Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 13. jun. 2021

Ars • Ned, 13. jun.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Robert Bly, štiriindevetdesetletni klasik ameriške poezije, svoje pesmi utemeljuje na močnih podobah, vzetih iz sveta narave. Z njimi ubeseduje bivanjsko tematiko, njegova poezija pa je tudi zelo ponotranjena. Bly je doslej podpisal več kot 20 samostojnih pesniških zbirk, v katerih najdemo tako pesmi v vezani kot v prozni obliki.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

V tokratni oddaji Sledi večnosti se mudimo v koroških koncih. Pobliže predstavljamo pastoralno zvezo župnij Dravograd in dva duhovnika, ki v njenem okviru opravljata pastirsko službo – Igorja Glasenčnika in Frančka Kranerja.

Letos mineva 120 let od smrti skladatelja Giuseppa Verdija. Najbolj je poznan po svojih operah, a je ustvaril tudi nekaj v vseh pogledih dovršenih del z duhovno vsebino – Rekvijem, Pater noster, Libera me in zbirko Quatro pezzi sacri (Štiri sakralne skladbe) z marijansko tematiko. Nekatera izmed njih bodo zazvenela tudi v tokratni oddaji.

Iz evangeličanske cerkve v Murski Soboti ob letnem shodu evangeličanske humanitarne organizacije Podpornica neposredno prenašamo slovesno bogoslužje, ki ga bo ob sodelovanju duhovnikov in duhovnic evangeličanske cerkve vodil škof Leon Novak. Pri bogoslužju sodelujejo Mešani pevski zbor Selah, Duo Mystica ter organistka Patricija Kisilak.

11:00
Poročila

V oddaji Evroradijski koncert predvajamo posnetek koncerta Orkestra Romanske Švice in violinistke Karen Gomyo, ki sta pod dirigentskim vodstvom Jonathana Notta nastopila 8. januarja lani v Viktorijini dvorani v Ženevi. Na sporedu koncerta sta bila Koncert za violino in orkester, op. 15 Benjamina Brittna in Simfonija št. 4 v c-molu, op. 43, Dmitrija Šostakoviča.

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

14:00
Poročila

Peter de Smet je s psevdonimom Hendrik Groen (izg. grun) leta 2014 izdal prvi Skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 83 let in 1. Knjiga je doživela velik uspeh, saj so bile pravice prodane v več kot 35 držav, bila je prirejena za televizijsko serijo in gledališko predstavo, nizozemski bralci pa so jo izglasovali za knjigo leta 2016. Leta 2016 je sledil drugi Skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 85 let, po katerem se je televizijska serija nadaljevala, nizozemski bralci pa so ga prav tako izbrali za knjigo leta 2018. Konec leta 2020 je izšel Zadnji skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 90 let.
Prevod besedil, ki jih lahko slišite v junijskem ciklu humoresk, je iz nizozemščine prevedla Stana Anželj. Besedilo bo interpretiral dramski igralec Gorazd Logar, oddajo je uredila Tesa Drev Juh, sooblikovali pa so jo glasbena opremljevalka Nina Kodrič, tonska mojstrica Mirta Berlan in režiser Klemen Markovčič.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:00
DIO: šport, vreme, promet

Oddaja Musica noster amor bo tokrat v znamenju glasbe Benjamina Brittna, Zoltána Kodálya in Johannesa Brahmsa. Predvajali bomo posnetke s koncerta Simfoničnega orkestra Švedskega radia, ki je triindvajsetega oktobra lani pod vodstvom Lorenza Viottija nastopil v Berwaldovi dvorani v Stockholmu. Koncert je bil izveden pod strogimi ukrepi v času, ko je bila na Švedskem razglašena epidemija. Tako so glasbeniki na odru Berwaldove dvorane sedeli meter in pol oddaljeni drug od drugega, v avditoriju pa se je lahko zbralo le 50 poslušalcev. A kljub temu je, sodeč po zapisu, ki ga je skupaj s posnetkom v izmenjavo Evropske zveze radijskih postaj posredovala glasbena producentka Carrie Budelman, koncert uspel zelo dobro; gostujoči švicarski dirigent Lorenzo Viotti je v tednu, ki ga je preživel s simfoniki Švedskega radia, oblikoval odličen zven orkestra, ki sta ga na koncertu odlikovala še dobra energija in značaj. Vse to boste lahko slišali v Plesih iz Galante Zoltana Kodalya ter Simfoniji št. 2 v D-duru, op. 73 in Madžarskem plesu št. 1 v g-molu Johannesa Brahmsa, na začetku pa bo zazvenelo kratko delo za tri trobente – Fanfare za stolno cerkev opatije sv. Edmundsburyja, ki jih je Benjamin Britten zložil leta 1959 za slovesnost ob 750. obletnici nastanka znamenite Magne Carte Libertatum – Velike liste svoboščin.

Družba Jezusova, eden najbolj poznanih in najmočnejših moških redov v Rimskokatoliški cerkvi, njegovi člani se imenujejo jezuiti, letos obhaja 500. obletnico spreobrnjenja svojega ustanovitelja sv. Ignacija Lojolskega. Spomladi prihodnje leto se bodo jezuiti spominjali 400. obletnice njegove razglasitve za svetnika, Ignacijevo leto bodo zaokrožili 31. julija prihodnje leto, na bogoslužni praznik sv. Ignacija. Geslo Ignacijevega leta je Videti vse stvari nove v Kristusu.
Kako bodo jezuiti v Katoliški cerkvi na Slovenskem zaznamovali leto sv. Ignacija Lojolskega, kako je potekala njegova duhovna preobrazba in o njegovi duhovni zapuščini govori provincial Slovenske province Družbe Jezusove p. Miran Žvanut.

Orgle v družbi s saksofonom so zvočna kombinacija, ki je postala zelo priljubljena, slišali pa jo boste tudi v tokratni oddaji. Za skupno muziciranje sta se namreč v teh nenavadnih koronskih časih odločili saksofonistka Weronika Partyka in organistka Tjaša Drovenik Adamec in za arhiv Radia Slovenije posneli nekaj izvirnih in prirejenih skladb za to zasedbo. Posnetki so nastali na orglah Orglarske delavnice Maribor, in sicer konec letošnjega marca v župnijski cerkvi sv. Marije Matere Cerkve na Pobrežju v Mariboru, glasbenici pa sta izbrali skladbe avtorjev različnih slogovnih obdobij in kompozicijskih pristopov; glede na saksofon, glasbilo mlajšega nastanka, seveda predvsem dela sodobnejših glasbenih ustvarjalcev.

Jutranji sprehajalec je naslov izjemne knjige, ki jo je leta 2005 napisal slovenski pesnik, pisatelj in prevajalec akademik Kajetan Kovič. Izšla je pri založbi Beletrina. Gre za mešano zvrst: književnikov vsakodnevni jutranji sprehod na obrobju Ljubljane bralcu ponuja pripoved, spomin, esej, potopis, reportažo, avtobiografijo, meditacijo in še kaj v prosto spleteni asociativni verigi. Ta ga pripelje tudi do spominov na srečanja z dvema književnima velikanoma Krležo in Andrićem.

Za oddajo smo izbrali nekaj pesmi grškega poeta Konstantina Kavafisa s hrepenenjsko vsebino. Pesnik, ki se je rodil leta 1863 v grški družini v Aleksandriji v Egiptu, je sicer predvsem znan po pesmih z zgodovinskimi in mitološkimi tematikami (še posebej se je navduševal nad obdobjem helenizma), velik del njegovega opusa pa predstavljajo tudi pesmi s homoerotično in hrepenenjsko vsebino. Pesmi je prevedla Dragica Fabjan Andritsakos, izšle so v knjigi Konstantin P. Kavafis: Zbrane pesmi, knjigo je izdala založba KUD Logos. Pesmi bo interpretiral dramski igralec Blaž Šef. Oddajo so sooblikovali glasbena opremljevalka Nina Kodrič, tonska mojstrica Mirta Berlan in režiser Klemen Markovčič. Oddajo je uredila Tesa Drev Juh.

V dveh urah se poglobimo v delo izjemnih glasbenih osebnosti. Z razmišljanji, pogovori in seveda poslušanjem glasbe zaznamujemo jubileje in poudarimo delo izbranih glasbenikov.

22:00
Poročila

V oddajo se bomo poklonili pisatelju, pesniku, dramatiku in dolgoletnemu uredniku Branku Hofmanu ob obletnici njegove smrti. Z romanom o Golem otoku Noč do jutra, ki je čakal več let na objavo, je avtor ustvaril morda najpomembnejši slovenski roman osemdesetih let 20. stoletja. Oddaja je še posebej dragocena zato, ker je v njej nastopil tudi pisatelj.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Tik pred začetkom prve svetovne vojne je bil Lovro Kuhar vpoklican k vojakom. V avgustu 1914 je že oblekel vojaško suknjo. Bajonetni napad je njegovo prvo leposlovno besedilo z vojno tematiko.
Izbrani odlomek je za Radio Trst A prebrala Štefka Drolc.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov