Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 19. dec. 2021

TV Slovenija 2 • Ned, 19. dec.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Stara cerkev sv. Jerneja v Spodnji Šiški v Ljubljani je tudi domovanje grškokatoliške skupnosti. Grškokatoliška cerkev je katoliška cerkev vzhodnega obreda. Novembra je skupnost v Ljubljani prvič obiskal monsinjor Milan Stipić, škof križevske eparhije, kamor spadajo katoličani vzhodnega obreda v Sloveniji, na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini. Slovesno bogoslužje so obogatile tudi ikone Mihajla Hardija.
V tisoče skupnostih po svetu nauki bahajske vere navdihujejo posameznike in skupnosti pri njihovem delu za izboljšanje lastnih življenj in prispevku k napredku civilizacije. Ob tem jih vodi predvsem zgled njihovega ustanovitelja in vzornikov …

Cene električne energije na evropskih borzah od novembra dalje dosegajo rekorde, glede na april so se cene za terminske pogodbe – to so pogodbe za zakup elektrike v letu 2022 –, povišale za skoraj 350 odstotkov. Posledica so podražitve pri večini dobaviteljev v Sloveniji. Pregledali smo njihove cenike in primerjali cene najugodnejših ponudb za gospodinjstva. Razlika v ceni med najdražjim in najcenejšim ponudnikom je kar 65 odstotkov. Presenetil je tudi primer Telekoma Slovenije, ki bo z novim letom prenehal dobavljati električno energijo. Kaj čaka trinajst tisoč Telekomovih odjemalcev, če do konca leta ne sklenejo pogodbe z novim dobaviteljem?

Leta 1982 je bilo odobreno prvo biološko zdravilo, inzulin za zdravljenje sladkorne bolezni. Od takrat razvijamo novo vrsto zdravil, ki omogočajo nove načine zdravljenja številnih bolezni. Danes imamo več kot 200 vrst bioloških zdravil. Največjo skupino predstavljajo monoklonska protitelesa za zdravljenje nekaterih vrst raka in nekaterih avtoimunskih bolezni.
Biološka zdravila pridobivajo iz celic sesalcev, imajo zapleteno zgradbo in največkrat delujejo na vzrok bolezni. Zato so učinkovitejša od običajnih zdravil in imajo manj stranskih učinkov. Z njimi pa lahko zdravimo tudi nekatere redke bolezni. Prav to smo v Sloveniji prvi na svetu dokazali pri zdravljenju bolezni nodozni poliarteritis.

Trio Evterpa sestavljajo uveljavljeni mladi glasbeniki: Eva Jensterle (flavta), Jan Gričar (saksofon) in Tomaž Hostnik (klavir). Glasbeniki so večkratni nagrajenci z državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanj, ime tria pa so si nadeli po muzi glasbe Evterpi. Zasedba je nastala leta 2008 pod mentorstvom prof. Lize Hawlina Prešiček in uspešno nastopila na različnih prireditvah. Mladi glasbeniki bodo predstavili raznolik spored glasbe skladateljev Milka Lazarja (Zakotne pesmi za flavto, saksofon in klavir), Charlesa Koechlina (Epitaf za Jean Harlow), Armanda Ghidonija (Classical fugue goes jazz) in Johannesa Brahmsa (Madžarski ples št. 1).

Scott, Justin in Andre so tokrat raziskali drugo stran Afrike, ne samo safarija, ampak manj znano podobo otoka, ki ga je pred milijoni let odtrgalo od celine in odplavilo v Indijski ocean. Na njem so se zato ohranile avtohtone rastlinske in živalske vrste, med drugimi Justinu ljubi lemurji. Ceste so tudi za afriške razmere slabe, imajo pa železnico, ki povezuje odročne vasi, in na postajah je mogoče kupiti vse, od živali do ruma. Namenijo se celo v vasico, ki ji vlada pravi pravcati kralj! Na avdienco pri kralju pa se ne pride praznih rok …

DEPARTURES II. / Kanada / 2009

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.
V jubilejni 150. oddaji Ambienti se sprehodimo skozi nekatere presežke, ki smo jih predstavili v preteklih šestih letih.
Preiskali smo naš arhiv vrtov in poiskali primere, ki prikazujejo ustvarjalnost njihovih lastnikov. Presenečeni boste, kako pestra in enkratna so ta pribežališča! Seveda smo na kratko povzeli nekaj priporočil in nasvetov, ki jih velja upoštevati, kadar iščemo svoj najljubši kotiček na domačem vrtu.
Nekdaj temne, zaprašene in polne krame, danes pa svetla bivališča tik pod nebom. V 150. oddaji vam bomo pokazali nekaj najlepših slovenskih podstrešij - lepo obnovljenih in še lepše opremljenih.
Ko so se otroci odselili, se je starejši par odločil mestno življenje zamenjati za naravo. Razmeroma strma parcela pod Krvavcem, s katere se odpirajo slikoviti pogledi na Ljubljansko kotlino, je bila največja inspiracija pri zasnovi njune nove hiše. Presenečeni boste, komu sta oblikovanje novega doma zaupala.

Predbožična turneja alpske smučarje tradicionalno zapelje globoko v Dolomite na Južnem Tirolskem v Italiji. Tako kot že več let bo prva postaja Val Gardena s tekmama v hitrih disciplinah, nato pa se karavana preseli v sosednjo dolino, v Alto Badio. Zaradi pandemije bosta tam na sporedu dva veleslaloma. Na progi Gran Risa Žan Kranjec že pregovorno uspešno tekmuje, zato lahko v nedeljo in ponedeljek pričakujemo dobre dosežke.

Končuje se pomemben del sezone za smučarke v hitrih disciplinah, sedma tekma v manj kot treh tednih. Sledi skoraj en mesec dolg premor za specialistke za smuk in superveleslalom, potem pa spet zgoščen urnik v Zauchenseeju, Cortini d'Ampezzo in Garmisch-Partenkirchnu tik pred odhodom na OI.

Kot vselej doslej v Dresdnu je nedeljski termin namenjen sprintu dvojic, prvemu v tej sezoni. To prizorišče se sicer vsaj za nekaj časa poslavlja kot organizator tekem svetovnega pokala. Anamarija Lampič in Eva Urevc sta prav tu lani prvič zablesteli. Slovenska naveza je osvojila tretje mesto. Najmočnejše adute za zmago v ženski konkurenci ima sicer Švedska, ki ima veliko odličnih sprinterk. Pri moških naj bi najvišje zaplapolala norveška zastava.

Zadnja postaja letošnjega koledarskega leta v biatlonu bo Le Grand-Bornand v Franciji. V nedeljo bosta na vrsti prvi tekmi nove sezone s skupinskim startom. Nastopilo bo prvih petindvajset iz svetovnega pokala, pet pa bo tistih, ki jih ni med najboljšimi, a so se izkazali v tem tednu. Vsaj Fak bi moral nastopiti zaradi mesta v svetovnem pokalu.

Predbožična turneja alpske smučarje tradicionalno zapelje globoko v Dolomite na Južnem Tirolskem v Italiji. Tako kot že več let bo prva postaja Val Gardena s tekmama v hitrih disciplinah, nato pa se karavana preseli v sosednjo dolino, v Alto Badio. Zaradi pandemije bosta tam na sporedu dva veleslaloma. Na progi Gran Risa Žan Kranjec že pregovorno uspešno tekmuje, zato lahko v nedeljo in ponedeljek pričakujemo dobre dosežke.

Zadnja postaja letošnjega koledarskega leta v biatlonu bo Le Grand-Bornand v Franciji. V nedeljo bosta na vrsti prvi tekmi nove sezone s skupinskim startom. Nastopilo bo prvih petindvajset iz svetovnega pokala, pet pa bo tistih, ki jih ni med najboljšimi, a so se izkazali v tem tednu. Vsaj Fak bi moral nastopiti zaradi mesta v svetovnem pokalu.

Zaključni del svetovnega rokometnega prvenstva za ženske v Španiji se igra v Granollersu. Brez branilk naslova Nizozemsk, saj se niso prebile v izločilne boje. Za medalje na 25. izvedbi tekmovanja se borijo reprezentance držav, ki v rokomet vlagajo največ. Naslednje veliko tekmovanje bo evropsko prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto skupaj s Črno goro in Severno Makedonijo gostila Slovenija.

Končuje se še zadnji plavalni vrhunec leta: po evropskem prvenstvu, olimpijskih igrah, evropskem prvenstvu v kratkih bazenih, mednarodni profesionalni ligi še svetovno prvenstvo v kratkih bazenih.
Šestdnevno tekmovanje je gostil Abu Dabi v Združenih arabskih emiratih. Slovenijo so zastopale tri plavalke: Katja Fain, Janja Šegel in Tjaša Vozel. Peter John Stevens, zadnji dobitnik medalje s svetovnih prvenstev v 25-metrskem bazenu, je zaradi bolezni nastop odpovedal.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

Pingvini so se najprej razvili na kraju, kjer jih najbrž ne bi pričakovali – na Novi Zelandiji, in sicer pred več kot 60 milijoni let. Živijo celo v puščavah, deževnih gozdovih in tudi mestih južne poloble. V dokumentarni oddaji spoznamo vseh neverjetnih 18 vrst.

PENGUINS: MEET THE FAMILY / Velika Britanija / 2020 / Producentka: Lara Bickerton

Dokumentarni film režiserja Juliena Templa je prikaz razburkanega življenja Shana MacGowana, znamenitega vokalista in tekstopisca, frontmana glasbene skupine The Pogues, ki je učinkovito združil tradicionalno irsko glasbo z energičnostjo pank roka. Film je preplet dragocenih arhivskih posnetkov ustvarjanja skupine in življenja MacGowanove družine. Bogatijo ga tudi animacije priznanega avtorja Ralpha Steadmana.

CROCK OF GOLD: A FEW ROUNDS WITH SHANE MACGOWAN / Irska, Velika Britanija, ZDA / 2020 / Režija: Julien Temple

Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo.
Tokratna oddaja je del dobrodelnega tedna Zveze prijateljev mladine Slovenije, v katerem sodeluje šest oddaj Televizije Slovenija, akcijo pa so poimenovali Eno srce. Dobrosrčno se je na akcijo odzval tudi gost oddaje Magnifico, ki v dobrodelne namene podarja oblačilo, ki je pomembno zaznamovalo njegovo kariero. Na Bernardino zofo prihaja tudi pevka in voditeljica Darja Gajšek, ki takoj po novem letu štarta z novo narodno-zabavno glasbeno oddajo Zimski pozdrav. V Jožetovo družbo prihajata: pevka in voditeljica božične oddaje na TV Slovenija Helena Blagne ter komik in naš terenski sodelavec Žan Papič, ki svoje magične spretnosti preizkuša tudi v rubriki Zvezde čarajo. Na glasbenem odru nastopata Darja Gajšek in Matevž Šalehar – Hamo, ki s skupaj s skupino Tribute 2 Love predstavlja njihovo božično obarvano pesem.

Predzadnja oddaja Kaj dogaja? v letošnjem letu o najnovejših različicah virusa, najmočnejših ligah in najbolj smešnih majicah. Obiskali smo ministrstvo za kulturo, kjer pod vodstvom ministra Simonitija predelujejo božične pesmi, magister Baltić pa je med obiskom božičnih sejmov naletel na novo besedo tedna. PUP TV smo tokrat prepustili župankerju Zokiju, naš gost pa bo antropolog dr. Dan Podjed. Na Mali terasi tokrat legendi slovenskega rokenrola Rock Golob in Bor Zuljan z legendarno balado Rad bi bil Golob.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov