Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Svet

ZDA Netanjahu se je zahvalil "ponosnemu irsko-ameriškemu sionistu" Joeju Bidnu

Predsednik ZDA Joe Biden se v Beli hiši sestaja z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, s katerim razpravljata o morebitnem premirju v vojni v Gazi, ki traja že skoraj deset mesecev.

28

Vojna v Gazi Izraelska vojska našla trupla petih talcev. Trump: Vojna v Gazi je za Izrael "slaba reklama".

Izraelska vojska je sporočila, da je v Han Junisu na jugu Gaze našla trupla petih Izraelcev, med katerimi sta dva vojaka. Vsi so bili ubiti med napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra lani, njihova trupla pa so nato palestinski borci prepeljali v Gazo.

47

Olimpijske igre V Parizu pred OI aretacije sumljivih oseb, vključno z ruskim kuharskim mojstrom

Francoska policija je dan pred odprtjem olimpijskih iger v Parizu pridržala 18-letnika, ki je osumljen terorizma. Najstnik naj bi skupaj z moškim, ki ga je policija pridržala v torek, nameraval izvesti napad med olimpijskimi igrami.

ZDA 2024 Joe Biden v nagovoru Američanom: Nič ne sme ogroziti naše demokracije, niti osebne ambicije

Ameriški predsednik Joe Biden je po odstopu od vnovične kandidature konec tedna prvič nagovoril Američane. V televizijskem prenosu iz ovalne pisarne je dejal, da je prišel čas, da "preda štafeto novi generaciji", ni pa navedel točnih razlogov za umik.

212

Evropa Podnebni aktivisti z vdori na letališča po Evropi povzročili zamude letal

Na več letališčih po Evropi so podnebni aktivisti ustavili letalski promet tako, da so se prilepili na pristajalno stezo in s tem pozivali k prenehanju uporabe fosilnih goriv.

140

Kanada Požari v slovitem narodnem parku Jasper zajeli tudi zgodovinsko naselje

Požari, ki zadnje dni divjajo v narodnem parku Jasper v provinci Alberta na zahodu Kanade, so zajeli mesto Jasper, največje naselje v parku s 4500 prebivalci. Ogenj je v tem zgodovinskem, 210 let starem slikovitem mestecu že uničil več stavb.

3

Več novic iz sveta

Svet Slovenija v Varnostnem svetu: Ukrajina ima pravico do obrambe, Rusija krši resolucije VS-ja

Ukrajina se brani pred agresijo v skladu z 51. členom Ustanovne listine ZN-a, je med današnjo razpravo o oboroževanju Ukrajine v Varnostnem svetu ZN-a poudarila namestnica veleposlanika Ondina Blokar Drobič.

20

Svet Putin zagrozil "vsem, ki skušajo razdeliti rusko družbo"

Vladimir Putin je v videonagovoru dejal, da "tisti, ki skušajo z zastraševanjem ljudi razdeliti rusko družbo, izkoristiti verska ali domoljubna čustva, ne bodo uspeli". Dodal je, da so v tem primeru "povračilni ukrepi neizogibni".

210

Azija Tajfun Gaemi opustošil Tajvan – otok poplavljen, ceste uničene

V divjanju tajfuna Gaemi v Tajvanu je umrlo najmanj pet ljudi, medtem ko še iščejo šest pogrešanih mornarjev s tovorne ladje, ki je potonila med neurjem. Na posnetkih z otoka je videti uničene ceste, podrta drevesa in poplave.

6

Na Pelješcu divja obsežen požar – na delu sto gasilcev

Na polotoku Pelješac na Hrvaškem je dopoldne blizu mesta Ponikve izbruhnil obsežen požar, ki ga ob okoli sto gasilcih gasijo tudi s pomočjo štirih letal za gašenje kanader.

11
Več

Evropska unija

Evropska komisija je Sloveniji izdala več opominov

Evropska komisija je izdala več novih opominov Sloveniji v okviru postopkov zaradi kršitev evropske zakonodaje. Večina opominov se nanaša na prenos zakonodaje na področju okolja in boja proti podnebnim spremembam.

14

Von der Leyen članice pozvala k posredovanju imen kandidata in kandidatke za komisarski položaj

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je davi državam članicam poslala pismo, v katerem jih je pozvala, naj ji posredujejo imeni kandidata in kandidatke za mesto v njeni prihodnji komisiji. Časa za odgovor je do 30. avgusta.

96

V napadih na jugu Gaze ubitih 121 Palestincev. Prva zdravstvena evakuacija Palestincev v Španijo.

Iz Egipta so v Španijo v okviru prve zdravstvene evakuacije prepeljali 16 palestinskih otrok in njihovih družinskih članov. V Han Junisu je bilo ubitih 121 Palestincev, še na stotine pa ranjenih, odkar je Izrael v ponedeljek sprožil silovite napade.

23

Evropska komisija v EU-ju zaznala določene skrbi glede neodvisnosti pravosodja in javnih medijev

Evropska komisija je ob objavi petega letnega poročila o stanju vladavine prava ocenila, da je Unija pripravljena na izzive, vendar ugotavlja, da ostajajo določene sistemske skrbi na področju sodstva in v povezavi z neodvisnostjo javnih medijev.

14
Več

Izbor

Afrika Bo Maroko postal most do evropskega in ameriškega trga za kitajske električne avtomobile?

Vodilni položaj Maroka v avtomobilski industriji Afrike želi skupaj z njegovimi trgovinskimi sporazumi z EU-jem in ZDA izkoristiti tudi Peking za prodajo kitajskih električnih avtomobilov in ključnih sestavnih delov evropskemu in ameriškemu trgu.

121

ZDA 2024 J. D. Vance: Še pred nekaj leti oster kritik Trumpa, zdaj njegov podpredsedniški kandidat

Pred osmimi leti, v času kampanje pred ameriškimi predsedniškimi volitvami 2016, je bil mladi senator iz Ohia J. D. Vance eden najostrejših kritikov Donalda Trumpa.

128

ZDA 2024 "Nobenega dvoma ni, da bodo Trumpovi strategi poskus atentata s pridom izkoristili"

Če so si v republikanskem taboru po strelskem napadu na Trumpa lahko oddahnili, pa se je zaskrbljenost povečala v demokratskem taboru, saj je poskus atentata spremenil predvolilno dinamiko, za MMC poudarja Edvard Žitnik, nekdanji dopisnik RTV SLO iz ZDA.

43

Med grškimi in turškimi interesi Ciper je razdeljen že 50 let. Kaj je rešitev – združitev otoka, dve državi ali kaj tretjega?

Pred 50 leti je grška vojaška hunta na Cipru izvedla državni udar in strmoglavila vlado takratnega predsednika republike. V odgovor je turška vojska zasedla severni del otoka. Ciper še danes ostaja razdeljen, rešitve pa ni na vidiku.

56

29 let od genocida v Srebrenici "Le soočenje s preteklostjo lahko omogoči začetek sprave"

"Politični predstavniki Srbije in Republike Srbske bi morali brez okolišenja in brezpogojno priznati to, da se je v Srebrenici zgodil genocid, in se družinam žrtev iskreno opravičiti," pravi Hasan Hasanović, kustos Spominskega centra Srebrenica.

75

Francoska čezmorska ozemlja Francija s spremembami zakona v Novi Kaledoniji obudila sanje o neodvisnosti

Francija je umaknila načrtovane spremembe volilne zakonodaje v Novi Kaledoniji, saj so na francoskem čezmorskem ozemlju izbruhnili nemiri. Kljub temu poteza ne bo rešila krize, saj temelji spora v nekdanji koloniji segajo desetletja v preteklost.

29

Globus Richard S. Slotkin: Ne morem reči, da smo se kaj naučili iz napak

"Ponovna izvolitev Donalda Trumpa na predsedniški položaj bi pomenila nepopravljivo škodo za nacionalne interese in državne institucije v ZDA," med drugim Slotkin zapiše v svoji zadnji knjigi Veliki nered – nacionalni mit in bitka za Ameriko.

54
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov