Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 22. jun. 2021

Ars • Tor, 22. jun.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila

Vabimo vas, da v oddaji Skladatelj tedna pobliže spoznate življenje in delo Stanka Premrla, glasbenega ustvarjalca, ki ga največkrat povežemo s slovensko državno himno oz. Prešernovo Zdravljico, ki jo je uglasbil. A je avtor tudi številnih drugih skladb; veliko med njimi jih še čaka na tisk, izvedbo in posnetke in prav neverjetno se zdi, kako in kdaj je ta vsestranski glasbenik ob vpetosti v različne glasbene službe našel čas za ustvarjanje. Glasba pa ga je popolnoma prevzela že zgodaj, zato je ni bilo težko postaviti v ospredje svojega življenja, kot mu ni bilo težko se zanjo žrtvovati.

11:00
Poročila

V oddaji gostimo sopranistko Katjo Konvalinka in pianistko Darjo Mlakar Maležič. Glasbenici že vrsto let umetniško sodelujeta, prav pred kratkim pa sta izdali CD ploščo z naslovom Voyage musical - Glasbeno potovanje, na katero sta uvrstili program francoskih samospevov. Več o plošči in njunih umetniških poteh bosta povedali v pogovoru z Anamarijo Štukelj Cusma. Vabljeni k poslušanju.

12:00
Poročila

Oddajo posvečamo glasbi francoskega skladatelja judovskega rodu Dariusa Milhauda, ki je umrl na današnji dan leta 1974. Iz njegovega opusa bomo slišali Suito za violino, klarinet in klavir, ki jo je napisal leta 1936 po motivih svoje scenske glasbe za predstavo Potniki brez prtljage Jeana Anouilha, osem stavkov iz suite za klavir Saudades do Brazil, Francosko suito za pihalni orkester in Drugo simfonijo za mali orkester, imenovano tudi Pastoralna.

13:00
Poročila

JLA je veljala za eno najmočnejših armad v Evropi in svetu. A bila je pravzaprav samo papirnati zmaj, ki je med poskusom poteptanja neodvisne slovenske države sprejela vrsto napačnih odločitev in vojno izgubila. O tem so govorili teroretiki in praktiki v vojni za samostojnost: polkovnik Miha Butara pred in med vojno za Slovenijo poveljnik 5. Pokrajinskega štaba Teritorialne obrambe, vojaški zgodovinar in analitik, profesor na več vojaških šolah doma in po svetu, podpolkovnik Karlo Nanut ter polkovnik mag. Vojko Adamič, organizator Manevrske skupine in njen prvi operativni častnik na državni ravni.

14:00
Poročila

14:05
Oder

Predstavljamo trenutno domače gledališko dogajanje, izpostavljamo tudi pomembnejša mednarodna gledališka gibanja ter gostovanja tujih gledaliških skupin ali umetnikov pri nas.

14:35
Medigra

Glasbena medigra

Veliki jazzovski orkestri (big bandi) so v zgodovini odigrali pomembno vlogo. Od poznih dvajsetih letih 20. stoletja so se obdržali vse do danes. Prisluhnite zgodbam iz preteklosti in tudi sodobnim jazzovskim orkestrom.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

V Koncertni hiši Danskega radia v Köbenhavnu je 16. marca nastopil rezidenčni Danski nacionalni simfonični orkester in pod taktirko šefa dirigenta Fabia Luisija izvedel Simfonijo št. 8 Ludwiga van Beethovna, Klavirski koncert št. 17 Wolfganga Amadeusa Mozarta – solist je bil pianist Martin Helmchen – ter orkestralno skladbo Evening Land/Večerna dežela danskega skladatelja Benta Sorensena, ki je nastala leta 2017 po naročilu Newyorške filharmonije.

»Verjetno bodo potrebne tudi nekatere spremembe v zakonodaji. Povečati se bosta morala tudi nadzor in ukrepanje pristojnih inšpekcijskih služb.« S temi besedami ministrstvo za kulturo napoveduje odločnejši nadzor in ukrepe pri javni rabi slovenščine. Zapisali so jih v prvem poglavju pravkar sprejete Resolucije za nacionalni program za jezikovno politiko 2021–2025 in s tem nakazali poudarek svojega delovanja. Kako obsežne spremembe so pripravljeni uvesti, bomo vprašali državno sekretarko na ministrstvu za kulturo Ignacijo Fridl Jarc. Dotaknili pa se bomo tudi nekaterih drugih novosti, ki jih prinaša resolucija o jezikovni politiki.

Dragi poslušalci, nocojšnji zborovski mozaik bomo namenili Mozartovi glasbi, njegovi uglasbitvi ofertorija Misericordias Domini, Köchel 222 in Slovesnih večernic, Köchel 339.

Glasbena medigra

V obdobju kratkih noči se dogaja marsikaj - nekateri razumejo živalsko govorico, mladenke morda na vodni gladini uzrejo bodočega moža, gozdne vile so še posebej dejavne in čudeži se kar vrstijo. To je tudi snov za komedijo Williama Shakespearja.

Muzikal Hairspray, katerega drugi del bomo slišali danes, je prvič stopil na broadwayske gledališke deske 15. avgusta 2002. Na sporedu pa je bil do 4. januarja 2009, skupno pa je v tem času doživel 2500 ponovitev. Leta 2003 je prejel osem nagrad tony, med 13-imi nominacijami tudi tisto za najboljši muzikal. Z 11-imi nagradami Laurence Oliver pa je muzikal nagradil tudi angleški West End.

v oddaji predvajamo posnetke skladb, ki smo jih za naš arhiv posneli s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in drugimi priznanimi slovenskimi orkestri.

Trubarjev dan Društvo slovenskih pisateljev v sodelovanju z občino Velike Lašče in Kulturnim društvom Primož Trubar vsako leto zaznamuje s slavnostno akademijo Dom v jeziku, ki je del projekta Slovenske pisateljske poti. Na zadnjem literarnem večeru, ki se je na Rašici odvil 8. junija, so nastopili prejemnik Jenkove nagrade Brane Mozetič, dobitnica nagrade kresnik Veronika Simoniti, prejemnik desetnice Damijan Šinigoj, prejemnik nagrade Prešernovega sklada Brane Senegačnik, občinstvo na Rašici pa je slišalo tudi odlomek iz dela Sergeja Curanoviča, ki je prepričal žirijo za nagrado novo mesto.
Za radijski medij sta literarni večer z Rašice priredila glasbena urednica Tina Ogrin in tonski mojster Matjaž Miklič. Dogodek je moderiral Ambrož Kvartič, avtor uvodne poslanice slavnostne akademije pa je Igor Likar.

22:00
Poročila

Paul Schoenfeld kot judovski Američan združuje zahodnjaško zabavno (predvsem jazzovsko) glasbo z židovskim melosom in instrumentalnimi tehnikami. Oddajo bomo začeli z Burlesko, nato pa prisluhnili dvema tehtnejšima komornima deloma: Sonati za violino in klavir ter Triu za klarinet, violino in klavir.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov