Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 4. jun. 2022

Ars • Sob, 4. jun.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Človekova minljivost je pogost pesniški motiv, pa vendar jo Korošec Gašper Bivšek uspe umestiti v izrazito samosvojo in ritmično dikcijo s posebno pozornostjo do jezika, ki s tem dobi svežino. Že ob njegovi prvi zbirki so ga opisovali kot "izvirnega, večplastno filozofskega in hkrati prostodušno ruralnega".

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila

Če niste obiskali tekmovanja Mateja Hubada za slovenske zborovodje - Zvok mojih rok in Naše pesmi v Mariboru, je ta oddaja pravi pristan za vas.

11:00
Poročila

Pisatelj Boris Pahor je bil neutruden pričevalec 20. stoletja; o svojih življenjskih izkušnjah – mnoge so bile bridke - je veliko pripovedoval, jih je pa tudi prelil v književnost in ustvaril izjemen literarni opus, dragocen za slovensko, evropsko in svetovno literaturo. Pred leti je Vidi Curk natančno in zanimivo pripovedoval o svojem življenju in delu.

Temiar je eno od staroselskih ljudstev, ki še živijo ob rekah v notranjosti Malajskega polotoka. Njihovo življenje je izrazito povezano z naravo, prepričanje pa obvladuje njihov odnos do duhov, ki jih prepoznavajo v vsem. Duh je vezan v telesu, osvobojen pa v sanjah, transu, pa tudi v okviru plesnih obredov. Ko se preveč oddalji od telesa, telo zboli, zato ga zdravijo. Poslušamo dele obredne in siceršnje glasbe ljudstva Temiar, pa tudi dele zdravilnih obredov.

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

13:00
Poročila

Teden se je začel z novico o smrti pisatelja Borisa Pahorja, osrednji kulturni dogodek tedna pa je začetek Borštnikovega srečanja. Narodna galerija vabi na razstavo kiparja Ivana Štreklja, v galeriji Slo Art razstavlja Tina Dobrajc, v Slovenskem etnografskem muzeju pa so odprli stalno postavitev Plečnikove Lectarije. Slovensko konservatorsko društvo je podelilo Steletovo nagrado in priznanji. In seveda: dobili smo novo ministrico za kulturo.

14:00
Poročila

Glasbena medigra

Pogovori z domačimi in tujimi ustvarjalci s področja literature, gledališča, filma, arhitekture, oblikovanja, likovne umetnosti in prevajanja.

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob jazzovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

21. novembra lani sta v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmonije na 4. koncertnem dejanju cikla SiBrass – Koncertu nove generacije – nastopila Ansambel pozavn Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in Trobilni kvintet Neobrass. Ansambel pozavn je v prvem delu koncerta izvajal glasbo Sergeja Prokofjeva, Tielmana Susata, Pera-Erika Moreausa in Gordona Jacoba (Oktet za pozavne), Trobilni kvintet Neobrass pa se je predstavil s Fanfarami Toma Varla, Kvintetom Malcolma Arnolda in tremi izbranimi stavki iz Ameriške suite Enriqueja Crespa.

Novelo Grmada v pristanu je Boris Pahor prvič objavil leta 1959 v knjigi z naslovom Kres v pristanu, v njej pa opisuje, seveda, čas dvigajočega se fašizma v Trstu, ko je bil Pahor še sam otrok in je doživel fašistični požig Narodnega doma.

Interpret: Pavle Ravnohrib
Režiser: Jože Valentič
Mojster zvoka: Urban Gruden
Urednica oddaje: Tadeja Krečič Scholten, Matej Juh
Leto produkcije: 2020

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Faraon Ehnaton je znan predvsem po radikalni spremembi vere, ki je bila uveljavljena med njegovo vladavino. Odpravil je čaščenje več bogov v korist samo enega, boga sonca Átona. Zgodba ohlapno sledi vzponu in padcu tega faraona, ki je vladal v 14. stoletju pred našim štetjem. Libreto temelji predvsem na starodavnih besedilih, ki jih najdemo na artefaktih iz tistega obdobja. Vendar zgodbe ne pripoveduje na običajen, linearen način. Besede so podobnejše raziskovanju idej, ki se pojavljajo v zgodbi.

Glass je navdih za opero dobil pri prebiranju knjig Mojzes in monoteizem Sigmunda Freuda ter Ojdíp in Ehnaton Immanuela Velikovskega. Kontroverzna knjiga zadnjega – ta je najbolj navdihnila Glassa – raziskuje vzporednice med grškim Ojdípom, legendarnim kraljem Teb, in egiptovskim faraonom Ehnatonom.

V glavnih vlogah so nastopili: Anthony Roth Constanzo (Ehnaton), Rihab Chaieb (Nefertiti), Dísella Larusdóttir (Tija, mati kraljica), Zachary James (Amenhotep III. in profesor), Aaron Blake (veliki svečenik Ámon), Will Liverman (general Horemheb) in Richard Bernstein (Aj, Nefertitijin oče).
Zbor in orkester Metropolitanske opere je vodila Karen Kamenšek.

22:30
Glasbena skrinjica

Poezija Esada Babačića se odlikuje po natančnosti, sugestivnosti in globini, tudi esejistika Esada Babačića se odlikuje po natančnosti, sugestivnosti in globini in tak bo zelo verjetno avtorjev romaneskni prvenec Pank muzej. Medtem ko ga avtor še piše, ga lahko vi že slišite, vsaj odlomek, v Literarnem nokturnu.

Režiserka: Špela Kravogel
Interpret: Primož Pirnat
Glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina
Mojster zvoka: Urban Gruden
Urednik oddaje: Marko Golja

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov