Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 7. nov. 2021

Ars • Ned, 7. nov.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Z oddajo Sledi večnosti smo na obisku v občini Sveta Ana v Slovenskih Goricah. Sodelujejo: tamkajšnji župnik Tonček Fras, župan Silvo Slaček, zdajšnji in bivši ravnatelj osnovne šole Sandi Šijanec in Boris Mlakar ter gostilničar Marjan Kramberger. Že dobro desetletje se ti gospodje zbirajo enkrat tedensko in možujejo o mnogih stvareh, tudi o tem, kako v kraju sodelujeta cerkvena in civilna oblast.

Glasbeni ustvarjalci so si hvalnice Bogu na čast zamislili na različne načine, v stoletjih je tako nastalo veliko različnih skladb na to temo – slovesnih in bolj lirično zasnovanih, obsežnejših ali krajših, primernih za bogoslužje ali koncertno izvedbo. Po cerkvah pa danes odmeva vzklik Tebe Boga hvalimo oz. Te Deum laudamus.

Iz župnijske cerkve svetega Benedikta v Kresnicah pri Litiji na zahvalno nedeljo neposredno prenašamo sveto mašo, pri kateri sodelujejo tamkajšnji verniki. Mašuje župnik Božidar Ogrinc, pojeta pa Mešani in otroški župnijski zbor pod vodstvom Tadeje Jelnikar. Na orgle igrata Jože Jelnikar in Saša Razpotnik.

11:00
Poročila

V ponedeljek, ob dnevu spomina na mrtve, je svet razžalostila novica o smrti velikega brazilskega pianista Nelsona Freireja.
4. decembra leta 2008 je s Kraljevim orkestrom Concertgebouw in pod dirigentskim vodstvom Kurta Masurja nastopil v koncertni dvorani Concertgebouw v Amsterdamu na Nizozemskem. Spored koncerta sta sestavljala Koncert za klavir in orkester št. 1 v d-molu, op. 15 Johannesa Brahmsa in Simfonija št. 9 v e-molu, op. 95, 'Iz novega sveta', Antonína Dvořáka.

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

14:00
Poročila

Ivana Gibová (1985) je ena najbolj samosvojih in prepoznavnih pisateljskih imen sodobne slovaške proze. Doslej je objavila štiri knjige, v katerih v ospredje postavlja tabuizirano žensko spolnost, telesnost in duševne bolezni. Njena pisava je močno avtobiografska, v izbranih temah in načinu podajanja hiperbolizirana, priostrena, saj po avtoričinem mnenju prav pretiravanje vodi k resnici.
Predstavljamo jo z izborom besedil iz njene četrte knjige, zbirke kratkih pripovedi z naslovom Eklektik bastard. Knjiga je prišla v ožji izbor za eno osrednjih slovaških nagrad za literaturo, nagrado anasoft litera. Zgodbe, opremljene z avtoričinimi nazornimi ilustracijami, sondirajo življenje današnjih tridesetletnic in tridesetletnikov, generacije, rojene v osemdesetih in izgubljenih na začetku 21. stoletja. S samoironijo, humorjem in v neponarejeni, celo ihtavi govorici nevsiljivo odstirajo pereče probleme mladih odraslih, soočenih s korporacijsko logiko, ki je ne znajo ponotranjiti, navidezno svobodo, ki si jo morajo prigarati oziroma prislužiti, stanovanjsko stisko, ki se zdi nerešljiva ...

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:00
DIO: šport, vreme, promet

Nacionalni orkester Romunskega radia je šestega novembra leta 2015 nastopil v dvorani Mihaila Jore Romunskega radia v Bukarešti in tam izvedel koncertni program z naslovom Tri simfonije treh stoletij. Orkester je na koncertu vodil gostujoči slovaški dirigent Peter Feranec, ki je na spored umestil Simfonijo št. 35 v D-duru, K. 385, 'Haffnerjevo' Wolfganga Amadeusa Mozarta, Simfonijo sonca za 23 pihalnih inštrumentov svojega rojaka Jevgenija Iršaja in Simfonijo št. 6 v h-molu, op. 74, 'Patetično', Petra Iljiča Čajkovskega.

Thomas Merton je bil eden od najbolj prodornih krščanskih mislecev 20. stoletja. V katolištvo se je spreobrnil že kot odrasel človek in postal trapistovski menih. V oddaji ponavljamo pogovor Roberta Kralja z jezuitom Miranom Žvanutom o Mertonovem pojmovanju molitve, meditacije in kontemplacije.

V Katoliški cerkvi je danes zahvalna nedelja in po cerkvah odmeva vzklik Te Deum laudamus oz. Tebe Boga, hvalimo. Le redko pa slišimo melodijo te stare krščanske himne v celoti ali celo v obliki ambrozijanskega petja. Melodijo namreč pripisujejo sv. Ambrožu, izvirala naj bi iz 4. stoletja.
A kakorkoli. Navdihnila je mnogo glasbenih ustvarjalcev in na to temo so ustvarili številne vokalne in inštrumentalne skladbe, tudi orgelske.

Pripoved znamenitega francoskega pisatelja Andréja Malrauxa o drugem velikem umetniku Pablu Picassu bo obeležila stodvajseto obletnico rojstva tega avtorja romanov, kot so Kraljevska pot, Upanje, Zavojevalci in Človekova usoda - vse imamo v slovenskem prevodu - hkrati pa tudi 140. obletnico rojstva Pabla Picassa (rodil se je 25. oktobra 1881). Po Picassovi smrti je Malraux obiskal depo z njegovimi slikami in drugimi artefakti, ob tem pa razmišljal o Picassu in številnih umetnikih tistega časa. Besedilo o spominih na Pabla Picassa interpretira dramski igralec Jurij Souček.

"Njegovo življenje je bilo en sam poskus priti na pravo stran ulice, tako v glasbenenem kot družabnem smislu. Kako ga ocenjujejo "resni skladatelji" in zakaj še danes navdušuje občinstvo? Več pa v ponovitvi oddaje, ki je nastala ob 100. obletnici rojstva Georgea Gerswina leta 1998.

22:00
Poročila

130 let po svoji prezgodnji smrti Arthur Rimbaud še vedno velja za prelomnega avtorja v zgodovini svetovne poezije. Intenzivnost in neizprosna zahtevnost do sebe sta našla svoj odraz ne le v verzih, ki jih je prenehal pisati še preden je dopolnil 21 let, pač pa tudi v njegovem načinu življenja. A v zgolj nekaj ustvarjalnih letih je Rimbaud ustvaril novo pesniško paradigmo, meni Matjaž Lunaček, avtor predloge za igrano literarno oddajo, ki je leta 2014 zaživela v režiji Igorja Likarja.

22:30
Glasbena skrinjica

V spisu Odločitev pesnik, pisatelj, prevajalec in esejist opisuje osebno izkušnjo, odločitev, o kateri je neki drugi pesnik, Boris A. Novak, zapisal, da je - ločitev. Nikar ne zamudite.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov