Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Svet

Republikanska konvencija Trump uradno predsedniški kandidat republikancev. Za podpredsednika izbral J. D. Vancea.

V Milwaukeeju v ameriški zvezni državi Wisconsin so na republikanski nacionalni konvenciji za predsedniškega kandidata potrdili Donalda Trumpa. Ta je medtem za podpredsedniškega kandidata izbral senatorja iz Ohia J. D. Vancea.

146

Vojna v Gazi Netanjahu pozval k stopnjevanju pritiska na Hamas. Izraelski napadi zahtevali najmanj 45 žrtev.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes kljub številnim opozorilom mednarodne skupnosti o množičnih civilnih žrtvah v Gazi pozval k stopnjevanju pritiska na islamistično gibanje Hamas.

24

Vojna v Ukrajini Ukrajina in Češka sklenili dogovor o skupni proizvodnji orožja

Ukrajina in Češka sta sklenili dogovor o skupni proizvodnji avtomatskih pušk in streliva v Ukrajini, je med obiskom v Pragi izjavil ukrajinski premier Denis Šmigalj. Državi bosta v četrtek podpisali tudi dvostranski varnostni sporazum.

2

Evropa Sodišče v Haagu nekdanjega poveljnika OVK-ja Pjetra Shalo obsodilo na 18 let zapora

Haaško posebno sodišče za vojne zločine na Kosovu je nekdanjega poveljnika Osvobodilne vojske Kosova (OVK) Pjetra Shalo zaradi zločinov med vojno na Kosovu leta 1999 obsodilo na 18 let zapora.

5

Evropa V bližini Gardskega jezera medved napadel francoskega turista

Severno od Gardskega jezera je danes medved napadel moškega med jutranjim tekom v bližini mesta Dro. 43-letnega francoskega turista, ki je dobil poškodbe rok in nog, so odpeljali na zdravljenje v bolnišnico v bližnjem Trentu.

11

Evropa Srbska vlada rudarskemu podjetju Rio Tinto dovolila izkopavanje litija

Srbska vlada je sprejela uredbo, ki avstralskemu rudarskemu velikanu Riu Tintu omogoča ponovni zagon projekta pridobivanja litija na zahodu države. Le nekaj dni prej je ustavno sodišče razveljavilo vladno uredbo iz leta 2022 o ustavitvi spornega projekta.

37

Več novic iz sveta

ZDA 2024 Elon Musk bo vsak mesec kampanji Donalda Trumpa doniral 45 milijonov dolarjev

Ameriški poslovnež in milijarder Elon Musk je napovedal, da namerava vsak mesec v poseben sklad nameniti 45 milijonov dolarjev, denar pa bo namenjen financiranju kampanje nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa za ponovno izvolitev.

94

Evropa Francoski premier Attal bo po odstopu opravljal tekoče posle

Francoski premier Gabriel Attal odstopa s položaja, vendar bo do preklica opravljal tekoče posle. Po nedavnih parlamentarnih volitvah v Franciji namreč niso nič bliže oblikovanju nove vlade.

1

Evropa Makedonskim gasilcem na pomoč priskočila tudi slovenska helikopterja

Severna Makedonija se že več dni bojuje z obsežnimi požari, ki jih poleg gasilskih enot na kopnem gasijo štirje helikopterji in tri protipožarna letala. Pri gašenju bodo pomagale tudi Hrvaška, Srbija, Črna gora, Turčija in Slovenija.

7

V Novem Sadu med festivalom Exit umrl najstnik, dekle v komi

V novosadskem kliničnem centru je v ponedeljek umrl 18-letnik, ki se je po neuradnih informacijah udeležil glasbenega festivala Exit. Njegovo smrt je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug potrdila policija. Vzrok smrti še ugotavljajo.

Več

Evropska unija

Evropski parlament izvolil 14 podpredsednikov

Evropski parlament je danes na ustanovnem zasedanju izvolil 14 podpredsednikov. Potem ko jih je v prvem krogu tajnega glasovanja izvolil 11, je v drugem krogu izvolil še tri.

3

Evropski parlament bo še naprej vodila Metsola

Evropski poslanci so prvi dan ustanovnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu, ki bo trajalo do petka, za svojo predsednico prepričljivo izvolili dosedanjo predsednico Roberto Metsola.

27

Kaj si ob nastopu mandata želijo slovenski evroposlanci?

Evropski poslanci so na ustanovni seji Evropskega parlamenta začeli delo. Iz Slovenije bo v tem mandatu devet evroposlancev, pet jih je danes v evropske parlamentarne klopi sedlo prvič.

Mesec: Evropa si zasluži prvo mesto

Madžarsko predsedstvo Sveta EU-ja mora Evropo postaviti na prvo mesto, je glede t. i. mirovne misije madžarskega premierja Viktorja Orbana, v okviru katere je obiskal tudi Moskvo, v Bruslju povedal podpredsednik slovenske vlade Luka Mesec.

129
Več

Izbor

ZDA 2024 "Nobenega dvoma ni, da bodo Trumpovi strategi poskus atentata s pridom izkoristili"

Če so si v republikanskem taboru po strelskem napadu na Trumpa lahko oddahnili, pa se je zaskrbljenost povečala v demokratskem taboru, saj je poskus atentata spremenil predvolilno dinamiko, za MMC poudarja Edvard Žitnik, nekdanji dopisnik RTV SLO iz ZDA.

40

Med grškimi in turškimi interesi Ciper je razdeljen že 50 let. Kaj je rešitev – združitev otoka, dve državi ali kaj tretjega?

Pred 50 leti je grška vojaška hunta na Cipru izvedla državni udar in strmoglavila vlado takratnega predsednika republike. V odgovor je turška vojska zasedla severni del otoka. Ciper še danes ostaja razdeljen, rešitve pa ni na vidiku.

56

29 let od genocida v Srebrenici "Le soočenje s preteklostjo lahko omogoči začetek sprave"

"Politični predstavniki Srbije in Republike Srbske bi morali brez okolišenja in brezpogojno priznati to, da se je v Srebrenici zgodil genocid, in se družinam žrtev iskreno opravičiti," pravi Hasan Hasanović, kustos Spominskega centra Srebrenica.

75

Francoska čezmorska ozemlja Francija s spremembami zakona v Novi Kaledoniji obudila sanje o neodvisnosti

Francija je umaknila načrtovane spremembe volilne zakonodaje v Novi Kaledoniji, saj so na francoskem čezmorskem ozemlju izbruhnili nemiri. Kljub temu poteza ne bo rešila krize, saj temelji spora v nekdanji koloniji segajo desetletja v preteklost.

29

Globus Richard S. Slotkin: Ne morem reči, da smo se kaj naučili iz napak

"Ponovna izvolitev Donalda Trumpa na predsedniški položaj bi pomenila nepopravljivo škodo za nacionalne interese in državne institucije v ZDA," med drugim Slotkin zapiše v svoji zadnji knjigi Veliki nered – nacionalni mit in bitka za Ameriko.

54

Evropske volitve 2024 Povolilna podoba EU-ja: "Stranke skrajne desnice si ne želijo več zgolj rušiti, ampak usmerjati"

"V pogajanjih bomo videli, kako sebe vidi Ursula von der Leyen – kot desničarko ali kot voditeljico evropske sredine. Kar se bo odločila, bo pomembno tudi za evropsko politiko," je izkupiček volitev v Evropski parlament komentiral Peter Verovšek.

207

Evropa "Gruzijski režim je razkril svoj resnični cilj – popolni nadzor nad civilno družbo"

Množični protesti, ki so se zaradi zakona o "tujih agentih" začeli pred dvema mesecema, so narasli v vsesplošno gibanje proti vladi, opozarja gruzijska novinarka Ana Gvarišvili. Kritiki zakon označujejo kot korak v totalitarnost po ruskem vzoru.

163
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov