Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 19. maj. 2021

Ars • Sre, 19. maj.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Isaac Albéniz (prir. Tomaž Rajterič): Španska suita, op. 47
Izvajalec: Tomaž Rajterič, kitara

Enrique Granados: Španski plesi
Izvajalca: Filharmonični orkester Ciudad de México in dirigent Enrique Bátiz

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled glasbenih dogodkov.

Astor Piazzolla (prir. Maja Lisac Barroso): Escualo za sopranski saksofon in bandoneon
Carlos Gardel - Marcel Lattes (prir. Marcelo Nisinman): Cuando tu no estas za sopran saksofon in bandoneon
Carlos Cobian (prir. Marcelo Nisinman): Los mareados
Pedro Datta (prir. Marcelo Nisinman): Aeroplano za sopran saksofon in bandoneon
Izvajalca: Maja Lisac Barroso, saksofon in Marcelo Nisinman, bandoneon

Alberto Ginastera: Trije argentinski plesi
Izvajalec: Ivan Skrt, klavir

Pesem interpretira dramska igralka Sabina Kogovšek.

Heitor Villa Lobos: Preludij
Izvajalca: Ciril Škerjanec, violončelo; Leon Engelman, klavir

Ney Rosauro: Koncert za marimbo in pihalni orkester št. 2
Izvajalci: Vid Ušeničnik, marimba, Orkester Slovenske vojske in dirigentka Andreja Šolar

Charles Ives: Štirje plesi ragtime
Izvajalca: Orchestra New England in dirigent James Sinclair

George Gershwin: Rapsodija v modrem za orglice in klavir
Izvajalca: Miro Božič, orglice in Blaž Pucihar, klavir

Posnetki iz najnovejše jazzovske produkcije, kot tudi zgodovine jazza.

10:00
Poročila

V ciklu Skladatelj tedna se tokrat posvečamo Carlu Philippu Emanuelu Bachu, ki je v drugi polovici osemnajstega stoletja veljal za najpomembnejšega skladatelja v protestantski Nemčiji. Večino življenja je deloval v Berlinu in Hamburgu, občudovali pa so ga predvsem kot pedagoga in avtorja glasbe za inštrumente s tipkami.

11:00
Poročila

Thomas Wyatt (1503 – 1542) velja za prvega velikega pesnika angleške renesanse in za očeta angleškega soneta. V angleški kulturni prostor je vpeljal nove pesniške oblike, med drugimi tudi italijanski sonet in francoski rondo, in ga obogatil s številnimi prevodi evropskih avtorjev. V ustvarjanje Thomasa Wyatta se je poglobila Tadeja Spruk; v oddaji, ki je nastala kot Literarni večer v režiji Igorja Likarja, boste avtorjevo poezijo slišali v interpretaciji dramskega igralca Aljaža Jovanovića.

Kratka glasbena medigra.

12:00
Poročila

V Arsovih spominčicah bomo predstavili glasbene variacije za solista, duo in orkester, ki jih bodo izvedli slovenski solisti in simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom slovenskih dirigentov. Predstavili bomo Simfonične variacije za klavir in orkester, Mohr 46, Césarja Francka, Temo in variacije za klarinet in harfo Nicolasa-Charlesa Bochsaja ter Variacije na temo Franka Bridgea, op. 10, za godalni orkester Benjamina Brittna. Oddajo, ki jo je pripravila in uredila Tjaša Krajnc, bomo ponovili v četrtek, 20. maja, ob 17.05.

13:00
Poročila

Gre za enega od dramsko upodobljenih mikrokozmosov oseb iz kratkih zgodb Andreja Blatnika. Te se običajno končajo neopredeljeno. V njih pogosto nastopa posameznik, omejen na tukaj in zdaj, na situacijo, ki se ji s svojo negotovostjo in zakrnelo sposobnostjo komuniciranja raje izogne ali pa jo poskuša obvladati z bojem.
Kljub temu pa so v radijski preobleki Blatnikove miniature iz zbirke Saj razumeš še posebej komunikativne – čeprav monološke, je vez s poslušalcem močna in izzivalna. Kratka radijska igra In ker nisem mogla spati se dogaja ženski po preživeti ljubezenski noči, ko se z jutrom prebujajo tudi vse večji dvomi.

Režiserka: Ajda Valcl
Dramaturg: Goran Schmidt
Tonska mojstrica: Aleks Pirkmajer
Asistent režije: Klemen Markovčič
Tehnični asistent: Sebastjan Mulej

Ona: Silva Čušin

Traja: 6'40
Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija februarja 2011

Glasbena medigra

14:00
Poročila

V prenesenem pomenu lahko govorimo o svetu znanosti, tehnike, vesolja, jezika, vzgoje, prava, matematike, preteklosti ...

Glasbena medigra

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Dober dan lahko poimenujemo po dobri predstavi. Pomudili se bomo v Slovenskem narodnega gledališču Nova Gorica, kjer za nocoj pripravljajo premierno uprizoritev predstave Ime, po besedilu norveškega dramatika Jona Fosseja. Lahko pa dober dan poimenujemo tudi po dobri knjigi ali dobri fotografiji – oboje skupaj je tokrat združeno v fotografski monografiji Naša jeza je brezmejna, Demonstracije 1968 – 2020, ki jo podpisuje Tone Stojko. Dober dan pa lahko opiše tudi dober koncert – nocoj bomo v neposrednem prenosu lahko poslušali koncert Koncertnega ateljeja Društva slovenskih skladateljev. Vabimo vas k poslušanju!

Tudi tokratna oddaja bo v znamenju samospevov Franza Liszta, skladatelja, od čigar rojstva letos mineva 210 let. Čeprav samospevi niso bili v ospredju njegovega ustvarjanja, jih je pisal ves čas – približno 40 let, kot je trajala njegova glasbena kariera. Večina jih je kljub temu nastala v 40-ih letih 19. stoletja, k številnim pa se je vračal večkrat, jih revidiral ali jih preoblikoval v samostojne klavirske skladbe.
Nekatere njegove samospeve bosta poustvarila sopranistka Margaret Price in tenorist Kevin Mcmillan.

17:00
Glasbeni utrip: Glasba namesto Glasbenega utripa, Maurice Ravel, Franz Adolf Berwald in Camille Saint Saëns

Glasba je že na začetku prejšnjega stoletja postajala vse bolj integralni del raznovrstnih zvočnih procesov. Umetnost je postala tržno blago, glasba, ki je še vedno hotela biti umetniško suverena, je razvila svoj vpliv tudi tam, kjer ga ni bilo pričakovati. Zvočna umetnost je zajela radio in v njegovem okviru radijsko igro. Zvočna umetnost je skozi odprta vrata vstopila v filmsko umetnost. Ko je bil čas v Evropi najbolj negotov, sta se v Nemčiji pojavila dva nenavadna umetnika Bertolt Brecht in Kurt Weill.

Glasbena medigra

Portugalski pesnik Ricardo Marques (1983) je doktoriral iz portugalskih študij, trenutno pa pripravlja doktorat iz modernistične literature. Pomemben del njegovega opusa predstavljajo prevodi poezije; med drugim je prevedel Tennesseeja Williamsa, Patti Smith in Billya Collinsa.
Predvsem pa je Marques pesnik: od leta 2012 do danes je objavil enajst pesniških zbirk. Pesmi za oddajo so iz njegove zbirke Ljubezen do ruševin (2016); izbral in prevedel jih je (v sodelovanju z avtorjem) pesnik in prevajalec Milan Šelj.

Utelešenje večne mladosti v petdesetih letih francoskega šansona.

Koncertni atelje Društva slovenskih skladateljev prireja solistične in komorne koncerte že od leta 1965. V vseh letih neprekinjenega delovanja se je s svojim programom uveljavil kot nepogrešljivo središče sodobne glasbene ustvarjalnosti. Na tokratnem koncertu bosta nastopila oboist Matej Šarc in saksofonist Oskar Laznik.

Program koncerta:
Larisa VRHUNC
KAJ za oboo in altovski saksofon*
Tilen LEBAR
TRANSCENDENT II za oboo in altovski saksofon*
Liza LIM
GYFU za oboo solo
Matej BONIN
SPREHOD za altovski saksofon solo
Isang YUN
INVENCIJE za oboo in saksofon

22:00
Poročila

Obrobne poti sodobne kompozicije…zvočni eksperiment…improvizirana glasba in glasni novi jazz

Posvečamo se tako zgodovini jazza kot najnovejšim jazzovskim izdajam.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov