Obama mora naslednji zdravniški pregled opraviti avgusta, preden bo praznoval abrahama. Foto: Reuters
Obama mora naslednji zdravniški pregled opraviti avgusta, preden bo praznoval abrahama. Foto: Reuters
George Bush
Se še spomnite, koliko smeha je bilo na račun Georgea Busha, ko se mu je v grlu zataknila presta, zato je za nekaj trenutkov izgubil zavest, padel in se udaril v glavo? Foto: EPA

Podoba rahlo okrvavljenega predsednika v prepoteni sivi majici in kratkih hlačah je v petek v hipu obkrožila svet. Ameriški predsednik, sicer znani ljubitelj košarke in rekreacije, si je dan po zahvalnem dnevu, ko ni imel napovedanih uradnih dogodkov, omislil igro košarke z najožjimi sodelavci in sorodniki.

A v žaru borbe ga je tekmec - pozneje se je izvedelo, da gre za Reya Decerego, direktorja kongresnega instituta za hispanska vprašanja, s komolcem udaril v ustnico. Predsednika so hitro odpeljali v Belo hišo, kjer je dobil lokalno anestezijo, šivali pa so z manjšo nitjo, tako da bi bili šivi bolj skupaj in bi bila brazgotina manjša, je povedal predstavnik Bele hiše Robert Gibbs. Predsednika je bilo po posegu nato videti v svojih prostorih v Beli hiši, ko si je na rani držal ledeni obkladek.

Decerega napadal, Obama branil
Kmalu so ameriški mediji izbrskali vse podrobnosti obračuna - da so igrali pet proti petim in da sta bila člana ekipe tudi Obamov nečak Avery Robinson in njegov osebni tajnik Reggie Love. Nezgoda se je zgodila v zadnji igri, ko se je Decerega obrnil in skušal vreči na koš, pri tem pa s komolcem v usta zadel obrambnega igralca, torej Obamo.

Kmalu se je na prigovarjanje medijev oglasil tudi predsednikov "krvnik" Decerega in dejal: "Danes sem se naučil, da je predsednik zagrizen nasprotnik in odličen športnik. Užival sem v igranju košarke z njim in prepričan sem, da se bo kmalu spet znašel na igrišču."

Zdrav kot riba
Podrobni zdravstveni pregled, opravljen februarja, je sicer ugotovil, da je 49-letni predsednik v izjemno dobrem zdravstevenem stanju, svetovali so mu le opustitev kajenja, znižanje ravni holesterola in jemanje tablet proti kroničnem vnetju kit v levem kolenu.