Lakota v Etiopiji je pretresla ves svet. Na pomoč so prihiteli tudi glasbeniki. Foto: epa
Lakota v Etiopiji je pretresla ves svet. Na pomoč so prihiteli tudi glasbeniki. Foto: epa
Bob Geldof
Glavni pobudnik akcije "Ali vedo, da je božič? je bil angleški glasbenik Bob Geldof Foto: EPA

S pesmijo so zbirali denar za lačne v Etiopiji

Band Aid sta ustanovila Bob Geldof in Midge Ure, ki še sama nista pričakovala neverjetnega uspeha, ki ga je imela pesem (na radijske postaje so jo poslali 3. decembra tistega leta). Vseh imen iz originalne postave ne bomo naštevali, omenimo naj le Boba Geldofa in Simona Crowa (The Boomtown Rats), Bona in Adama Claytona (U2), Johna Taylorja in Simona Le Bona (Duran Duran), Phila Collinsa (Genesis), Georga Michaela (Wham!), Stinga, Kool & The Gang, Paula McCartneya in Davida Bowieja.

Leta 1504 je umrla kastiljska in leonska kraljica Isabella, žena aragonskega kralja Ferdinanda II.

Leta 1562 se je rodil španski pesnik in dramatik Felix Lope de Vega Carpio. V špansko dramatiko je vnesel idejo časti. Združil je komično in tragično, tradicijo in metaforiko visoke poezije. Znana so njegova dela Olmedski vitez, Ovčji kal, Najboljši sodnik je kralj. Napisal je okoli 1.800 komedij in prek 3.000 sonetov in je tako še z drugimi epi, romani, zgodovinskimi zapisi gotovo eden najplodnejših piscev v zgodovini književnosti. Vega je umrl leta 1635.

VEČ ZGODOVINE
Prvi program Radia Slovenija: Na današnji dan

Med pripetimi sorodnimi novicami pa si osvežite spomin in poglejte del tistega, o čemer smo poročali na današnji dan pred letom, dvema, tremi ...

Leta 1607 se je rodil britanski teolog John Harvard. Star trideset let se je izselil v Severno Ameriko, kjer je vodil cerkev v Charlestownu. John Harvard je svoje premoženje zapustil leta 1636 ustanovljeni univerzi, ki je kmalu prevzela njegovo ime. Danes ta univerza velja za eno najbolj uglednih znanstveno-izobraževalnih ustanov na svetu

Leta 1800 se je v Slamu pri Ponikvi rodil Anton Martin Slomšek. Leta 1859 je prenesel sedež lavantinske škofije iz Št. Andraža v Mariboru.

Leta 1868 je Tokio postal prestolnica Japonske. Do tega leta je bila prestolnica Edo. Danes ima Tokio, ki leži na otoku Honšu skoraj 9 milijonov prebivalcev z zaledjem pa še tri milijone. Mesto je dvakrat v zgodovini popolnoma uničil potres in sicer v začetku 18. stoletja in leta 1923.

Leta 1894 se je rodil slovenski umetnostni zgodovinar France Mesesnel.

Leta 1894 se je rodil tudi Norbert Wiener, ki velja za začetnika nove znanstvene veje, imenovane kibernetika.

Leta 1914 je umrl Davorin Jenko, ki je ustvarjal po izročilih slovenske čitalniške romantike. Navdih je iskal tudi v južnoslovanski folklori. Znan je po himnah Naprej zastava slave in srbski pesmi Bože pravde, zato ga imajo Srbi tudi za svojega skladatelja. Bil je član srbske kraljeve akademije, zborovodja in kapelnik Narodnega gledališča v Beogradu. Je tudi avtor prve srbske operete. Iz Beograda se je Jenko odpravil v Prago, a se zaradi pomanjkanja denarja vrnil. V starosti je hišo v Srbiji prodal in se preselil v Ljubljano, kjer je v osemdesetem letu starosti tudi umrl.

Leta 1922 sta Howard Carter in lord Carnarvon postala prva človeka, ki sta po več kot tri tisoč letih vstopila v grobnico egiptovskega kralja Tutankamona.

Leta 1923 je v Rogaški Slatini umrl Josip Stritar. Bil je literarni vzgojitelj mladega pesniškega rodu, hkrati pa tudi pesnik, pripovednik, dramatik, pisatelj kritičnih in esejističnih spisov, satirik, mladinski pisatelj ter urednik. Rodil se je 6. marca leta 1836 v Podsmreki pri Velikih Laščah. Slovencem je razkril umetniško vrednost pesnika Prešerna. Kasneje je bil urednik prve slovenske literarne revije Zvon. Med njegova pomembnejša dela sodijo Dunajski soneti, roman Zorin. Pokopan je v ljubljanskem Navju.

Leta 1941 je ameriški predsednik Franklin Delano Roosevelt podpisal zakon, s katerim je določil četrti četrtek v mesecu novembru za dan zahvalnosti.

Leta 1941 je šest letalonosilk, ki jim je poveljeval japonski vicegeneral Chuichi Nagumo, zapustilo Hitokapu Bay in se brez radijskih zvez z ostalimi japonskimi četami odpravilo proti Pearl Harborju.

Leta 1942 je bilo v Bihaću prvo zasedanje Protifašističnega sveta narodne osvoboditve Jugoslavije – AVNOJ-a, to je vrhovnega političnega in predstavniškega organa nastajajoče Jugoslavije. Do sprejema prve ustave se je sestal trikrat. Prvo je bilo v Bihaću, drugo v Jajcu in tretje v Beogradu. Postal je skupni predstavnik jugoslovanskih narodov v narodnoosvobodilni borbi.

Leta 1950 je umrl danski pisatelj in Nobelov nagrajenec Johannes Vilhelm Jensen.

Leta 1952 so na odru londonskega gledališča Ambassadors Theatre premierno odigrali dramo Mišolovka Agathe Christie.

Leta 1957 je umrl mehiški slikar Diego María de la Concepción Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodríguez.

Leta 1968 je umrl ameriški pisatelj Upton Sinclair.

Leta 1970 je Peter Shilton prvič branil za angleško nogometno reprezentanco. Nasprotnik na Wembleyju je bila Vzhodna Nemčija. S 125 nastopi je Shilton rekorder po nastopih za Anglijo.

Leta 1983 so neznanci na londonskem letališču Heathrow iz trezorja Brinks Mat odnesli 6.800 zlatih palic, vrednih skoraj 26 milijonov funtov. Palice so bile težke tri tone. Poleg njih pa so ukradli diamante.

Leta 1985 je umrla italijanska pesnica in pisateljica Elsa Morante. Njen roman Zgodovina je ena najbolj branih knjig v Italiji, preveden je bil v številne tuje jezike.

Leta 1998 je Tony Blair postal prvi premier Velike Britanije, ki je spregovoril v irskem parlamentu.

Leta 2000 je Jure Zdovc proti Makedoniji odigral zadnjo reprezentačno tekmo. Slovenija je zmagala s 103:82 in se petič zapored uvrstila na evropsko prvenstvo. Jure Zdovc je dosegel 9 točk.

Leta 2001 je uvodni moški slalom sezone je postregel s prvovrstnim presenečenjem. V Aspnu je prvič v karieri slavil hrvaški smučar Ivica Kostelić, ki je imel štartno številko 64. Jure Košir je osvojil peto mesto.

Leta 2006 je slovenska smučarska tekačica Petra Majdič v Drammnu dobila tekmo za svetovni pokal v špritnu v klasični tehniki.