Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Svet

Evropa Rusija napovedala vojaški odgovor na ameriško namestitev raket dolgega dosega v Nemčiji

ZDA bodo prvič po koncu hladne vojne na nemških tleh namestile rakete dolgega dosega za odvračanje ruskih groženj, kar je po besedah nemškega kanclerja Olafa Scholza povsem v skladu z nemško strategijo, medtem ko Kremelj v tem vidi grožnjo ruski varnosti.

194

29 let od genocida v Srebrenici "Le soočenje s preteklostjo lahko omogoči začetek sprave"

"Politični predstavniki Srbije in Republike Srbske bi morali brez okolišenja in brezpogojno priznati to, da se je v Srebrenici zgodil genocid, in se družinam žrtev iskreno opravičiti," pravi Hasan Hasanović, kustos Spominskega centra Srebrenica.

59

ZDA 2024 Demokrati vse manj naklonjeni kandidaturi Bidna, Golob pohvalil njegovo vitalnost

Več kot polovica podpornikov demokratov meni, da bi moral predsednik ZDA Joe Biden odstopiti od kandidature za ponovno izvolitev, medtem ko je slovenski premier Robert Golob na vrhu Nata v Washingtonu pohvalil njegovo vitalnost.

83

Svet Nato Ukrajini obljubil "nepovratno pot" do članstva, Zelenski pozval k odpravi omejitev glede orožja

Članice Nata so se na vrhu zavezništva v Washingtonu strinjale, da bo zavezništvo še naprej podpiralo Ukrajino "na njeni nepovratni poti do popolne evroatlantske integracije, vključno s članstvom v Natu".

189

Evropa Milansko letališče Malpensa kljub polemikam poimenovali po Berlusconiju

Najpomembnejše milansko letališče Milano Malpensa bo odslej nosilo ime nekdanjega predsednika italijanske vlade in tajkuna Silvia Berlusconija kljub številnim kritikam in polemikam, predvsem v vrstah opozicije.

2

Vojna v Gazi Hezbolah obljublja spoštovanje premirja v Gazi: "Hamas se pogaja v imenu celotne osi odpora"

Vodja libanonskega gibanja Hezbolah Hasan Nasrala je v sredo poudaril, da bodo spoštovali vsako odločitev zavezniškega palestinskega gibanja Hamas glede morebitne prekinitve ognja v Gazi in ustavili operacije proti Izraelu.

9

Več novic iz sveta

Evropa Francoska levica kritična do Macronovega poziva k široki koaliciji in zahteva vodenje vlade

Francosko levo zavezništvo Nova ljudska fronta (NFP) je po zmagi na parlamentarnih volitvah kritiziralo poziv predsednika Emmanuela Macrona k oblikovanju široke koalicije v parlamentu, saj je prepričano, da bi moralo njim pripasti vodenje nove vlade.

45

Evropa Orban zaradi obiska v Moskvi tarča kritik in očitkov o morebitni kršitvi pogodbe EU-ja

Madžarski premier Viktor Orban se je znašel pod plazom kritik in očitkov, da je s svojim obiskom v Moskvi po prevzemu predsedovanja Madžarske Svetu EU-ja v začetku meseca kršil pogodbo EU-ja.

97

Vojna v Ukrajini Moskva ne namerava sodelovati na drugem mirovnem vrhu o Ukrajini

Rusija se po navedbah z zunanjega ministrstva ne namerava udeležiti morebitnega drugega mirovnega vrha o Ukrajini, saj naj tam po njihovem mnenju ne bi razpravljali o vseh pobudah enakovredno.

131

Judje v Evropi se spoprijemajo z vse večjim antisemitizmom

Judovska skupnost v Evropi se spoprijema z naraščanjem antisemitizma, napredek v boju proti temu pojavu pa spodkopavajo bližnjevzhodne napetosti, v objavljenem poročilu ugotavlja agencija EU-ja za temeljne pravice (FRA).

46
Več

Evropska unija

AfD ustanovil novo politično skupino v Evropskem parlamentu

Nemška skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) je s partnerskimi strankami iz osmih držav članic EU-ja ustanovila novo politično skupino v Evropskem parlamentu z imenom Evropa suverenih narodov, ki skupno tvori 25 poslancev.

2

Von der Leyen išče podporo pri političnih skupinah. S&D in Renew proti sodelovanju s skrajno desnico

Kandidatka za predsednico Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki že zdaj zaseda ta položaj, pred glasovanjem, predvidenim za prihodnji četrtek, išče podporo pri političnih skupinah v Evropskem parlamentu.

27

Orban naj bi lahko šele septembra predstavil agendo predsedovanja Uniji v Evropskem parlamentu

Madžarski premier Viktor Orban, kot kaže, do septembra ne bo mogel predstaviti madžarske agende za polletno vodenje Sveta EU-ja pod geslom "Naredimo Evropo spet veliko" v Evropskem parlamentu. Predsedovanje se je začelo z julijem.

51

V Evropskem parlamentu ustanovili skrajno desno politično skupino Domoljubi za Evropo

V Evropskem parlamentu v Bruslju so ustanovili novo skrajno desno politično skupino Domoljubi za Evropo, ki jo je zasnoval madžarski premier Viktor Orban. V njej bodo sodelovali evroposlanci iz vrst francoskega Nacionalnega zbora in italijanske Lige.

17
Več

Izbor

Francoska čezmorska ozemlja Francija s spremembami zakona v Novi Kaledoniji obudila sanje o neodvisnosti

Francija je umaknila načrtovane spremembe volilne zakonodaje v Novi Kaledoniji, saj so na francoskem čezmorskem ozemlju izbruhnili nemiri. Kljub temu poteza ne bo rešila krize, saj temelji spora v nekdanji koloniji segajo desetletja v preteklost.

29

Globus Richard S. Slotkin: Ne morem reči, da smo se kaj naučili iz napak

"Ponovna izvolitev Donalda Trumpa na predsedniški položaj bi pomenila nepopravljivo škodo za nacionalne interese in državne institucije v ZDA," med drugim Slotkin zapiše v svoji zadnji knjigi Veliki nered – nacionalni mit in bitka za Ameriko.

54

Evropske volitve 2024 Povolilna podoba EU-ja: "Stranke skrajne desnice si ne želijo več zgolj rušiti, ampak usmerjati"

"V pogajanjih bomo videli, kako sebe vidi Ursula von der Leyen – kot desničarko ali kot voditeljico evropske sredine. Kar se bo odločila, bo pomembno tudi za evropsko politiko," je izkupiček volitev v Evropski parlament komentiral Peter Verovšek.

207

Evropa "Gruzijski režim je razkril svoj resnični cilj – popolni nadzor nad civilno družbo"

Množični protesti, ki so se zaradi zakona o "tujih agentih" začeli pred dvema mesecema, so narasli v vsesplošno gibanje proti vladi, opozarja gruzijska novinarka Ana Gvarišvili. Kritiki zakon označujejo kot korak v totalitarnost po ruskem vzoru.

163

80 let od izkrcanja v Normandiji Dan D ali največja kopenska, pomorska in letalska operacija 2. svetovne vojne

Pred 80 leti je nad obalami Normandije potekala največja kopenska, pomorska in letalska operacija - izkrcanje na tisoče zavezniških vojakov, da bi prevesili tehtnico vojne na svojo stran. To je bil dogodek, ki so ga okupirana ozemlja močno pričakovala.

175

Bližnji vzhod Izraelske univerze so prepletene z vojsko in orožarsko industrijo. Poziv k bojkotu traja že 20 let.

Medtem ko zahodne države zavračajo sankcije zoper Izrael, študentje zahtevajo prekinitev sodelovanja njihovih univerz z izraelskimi. Te sodelujejo pri okupaciji Palestine in zatiranju Palestincev, z njimi pa so povezane tudi slovenske ustanove.

57

Afrika "Niger ne želi več tujih vojaških oporišč, ampak enakopravna partnerstva"

Prebivalci Nigra so si želeli odhoda francoskih vojakov, saj menijo, da so služili le zaščiti lastnih interesov, varnosti pa niso zagotovili, je po vojaškem udaru in umiku francoske vojske iz sahelske države dejal Moussa Zangaou z univerze v Niameyju.

122
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov