Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 14. okt. 2021

Ars • Čet, 14. okt.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Rossinijev Seviljski brivec je na oder prišel v času, ko je bila še zelo priljubljena takrat že štiriintrideset let izvajana Paisiellova verzija – in častilcem le-tega se je že samo to, da se je Rossini sploh lotil iste snovi kot omenjeni ugledni in spoštovani mojster, zdelo skrajno predrzno in samovšečno.

10:00
Poročila

O Škerlovemu Koncertu za violino in orkester, ki je nastal v letih 1983 in 1984, je Muzikolog Niall O’Loughlin zapisal: "Oblikoval ga je kot enostavčno skladbo z več odseki v obsežni lokovni formi. Premišljajoča solistična linija uvoda s svojimi ekspresivnimi vzgibi brez prekinitve vodi v očarljiv in virtuozen ples v šestosminskem taktu, temu pa sledi intenzivna passacaglia, ki se neposredno vrne v ples in lirični začetek. Škerl je očitno simetrijo prelomil s spretno postavitvijo kratke kadence med passacaglio in vrnitev plesu."

11:00
Poročila

11:05
Glasbeni utrip

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

13:00
Poročila

Jože Snoj, pesnik, pisatelj, esejist, avtor knjig za otroke, urednik, je 7. oktobra preminil. Bil je izjemno plodovit ustvarjalec in dobitnik najvišjih nagrad za svoje pisanje, tudi Prešernove nagrade za življenjsko delo in Rožančeve nagrade za knjigo esejev z naslovom Med besedo in Bogom leta 1994. Iz te knjige je tudi besedilo Bog in poezija ali človek kot samoizpostava Boga. Izjemno prodorno in jezikovno inventivno razmišljanje pesnika o pesništvu in pesniku, posredniku med Bogom in človekom.

Oddaja prinaša izbor posnetkov slovenskih opernih pevcev. Pripravlja jo urednik za operno glasbo Dejan Juravić.

14:00
Poročila

Mirno lahko rečemo, da smo lahko slišali glavnino njenih umetniških dosežkov, in kar je bilo obljubljeno, smo dosledno izpolnili. Izmed večjih klavirskih del iz repertoarja Marthe Argerich je ostala še Klavirska sonata št. 2 Frederica Chopina, o kateri smo govorili v eni izmed preteklih oddaj, pa tudi še nekaj biserov za klavir solo. Iz bogate snemalne zapuščine komorne glasbe boste lahko v zadnjih dveh oddajah slišali nekaj del za dva klavirja ter glasbo za ansamble godalnih instrumentov s klavirjem. Na sporedu torej:
– Frederic Chopin: Klavirska sonata št. 2 v b-molu, op. 35 (izvaja Martha Argerich)
– Robert Schumann: Sonata za violino in klavir št. 2 v d-molu, op. 121 (izvajata Gidon Kremer in Martha Argerich)
– Peter Iljič Čajkovski/arr. Nicolas Economou: baletna suita Hrestač, op. 71a (izvajata Martha Argerich in Nicolas Economou)

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Danes v oddaji predstavljamo sveže dogajanje na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, na katerem se za nagrade potegujejo tudi dokumentarni filmi.V ljubljanskem Kinodvoru se začenja mednarodni festival Kinotrip, v Mariboru pa v teh dneh že poteka Mednarodni festival računalniških umetnosti, na katerem se predstavlja zvočna umetnica Petra Kapš. Med glasbenimi dogodki opozarjamo na nocojšnji koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki bo na koncertu za abonma Kromatika nastopil z odličnim nemškim violončelistom Julianom Stecklom in koncert avtorske glasbe skladatelja in kitarista Žarka Živkovića. V ljubljanski Galeriji Photon pa ob 19h odpirajo razstavo fotografij Romana Bezjaka z naslovom Arheologija nekega obdobja.

Posnetek s koncerta cikla Tutti Akademije za glasbo, ki je potekal v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma 31. maja 2021.

Hinko Smrekar (1983–1942) je bil izjemno vsestranski umetnik. Toda do letošnjega leta je bilo monografij o samosvojem umetniku in njegovem opusu presenetljivo malo: predvsem je treba omeniti monografijo, ki jo je leta 1957 objavil Karel Dobida. V poznejših letih in desetletjih je izšel kak tanek katalog, to skromno tradicijo pa je letos najprej prekinil ddr. Damir Globočnik s svojo monografijo o Smrekarju, potem pa obsežen, dvodelen katalog, ki ga je izdala Narodna galerija, uredila pa avtorica razstave dr. Alenka Simončič. Obsežni katalog vsebuje Smrekarjeva do natisa evidentirana dela, poglobljeni študiji urednice in polihistorja ddr. Igorja Grdine, bibliografijo, seznam razstav … Več o katalogu, Smrekarju in še čem bo povedala dr. Alenka Simončič v oddaji Izšlo je v pogovoru z Markom Goljo. Nikar ne zamudite.

Predvajali bomo posnetke, ki so nastali 8. avgusta letos na drugem koncertu 39. Festivala Radovljica 2021. Bruseljski baročni orkester Les Muffatti je izvajal Bachove koncertne skladbe za orgle in orkester v rekonstrukciji solista, orglavca Barta Jacobsa.

Glasbena medigra.

Janez Povše je vsestranski, predvsem pa gledališki ustvarjalec. Leta 1967 je diplomiral na AGRFT iz gledališke režije. Kot režiser in umetniški vodja je deloval v Prešernovem gledališču v Kranju in v Primorskem dramskem gledališču Nova Gorica. Od leta 1981 je svobodni umetnik; piše dramska besedila, radijske igre za odrasle in mladino, TV-igre in filmske scenarije.

V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke pevcev iz Ukev v Kanalski dolini, kakor so Dorici Makuc zapeli leta 1978.

22:00
Poročila

Gre za prepesnitev poezije iz zbirke “ Kdo je ubil Holoferna “ v dialoško dramsko strukturo in za edino izvirno, za radio napisano Brvarjevo delo. Igra je bila napisana in objavljena v reviji “ Problemi “ leta 1974. Besedilo je sestavljeno iz kaotično razpršenih drobcev izkustva, oblikovano tako rekoč iz prafaktorjev vsakdanjih dogodkov in vtisov, ki so stalna tema Brvarjeve lirike in ponujajo vrsto zanimivih izvedbenih možnosti. V režiji Aleša Jana je nastal svojevrsten koncert za besedo in glas, ki izzveneva v abstraktni prostor in čas in se od tam spet vrača v konkretno vsakdanjost.

Avtor besedila: Andrej Brvar\t
Režiser: Aleš Jan\t
Urednik, producent in dramaturg: Slavko Jug
Lektorica: Lidija Simonič\t
Mojster zvoka: Milan Krajnc\t
Asistent zvoka: Davorin Zemljič\t

Ženski glas: Minu Kjuder\t
Moški glas: Peter Ternovšek
Moški glas: Vlado Novak

Traja: 22'09''
Produkcija Radia Maribor 1984

Glasbena medigra

MFRU, ki poteka med 8. in 15. oktobrom, je Mednarodni festival računalniške umetnosti, ki v Mariboru poteka vse od srede devetdesetih let preteklega stoletja. V tem času se je festival, ki predstavlja, analizira in pomaga razumevati računalnik kot stroj za produkcijo, distribucijo, komunikacijo in arhiviranje, uveljavil doma in tudi v tujini.

V oddaji predstavljamo performans Teritorij zvočne umetnice OR poiesis.

Teritorij je kolaž posnetkov zvočnih prenosov živo, nastalih med junijem in oktobrom 2021. Delo se posveča raziskavam in zvočnim prenosom nočnih gozdnih ter urbanih teritorijev (Maribora, Genove, Berlina in drugih) živo v spletna okolja. Fokus je na nočnih gozdnih in urbanih krajinah, eholokaciji ter absorpciji zvoka. Koncept nevidnega v slišno se razvija ob naraščajočih potrebah po sofistikaciji slušne percepcije ter polimorfnosti slišanega.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov