Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 10. nov. 2021

Ars • Sre, 10. nov.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

François Couperin: Četrti koncert v g-molu za altovsko kljunasto flavto
Izvajalca: Blažka Gaberc, kljunasta flavta; Tomaž Sevšek, čembalo

François Couperin: Narodi, Suita za orkester št. 1, Francoska
Izvajalca: Komorni orkester Antiqua Musica in dirigent Jacques Roussel

Maurice Ravel: Couperinov nagrobnik
Izvajalec: Janez Lovše, klavir

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov, izpostavljamo:
– Orkester Mozarteum Salzburg v Zlatem abonmaju
– klavirski recital Tatjane Ognjanovič v Kristalnem abonmaju v Škofji Loki
– oddaja Arsov art atelje: prvi vtisi po 67. tribuni Rostrum v Beogradu

Ennio Morricone/Patrik Greblo: Kino Paradiž
Izvajalci: Jure Gradišnik, trobenta; Simfonični orkester RTV Slovenija in dirigent Patrik Greblo

Ennio Morricone/Marco Pierobon: Legenda z imenom 1900
Izvajalca: Marco Pierobon, trobenta, in Simfonični orkester RTV Slovenija

Ennio Morricone: Glasba za tri vesterne Sergia Leoneja
Izvajalca: Simfonični orkester RTV Slovenija in dirigent Philippe Bender
\t

Gary Snyder (1930), ameriški pesnik, esejist, pisatelj, predavatelj in okoljevarstveni aktivist, je samosvoj pesnik, čigar poezija predvsem opeva naravo, hkrati pa se spogleduje z vzhodnjaškimi filozofijami, predvsem z zen budizmom. Izrazito to ubeseduje njegova pesem Starec, ki jo je prevedel Tone Škrjanec. Interpretira Gaber Kristjan Trseglav.

Franz Schubert / Friedrich Schiller: Grški bogovi D. 677
Izvajalca: Bernarda Fink, mezzosopran in Gerold Huber, klavir

Franz Schubert / Friedrich Schiller: Trojni korak časa, Dva sta pot in Ljubezen
Izvajalca: Zbor Arnold Schoenberg in dirigent Erwin Ortner

Johannes Brahms / Friedrich Schiller: Nenija za zbor in orkester, op. 82
Izvajalci: Komorni zbor RTV Slovenija, Simfonični orkester RTV Slovenija in dirigent Mate Bekavac

Giuseppe Verdi / Salvadore Cammarano: Luisa Miller - Sinfonia
Izvajalca: Münchenski radijski orkester in dirigent Ivan Repušić
\t
Giuseppe Verdi / Salvadore Cammarano: Luisa Miller - Arija Rodolfa: Oh! Fede negar potessi...Quando le sere al placido
Izvajalca: José Cura, tenor in dirigent; Orkester Sinfonia Varsovia

Gioachino Rossini / Étienne De Jouy - Hippolyte Bis: Viljem Tell, uvertura
Izvajalca: Simfonični orkester RTV Slovenija in dirigent Anton Nanut

Gioacchino Rossini: Uvertura k operi Viljem Tell
Izvajalec: zasedba The Swingle Singers

Posnetki iz najnovejše jazzovske produkcije, kot tudi zgodovine jazza.

10:00
Poročila

Čeprav se je Janáček dobro uveljavil med češko govorečim prebivalstvom Brna, je bil zaradi svojih odkritih proslovanskih, celo proruskih občutij ves čas pod nadzorom tajnih služb avstro-ogrskega cesarstva. Kot Moravec nikakor ni mogel doseči tako zaželenega uspeha v Pragi. Za zadnje je bil kriv tudi sam. Njegovo ostro kritiško pero je raztrgalo opero danes sicer nepomembnega skladatelja Karla Kovařovica, ki je na njegovo nesrečo postal glavni dirigent v češki operi v Pragi. To je za nekaj let odložilo praško izvedbo njegove najbolj znane opere Jenufa.

11:00
Poročila

Vsaka študijska smer ima enega ali več znamenitih profesorjev – na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo na Filozofski fakulteti je bil med njimi zagotovo dr. Evald Koren. Izpit iz njegovega predmeta Uvod v primerjalno književnost je veljal za prvo sito bodočih komparativistov. Strog, izjemno natančen, a pošten profesor se je ves posvetil književnosti in poučevanju, vendar za življenja ni objavil knjige. So pa monografijo s Korenovimi znanstvenimi in strokovnimi prispevki pripravili njegovi kolegi; osem let po Korenovi smrti je tako pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete izšla knjiga Od Antigone do Zolaja; uredila jo je dr. Seta Knop, obsežno spremno besedo pa je prispeval prof. dr. Tone Smolej.

Kratka glasbena medigra

12:00
Poročila

V Arsovih spominčicah bomo predstavili meditativne, refleksivne in melanholično obarvane skladbe za različne komorne zasedbe in solista z orkestrom, ki jih bodo izvedli ugledni slovenski glasbeniki, skupine in simfonični orkester RTV Slovenija. Najprej poslušajte meditacijo za rog in klavir Gethsemáni Edmonda Marca, potem Fantazijo za violino in harfo A-duru, op. 124, Camilla Saint-Saënsa, Meditacijo za kitaro Albina Weingerla, Sonato za violino in klavir Leoša Janačka in Divertimento – meditacijo za kitaro in simfonični orkester Aleša Strajnarja. Oddajo, ki jo je pripravila Tjaša Krajnc, bomo ponovili v četrtek, 11. novembra, ob 5.05.

13:00
Poročila

Igra je pravzaprav omnibus Kosovelovih pesmi za otroke, v katerem je veliko sonca, predvsem pa drobnih, preprostih stvari iz vsakdanjega življenja ljudi ali živali. Interpretirane pesmi – Deček in sonce, Dete na travi, Marjetice, Naš prašiček, Mravljica, Medvedi in medvedki, Škrat Dobrošin, Danuška, Stoji sredi polja, Otrok s sončnico, Kje, Burja, Prošnja, Naša bela mačica, Večer, Jadrničarji, Vožnja, Dete gleda utrinek, Šla je mlada lastovica ... in Noč.

Avtor: Srečko Kosovel
Režiser: Alen Jelen
Dramaturginja: Marinka Poštrak
Tonski mojster: Gal Nagode
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina

Interpreta: Vesna Pernarčič in Blaž Setnikar

Produkcija program Ars, Prešernovo gledališča Kranj in B-air
Posneto v studiih Radia Slovenija julija 2021.

Glasbena medigra

14:00
Poročila

V prenesenem pomenu lahko govorimo o svetu znanosti, tehnike, vesolja, jezika, vzgoje, prava, matematike, preteklosti ...

Glasbena medigra

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Violinist, dirigent in najpomembnejši danski skladatelj je še posebej občudovan kot simfonik, zelo cenjeni pa so tudi njegovi samospevi, zasnovani na elementih danske ljudske tradicije. Po njih je tudi najbolj poznan, v njegovi skladateljski zapuščini jih najdemo več kot 250.

Izpostavljamo koncertno dogajanje v Mariboru. Tam sta v prvem tednu v novembru potekala koncerta Godalnega seksteta članov Slovenske filharmonije ter Orkestra iz Padove in Benečije.
V avditoriju Portorož bodo v petek in soboto potekali jubilejni 20. slovenski klavirski dnevi Epta. Prirejata jih Društvo klavirskih pedagogov Slovenije in Glasbena šola Koper. Naslov tokratnega srečanja je Narava navdihuje, posvečajo pa ga 250-letnici rojstva Ludwiga van Beethovna.

Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden.

"... Okrog naju so bili sami ranjenci in trupla. En fant je oslepel, drugi je bil hudo ranjen, tretji zaliman na zid in razmesarjen, četrti pa preluknjan, kot bi nekdo streljal vanj z brzostrelko. Luknja pri luknji, totalno je bil ožgan, vendar je ohranil zavest. Vztrajno je klical mamo in očeta. S poveljnikom sva ga odnesla v poveljniški vod. Iz njega je kar špricalo. Koliko krvi, a je to sploh mogoče, dobesedno lilo je iz njega, kri, kri, še in še, kri ... Vsi trije smo bili krvavi! ..."

Rac bere Raca.

Življenjske zgodbe vrhunskega gledališkega in filmskega igralca Radka Poliča v biografskem romanu, ki je nastal po intenzivnih pogovorih z dramaturginjo in publicistko Petro Pogorevc. Prisluhnite raskavemu glasu, ki med hehetom in premolki pripoveduje zgodbo o sebi in o veselih in tragičnih stvareh, ki so ga v življenju doletele od otroštva do vrhuncev igralske kariere, v 52-ih nadaljevanjih.

Režiserka: Špela Kravogel
Tonski mojstri: Gal Nagode, Urban Gruden, Matjaž Miklič
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina
Fonetičarka: Suzana Köstner
Korektorica: Emanuela Montanič Sekulović

Posneto v studiu 01 Radia Slovenija, maja 2021.

Še ena jesensko obarvana oddaja šansonov...

Sodobno, eksperimentalno, radiofonsko - s temi tremi pojmi je mogoče definirati obseg oddaje Arsov art atelje. Oddaja je namenjena predstavi najnovejših zvočnih iskanj; pogovorom z gosti, slovenskimi skladatelji in izva

22:00
Poročila

Obrobne poti sodobne kompozicije…zvočni eksperiment…improvizirana glasba in glasni novi jazz

Ana Pepelnik gradi svojo poezijo z izrazitim posluhom za ritem in jezik v njegovih zvočnih in pomenskih razsežnostih, zato njene pesmi v glasnem branju utripajo še posebej izrazito. Ta utrip je vedno v sozvočju z njihovo tematiko, največkrat intimistično zaznamovano, pri čemer avtorica občuteno razpira tudi vsebine, ki se dotikajo naših najbolj ranljivih mest.

Posvečamo se tako zgodovini jazza kot najnovejšim jazzovskim izdajam.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov