Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 15. feb. 2023

Ars • Sre, 15. feb.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na sporedu dela Luigija Boccherinija, Jurija Mihevca, Françoisa Borna in Friedricha Dotzauerja.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Glasba Viktorja Parme.

Februar je in k februarju še sodi mraz. Meta Kušar, pesnica in esejistka, je v zbirki Vrt objavila sonet s tem naslovom; slišali ga boste v interpretaciji dramske igralke Sabine Kogovšek.

Na sporedu glasba Marija Kogoja, Richarda Straussa, Franza Schuberta, Fernanda Sora, Oskarja Böhma in Astorja Piazzolle.

Pred koncertom v ljubljanski Cukrarni se je z mojstrom črnobelih tipk v živo pogovarjal urednik Hugo Šekoranja.
Cikel Jazz Ars All Stars bo tokrat, v nedeljo, 19. februarja, gostil trio pianista Marka Črnčeca, v katerem igrata še basist Josh Ginsburg ion bobnar Kristijan Krajnčan.

10:00
Poročila

Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.

11:00
Poročila

Na filozofski fakulteti v Ljubljani v okviru oddelka za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko že dobrih 50 let deluje lektorat švedščine; ob jubileju njegovega delovanja je pri Založbi Univerze v Ljubljani izšla knjiga Glasovi s severa – Antologija švedske književnosti. V njej so predstavljeni prevodi več generacij študentk in študentov lektorata. Knjiga vsebuje reprezentativna dela švedske književnosti, tako klasičnih avtorjev kot predstavnikov mlajše generacije. Gostimo Mito Gustinčič Pahor, lektorico za švedščino in urednico knjige, ter Ivo Klemenčič, vodjo tečajev švedščine na filozofski fakulteti, ki je pri knjigi sodelovala tudi kot prevajalka.

Kratka glasbena medigra

12:00
Poročila

Poslušajte skladbe Josepha Lauberja, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Uroša Kreka, Pierra Bouleza in Louisa Ganna.

V Arsovih spominčicah bomo predstavili flavtistko Ireno Kavčič, ki je postala solistka Simfoničnega orkestra RTV Slovenija septembra 2012. Rodila se je v Šempetru pri Novi Gorici, glasbeno šolo je obiskovala v Tolminu pri prof. Maji Klajnšček, nato se je ob gimnaziji v Kopru glasbeno izobraževala v CGV Koper pri prof. Alenki Zupan. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je študirala pri prof. Karolini Šantl – Zupan, nato pa še na Visoki šoli za glasbo kraljice Sofije v Madridu pri prof. Jacquesu Zoonu. Flavtistko Ireno Kavčič bomo predstavili kot komorno glasbenico in solistko z orkestrom: v stavkih Mascarade in Pavani iz Srednjeveških plesov za flavto in harfo Josepha Lauberja, 2. in 3. stavku Koncerta za flavto in harfo v C-duru, KV 299, Wolfganga Amadeusa Mozarta, pihalnem kvintetu Episodi concertanti Uroša Kreka in skladbi Dérive za šest izvajalcev Pierra Bouleza, s pianistom pa bo izvedla še Andante in Scherzo Louisa Ganna. Ponovitev oddaje bo v četrtek, 16. februarja ob 5.05.

13:00
Poročila

Zgodbe iz zakladnice slovenskega ljudskega slovstva sta v zaokroženo pripovedno celoto povezala dramska igralca Eva Stražar in Urban Kuntarič, ki jih tudi interpretirata. Iskala sta nenavadne in nepoznane pripovedi, ki bi po svoji obliki bolj spominjale na pričevanja o nekih davnih, resničnih dogodkih, kot na izčiščene, spretno zapisane zgodbe. Našla sta jih v številnih zapisih slovenskih etnologov, pa tudi v ljudskih pesmih in knjigah za otroke. Režiser Klemen Markovčič je ta kolaž prevedel v zvočni jezik, in to v pripovedno igrani obliki. Gre za nekakšno radiofonsko raziskavo pripovedovalske forme, ki ima tudi na slovenskem bogato tradicijo. Serija torej le z govorjeno in péto besedo razpira zvočni prostor slovenskim arhetipom in v pustnem času slaví slovo zime in prihod pomladi.

V tretjem delu pobliže spoznamo ajdovske deklice, zlatoroga in srebrnokrilca.

Režiser: Klemen Markovčič
Tonski mojster: Urban Gruden
Avtor izvirne glasbe: Jurij Alič
Svetovalka za jezik: Mateja Juričan

Interpreta – Eva Stražar, Urban Kuntarič

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija oktobra 2020

13:25
Glasbeni rondo: Franz Schubert

14:00
Poročila

Prihodnji teden se v Ljubljani začenja 11. Gibanica, bienale slovenske sodobne plesne umetnosti. Med 22. in 25. februarjem bo na ogled izbor domače plesne produkcije zadnjih dveh let. Sodobni ples v Sloveniji dosega vrhunske rezultate, a se še vedno spopada s pomanjkanjem financiranja in slabimi delovnimi pogoji. V tokratni oddaji Glasovi svetov gostimo Nino Meško, članico umetniškega odbora Gibanice ter koreografa Jana Rozmana, člana upravnega odbora Društva za sodobni ples Slovenije. Oddajo pripravlja Miha Žorž.

Glasbena medigra

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Udeležili smo se predstavitve monografije o Narodni in univerzitetni knjižnici, ki je bila sklepno dejanje lanskoletnega praznovanja Plečnikovega leta, kot so si ga zamislili pri Založbi ZRC SAZU. Knjižni program za letošnje leto je včeraj predstavila Cankarjeva založba: že zdaj pa je izšel roman Anje Mugerli z naslovom Pričakovanja in njegovo avtorico smo povabili pred mikrofon.

Baritonist Emil Baronik je letošnji dobitnik nagrade Sama Smerkolja. Edino nagrado za operne pevce že 14 let podeljuje Slovensko komorno gledališče, komisija za omenjeno stanovsko priznanje pa je v obrazložitvi zapisala, da letošnjega nagrajenca »odlikuje velika razgledanost, poustvarjalna inteligenca in tehnična kondicija, ki jo dopolnjujeta še premišljena igra ter izreden čut za melodično podajanje. Njegovo umetniško ustvarjanje zaznamuje izjemna predanost tehnično in interpretativno zahtevnim ter karakterno diferenciranim vlogam, s katerimi je dosegel ustvarjalno zrelost in prepoznavno odrsko prezenco.« Za arhiv Radia Slovenije je posnel tudi nekaj samospevov v uglasbitvi Marka Žigona.

Poleg operne premiere v Ljubljani in gostovanju Christiana Tetzlaffa v Mariboru, govorimo še o tretjem koncertu iz cikla Carpe artem, na katerem je nastopil sekstet glasbenikov, tretjem koncertu iz cikla Mozartine naših simfonikov ter znamenitem posnetku koncerta Akademskega pevskega zbora pred kulturnim molkom leta 1941.

Medtem ko ima slikar pred seboj čisto platno, in ima pesnik bel papir, skladatelji sodobne glasbe 'izumljajo' nove znake. Glasba prav res ne pozna zadržkov. Nova glasba je novatorska; hodi po robu, vodilo pa je zvok. V nocojšnji oddaji iz avtorskega cikla Modrost hitrih sprememb bo skladatelj Pavel Mihelčič prtedstavil tri komorne skladbe in med njimi Črno ogledalo za klarinet in klavir. Spominom, ki jih po avtorjevih zapiskih bere Igor Velše, sledi že 21. oddaja iz cikla Modrost hitrih sprememb.

V štirinajstih nadaljevanjih odkrivamo dramatično pripoved Zorka Jelinčiča, enega izmed ustanoviteljev in voditeljev protifašistične organizacije TIGR. V temnih letih fašistične strahovlade in druge svetovne vojne je Zorko Jelinčič prestal devet let zaporne kazni v italijanskih ječah (v Kopru, Rimu, San Gimignanu, Civitavecchii) in obdobjje konfinacije v Isernii. S teh prizorišč groze in terorja so se ohranile le drobne besede, fragmenti, zapisani na list papirja. Njegovo intimno izpoved tako skandirajo ključne, s pomeni nabite besede, povezane s trpljenjem, bolečino in uporom. Očetovo pisno zapuščino je sin Dušan prelil v pričevanjsko pripoved in tankočutno ovekovečil zgodbo Zorka Jelinčiča.

Za to delo je avtor Dušan Jelinčič prejel prvo nagrado na literarnem natečaju, ki sta ga ob 90. obletnici ustrelitve bazoviških junakov in ob 100. obletnici požiga Narodnega doma v Trstu razpisali Mladika in Slovenska prosveta za roman ali povest na tematiko življenja primorskih Slovencev pod fašističnim preganjanjem med obema vojnama. Za roman Šepet nevidnega morja, dvanajst let svinca je Dušan Jelinčič prejel nagrado Prešernovega sklada. Iz utemeljitve nagrade: "Tržaški pisatelj Dušan Jelinčič se v romanu Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca dotika vprašanja preživetja slovenskega človeka sredi skrajnega nasilja, ki ga je udejanjila fašistična genocidna politika. (...) Zaradi nazornega etičnega imperativa, ki prerašča individualno sfero in zaobjema kolektivno držo, se roman vključuje v tradicijo slovenskega romana na Tržaškem, ki od konca vojne dalje ustvarja veliki kolektivni tekst, usmerjen v literarizacijo fašistične ere in druge svetovne vojne. Hkrati pa Jelinčič prenovi tržaško jezikovno paradigmo, ko se oddalji od manieristično dodelanega pisanja in se odloči za direktno in sproščeno izrekanje, za komunikativni model jezika."

Knjiga je izšla konec leta 2020 pri tržaški založbi Mladika.

Radijsko pripoved sta pod režijskim vodstvom Suzi Bandi oblikovala igralca Vladimir Jurc in Matija Rupel.

Produkcija: RAI - Radio Trst A, 2022.

19:18
Poigra

Protestna pesem francoskega kantavtorja. Izbor s plošče, posnete letu živjenja v komuni v San Franciscu in plošče, posnete po letu potovanja po Kanadi. Poslušamo med drugim: Parachutiste, L'education sentimentale, San Francisco, Les Feuilles ter Ma ville est morte.

Osrednje ime tokratnega sporeda na abonmaju Sodobnih orkestrskih skladb je angleški skladatelj George Benjamin, ki je navdih za Palimpsesta našel v glasbenih palimpsestih. V njegovem primeru gre za knjigo, v kateri so bili različni notni zapisi spraskani in odstranjeni z namenom, da bi jo bilo mogoče uporabiti za vedno nove zapise. Na simboličen način bomo tako lahko poslušali glasbe, ki so se zapisane na istem mestu in se v isti knjigi znašle v različnih časovnih obdobjih.

Večer bodo napolnile še skladbe Mauricea Ravela, Conlona Nancarrowa ter Igorja Stravinskega.

Orkester Slovenske filharmonije, dirigent Franck Ollu

Maurice Ravel, Couperinov nagrobnik
George Benjamin, Palimpsesta
Conlon Nancarrow (transkr. Yvar Mikhashoff, Charles Schwobel), Študija št. 7
Igor Stravinski, Simfonija v treh stavkih

https://filharmonija.si/koncert/potovanje-skozi-cas/

Neposredni prenos iz Gallusove dvorane Cankarjevega doma se začne malce pred 19:30, večer bosta pospremila napovedovalec Aleksander Golja in urednik prenosa Lovrenc Rogelj.

22:00
Poročila

Tokrat prisluhnemo kanadski skladateljici, orglarki in elektrofoničarki Sarah Davachi in bolgarski violinistki, skladateljici in improvizatorki Biliani Voutchkovi. najprej posebej in v duetu ter skozi posvetilo in glasbo nemškega samosvojega »minimalista« Ernstalbrechta Stieblerja.

Eden vodilnih latino jazz pianistov je nastopil na lanskoletnem Espoo jazz festivalu na Finskem. NJegov solistični recital je posnel finski nacionalni radio YLE.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov