Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu
Olimpijske igre, prenosi in posnetki iz Pariza

Avtorji Tanja Mojzer

Živali Človeška ribica, res nič ne vidiš?

02.09.2023

Človeška ribica je najbolj znana po tem, da je prilagojena za življenje v jamah. Pri nas je takšna najbolj znana jama Postojnska jama. Tam seveda ni svetlobe (razen luči, ki so prižgane zato, da turisti vidimo jamo). Sicer je pa konstantna tema.

Moje telo Vnete dlesni

01.09.2023

Vnete dlesni so huda nadloga, zaradi katere vas lahko ustna votlina precej boli (ali tudi srbi). Kaže se tudi tako, da vam dlesni krvavijo med ščetkanjem zob, lahko pa tudi kar tako (npr. med jedjo ali po jedi).

Rastline Rastlina po imenu lakota

31.08.2023

Rastlina z zelo zanimivim imenom, je prava zlata kraljica na področju zdravilnosti. Posušene cvetove in liste uporabljamo za čaj, ki krepi naš imunski sistem in pomaga pri različnih obolenjih, bolečem grlu in slabem počutju.

Zakaj? Zato! Zakaj iz oliv pridelujejo olje?

30.08.2023

Olive velikokrat jemo kar tako, sploh zraven narezka ali v kakšni omaki. Če jih jemo samostojno, morajo biti resnično zelo zrele, saj so sicer precej grenke. Najbolj pa so znane po tem, da z njihovim stiskanjem, pridobivamo olivno olje.

Živali Čriček ali murn

29.08.2023

Črički ali murni so najbolj znani po svojem zvoku, ki je tipičen za obmorske kraje, kjer ej veliko zelenja (npr. kampi) in pa travnike. Žal je ta zanimiva žuželka zaradi redne košnje in krčenja zelenih površin zelo ogrožena.

Moje telo Dlačice v nosu

28.08.2023

Dlačice v nosu morda komu malce kukajo na plano, zato nekaterim morda pride na misel, da bi jih odstranil s pinceto ali vsaj postrigel. Ampak ali ste vedeli, da prav te majhne dlačice igrajo izjemno pomembno vlogo pri zaščiti nosu?

Rastline Akalifa, okrasna rastlina

27.08.2023

Akalifi pravijo tudi lisičji rep. Gre za zelo posebno okrasno rastlino, ki ima podolgovate ovalne rdeče cvetove. Velikokrat te okrasne rastline krasijo terase in še posebej balkone.

Zakaj? Zato! Zakaj meduza speče?

26.08.2023

Meduza je predstavnica klobučnjakov, ki spadajo med ožigalkarje. Kot že samo ime pove, imajo ožigalke, ki lahko našo kožo močno opečejo. Poznamo zelo veliko različnih vrst meduz, med nekaterimi so tudi zelo strupene.

Živali Žuželke šuštarji ali rdeči škratci

25.08.2023

Rdeči škratci, rdeče črni hroščki, znani tudi kot šuštarji mnogokrat zaidejo na zelenjavni vrt. Hranijo se s semeni lipe in hibiskusov, zato se največkrat nahajajo v bližini teh dreves. Hranijo se pa tudi s trohnečimi ostanki rastlin in mrtvimi živalmi.

Moje telo Na pomoč, peče me zgaga!

24.08.2023

Kaj pomeni, če nekdo reče, da ga peče zgaga? Pri tem gre za neprijeten pekoč občutek, ki je povezan z našim požiralnikom. Hrana, ki smo jo pojedli in je že v želodcu, nekako "oddaja" pekoč občutek nazaj proti ustom.

Rastline Sirikaja ali sladko jabolko

23.08.2023

Sirikaja ali sladko jabolko je zelo posebno tropsko sadje. Raste v obliki krogle, ki deluje, kot da je sadež sestavljen iz večih manjših delov. Po okusu je seveda to sadje sladko, posebno pa je v tem, ker vsebuje zelo veliko semen.

Zakaj? Zato! Zakaj so podzemne jame poseben ekosistem?

22.08.2023

Podzemne jame kot je naša najbolj znana Postojnska jama, so poseben prostor, ki je dom tudi različim živalim in rastlinam (poseben ekosistem). Pogoji so zelo posebni in temu primerne so tudi morebitne živali in rastline, ki jih tam najdemo.

Stran 39 od 117
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov