršak: Za Američane je prepričanje o pomenu svobode sveto

"Politika je vedno odraz naroda in ameriška politična razdvojenost je odraz razdvojenosti ljudi," je v podkastu ZDA 2024 dejala Katja Geršak, ki je študirala in delala v ZDA, zdaj pa se tja redno vrača tako osebno kot službeno.

71
Več

Evropska unija

Albanija začela vsebinski del pristopnih pogajanj z EU-jem

Tirana in Bruselj sta odprla prvi sklop poglavij v okviru pogajanj o vstopu Albanije v EU, s čimer se začenjajo vsebinski pogovori. Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto in albanski premier Edi Rama sta to označila za zgodovinski trenutek.

5

Bruselj bo pri pripravi migracijske zakonodaje preučil idejo o prebežniških centrih zunaj EU-ja

Evropska komisija bo pri pripravi nove zakonodaje na področju vračanja prebežnikov v države izvora preučila tudi idejo o vzpostavitvi centrov za vračanje zunaj EU-ja in uporabila izkušnje s prebežniškimi centri, ki jih je Italija vzpostavila v Albaniji.

14

Zunanji ministri EU-ja po izraelskih napadih podprli mirovno misijo ZN-a v Libanonu

Na zasedanju zunanjih ministrov EU-ja v Luxembourgu nihče ni zahteval umika pripadnikov mirovne misije Združenih narodov v Libanonu (UNIFIL), je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell.

6

Pirc Musar poudarila pomen popolne evropske integracije držav kandidatk za vstop v EU

Predsednica Nataša Pirc Musar je danes po vrhu Berlinskega procesa, ki se ga je udeležila na povabilo kanclerja Olafa Scholza, poudarila pomen popolne evropske integracije držav kandidatk za vstop v EU.

8
Več

Izbor

Intervju Joseph Mussomeli: “Iskreno, ne Donaldu Trumpu ne Kamali Harris ne gre zaupati”

Joseph Mussomeli že kot veleposlanik ZDA v Sloveniji s svojimi neposrednimi, nemalokrat provokativnimi izjavami ni bil ravno tipičen ameriški diplomat. Joseph Mussomeli v pokoju pa se resnično ne boji kritizirati svoje države.

189

Slovenka v Libanonu "Trenutna situacija otrokom jemlje vero v človeštvo"

"Libanonsko zdravstvo je trpelo že pred stopnjevanjem nasilja. Več kot 20 odstotkov zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja je državo zapustilo zaradi gospodarske krize. Od oktobra lani pa je še huje," razlaga Simona Mencinger, ki živi v Bejrutu.

31

Obletnica napadov 7. oktobra Od vdora Hamasa in trditve Izraela o samoobrambi do sojenja zaradi verjetnosti genocida in vojne

Mineva leto dni od vdora Hamasa in drugih oboroženih skupin iz okupirane Gaze na jug Izraela, ki je vprašanje Palestine vrnil v središče pozornosti in sprožil tako silovit odgovor Izraela, da je Meddržavno sodišče ugotovilo verjetnost genocida.

177

Bližnji vzhod Libanon, nekdaj "bližnjevzhodna Švica", iz gospodarske in politične tone še v humanitarno krizo

Libanon je bil stoletja pomembno trgovsko središče na Bližnjem vzhodu, v 60. letih so v Bejrut na počitnice prihajali slavni in bogati. A stare slave ni več, v zadnjih letih državo pretresata gospodarska in politična kriza, zdaj pa še izraelski napadi.

90

Globus "Kickl najverjetneje ne bo novi avstrijski kancler, a se dogajajo tudi presenečenja"

Po avstrijskih parlamentarnih volitvah, na katerih je prepričljivo zmagala skrajno desna Avstrijska svobodnjaška stranka pod vodstvom Herberta Kickla, še ni jasno, komu bo avstrijski predsednik Van der Bellen najprej podelil mandat za sestavo vlade.

24

Bližnji vzhod Šterbenc: Izrael hoče sprovocirati Hezbolah, saj si želi širše vojne

Izrael je z ubojem vodje Hezbolaha Hasana Nasrale pokazal, da lahko dela, kar hoče, in si z zaostrovanjem razmer želi širše vojne, je dejal poznavalec Bližnjega vzhoda Primož Šterbenc.

38

Nahajališča litija v Srbiji "Očitno je, da bodo breme evropskega 'zelenega prehoda' nosili ljudje iz doline Jadar"

"Zgodba, da si želijo odprti dialog, ni resnična," o namerah srbske vlade in podjetja Rio Tinto, ki želita v Srbiji odpreti rudnik litija, pravi aktivistka Jelena Bunić iz gibanja Marš sa Drine, ki opozarja na vse večjo represijo srbskih oblasti.

79
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov