Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 2. mar. 2021

Ars • Tor, 2. mar.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila

V prvi oddaji smo v daljšem in namenoma dvoumnem besedilu uvedli zapleten svet izjemnosti in genialnosti tega robnega področja, ki se tako nevarno lahko tudi obrne v svoje popolno nasprotje. Ni zaman reklo, ko se nekoga označi, da ni s tega planeta. Za Busonija to mirne duše velja v več pogledih: o tem pričajo posnetki njegovega igranja na klavir, narejeni na kolute. Odstirajo nam pianista nadčloveških sposobnosti. O tem nas končno opozarjajo tudi skladbe, ki jih je zapustil za svoje glasbilo in zahteve v njih, kjer večina današnjih, tudi vrhunsko usposobljenih mojstrov črnobelih tipk lahko samo skomiga z rameni in se mršči z obrvmi.

11:00
Poročila

V oddaji Slovenski solisti vas danes vabimo k poslušanju pogovora z orgličarjem Mirom Božičem, ki v pogovoru z Anamarijo Štukelj Cusma predstavlja svojo glasbeno pot in velike izrazne možnosti majhnega inštrumenta, ustne harmonike.

12:00
Poročila

1. marca leta 1810 se je rodil veliki poljsko francoski skladatelj Frédéric Chopin, današnjo oddajo zato posvečamo njegovi glasbi. Najprej bomo predvajali njegov drugi Koncert za klavir in orkester v f – molu, op. 21, ki ga je skladatelj napisal pri dvajsetih letih. Delo s stavki: 1. Maestoso, 2. Larghetto in 3. Allegro vivace je bilo prvič izvedeno 17. marca 1830 v Varšavi, kot solist je nastopil skladatelj sam. Tokrat bomo slišali izvedbo pianista Iva Pogorelića, Simfonični orkester RTV Slovenija bo vodil dirigent Marko Munih.

13:00
Poročila

Eden vodilnih predstavnikov razsvetljenstva na Slovenskem je bil baron Žiga Zois pl. Edelstein. Bil je vodilni gospodarstvenik 18. stoletja na Slovenskem, lastnik številnih rudnikov železove rude in fužin, posestev in gozdov, mineralog, predvsem pa osrednja osebnost razsvetljenskega kulturnega gibanja na Slovenskem. Imel je bogato knjižnico in pri njem so se v „Zoisovem krožku“ zbirali številni predstavniki slovenskega razsvetljenstva: Japelj, Kopitar, Linhart, Vodnik, Kumerdej in drugi.
Danes ponavljamo oddajo o Žigi Zoisu, ki se je vse življenje zavzemal za uveljavljanje slovenskega jezika in kulture.

14:00
Poročila

"Hrepenim po času, ko se bom v objem gledališča lahko spet skrila brez maske, ko bom lahko sedela tako blizu odru, da bo obstajala nevarnost, da kateri od igralcev pljune name ali se mi zareži v obraz ali skoči z odra in se postavi iz oči v oči z naključno gledalko ali gledalcem iz prvih vrst…" Odlomek iz zapisa Lare Paukovič ter podobni zapisi sestavljajo rubriko Pismo mojemu igralcu, na portalu Sigledal. V oddaji Oder bomo gostili avtorico rubrike in urednico Tamaro Matevc ter slišali nekaj Pisem mojemu igralcu,…, mojemu gledališču, …, mojemu lučkarju in podobno. Vabimo vas k poslušanju!

14:35
Medigra

Glasbena medigra

Veliki jazzovski orkestri (big bandi) so v zgodovini odigrali pomembno vlogo. Od poznih dvajsetih letih 20. stoletja so se obdržali vse do danes. Prisluhnite zgodbam iz preteklosti in tudi sodobnim jazzovskim orkestrom.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Iz glavne dvorane Kraljevega Concertgebouwa v Amsterdamu bomo spremljali koncert tamkajšnjega Kraljevega orkestra, ki bo pod taktirko Jaapa van Zwedna izvedel Pomladno obredje Igorja Stravinskega, Koncert za violino in orkester, op. 15 Benjamina Brittna in pa novo delo Softly Bouncing nizozemskega skladatelja Martijna Paddinga. Solistka bo violinistka Simone Lamsma.

YouTube je druga najbolj obiskana spletna stran na svetu, saj je letos prvič prehitela Facebook. Na prvem mestu je brskalnik Google. Na YouTubu je med jeziki na prvem mestu angleščina, svoj prostor pa ima tudi slovenščina. Gostja oddaje je podiplomska študentka slovenistike in anglistike Ina Poteko, ki je med slovenskimi youtuberji opravila anketo o rabi jezika in analizo njihovih jezikovnih izbir. Vprašali smo jo tudi, kako se kaže vpliv YouTuba na zmožnosti jezikovnega izražanja mlajših.
Svoje izsledke je objavila v zborniku slovenističnega simpozija Obdobja.

»Večina slovenskih youtuberjev se odloči za snemanje v svoji materinščini, ne le zato, ker se v njej dobro počutijo, ampak tudi zato, da se laže povežejo z gledalci in delujejo pristneje. Izbira jezika ni več vedno določena z identiteto, ampak je lahko tudi rezultat premišljene odločitve, kateri (in kakšen) jezik bo komu prinesel največjo korist in pomagal doseči cilje trženja. Tisto, za kar si prizadevajo ustvarjalci vsebin, torej ni knjižni jezik, temveč jezik, ki bo blizu slovensko govorečemu, pretežno mlajšemu občinstvu, zato se v slovenskih zapisih na YouTubu pogosto znajdejo tudi angleške besede, včasih vsaj delno poslovenjene, največkrat pa kar v citatnem zapisu. Dokler gledalci YouTuba, ki po vsej verjetnosti spremljajo tudi kanale v angleščini, prepoznajo priljubljen tip videoposnetka le po naslovu – čeprav je ta v angleščini, vsebina pa v slovenščini – je namen dosežen. Kljub primatu angleščine v svetu in na spletu ima torej slovenščina še vedno svoj prostor na YouTubu, le da po večini ne v svoji knjižni različici.«

Gospe in gospodje, torkov zborovski mozaik bo odprlo posvetilo Silviji: pela bosta sopranistka Martina Burger in VAL - Vokalna akademija Ljubljana pod vodstvom Stojana Kureta. Ob klavirju bo Mojca Prus.

Z VAL-om bomo ostali tudi v nadaljevanju oddaje in prav tako s Schubertovo glasbo. Dodali ji bomo še dela slovenskih ustvarjalcev, ki so vrhunec svojih ustvarjalnih moči dosegli v drugi polovici 19. stoletja.

19:00
Pravljica

70. jubilej pesnika, avtorja kratkih zgodb in zeliščarja Zlatka Zajca, ki je znan tudi po svoji poučni seriji za otroke na TV SLO Zlatko Zakladko, obeležujemo s pesmimi iz cikla Stvari iz njegove pesniške zbirke Živali, obrabljene besede, semena in stvari.
Interpretira Matej Puc.

Tokrat vstopamo v Disneyjeva 60-ta in prvo polovico 70-ih let 20. stoletja, ko so med drugimi nastale tudi risanke 101 Dalmatinec, Knjiga džungli, Mačke iz visoke družbe in Robin Hood.

v oddaji predvajamo posnetke skladb, ki smo jih za naš arhiv posneli s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in drugimi priznanimi slovenskimi orkestri.

Miha Avanzo je pesnik in prevajalec. Kot pesnik je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja objavil tri pesniške zbirke, ki še danes pritegnejo s svojo lahkotnostjo in neposrednostjo. Kot prevajalec je prevedel vrsto vrhunskih pesnikov in pisateljev, uredil pa je tudi Antologijo ameriške poezije 20. stoletja. V Literarnem večeru ga bomo spoznali kot pesnika, ki je po treh pesniških zbirkah umolknil za desetletja in se vrnil na prizorišče z zbirko Rorschach, z zbirko, ki vsebuje tudi haikuje.

22:00
Poročila

Poslušamo ploščo Skulpture (Skulpturen, pianist Martin Tchiba, založba Telos, 2008), na kateri najdemo istoimenski klavirski cikel skladatelja Michaela Denhoffa. Skladbe so nastale skozi desetletni umetniški dialog s kiparjem Wolfgangom Ueberhorstom, kjer je predhodna umetnina služila kot nekakšno vprašanje, na katero odgovarja naslednja s svojim jezikom artikuliranja lepega.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov