Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 28. jan. 2023

Ars • Sob, 28. jan.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

V nov dan z glasbo Monteverdija, Vivaldija, Heinichna, Emanuela Bacha, Buxtehudeja, Cimarose, Capponija, Mozarta, Haydna, von Webra, Křenka, Chopina, Hačaturjana, Rossinija in Donizettija.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

César Vallejo je perujski pesnik, ki je živel v prvi polovici 20. stoletja. Njegova poezija je že pred začetkom nadrealizma v svetovni umetnosti vsebovala nekatere nadrealistične prvine. Izražala je univerzalne teme, povezane s človekovim obstojem, pesnik pa je v njej izkazal izjemno občutljivost za trpljenje soljudi. Vallejo se je rodil v majhni, odmaknjeni vasici v Andih; to ga je močno zaznamovalo. Leta 1938 je po hudi bolezni umrl v Parizu.

Interpret je Branko Jordan.
Pesmi je prevedel Ciril Bergles.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila

7. januarja je imel Šaleški akademski zbor božični koncert v glasbeni šoli v Velenju. Naša ekipa ga je posnela, zato se mu bomo lahko posvetili v današnji oddaji, in sicer izbranim stavkom iz Petite messe solennelle/Male slovesne maše Gioacchina Rossinija in kantate Sveta noč Andreja Makorja.
Za komentarje smo prosili zborovodkinjo Danico Pirečnik, tudi dobitnico srebrne plakete JSKD.

11:00
Poročila

Dramski in filmski igralec Janez Starina je imel zanimivo in bogato ustvarjalno pot; na odrih je nastopal že kot študent, nato pa več let igral v novogoriškem in celjskem gledališču ter v Mestnem gledališču ljubljanskem. Videli smo ga v filmih in na televiziji, lani smo ga gledali v nanizanki V imenu ljudstva. Več predstav je tudi režiral, na primer v celjskem gledališču in v Mestnem gledališču v Brnu. Janez Starina živi v Novi Gorici in tam ga je obiskala Tadeja Krečič.

Tokrat se drugič zapored prepuščamo zvokom tibetanske kulture, prežete z občutki ljudi v izgnanstvu. Poslušamo predvsem zvočne podobe druženja, duhovnega življenja in povezanosti z domovino; izjemen preplet občutkov, jasnosti in lepote. Zvočni občutek hladne lepote Himalaje in toplega srca ljudi, ki tam živijo; pesmi, ki temeljijo na večnih univerzalnih vrednotah, ki pomagajo preživeti tudi v težkih časih.

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

13:00
Poročila

Pregled kulturnih dogodkov začenjamo s predstavitvijo programa letošnjega festivala Borštnikovo srečanje; nadaljujemo v Frankfurtu, v katerem je prva izvedba opere Blühen, Razcvet, skladatelja Vita Žuraja prejela imenitne odzive. Predstavili bomo tudi letošnjo prejemnico Tischlerjeve nagrade Milko Kriegl, program Art, s katerim NLB-skupina spet začenja naložbe v sodobno umetnost, in dve razstavi. V Lutkovnem gledališču v Ljubljani vabijo na ogled razstave Otroci gledalci, v galeriji Fotografija pa razstavlja Mankica Kranjec. Oddajo Kulturna panorama pripravljamo v uredništvu za kulturo tretjega programa – Programa Ars. Glasbena oprema: Tina Ogrin, tonska mojstrica je Klara Otorepec, urednica je oddaje Tina Kozin.

14:00
Poročila

Glasbena medigra.

Ob svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta je spet zaživela gledališka predstava Judovski pes, nastala pred leti po romanu izraelskega pisatelja Asherja Kravitza. Rodil se je leta 1969 v Jeruzalemu. Študiral je elektroniko, matematiko in fiziko. Prvi knjigi, ki ju je napisal, sta humorni kriminalki, tretje delo Jaz sem Mustafa Rabinowitz pa je zgodba o vojaku v protiteroristični enoti izraelske vojske in njegovih moralnih dilemah. Leta 2007 je Asher Kravitz napisal roman Judovski pes; gre za prvoosebno pripoved psa, ki je svojo življenjsko pot začel v nemško-judovski družini tik pred začetkom nacizma. Besedilo je prevedla Katja Šmid, avtor odrske priredbe je Yonathan Esterkin, ki je slovensko predstavo – nastala je v koprodukciji Mini teatra in Prešernovega gledališča Kranj – tudi režiral. V njej nastopa dramski igralec Miha Rodman, ki je besedilo naštudiral tudi v angleščini. Z Asherjem Kravitzem se je ob premieri leta 2017 pogovarjala Staša Grahek.

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob džezovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran Petruškov korak? Baletna glasba s svetovno znanih predstav, pa tudi iz manj znane plesne literature.

Klavirski trio Mithras je 9. januarja letos nastopil v dvorani Wigmore v Londonu. Člani tria – violinist Ionel Manciu, violončelist Leo Popplewell in pianist Dominic Degavino – so izvedli Fantazijo za klavirski trio v c-molu Franka Bridgea, novost angleške skladateljice Joy Lisney z naslovom Petrichor in znameniti Klavirski trio št. 5 v D-duru, op. 70, št. 1, imenovan tudi »Duh«, Ludwiga van Beethovna.

Kanadski pisatelj Robertson Davies je živel med letoma 1913 in 1995 in velja za nekakšnega očaka kanadske literature. Njegov opus je zelo obsežen. Napisal je več trilogij, v katerih se je temeljito poglobil v kanadsko zgodovino in posebnosti tamkajšnjih krajev in ljudi. V romanu Umorjeni in duhovi na sprehodu iz leta 1991 zgodbo pripoveduje novinar Connor Gilmartin, ki ga umori ženin ljubimec, nato pa nekako post festum obišče torontski filmski festival, na njem pa se pred njim odvrti panorama filmov o njegovi lastni družinski preteklosti in prelomnih dogodkih osamosvojitve ameriških držav izpod britanske vladavine.
Odlomek opisuje njegovo prababico Anno, premožno gospo, vdovo britanskega častnika, ki s svojimi tremi otroki v kanuju emigrira v Kanado.

Prevajalka je Miriam Drev,
interpretka Vesna Jevnikar,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonska mojstra Sonja Strenar in Urban Gruden,
režiserka Špela Kravogel.
Redaktorica Staša Grahek.
Leto nastanka je 2023.

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Zares ni mogoče ne ceniti tega Bellinijevega dela, za katero sta značilna njegov resni, mehkobe polni ton in preprosta odkritosrčnost. Opera je sicer ob premieri leta 1831 doživela neuspeh, po avtorjevi izjavi celo polom. Takrat je Donizetti v pismu napisal: "Kar zadeva mene, bi bil srečen, če bi napisal tako delo, in sem se vedno pripravljen podpisati pod to partituro." Kmalu po premieri pa se je polom spremenil v zmagoslavje.
Libreto Norme sodi med najmočnejše po dramaturški in umetniški moči; za to ima poleg izvrstnega libretista Feliceja Romanija verjetno zasluge tudi tragedija Alexandra Soumeta, ki je v tistem obdobju doživljala uspeh na pariških dramskih odrih.

Pojejo: Karine Deshayes (Norma), Michael Spyres (Pollione), Amina Edris (Adalgisa), Krzysztof Bączyk (Oroveso), Marianne Croux (Klotilda) in Julien Henric (Flavio). Zbor Pygmalion in ansambel Resonanz je vodil Riccardo Minasi.

Motivi iz bogate mitološke zakladnice so navdihnili številne skladatelje, ki so, tako kot likovni umetniki, njihovo vsebino poskušali ujeti v svoja dela. V današnji oddaji bomo stopili v svet finske mitologije in folklore in spoznali zgodbo Aino, ki je navdihnila skladatelja Roberta Kajanusa. Zgodbo iz epske pesnitve Kalevala je v 19. stoletju iz posameznih finskih in karelijskih ljudskih pesmi zbral in zapisal Elias Lönnrot.

Ameriška pisateljica Carson McCullers je napisala več dobrih romanov in več jih je tudi prevedenih v slovenščino. Žal pa v slovenščino ni preveden njen roman Odsevi v zlatem očesu, po katerem je John Huston posnel istoimensko mojstrovino. V oddajo smo uvrstili uvodni odlomek, ki nekoliko predstavi glavne osebe romana in daje slutiti, zakaj in kako se bodo zapletle človeške usode.

Režiser je Klemen Markovčič,
interpret Željko Hrs,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
mojster zvoka Matjaž Miklič,
prevajalec in urednik oddaje pa Marko Golja.
Produkcija leta 2017.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov