Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Svet

Evropa Novi francoski premier Barnier: Francija potrebuje spoštovanje in enotnost

Novi francoski premier Michel Barnier je po predaji poslov z odhajajočim premierjem Gabrielom Attalom obljubil, da si bo "z vsemi, ki mislijo dobro, prizadeval za več spoštovanja in enotnosti" v politično razdeljeni državi.

32

Vojna v Gazi Netanjahu kljub kritikam vztraja, da mora jug Gaze ostati pod vojaškim nadzorom Izraela

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da mora izraelska vojska ohraniti nadzor nad južnim območjem Gaze ob meji z Egiptom, znanim kot koridor Filadelfi. To stališče ogroža prizadevanja za prekinitev ognja.

79

Evropa Putin omenil Kitajsko, Indijo in Brazilijo kot mogoče posrednice v morebitnih mirovnih pogovorih

Predsednik Rusije Vladimir Putin je dejal, da bi lahko Kitajska, Indija in Brazilija delovale kot posredniki v morebitnih mirovnih pogovorih z Ukrajino.

282

Evropa Nizozemska bo zavrnjenim prosilcem za azil ukinila subvencije

Nizozemska vlada bo z novim letom ukinila državne subvencije za nastanitev zavrnjenih prosilcev za azil, je sporočila ministrica za azil Marjolein Faber, ki je članica skrajno desne Stranke za svobodo (PVV).

37

Devet novih ministrov Po razrešitvi Kulebe novi ukrajinski zunanji minister postal Andrij Sibiha

Ukrajinski poslanci so v okviru obsežnih menjav na vladnih položajih za novega zunanjega ministra izglasovali Andrija Sibiho, nova namestnika premierja pa sta postala Oleksij Kuleba in Olga Stefanišina.

45

Evropa Sever Italije prizadeli hudi nalivi – več vasi odrezanih od sveta, hudournik odnesel traktorista

Sever Italije, predvsem Piemont in Lombardijo, so zajela huda neurja. V bližini Torina pogrešajo moškega, čigar traktor je odnesel narasel hudournik. Znova je poplavilo tudi Trg svetega Marka v Benetkah.

1

Več novic iz sveta

Afrika Bruselj v DR Kongo dostavil prvih 100.000 odmerkov cepiva proti opičjim kozam

Evropska komisija je v Demokratično republiko Kongo dostavila prvih 100.000 odmerkov cepiva proti opičjim kozam. Ta država velja za epicenter izbruha omenjene bolezni v Afriki.

12

Evropa Nemška policija incident v Münchnu obravnava kot poskus terorističnega napada

Policija je v središču Münchna v bližini izraelskega konzulata ustrelila oboroženega osumljenca, ki je pozneje umrl. Po podatkih policije gre za 18-letnika, ki je imel avstrijsko državljanstvo. Policija dogodek obravnava kot teroristično dejanje.

6

Vojna v Gazi Žbogar: Le premirje v Gazi bo olajšalo trpljenje talcev in njihovih družin

Prvo septembrsko zasedanje Varnostnega sveta ZN pod slovenskim predsedstvom je bilo v sredo namenjeno razmeram v Gazi. Ponavljali so pozive za izpustitev talcev in prekinitev ognja, zasedanje pa se je končalo brez sklepov.

28

Ši ob začetku vrha Kitajska-Afrika napovedal večmilijardna vlaganja v razvoj afriških držav

Kitajska bo afriškim državam v naslednjih treh letih namenila 360 milijard juanov (45,8 milijarde evrov) za spodbujanje razvoja, je ob začetku vrha Kitajska-Afrika v Pekingu dejal kitajski predsednik Ši Džinping.

36
Več

Evropska unija

Von der Leyen: Ključna je usposobljenost kandidatov

Predsednica Evropske komisije je dejala, da je pri sestavljanju prihodnje Evropske komisije ključnega pomena usposobljenost kandidatov, vendar pa mora biti komisija tudi spolno uravnotežena.

95

Koalicija podpira Vesela, čeprav naj bi Ursula von der Leyen želela menjavo

Koalicija enotno podpira kandidaturo Tomaža Vesela za mesto evropskega komisarja. Slovenija tako kot skoraj vse druge članice EU-ja ni ustregla pozivom predsednice Evropske komisije Ursula von der Leyen za spolno uravnoteženost v novi sestavi komisije.

87

Kdo bo imel najvplivnejše resorje v novi Evropski komisiji?

Opolnoči se je iztekel rok, ki ga je predsednica Evropske komisije v nastajanju Ursula von der Leyen dala članicam EU-ja, da ji pošljejo svoje predloge za komisarje. Belgija, ki po volitvah še ni sestavila vlade, je edina, ki še ni predlagala kandidata.

33

Golob, Plenković, Vučević in Rama pozdravili napoved imenovanja komisarja za širitev EU-ja

Na Blejskem strateškem forumu so se pogovarjali slovenski premier Robert Golob, hrvaški premier Andrej Plenković, predsednik albanske vlade Edi Rama in srbski premier Miloš Vučević. Vsi so pozdravili napoved o novem komisarju za širitev.

8
Več

Izbor

Intervju "Palestince v zaporih mučijo, tam pa pristanejo tudi zgolj zaradi všečkanja na družbenih omrežjih"

Palestinci v izraelskih zaporih so redno žrtve hudih zlorab, pretepanja, spolnega nasilja, stradanja, mučenja in poniževanja, je za MMC dejala predstavnica palestinske organizacije za podporo palestinskim političnim zapornikom Adamir Džena Abuhasna.

46

ZDA 2024 Zadimljene sobe, šikaniranja kandidatov in druge iluzije demokracije demokratske stranke

"Šli smo čez zelo odprt proces (izbire kandidata)," v smehu komentira izbiro Kamale Harris za predsedniško kandidatko demokratske stranke kalifornijski guverner Gavin Newsom, ki so ga omenjali kot enega najresnejših kandidatov za menjavo Joeja Bidna.

185

Kaspijsko morje Največje jezero na svetu bi se lahko do konca stoletja skrčilo za tretjino

Do konca stoletja bi se gladina Kaspijskega morja lahko znižala za 18 metrov, njegova površina pa bi se lahko zmanjšala za tretjino. Poleg nevarnosti za ekološki sistem največjega jezera na svetu bo imela sprememba vodostaja tudi geopolitične posledice.

127

Ukrajinska ofenziva Lampreht: Kar koli se v Rusiji zgodi, Kremelj skuša ustvariti vtis, da je oblast še vedno trdna

Nekdanji dopisnik RTV-ja iz Moskve Miha Lampreht po vdoru ukrajinskih sil v Rusijo meni, da se Kremelj posveča predvsem nadzoru javnega mnenja in skuša prikazati, da je ruska oblast še vedno trdna, stanje pa daleč od katastrofalnega.

125

Afrika "Združeni arabski emirati bi lahko postali največji vlagatelj v Afriki"

Združeni arabski emirati so četrti največji vlagatelj v Afriki, a bi lahko postali celo vodilni, če se bo naložbeni trend nadaljeval, je prepričan politični analitik Corrado Čok, ki izpostavlja njihove naložbe v obnovljive vire energije in pristanišča.

66

Afrika "Rusija zapolnjuje praznino v Sahelu po umiku zahodnih sil, ljudje si želijo varnost in spremembe"

Vojaške hunte, ki so prevzele oblast v sahelskih državah in prekinile odnose z zahodnimi državami, predstavljajo navezovanje na Rusijo kot možnost za spremembe in alternativo zahodnemu vplivu, pojasnjuje Olayinka Ajala z britanske univerze Leeds Beckett.

212

Kmetavzarska elegija Utopija ameriškega sna ali zakaj zmaguje Donald Trump

"Obvezno čtivo za vse, ki vas zanima, kako je Donald Trump osvojil ruralno Ameriko, da je prišel v Belo hišo," se bere ena od recenzij knjižne uspešnice J. D. Vancea Kmetavzarska elegija. Knjiga pa ne pojasnjuje, kako je Trump osvojil J. D. Vancea.

511
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov