Tufek trdi, da je bil v nadzornem svetu Primisa le pol leta, medtem ko evidence kažejo drugače. Foto: MMC RTV SLO
Tufek trdi, da je bil v nadzornem svetu Primisa le pol leta, medtem ko evidence kažejo drugače. Foto: MMC RTV SLO
Andrijana Starina Kosem
Andrijana Starina Kosem je lastništvo enega izmed stanovanj že zanikala. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Žužek
Adria Airways
Tufek zavrača navedbe, da naj bi pri izbiri izvajalca gradbenih del Adrie Airways favoriziral podjetje GPG. Foto: MMC RTV SLO

Lastniške in poslovne povezave Gradbenega podjetja Grosuplje, ki je na poti v stečaj, v zadnjih letih pa glavni izvajalec nepremičninskih poslov Adrie Airways, vodijo do nekdanjega predsednika uprave nacionalnega letalskega prevoznika Tadeja Tufka, razkriva časopis Dnevnik.

S prepletenimi lastniškimi menjavami je javnosti neznano podjetje Primis s Tufkovim solastništvom neuspešno poskušalo zarezati v takrat bogat nepremičninski trg, v povezanem podjetju Primis nepremičnine pa se mu je pri tem početju pridružila tudi njegova mama Nada Majda Tufek. Zaradi finančnega zloma so omenjena podjetja prišla na rob stečaja, kar pa Tufkovih ni oviralo, da ne bi v zadnjih nekaj letih pridobili več nepremičnin.
Primis je podjetje za inženiring in projektiranje, v preteklosti pa je sodelovalo pri naložbah pomembnih naročnikov, med njimi tudi državnih - kot so ministrstvo za obrambo, ministrstvo za notranje zadeve, pa tudi z Mercatorjem, Electo, Likom Vrhnika itd. Ko je bil Tadej Tufek še namestnik Soda, je tudi s pomočjo Soda prek povezanih družba Primisu "zavladal" Igor Lah. Kmalu zatem je še kot član soda Tufek postal član nadzornega sveta Primisa. V zgodbo se tu vplete podjetje Murka, ki je s Primisom vstopila tudi v podjetje Primis nepremičnine, leto dni pozneje je 17-odstotni delež zadnjega kupila Tufkova mama Nada Majda Tufek. Delež ji je prodala Murka, iz dokumentov, ki jih je pridobil Dnevnik, pa naj bi izhajalo, da je zanj plačala le 32.000 evrov - pa še to ne v denarju, temveč s pobotom domnevnih terjatev. Ob tem Dnevnik omenja, da je Nada Majda Tufek zaposlena v enem izmed podjetij v večinski državni lasti.

Ozadje podjetja Murke
V nekoč uspešno trgovsko podjetje je v postopku prisilne poravnave vstopilo skrivnostno podjetje Finančna pot, čigar lastniki niso znani. Po pisanju Dnevnika pa se v finančnih krogih med lastniki omenjajo brata Aleš in Uroš Glavan ter Daniel Viljevec, zadnja dva pa naj bi bila znana predvsem kot tesna sodelavca prej omenjega Igorja Laha. Od Laha je Boris Dolamič tudi kupil GPG. Glavan je med drugim tudi eden od zastopnikov Murke, Viljevac pa je bil nekaj časa zastopnik Primisa nepremičnin ter nadzornik Primisa.
Se pripravlja stečaj vseh povezanih podjetij?
Murka naj bi si od vstopa Nade Majde Tufek v lastništvo Primisa nepremičnin obetala povečan vpliv zaradi njenih lokalnih povezav ter političnega vpliva Tadeja Tufka, a je finančna kriza dobro načela tudi prihodke teh dveh podjetij. Ob tem pisec opozarja, da je Primis večino prihodkov zadnjih let ustvaril s pomočjo podjetja GPG. Ko je v stečaj začel drveti GPG, s slabšajočim finančnim stanjem pa se je spopadal tudi Primis, se je začela gosta serija lastniških menjav, po pisanju Dnevnika v pripravi na stečaj obeh podjetij. GPG, kot omenjeno pred stečajem, je od Murke odkupil 100-odstotni delež Primisa, Dolamič pa razlogov za to potezo ne želi pojasnjevati. Podobna poteza se je namreč, domnevno v pripravi na stečaj, pred tem zgodila tudi na GPG-ju. Potem ko so se njegovi lastniki umaknili v zdrave dele družbe, je februarja letos Spalting Investments prodal 76,86-odstotni delež GPG-ja neznanemu lastniku, ki se "skriva" za fiduciarnim računom banke Unicredit na Dunaju.

Še pred tem GPG-jevim nakupom Primisa je zadnji prodal svoj delež Primisa nepremičnine Murki in s tem pretrgal vse povezave med Primisom ter Primisom nepremičnine. Teden dni po tem, ko je Dnevnik z vprašanji naslovil Tadeja Tufka, je njegova mati prodala še svoj delež v Primisu nepremičnine Urošu Peršinu, direktorju obeh podjetij. Tudi tu se še ni ustavilo - Peršin je obe podjetji prodal Murki. "Po dobrih štirih letih je ta delež ponovno pristal v lasti Murke, ni pa znano, ali so se vmes ustvarile razlike v ceni in v čigavo korist," sklene Dnevnik.

Tufek razen nadzorne funkcije zanika vse povezave
Zatrdil je namreč, da je bil v nadzornem svetu Primisa le za pol leta, da se ni udeležil nobene seje in prejel nobene sejnine. Po odhodu v Adrio Airways se je po lastnih besedah položaju odpovedal. Podatki pa kažejo, da je skupščina Primisa še leta 2008 odločala o razrešnicah članom nadzornega sveta, med njimi pa je Tufek naveden med letoma 2005 in 2007. Po preverjanju časopisa je še ugotovil, da so njegov odstop sprejeli šele leta 2008, saj pred tem skupščina ni bila sklicana.

V dveh letih do več nepremičnin
Ko je Tufek, nekoč tudi namestnik direktorja Soda, presedlal na Adrio, je v dveh letih pridobil lastništvo nad več nepremičninami. Stanovanjsko hišo na Vrhniki je Nada Majda Tufek odkupila od Hypo Leasinga, na hišo pa je vpisana hipoteka Hypo Alpe Adria Banke 110.000 evrov. V kompleksu TCP Livade v Izoli sta Tadej Tufek ter njegova mama pridobila vsak svoje stanovanje, cena vsakega naj bi bila okoli 250.000 evrov. Pri tem Dnevnik izpostavlja, da je bila ena izmed lastnic v istem kompleksu tudi Andrijana Starina Kosem, ki naj bi stanovanje pridobila kot nagrado "za pomoč pri prodaji deleža" v Primorju Ajdovščina. Starina Kosmova je oboje zanikala, iz javno dostopnih evidenc pa je razvidno, da je lastnik stanovanja njen mož. Tufek in Starina Kosmova pa sta po pisanju Dnevnika povezana še v eni zgodbi - Tufek je kot namestnik direktorja Soda sopodpisnik pogodbe o prodaji deleža Mercatorji Pivovarni Laško, Starina Kosmova pa je kot nadzornica Kada dala soglasje o prodaji Kadovega deleža, končuje pisec.