Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 2. jun. 2021

Ars • Sre, 2. jun.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Edward Elgar: Chanson de matin
Izvajalki: Petra Kovačič, violina in Erika Bizjak, klavir

Edward Elgar: Koncert za violino in orkester v h-molu, op. 61
Izvajalci: Yehudi Menuhin, violina; Londonski simfonični orkester in dirigent Edward Elgar

Edward Elgar: Salut d'amour, op.12
Izvajalci: Nigel Kennedy, violina; Steven Isserlis, violončelo; Peter Pettinger, klavir

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Letos mineva 160 let od rojstva in 80 let od smrti Rabindranatha Tagoreja. Najbolj je poznan kot pesnik, njegova poetična besedila pa so pritegnila tudi nekatere skladatelje samospevov, katerih dela bodo zazvenela v tokratni oddaji Mojstri samospeva, ki jo pripravlja Polona Gantar.
Oddajo Srce Šansona je Alma Kužel namenila Vesni Pernarčič, ki jo poznamo s številnih televizijskih nadaljevank in odrskih desk po Sloveniji in sosednjega Trsta. Je prejemnica številnih nagrad, med njimi tudi nagrade za vlogo Edith v predstavi Piaf, Edith Piaf, ki bo osrednja tema tokratne oddaje Srce šansona.
V Arsovem art ateljeju bomo poslušali glasbo dveh mednarodnih zvočnih umetnikov mlajše generacije. V prvem delu oddaje bomo predstavili novo izdajo srbske umetnice Manje Ristić z naslovom Kairos & the dwellers, v drugem delu pa bomo spoznali umetnika Pabla Diserensa ter njegovo zvočno kompozicijo for scarpa’s fountains. Oba sta se tudi odzvala povabilo na pogovor z avtorico oddaje Katarino Radaljac.

John Ireland: Londonska uvertura
Izvajalca: Londonski simfonični orkester in dirigent sir John Barbirolli

Charles Villiers Stanford: Trije moteti, op. 38
Izvajalca: Komorni zbor Ave in dirigent Andraž Hauptman

Cyril Scott: Jezero Tallahas
Izvajalca: Ali Dermelj, violina; Pavel Šivic, klavir

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

John Field: Nokturno v C – duru, št. 14
Izvajalec: John O'Conor, klavir

Gerald Finzi: Pet bagatel za klavir in klarinet
Izvajalca: Dušan Sodja, klarinet; Tatjana Kaučič, klavir

Benjamin Britten: Serenada za rog, tenor in orkester, op. 31
Izvajalci: Boštjan Lipovšek, rog; James Oxley, tenor; Simfonični orkester RTV Slovenija; En Shao, dirigent

Edward Elgar: Pomp and circumstance, koračnica št. 1 v D - duru, op. 39
Izvajalca: Simfonični orkester RTV Slovenija in dirigent Rossen Milanov

Posnetki iz najnovejše jazzovske produkcije, kot tudi zgodovine jazza.

10:00
Poročila

V tretji iz cikla Skladatelj tedna bomo osvetlili nekatera dela, v katera je Uroš Krek vnesel tudi prvine ljudske glasbe. Po končanem študiju kompozicije in dirigiranja na ljubljanski akademiji za glasbo v prvih povojnih letih je skladatelj ob urednikovanju na Radiu Ljubljana deloval tudi kot znanstveni sodelavec Glasbeno - narodopisnega inštituta v Ljubljani. Z njim je sodeloval vse do leta 1968, ko je bil kot profesor povabljen na akademijo za glasbo.

11:00
Poročila

Na osnovni šoli Šenčur poteka dveletni projekt Knjiga me zmiga, s katerim so njegovi avtorji želeli združiti dve dejavnosti, koristni za telo in duha učencev: gibanje, športne aktivnosti in branje knjig. Kar se na prvi pogled zdi nenavadno, v resnici ni, meni Katarina Klajn, profesorica slovenščine in francoščine, koordinatorka projekta in letošnja dobitnica nagrade sončnica na rami za spodbujanje veselja do branja.

Kratka glasbena medigra

12:00
Poročila

V Arsovih spominčicah poslušajte skladbe za različne orkestre slovenskih in tujih skladateljev s konca 19. in iz 20. stoletja, ki jih bodo predstavili priznani slovenski ansambli in orkestri. Predstavili bomo Malo suito za simfonični orkester Uroša Kreka, drugo suito Trirogeljnik Manuela de Falle, Suito za mali orkester Demetrija Žebreta in simfonično suito Pomlad Clauda Debussyja. Ponovitev oddaje, ki jo je pripravila Tjaša Krajnc, poslušajte v četrtek, 3. junija.

13:00
Poročila

Kratka radijska igra, nastala po predlogi hrvaškega avtorja Gorana Babića, je pravzaprav kratko potovanje z avtostopom. To pa je uporabljeno za domiseln prikaz nasilja, ki nastaja in se sprošča v razmerju šofer - potnik.

Glasbena medigra

14:00
Poročila

28. maja 1871 so čete francoske vojske, zveste vladi tretje republike, dokončno zatrle pariško komuno, vstajo socialistično razpoloženega delavstva v francoski prestolnici, ki jo je izzval predhodni poraz Napoleona III. in njegovega drugega cesarstva v francosko-pruski vojni. Na prvi pogled bi seveda lahko rekli, da je bilanca komune precej klavrna: trajala je približno dva meseca, iskre upora ni uspela zanesti med delavce v Marseillu, Lyonu in drugih industrijskih središčih tedanje Francije, končala pa se je v krvi – po ocenah sodobnih zgodovinarjev naj bi bilo ubitih od 7 do 20 tisoč ljudi, med katerimi je bila ogromna večina seveda komunardov. In vendar je bil Karl Marx, ki je takrat z vso zavzetostjo in pozornostjo spremljal dogajanje v Parizu, mnenja, da je komuna – kolikor je tu šlo za najbrž sploh prvi ekspliciten poizkus vzpostavitve oblasti pod nadzorom proletariata – vendarle dogodek svetovno-zgodovinskega pomena. Marxove poglede na tedanje dogajanje lahko v prevodu Ceneta Vipotnika zdaj prebiramo v razpravi Državljanska vojna v Franciji, ki so jo pred nedavnim ponatisnili pri založbi Studia humanitatis. No, mi, ki na te dogodke gledamo z razmeroma trezne oddaljenosti poldrugega stoletja, pa smo se v tokratnih Glasovih svetov spraševali, kolikšen pomen, kolikšno zgodovinsko težo pravzaprav pripisati pariški komuni? Kaj nam, drugače rečeno, dogajanje v Parizu leta 1871 pove v letu 2021? – Odgovor smo iskali v pogovoru z dvema marskističnima filozofoma, dr. Božidarjem Debenjakom in dr. Leo Kuhar. Oddajo je pripravil Goran Dekleva.

Glasbena medigra

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Letos mineva 160 let od rojstva in 80 let od smrti Rabindranatha Tagore, indijskega oz. bengalskega pesnika, pisca kratkih zgodb, dramatika, esejista, slikarja in tudi glasbenika oz. glasbenega ustvarjalca. Najbolj je seveda poznan kot pesnik, njegova poetična besedila pa so pritegnila tudi nekatere skladatelje samospevov; med drugim Nina Rota, Karola Szymanovskega in Franja Juvanca, katerih dela bodo zazvenela v tokratni oddaji Mojstri samospeva.

Aktualna tedenska oddaja, namenjena poročanju o glasbenih dogodkih doma in v tujini in kritični oceni le-teh. Pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa v Ljubljani, Mariboru in Kopru.

Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden.

Glasbena medigra

Roman Netočka Nezvanova Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega je morda nekoliko nenavaden, saj ga pripoveduje v prvi osebi ženskega spola. Gre za izpoved naslovne deklice, ki med burnim doživljanjem v svojih najnežnejših letih in v hudih duševnih pretresih odraste v zrelo dekle. Ena izmed značilnosti pisanja Dostojevskega je, da svoje pripovedi začini s komičnimi vložki. Tako tudi v izbranem odlomku, v katerem poleg naslovne junakinje nastopata še njen očim, ki ga Netočka kliče očka, in nesojeni plesalec nemškega rodu Karl Fjodorovič Mayer.
Interpretira Asja Kahrimanović.

Obraz, ki ga poznamo s številnih televizijskih nadaljevank in odrskih desk po Sloveniji in sosednjega Trsta, se lahko pohvali s številnimi nagradami za svoje uspešno delo. Vesna Pernarčič je namreč prejela od nagrade Prešernovega sklada, Zlatega leva, Priznanja Združenja dramskih umetnikov Slovenije za umetniške dosežke, do večkratnih nagrad Žlahtne komedijantke, in nenazadnje tudi Borštnikovo nagrado za igro, za vlogo Edith v predstavi Piaf, Edith Piaf. In prav o tej vlogi, v kateri se je igralka odlično izkazala kot interpretka šansonov legendarne pevke, boste danes slišali še veliko, v oddaji pa bodo zazvenele pesmi iz albuma, ki je bil posnet med omenjeno predstavo.

Sredin večer bomo preživeli v družbi dveh mednarodnih zvočnih umetnikov mlajše generacije. V prvem delu oddaje bomo predstavili novo izdaji album srbske umetnice Manje Ristić z naslovom Kairos & the dwellers, v drugem delu pa bomo spoznali umetnika Pabla Diserensa ter njegovo zvočno kompozicijo for scarpa’s fountains. Oba sta se odzvala našemu povabilo na pogovor, tako da bomo v oddaji spremljali obsežnejša intervjuja z njima.

Manjine besede iz intervjuja:

"Sama že kar nekaj časa ne ločujem svoje kariere in svojega življenja. Postala sta povezana. Lahko bi rekla, da na nek način živim svojo umetnost. In mislim, da se to lahko sliši na tej novi izdaji in v glasbi, ki jo trenutno pišem. Jesen in zima sta me spodbudili k opazovanju do zdaj spregledanih vidikov nekaterih prostorov na otoku Korčula ter me pospremili k nadaljnjemu in veliko bolj poglobljenemu raziskovanju njihovih zvočnih polj. "

22:00
Poročila

Obrobne poti sodobne kompozicije…zvočni eksperiment…improvizirana glasba in glasni novi jazz

Posvečamo se tako zgodovini jazza kot najnovejšim jazzovskim izdajam.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov