Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 14. avg. 2021

Ars • Sob, 14. avg.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Slovenski pesnik, dramatik in prevajalec Milan Jesih je napisal več kot ducat pesniških zbirk in zanje prejel številne literarne nagrade. Leta 2007 je izšla njegova zbirka z naslovom Tako rekoč, v kateri je formalno ostal zvest jambskemu verzu. Pesem z naslovom Tja, kamor hrepenenje komaj seže je iz te zbirke.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila

Dekliška vokalna skupina Bodeča Neža od leta 2003 deluje pod pokroviteljstvom društva z Vrha svetega Mihaela, ki leži v zamejstvu na italijanskih tleh blizu zahodne slovenske meje. To je idilična slovenska kraška vasica na hribu, pod katerim se v dolini vije reka Soča. Pevke Bodeče Neže pravijo, da z glasbo presegajo okvirje, ki so jih postavile meje. S svojimi pristopi, dobro pevsko tehniko, koncertnimi programi in nagradami na zborovskih tekmovanjih po Evropi, doma v Italiji in Sloveniji, to trditev vedno znova dokazujejo. Med ukinitvijo javnega življenja zaradi svetovne zdravstvene krize so naredile nekaj posebnega, posnele so spletno dokumentarno serijo Bodeča Neža Doc in v današnjem Zborovskem panoptikumu bomo z zdajšnjo zborovodkinjo Matejo Jarc, nekdanjo zborovodkinjo Matejo Černic in predsednico zbora Giulio Černic predstavili ta ambiciozni projekt. Mateja Jarc je prevzela mesto zborovodje Bodeče Neže julija 2020. Septembra so začele sezono z rednimi in intenzivnimi vajami, prepričane, da jo bodo izpeljale, kot vedno, s številnimi vajami in koncertnimi nastopi. Tako se Mateja Jarc spominja pretekle jeseni …

11:00
Poročila

Minljivost – hommage Tisnikarju je naslov razstave, ki so jo v Koroški galeriji likovnih umetnosti odprli maja, na ogled pa bo še do 26. septembra. Jože Tisnikar, slikar samouk, ki je živel med letoma 1928 in 1998 je ustvaril izjemen ustvarjalni opus, ki je ves uglašen na minljivost človeškega življenja.
Ob razstavi so v Galeriji Slovenj Gradec zapisali: »Samosvoja, neponovljiva in neposnemljiva likovna zgodba trpkega tipanja po končnih resnicah človekove eksistence […] je […] neusahljiv vrelec navdiha za snovanje novih projektov, osredotočenih na eno izmed osrednjih zbirk slovenjgraške galerije z naslovom »HOMMAGE TISNIKARJU«, […] ki v spomin na velikega slikarja združuje dela slovenskih in tujih ustvarjalcev sorodne umetniške poetike.
Zbirka Hommage Tisnikarju vključuje 66 Tisnikarjevih slik in risb, ob njih pa še dela drugih avtorjev, med njimi Mirsada Begića, Bogdana Borčića, Zdenka Huzjana, Zorana Mušiča, Valentina Omana … Vabimo vas, da v oddaji Naši umetniki pred mikrofonom prisluhnete pogovoru, ki ga je z umetnikom malo pred smrtjo leta 1998 posnel radijski kolega Ernest Ružič, ki ga od lani tudi ni več med nami.

V potovanjih v okviru oddaj Oddaljeni zvočni svetovi se bomo tokrat podali k Inuitom v Kanadi, severnoameriškim staroselcem – ljudstvu Očipve, k Šuarom v Ekvador, v srednjeafriško republiko k ljudstvu Banda, na južni Sulavezi v Indoneziji, na Tahiti in v Peru … Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

13:00
Poročila

Mlada slikarka in konceptualna umetnica Iris Pokovec ter fotograf in kostumograf Claudi Sovre nista še nikoli sodelovala in se osebno ne poznata, pa vendar ju je Žiga Bratoš povabil k skupnemu pogovoru. Sprejela sta izziv. Čeprav so njuni pristopi precej različni, sta oba igriva in tudi poglobljena ustvarjalca. Segata v skupni bazen blišča popularne kulture in potrošništva, ki ga hkrati na novo izprašujeta. Vsaj nekaj je v njunih delih filozofije pop arta. O tem, kakšne razmisleke tako nenavadno srečanje prinese, več v oddaji, ki je četrta in zadnja v poletnem ciklu Dvogovori umetnic/umetnikov. Zasnovala ga je Petra Tanko.

14:00
Poročila

Glasbena medigra.

Ponovitev pogovora z baskovskim pisateljem Bernardom Atxago, ki je letos dopolnil 70 let. Atxaga velja za enega najboljših sodobnih evropskih pisateljev. V slovenščino imamo prevedenih več njegovih del – romane Osamljeni mož, To nebo, Harmonikarjev sin in Dnevi Nevade. Atxaga piše v baskovščini, vendar svoje romane sam prevaja v španščino. Dela Bernarda Atxage je v slovenščino prevedla Marjeta Drobnič, ki se je s pisateljem četa 2017, ko je obiskal Slovenijo, tudi pogovarjala za oddajo Razgledi in razmisleki – ter pogovor prevedla.

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob jazzovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

V nizu poletnih ponovitev iz cikla Mediteran – glasbeno in čustveno popotovanje Carla de Incontrere bomo danes predvajali 48. oddajo, oddajo, ki smo jo naslovili Katari v zahodni Evropi. Prejšnji teden smo raziskovali viteško ljubezensko liriko oksitanskih trubadurjev, danes pa bomo podrobneje predstavili katarstvo – družbeno in versko gibanje, ki se je širilo po Evropi od 11. do 14. stoletja. Posebej se bomo osredotočili na preganjanje katarov v južni Franciji, ki ga je leta 1208 z napovedjo križarske vojne sprožil papež Inocenc III. Slišali boste trubadurske pesmi, ki opevajo vzpon in padec katarov, ob koncu oddaje pa tudi odlomek iz velikega moteta Jeana-Josepha de Mondonvilla.

Walter Scott velja za začetnika, utemeljitelja in tudi najznačilnejšega predstavnika evropskega zgodovinskega romana. To zvrst je začel z romanom Waverley leta 1814 in o njem je Goethe v znamenitih pogovorih z Eckermannom leta 1828 med drugim povedal, da je omenjeni roman "treba postaviti nedvomno ob stran najboljšim stvarem, ki so bile kdaj koli napisane" in naprej, da "pozneje ni napisal ničesar, kar bi bilo boljše ali vsaj enakovredno temu romanu". S tem pa se najbrž ni strinjal sam Walter Scott, ki je na prvo mesto postavljal svojega Starinarja, tretji roman iz cikla o Waverleyju. Zgodba se vrti okrog naslovnega junaka, ljubiteljskega zgodovinarja, arheologa in zbiralca dvomljivih antikvitet Oldbucka, osrednja ljubezenska zgodba pa je spletena okrog Lovela in Isabelle Wardour. Scott sam je zapisal, da je z romanom želel dokumentirati življenje na Škotskem v določenem obdobju, v tem primeru gre za zadnje desetletje 18. stoletja, in kako preteklost vpliva na sedanjost. V delu prevladuje komika s primesmi melodrame. Roman Starinar se začne s prizorom, ko Lovel na kočiji iz Edinburgha sreča starinarja Oldbucka in se zaradi skupnega zanimanja za starine in rimske ostanke spoprijatelji z njim. Oldbuck ga povabi k sebi v Monkbarns in mu med drugim razkaže zaplato zemlje, ki jo je kupil za velik denar, saj naj bi bila na njej sled samega Juliusa Agricole. Prizor, ki obsega četrto poglavje, velja za enega najzabavnejših v romanu. Interpretira Željko Hrs.

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Brazilski pesnik in prozaist Carlos Drummond de Andrade velja za enega najbolj znanih in priljubljenih brazilskih avtorjev 20. stoletja. Njegovo delo, ki obsega 30 pesniških zbirk in 17 proznih del, predstavlja temelj modernističnega pisanja v Braziliji. Osnovni ton v njegovih delih je največkrat preprost, prežet z dvoumno ironijo. Andrade je ubesedoval motive iz vsakdanjega življenja in jih povezoval z usodnimi zgodovinskimi dogodki. V središču njegove poezije pa so uganke bivanja, življenja in smrti.

Na našem posnetku, nastalem tridesetega avgusta 2014 v Kraljevi Albertovi dvorani v sklopu festivala BBC Proms, v glavnih vlogah nastopajo: Nina Stemme (Saloma), Samuel Joun (Johanaan), Burkhard Ulrich (Herod), Doris Soffel (Herodiada) in Thomas Blondelle (Narabot). Orkester Nemške opere iz Berlina je vodil Donald Runnicles.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov