Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 12. jul. 2020

TV Slovenija 2 • Ned, 12. jul.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Kdo je svoboden človek?

Kaj je svoboda? Kdo je svoboden človek? Kako o svobodi razmišljajo Andrej Praček, filozof in predavatelj Nove Akropole, mag. Zmago Godina, pastor Krščanske adventistične cerkve in Aleksandra Zibelnik Badii, predstavnica Skupnosti Baha'i Slovenije?
V drugem delu oddaje pa vam predstavljamo odmevne akcije Slovenske Karitas: Za srce Afrike, Z delom do dostojnega življenja, Pokloni zvezek in Otroci nas potrebujejo.

07:25
Glasbena matineja

Posnetek koncerta iz cikla nedeljskih klasičnih matinej Mozartine, ki jih pripravlja Simfonični orkester RTV Slovenija. Tokrat mu dirigira gostujoči dirigent je Alpaslan Ertüngealp iz Turčije, ki se je na enem izmed abonmajskih koncertov orkestra predstavil že v preteklih sezonah in navdušil tako občinstvo, kot glasbenike. Predstavljajo Beethovnovo Simfonijo št. 8 ali »malo simfonijo« kot jo je poimenoval sam skladatelj, saj jo je napisal v pičlih štirih poletnih mesecih, leta 1812. Čeprav je v tem življenjskem obdobju skladatelj doživljal hude osebne pretrese, v glasbeni zasnovi te simfonije kaže da se je na duhovit način želel otresti tegob in razvedriti svojega duha.

Za širjenje in ohranjanje slovenskega glasbenega izročila v Kanadi in drugje je ključen nastanek dekliške vokalne skupine Plamen, ki jo je leta 1991 ustanovila Marija Ahačič Pollak. Pod njenim vodstvom je zbor združil mlada dekleta slovenskega rodu in se prvič predstavil v Torontu na slovenski kulturni prireditvi ob priznanju samostojnosti Republike Slovenije. Že 28 let predstavlja izbrane izvedbe slovenskih in tujih pesmi po vsem svetu. Posneli smo nastop v okviru koncertne turneje po Sloveniji.

Catherinina prijateljica je rodila in Catherine jo sklene presenetiti z nekaj jedmi za zamrzovanje, saj je bila takih daril po rojstvu svojih dveh otrok vesela tudi ona. Izbere kari masaman, ki postaja tako priljubljen kot tajski rdeči kari, juho iz rdeče leče, rdečih paprik in kokosovega mleka, drobljenec z breskvami, jagodami in baziliko in koruzni kruh s čilijem, ki ga narežemo na rezine in po potrebi hitro odmrznemo.

"Če bo treba, bom uporabila svoj najmočnejši adut. Posiljevanje." (Marta de Villeneuve)

Zaradi afere Kifeljc upada prodaja in Blisku grozi, da ga bodo prodali. Veronika končno začne obvladovati svojo do sedaj vsem prikrito agresivnost: odločno jo usmeri navzven. Diskreditacija Marte poteka po nezmotljivem Mitjevem načrtu: tajski maser je glavni adut redakcije pri odkrivanju in dokazovanju Martine mračne francoske poulične preteklosti. Monika lahko končno začne s promocijo svojega projekta "Žena-pajek na nebotičniku"- dobila je namreč dovoljenje za vzpon. Pa ne samo to, za vse nevoščljive kot grom udari novica, da sta Monika in Nejc zaročena.
Predvsem Marta ima seveda težavico s svežo zaroko podrejenih. Vse skupaj pa preglasi novica, nesrečne Lili, da se projekt Martine diskreditacije "metuljček" ni končal po predvidevanjih.

"Če je naslov genialen, sploh ni pomembno, kaj piše v članku." (Marta de Villeneuve)

Vili igra na odkrita moška čustva in skuša od Monike izsiliti priznanje, da sta zaročena. Priljubljeni tabloid je še zmeraj v negotovi fazi glede lastništva. Za nakup se zanima celo Cene Šarkelj, kralj jogurtovih lončkov, ki bi želel časopis kupiti svojemu sinčku. Monikin projekt žena-pajek je v polnem teku, preko direktne radijske zveze je redakcija polno obveščena o osvajanju nebotičnika.Kljub raznim nenavadnim zapletom se vse konča v splošno zadovoljstvo- namesto domačih lastnikov časopis prevzame Martin Burdock, medijski mogotec evropskega formata.

"Zakaj bi se lastnik želel znebiti svojega najboljšega raziskovalnega novinarja?" (Mitja)

V fitnesu se vzpostavlja atmosfera Otočja lažne device- za fotoseanso z Glorijo je Nejc pripravljen dati vse od sebe. Pozabi samo na bistveno malenkost. Ob novem lastniku se na novo definirajo ključni kadri, ki oblikujejo in vsebinsko polnijo tabloid s težo, Blisk. Redakcija ima probleme s temo tedna, ki jo določila Marta- kaj neki slovenščine nevešči Francozinji pomeni ščinkavec? Novemu lastniku v čast uredništvo organizira hokejsko tekmo. Tekma se izkaže kot krasna priložnost za nadaljevanje akcije diskreditacija glavne urednice Marte. Tudi tokrat se akcija obrne proti zarotnikom, glavno vlogo pri tem igra skrivnostna modra tabletka.

Serija Novi sosedje pripoveduje zgodbe o ljudeh, ki so iz različnih vzrokov zapustili svoje domove in se skušajo vključiti v novo okolje.

Zveza nemških deklet je bil dekliški oddelek Hitlerjeve mladine, mladinskega gibanja nacistične stranke. Sprejemalo je dekleta, starejša od deset let. Bilo je pomemben člen v nacističnih načrtih za oblikovanje novega rodu Nemcev. Eva Sternheim-Peters, zdaj stara 94 let, se je zvezi pridružila pri desetih letih in se povzpela do vodilnega položaja, danes pa svoje berlinsko stanovanje deli s sirskim beguncem Amerjem Kassabom. Vsi v soseski niso tako sprejemajoči. Nenavadni par živi nasproti nemške gostilne, ki jo obiskujejo stalni gostje iz soseske, ki niso naklonjeni muslimanskim prišlekom. Bodo po srečanju z Amerjem začeli razmišljati drugače?

Je lahko tudi umetnost zanimivo vodilo za popotnika? V Nemčiji se letos tema ponuja kar sama. Ob 100-letnici Bauhausa, ene najvplivnejših šol umetnosti vseh časov, bomo obiskali Berlin, Dessau, Celle in Weimar, kjer se je vse skupaj tudi začelo. Bauhaus je dal mnoge pomembne smernice za moderno arhitekturo, oblikovanje, gledališče, slikarstvo in celo fotografijo. Morda so njegove posledice bolj prisotne v svetu, kot se zavedamo in morda zvabi na pot tudi gledalce, ki se sicer ne zanimajo toliko za umetnost …

Žogarija je mednarodni projekt, ki že 14. leto uteleša eno naših najpomembnejših prepričanj – da šport lahko izboljša kakovost življenja mladih, jim vcepi vrednote, kot so solidarnost, poštenost, odgovornost, ter spodbudi spremembe na bolje v lokalnih skupnostih in širše. Projekt poteka v devetih državah: Slovenija, Italija, Avstrija, Madžarska, Hrvaška, BiH, Srbija, Makedonija in Črna gora, kjer želimo z organizacijo prireditev naše sporočilo predati predvsem osnovnošolskim in vrtčevskim otrokom. Osnovni namen prireditve je druženje in zabava otrok, saj želimo, da je moto FAIR PLAY SODELUJEM in NE TEKMUJEM rdeča nit dogodkov.

Oddaja Migaj z nami. Oddaja o razgibanem življenju, v katerem migajo vsi, mladi in stari, navdušeni rekreativci in vrhunski športniki. Oddaja nastaja pod pokroviteljstvom Olimpijskega komiteja Slovenije.

Zadnja magazinska oddaja evropske lige pred poletjem bo zgodovinsko obarvana. Med drugim se bomo spomnili serijskih uspehov klubov iz posameznih držav v prejšnjem stoletju: angleških in nemških v 70. in 80. ter italijanskih v poznih 80. in 90. letih. Drugi del bo namenjen začetku tega tisočletja, tretji pa od preimenovanja v evropsko ligo 2009. Iz tega obdobja sta zanimivi predvsem zgodbi Atletica iz Madrida in Seville.

Leta 1976 je poletne olimpijske igre pripravil Montreal v Kanadi. Štiri leta kasneje jih je gostila Moskva. Obakrat so vidne rezultate dosegli tudi slovenski športniki. V peti oddaji Slovensko olimpijsko stoletje bodo razkrili, kako se spominjajo svojih nastopov.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
19. marec 2016 štejemo za rojstni dan prve slovenske avtorske oddaje, v kateri predstavljamo slovenske hiše in stanovanja! Do takrat smo lahko podobne prizore gledali le v tujih oddajah, v Ambientih pa o svojih izkušnjah govorijo slovenski lastniki nepremičnin, ter domači strokovnjaki o arhitekturnih, oblikovalskih in drugih dosežkih. Odziv, ki smo ga po naših izkušnjah največkrat izzvali nam je še vedno v pohvalo in navdih: Kaj vse to imamo v Sloveniji?!
In nekaj podobnega si bomo mislili tudi tokrat, ko se bomo sprehodili po spominu najlepših, najbolj ekskluzivnih in navdušujočih hiš, ki smo jih do zdaj obiskali.
Seveda nismo obiskovali samo velikih, luksuznih hiš na izjemnih lokacijah. Prav nasprotno, vseskozi iščemo majhna stanovanja in garsonjere, kajti ta so pogosto vir izvirne kreativnosti, individualnosti, verjetno pa ravno zaradi izziva omejenega prostora prinašajo številne domiselne rešitve, kako iz majhnega nastane dovolj veliko.
Vrtovi predstavljeni v oddaji Ambienti, so kot mavrica: vseh barv in v širokem loku. Lastniki vrtov, ki smo jih obiskali v preteklih oddajah so sami »srčni ljudje«, očitno ima delo z rastlinami in zemljo tak vpliv na človeka. Pokažemo vrtove-najlepše stvaritve človeka in narave.

Zay Harding se z Liembo, najstarejšim še delujočim trajektom, odpravi na 500 kilometrov dolgo plovbo po Tanganjiškem jezeru. Na poti obišče znameniti narodni park Gombe in na trekingu z vodnikom išče prostoživeče šimpanze.

Gre za pomemben dokumentarno-reportažni film, ki ga je Jože Možina posnel v osrčju Afrike, v Ruandi in Burundiju, kjer se prepleta tisoče nians zelene pokrajine in resnična svetloba temnih obrazov afriških domačinov. Na prvi pogled ni slutiti, da se je prav v teh deželah le nekaj let prej odvil genocid Hutujev nad Tuciji in kasneje maščevanje Tucijev Hutujem v podobni meri. Deželo nam pomagajo spoznavati slovenski misijonarji in medicinske sestre, ki so ostali ob domačinih tudi v času največjih preizkušenj. Njihovo delo na področju izobraževanja, duhovne in zdravstvene oskrbe spoznamo kot neprecenljivo. Sestra Bogdana Kavčič, ki že desetletja deluje v zdravstvu, pove: »Smo si zelo podobni, dobri so in slabi, kot je tudi v nas vse isto, a jaz sem veliko več dobrote srečala v teh ljudeh«. Sestra Vesna Hiti občuduje njihovo skromnost in zadovoljstvo: » Zelo malo je potrebno za srečo. So zadovoljni s tem, kar imajo, čeprav si vedno želijo nekaj več. Iz vsake stvari lahko naredijo praznik. Niso znervirani, mirno delajo in imajo zaupanje v Boga, da bo že nekako šlo, da bo Bog uredil«. Misijonar Jože Mlinarič z ekipo potuje tudi do pigmejcev, ki jih domačini gledajo z viška, a to prastaro ljudstvo ima svojo starodavno kulturo. Kljub vojnam, pravi Jože, si ljudje želijo miru: »Pozdrav njihov je mir – amahoro, amahoro – želijo si mir«. Gušti Koroše občuduje afriški občutek za čas. »Pri vas v Evropi je že vse na minute, tu pa gre počasi, sprejmeš človeka, si vzameš čas za pogovor, to imajo radi«. Danilo Lisjak, ki je v različnih afriških deželah preživel desetletja, vidi v tukajšnjih ljudeh pristnost: »Mislim, da je ta človek afriški veliko bolj spontan, bolj naraven, bliže prvobitni podobi človeka, kot ga je Bog postavil v ta vrt življenja«. V filmu se odvije pisan spekter afriških podob; od obiska vaške čarovnice, reševanja življenj nedonošenčkov v odaljeni hribovski vasici Mukungu do slovitega nastopa afriških bobnov, ki so morda najglasnejši prav v Burundiju.
Avtor Jože Možina sklene film z besedami: » Ko se s pogledom potopiš v ravnino temnih oči, postanejo pogledi svetlejši, iskrenejši, ne le njihovi, tudi tvoji. In ne moreš iz Afrike, ne da bi postal njen prijatelj. Neusahljivi optimizem je posoda afriškega življenja, za katero je slutiti in upati, da ne bo nikoli prazna. Menda je v njej prihodnost sveta.«

Drama. Ben in Barnabas sta brata, neločljiva že od malih nog. To ne bi bilo nič posebnega, če ne bi bila tako različna. Barnabas je duševno zaostal, in čeprav mu je 22 let, je razvojno na ravni triletnega otroka, zaradi česar se ga prime vzdevek Simpel. Njegov brat Ben pa je požrtvovalna dobričina, ki je za svojega Simpla pripravljen narediti vse. Čeprav je Simpel včasih prava nadloga, si Ben ne zna predstavljati življenja brez njega. Oče jih je že davno zapustil, za Simpla Ben skrbi skupaj z bolno mamo. Ko ta nepričakovano umre, pa se življenje bratov zaplete. Nenadoma Benu ne dovolijo več skrbeti za brata, oblasti ga želijo preseliti v varovani dom. Ben se nenadoma, a hitro odloči: ko pride policija po brata, organizira pobeg in skupaj se odpravita v Hamburg, dogodivščinam naproti. Najprej morata poiskati očeta, ki ga nista videla že 15 let. Ben načrtuje, da bi se preselila k njemu, čeprav si je oče medtem ustvaril novo družino.

SIMPEL / NEMČIJA / 2017
Režija: Markus Goller / Scenarij: Dirk Ahner, Markus Goller / Po romanu Marie-Aude Murail / Igrajo: David Kross, Frederick Lau, Emilia Schüle, Devid Striesow, David Berton, Annette Frier, Maxim Kovalevski, Oscar Ortega Sánchez, Ludger Pistor, Uwe Rohde in drugi

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Ljubljanska Olimpija je na pragu osvojitve naslova državnega prvaka. Pred drugouvrščenim Celjem ima 4 točke prednosti, pred tretjim Mariborom pa kar 7. Do konca so še štiri kola, v naslednjem Olimpija gosti Aluminij. Zeleni so veliki favoriti. Pod vodstvom novega trenerja Skenderja še niso oddali točke, na zadnjih dveh tekmah pa so dosegli kar 12 golov. Tekmo bomo spremljali z Anžetom Bašljem, Slavišo Stojanovićem in Petrom Amerškom v studiu ter z Urbanom Laurenčičem in Brankom Zupanom na komentatorskem mestu.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

Intimni večerni pogovori, ki rušijo tabuje. Igralka Zvezdana Mlakar se pogovorov loteva strastno, osebno in brez predsodkov.
Zvezdanina gostja je pevka Danijela Martinović, ki ima za seboj že 30 let glasbene kariere, dva uspešna nastopa na Pesmi Evrovizije, lahko se pohvali tudi z najbolje prodajanim albumom na Hrvaškem. Toda Danijeli slava in popularnost ne pomenita veliko, večkrat so ji očitali celo, da je preveč običajna. Pred kratkim je izdala že drugo zbirko navdihujočih motivacijskih poezij, ki so rezultat njenih lastnih življenjskih izkušenj in dejstva, da je že pred časom stopila na pot duhovnosti. V pogovoru z Zvezdano bomo spoznali novo, avtentično, »celo« Danijelo. Čeprav je Danijela to že ves čas bila, le mi smo jo ocenjevali preveč površno.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov