Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 18. maj. 2021

Ars • Tor, 18. maj.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Samosvoja pesnica Ančka Šumenjak se je rodila leta 1922. Objavila je nekaj pesniških zbirk, leta 2016, dve leti pred smrtjo, v samozaložbi S pesmijo v srcu. V njej pa pesem En sam grob, posvečeno padlemu partizanu. Pesem interpretira Vesna Pernarčič.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila

V ciklu Skladatelj tedna se tokrat posvečamo enemu najpomembnejših skladateljev iz sredine 18. stoletja Carlu Philippu Emanuelu Bachu. Sodobniki so ga občudovali predvsem kot pedagoga in avtorja glasbe za instrumente s tipkami. Kadar so v drugi polovici 18. stoletja omenjali ime Bach, so po navadi mislili nanj in ne na njegovega pokojnega očeta Johanna Sebastiana.

11:00
Poročila

V oddaji gostimo citrarko Janjo Brlec, ki je po številu nagrad z državnih in mednarodnih tekmovanj ena najuspešnejših citrark pri nas. Iz citer je diplomirala na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu, magistrirala pa na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. V želji, da bi citre približala širši javnosti kot koncertni inštrument velikih razsežnosti, igra različne glasbene sloge, pred kratkim je izdala tudi svojo drugo zgoščenko klasične glasbe z naslovom Moments. O plošči, repertoarju za citre in svoji umetniški poti bo pripovedovala v pogovoru z Anamarijo Štukelj Cusma.

12:00
Poročila

Oddajo namenjamo glasbi francoskega skladatelja, glasbenega kritika in pedagoga Paula Dukasa, ki je umrl 17. maja leta 1935. Slišali bomo njegovo najbolj znano delo Čarovnikov vajenec iz leta 1897, Enajst varijacij, interludij in finale za klavir iz leta 1902 ter plesno pesnitev La Péri, ki jo je napisal leta 1911. \t\t\t\t\t\t\t

13:00
Poročila

Danes ponavljamo oddajo Ljubezen do domovine. K razmisleku o domoljubju smo ob srebrni obletnici plebiscitne odločitve za samostojno Slovenijo povabili upokojenega polkovnika Slovenske vojske Miha Butaro, ki je že kot otrok izkusil tujino, a je ljubezen do domovine dobil z ljubeznijo matere in očeta in jo nosil globoko v srcu. Podobno kot sogovornik bi najbrž lahko svoj odnos do domovine opisal marsikdo izmed nas, še zlasti tisti, ki je okusil tujino.

14:00
Poročila

Še pred rojstvom nove predstave se mora v lutkovnem gledališču zgoditi Rojstvo lutke, so zapisali v Lutkovnem gledališču Maribor in obiskovalcem ponudili pogled v proces nastajanja predstav od začetne ideje likovne podobe, ki jo v obliki skic, načrtov in vizualizacij v hišne lutkovne delavnice preda avtor likovne podobe, vmesne stopnje, do končnega izdelka – lutke ali drugega vizualnega elementa predstave. Izbranih je nekaj več kot deset predstav, katerih osnutki so v ideji in tudi likovni govorici tako močno povedni in dodelani, da bi lahko bili tudi samostojna umetniška dela, risbe, ilustracije in podobno. Po razstavi, ki so jo odprli sredi aprila, nas je tik pred 1. majem popeljala Katarina Klančnik Kocutar, direktorica Lutkovnega gledališča Maribor. Vabimo vas k poslušanju!

14:35
Medigra

Glasbena medigra

Veliki jazzovski orkestri (big bandi) so v zgodovini odigrali pomembno vlogo. Od poznih dvajsetih letih 20. stoletja so se obdržali vse do danes. Prisluhnite zgodbam iz preteklosti in tudi sodobnim jazzovskim orkestrom.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Izjemna 34-letna litovska dirigentka Mirga Gražinyte-Tyla je prvakinja nepravično pozabljenih skladateljev. Eden takih je Šostakovičev prijatelj Mieczysław Weinberg, čigar Druga simfonija iz leta 1946, grozljiv pogled v mračna vojna leta, je bila pod njeno taktirko premierno posneta. To ganljivo ponovno odkritje bo predstavljeno z Mozartovim zadnjim klavirskim koncertom, št. 27, katerega finale kot življenjska potrditev je delo uvrstil med skladateljeve najbolj priljubljene koncerte. Zaigral ga bo švicarski pianist Francesco Piemontesi. Na koncu bo zazvenela Beethovnova uvertura "Leonora" št. 3 s svojo osvobajajočo trobento, ki opisuje politični preporod po morilski diktaturi.

Kaj pomeni 60 let izkušenj gibanja bralne značke v digitalni dobi? Čeprav se danes navdušujemo za večino stvari precej drugače kot pred šestimi desetletji, pa velja za vse čase, da človek rad prisluhne dobri zgodbi. Vprašanje je le, v čem je prednost, da jo dobi s knjigo, in kako to prepoznavajo otroci, mladi in njihovi starši. Gosta bosta avtor in komik Boštjan Gorenc Pižama in dolgoletna mentorica branja Barbara Hanuš.

Pojejo Komorni zbor Ipavska, Slovenski komorni zbor in Komorni zbor RTV Ljubljana.

Glasbena medigra

Mathias Rambaud je francoski pisatelj, rojen leta 1978, trenutno kulturni ataše za književnost in humanistiko na francoskem veleposlaništvu v Združenem kraljestvu in vodja knjižnega oddelka na Francoskem Inštitutu v Londonu. Doslej je izdal dve prozni deli. Leta 2016 je izšla refleksivna proza O bivanju in krajih, v kateri se Rambaud izkaže kot domišljen stilist in ki je doživela ugoden kritiški odziv ter prejela literarno nagrado coup de foudre regije Languedoc-Roussillon. Prevedena je tudi v slovenščino, poleg rodne pokrajine se dotika tudi njegovega bivanja v Sloveniji, kjer je v Ljubljani deset let služboval kot kulturni ataše, potem ko se je zaljubil v Slovenko. Konec leta 2020 je objavil drugo knjigo, romaneskni prvenec Hčerke, izročene adamitom, iz katerega je tudi prevedeni odlomek. Založnik jo je opisal kot »alegorično pripoved o poželenju mesa in poželjivosti oči”. Jacques Dupréel povabi študenta Mathieuja, zagledanega v njegovo najmlajšo hčer Abigaëlle, da mesec avgust preživi v tujini na otoku, kjer njegova družina živi med domačini … Odlomek je prevedel Andrej Pleterski.

Oddaja o muzikalu tuje in domače produkcije.

v oddaji predvajamo posnetke skladb, ki smo jih za naš arhiv posneli s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in drugimi priznanimi slovenskimi orkestri.

"Minljivost in večnost sta edini obstojni par," je v neki pesmi zapisal Peter Kolšek, pretanjen pesnik, ki se je ob nostalgičnem spominu na preteklost v svoji poeziji polno zavedal dragocenosti trenutka in temeljnih bivanjskih vprašanj. Izdal je osem pesniških zbirk, deveta prav te dni, dve leti po smrti, prihaja na knjižne police. Je tudi avtor pisemskega romana v soavtorstvu z Brino Svit ter več kulturno-refleksivnih knjig in pesniških antologij.

22:00
Poročila

Korak je začetek in pušča sledi na poteh, ki jih glava izbira po svoje. Poti so povezane s premiki, z gibanjem, menjavanjem prostorov, s prostorom samim. Hodimo po neskončnosti, ki se nam nenehno izmika. Predmetom se oblike zabrisujejo, odpirajo in razdirajo. Površina ni več površina, zid neha biti zid. Gibanje, zvoki in oblike izginjajo, se utapljajo in razblinjajo kot ptica, ki izgine na daljnem nebu. Ogenj je dejanje in delovanje in pripoveduje zgodbo. To je pripoved, ki izvira iz drugega stanja zavedanja. Pripovedujejo jo imaginarne in metaforične osebe. Te se pojavljajo, križajo in izginjajo na dveh pobočjih, ki sta hkrati nasprotni obliki in videza iste substance. Notranje-zunanje, snovno-umetno, realnost-simbol. Točke stikov so točke poslušanja. Iz mirnosti in negibnosti pasivne kontemplacije se zavest z vdihom in izdihom zbudi v živahno dejavnost.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov