Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 23. jun. 2024

Ars • Ned, 23. jun.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Ivan Dobnik (1960) je pesnik, pisatelj, esejist, prevajalec in urednik. Izdal je nekaj knjig poezije. V njegove refleksijsko usmerjene pesmi se velikokrat prikrade čaj. Dobnik je napisal tudi pesniško zbirko z naslovom Čajne pesmi (2021), v kateri upesnjuje trenutke ob pitju čaja. Tovrstna tematika se je v njegovih pesmih pojavljala že prej, med drugim v pesmi Zlati dež ob Ljubljanici, tam, kjer pijeva čaj, ki se razvije v ljubezensko pesem. Interpretira jo dramski igralec Uroš Maček.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

V Katoliški cerkvi na Slovenskem se letos veselijo petih novomašnikov. To so Mel Kovic, Gregor Markelc, Luka Jesenko, Matjaž Venta in Vid Grdadolnik, ki je zakrament svetega mašniškega posvečenja že prejel na začetku junija v puljski stolnici. Kdo so, kaj jih je nagovorilo za duhovni poklic?

Letos mineva deset let od smrti tržaškega skladatelja, slavista, glasbenika, šolnika in vsestranskega kulturnega delavca Pavla Merkuja. Pomemben del svojega skladateljskega opusa je posvetil človeškemu glasu, precejšnje število tudi zborovskim skladbam s sakralno vsebino. Med drugim je avtor Maše o božjem usmiljenju, Maše zadušnice in nekaterih priredb slovenskih ljudskih pesmi z nabožno vsebino.

Iz župnijske cerkve Svetega Janeza Krstnika v Ljutomeru neposredno prenašamo sv. mašo. Mašuje župnik Goran Merica. Sodeluje mešani pevski zbor domače župnije; zborovodkinja je Valentina Babič.

11:00
Poročila

Na koncertu, ki je potekal 6. junija v Hoddinottovi dvorani v Cardiffu v Walesu, sta moči združila violončelistka Alisa Weilerstein in BBC-jev nacionalni orkester iz Walesa. Koncert je potekal pod taktirko dirigenta Ryana Bancrofta, na sporedu pa so bili Koncert za violončelo in orkester št. 2 v h-molu op. 104 Antonína Dvořáka, Modra katedrala Jennifer Higdon in Negro Folk Symphony Williama Levija Dawsona.

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

14:00
Poročila

Pred skoraj sto leti je Janko Mlakar objavil duhovito kvazinaravoslovno študijo o obiskovalcih slovenskih gora. Čeprav so nekatere vrste, ki jih opisuje, že skoraj izumrle ali pa so mutirale in bi danes lahko dodali še podvrsto ali dve, se še vedno lahko iz srca nasmejimo bistroumnim opisom teh sorodnikov vrečarjev z rodoslovno oznako homo alpinus.

Interpret Uroš Smolej,
glasbeni opremljevalec Luka Hočevar,
tonska mojstrica Sonja Strenar,
režiserka Ana Krauthaker.
Urednika oddaje Vlado Motnikar, Petra Tanko.
Produkcija 2023.

... pojejo odlomke iz del Carafe, Puccinija, Donizettija, Rossinija, Straussa mlajšega in Verdija.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Simfonični orkester iz Bournemotha je 10. aprila letos nastopil v umetniškem središču s pomenljivim naslovom Lighthouse (Svetilnik) v kraju Poole na južni obali Anglije. Tam je pod vodstvom dirigenta Andrewa Littona izvedel koncertni program z naslovom Let's Dance! – Zaplešimo!. Najprej je bil na sporedu Divertimento iz baleta Vilin poljub Igorja Stravinskega, nato Klavirski koncert št. 2 v g-molu, op. 22 Camilla Saint-Saënsa, v katerem se je kot solist predstavil pianist Simon Trpčeski, v drugem delu koncerta pa še dve skladbi Mauricea Ravela – Plemenite in sentimentalne valčke ter koreografsko simfonično pesnitev La Valse.

Ob koncu šolskega leta številni mladi za zahvalo romajo v Marijino svetišče na Brezjah. To je postalo že tradicija. Kaj romanje pomeni za mlade, za njihovo vero, kakšne tematike so izpostavljene in zakaj pritegne toliko mladih, da se ga udeležijo? O vsem tem se bomo pogovarjali z Marijo Klančar iz Katoliške mladine v Sloveniji.

Johann Sebastian Bach, Dietrich Buxtehude in Georg Böhm so vsak na svoj način zaznamovali glasbeno življenje v drugi polovici 17. in prvi polovici 18. stoletja ter pustili močan pečat na področju orgelske glasbe. Njihove skladbe na orglah v župnijski cerkvi nekdanjega samostana v Velesovem izvaja češki organist Pavel Kohout.

Ime Alexandra Granacha, nemškega igralca in pisatelja, je vpisano predvsem v filmsko zgodovino. Poznamo ga po vlogah v filmih Ninočka in Tudi rablji umirajo. Morda manj znano pa je, da je napisal tudi izjemen avtobiografski roman z naslovom Tu hodi človek. Prevajalka knjige je Alenka Novak, ki nam je za današnjo oddajo odstopila odlomek z začetka. Granach se je rodil kot deveti otrok judovskim kmečkim staršem v vasi Verbivci v Vzhodni Galiciji. Oče je bil trgovec in pek, tako se je tudi sam izučil za peka, a kmalu – ko je pri petnajstih letih v bližnjem mestu z bratom obiskal judovsko gledališče –, je odkril svoj pravi poklic igralca. "Granachovo življenje je ena sama strast do življenja, ki brbota tudi skozi vso njegovo pripoved," je zapisala prevajalka Alenka Novak.

Igralec Blaž Šef,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojster zvoka Urban Gruden,
režiserka Špela Kravogel,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten.

19:50
Poigra

Današnjo oddajo Glasbeni portret smo oblikovali nekoliko drugače. Prvi del namenjamo simfonični glasbi avstrijskega skladatelja Ernesta Krenka, ustvarjalca, pedagoga in teoretika, ki ga, pa čeprav je deloval nekoliko manj v ospredju kot njegovi veliki predniki ali sodobniki, lahko uvrstimo med klasike sodobne glasbe. V drugem delu bomo poslušali skladbe Krenkovih sodobnikov: Kurta Weilla, Georgea Antheila in Aarona Coplanda, rojenih istega leta, 1900.

22:00
Poročila

Ameriška pisateljica Dorothy West je v svojih delih pisala o življenjih črnskih Američanov višjega sloja in pri tem na hkrati poetičen in duhovit način orisala protislovja življenja na presečišču družbenega razreda, rase in spola. Avtorica oddaje Tina Poglajen je prevedla nekaj odlomkov iz njenega poslednjega romana z naslovom Poroka, ki je izšel leta 1995, ko je bila pisateljica že v visoki starosti – v poznih osemdesetih.

Interpretira Pia Zemljič,
vezno besedilo bereta Eva Longyka Marušič in Miha Zor,
glasbena oprema Darja Hlavka Godina,
zvok in montaža Nejc Zupančič in Sonja Strenar,
režija Igor Likar,
redakcija Tesa Drev Juh,
produkcija 2017.

22:30
Glasbena skrinjica: Instrumentalna diskriminacija

Judovska pesnica Rose Ausländer je bila sodobnica Paula Celana, Selme Meerbaum Eisinger in Klare Blum, če omenimo le peščico avtorjev, ki predstavljajo jedro skupine književnikov iz Černovcev v današnji Ukrajini. Avtoričino življenjsko pot je v mladosti močno zaznamovala selitev v Ameriko, od koder se je še pred drugo svetovno vojno vrnila v Černovce. V času romunske zasedbe v letih od 1941 do 1944 je bila zaprta v judovskem getu v Černovcih. Pozneje je živela v Združenih držah Amerike, nato na Dunaju in nazadnje v Nemčiji. Pisala je v nemščini in angleščini ter izdala številne pesniške zbirke. Za svoje literarno delo je med drugim prejela veliko literarno nagrado Bavarske akademije lepih umetnosti in veliki križec za zasluge Zvezne republike Nemčije. Pesmi je izbrala in prevedla Ana Jasmina Oseban.

Interpretira Vesna Jevnikar,
glasbena oprema Marko Stopar,
zvok in montaža Sonja Strenar,
režija Jože Valentič,
urednici oddaje Tina Kozin, Tesa Drev Juh,
produkcija 2009.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov