Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 27. avg. 2024

Ars • Tor, 27. avg.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Boris A. Novak (1953) je mojster pesniških oblik in hkrati zvena besed, ki razpirajo dodatne pomene. V pesmi Zgodba, ki je bila objavljena v pesniški zbirki Mojster nespečnosti (1995), to dokazuje s posebno pesniško obliko – repatim sonetom, sonetom, ki stavi na "čudežne igre". Pesem interpretira dramski igralec Pavle Ravnohrib.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila

V nekem zgodovinskem obdobju in na nekem kraju pogosto najdemo veliko izjemno nadarjenih umetnikov, ki se odlikujejo na določenem področju. V ciklu Skladatelj tedna se tokrat posvečamo skladateljem, ki so delovali v drugi polovici šestnajstega in v začetku sedemnajstega stoletja, in jih zaradi izvrstne glasbe za instrumente s tpkami imenujemo angleški virginalisti. Izvor besede virginal danes žal ni z gotovostjo pojasnjen. S tem imenom so v Angliji v šestnajstem in v začetku sedemnajstega stoletja označevali vse inštrumente s tipkami, pri katerih po strunah brenkajo kratki jezički, tako kakor pri čembalu.

11:00
Poročila

Na današnji dan se je pred 85-imi leti rodil slovenski pianist in pedagog Aci Bertoncelj, ki je mnogo let uspešno nastopal doma in v tujini kot solist in komorni glasbenik. Bil je član Tria Tartini in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, veliko se je posvečal tudi sodobni literaturi, improvizaciji in jazzu.

12:00
Poročila

Ob 65-ti obletnici skladateljeve smrti predstavljamo njegovo Četrto simfonijo in njegov Koncert za oboo in mali orkester v C - duru.

13:00
Poročila

Umni sadjar Franc Ksaver Pirc je s svojim delom zaznamoval skoraj celo 19. stoletje. Bil je duhovnik, umni sadjar, gospodarstvenik, učitelj, pesnik in misijonar med Indijanci ob Velikih jezerih v Ameriki (ponovitev).

13:50
Poigra

14:00
Poročila

Ravnateljica Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana Vesna Jurca Tadel spregovori o svoji repertoarni politiki, o izzivih vodenja osrednje slovenske gledališke hiše in o selitvi ob obnovi Drame na novo lokacijo.

14:40
Medigra

Glasbena medigra.

Kultna fusion jazz zasedba in eminentni big band Zahodnonemškega radia imata skupni imenovalec. To je Bob Mintzer, legenda tenor saksofona, komponist, aranžer in dirigent, sevada pa tudi član skupine Yellowjackets.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Londonski simfonični orkester je na koncertu 11. decembra lani v dvorani Barbican v Londonu vodil stalni gostujoči dirigent Gianandrea Noseda. Na sporedu sta bila Simfonija št. 4 Sergeja Prokofjeva in Drugi klavirski koncert, op. 83 Johannesa Brahmsa, ki ga je izvedel pianist Simon Trpčeski.

Gostili bomo slovenske dobitnike medalj na 21. Mednarodni lingvistični olimpijadi, ki je potekala v Braziliji. Udeleženci so tekmovali v razumevanju sistema neznanega jezika. Brest Lenarčič z Gimnazije Rogaška Slatina je osvojil zlato medaljo, kar je prvo zlato za našo državo na tem tekmovanju. Patricia Király z Gimnazije Bežigrad si je s svojim znanjem priborila srebrno medaljo, na ekipni tekmi pa celotna ekipa bron.

Oddajo posvečamo dvema francoskima skladateljema, ki sta se odlikovala ne le v komponiranju, temveč tudi kot orgelska virtuoza. Za nadaljevanje smo izbrali Slovesno mašo v cis-molu, op. 16 Louisa Vierna, Duruflejevega učitelja in prijatelja.
Za sklep pa se vračamo k učitelju Durufleju in njegovim Štirim motetom na gregorijanske teme, op. 10.

V zbirki črtic Vonj po morju boste spoznali slovenske ribiče iz Križa, Nabrežine in Kontovela. Zgodbe segajo v čas prve polovice 20. stoletja, ko je bilo ribištvo na slovenski obali od Trsta do izliva Timave še v polnem razmahu in so slovenski ribiči prodajali svoj ulov v tržaškem središču. Junaki Lisjakovih zgodb so resnične osebe iz naše polpretekle zgodovine, in dogodki, o katerih Bruno Volpi pripoveduje, so se res zgodili.
Knjiga je izšla pri založbi Mladika.

Interpret: Danijel Malalan
Režiserka: Suzi Bandi

Produkcija RAI Radio Trsta A. Posneto leta 2010.

19:15
Poigra

Across the Universe je glasbeni film, ki je v angleško-ameriško koprodukciji pod taktirko Julie Taymor nastal leta 2007. Sama zgodba filma so pravzaprav skladbe, ki so jih spisali člani liverpoolske glasbene skupine The Beatles. Beatli veljajo za najpomembnejšo, najvplivnejšo in najuspešnejšo glasbeno skupino vseh časov. Skupina je pomembno vplivala na nastanek in razvoj poznejših glasbenih skupin tako v Veliki Britaniji kot po svetu. Imela tudi sicer velik vpliv, sploh na mladino, ki se je po vzoru Beatlov branila striženja las, klasičnih vzgojnih prijemov in preživelih tradicij. Od nastanka leta 1962 pa do danes so prodali, po nekaterih ocenah več kot pol milijarde, spet po drugih pa več kot 2 milijardi posnetkov.

19:55
Poigra

v oddaji predvajamo posnetke skladb, ki smo jih za naš arhiv posneli s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in drugimi priznanimi slovenskimi orkestri.

Korintska nevesta in Bog in bajadera sta bili do nedavna še neprevedeni baladi Johanna Wolfganga Goetheja. Zdaj ju imamo v prevodu Mateja Venierja, ki je dosledno upošteval tudi formalno zgradbo verzov, stopic in rim. Ode velikega nemškega pesnika, pisatelja in polihistorja Johanna Wolfganga Goetheja Matej Venier tudi predstavlja, poslušamo pa tudi glasbo, ki jo je navdihnila prav Goethejeva balada Bog in bajadera.

Igralec Blaž Šef,
bralka Ana Bohte,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstra zvoka Urban Gruden, Matjaž Miklič,
režiserka Špela Kravogel,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten.
Posneto leta 2024.

21:25
Poigra

22:00
Poročila

Vpogled v glasbeno sodobnost, novi posnetki, predstavitve zasedb, poglobljeni tematski pregledi in portreti tujih in domačih skladateljev, klasikov sodobne glasbe in najmlajših ustvarjalcev.

Izbor pesmi iz pesniške zbirke, ki je prepričala strokovno žirijo (dr. Kristina Kočan, dr. Alojzija Zupan Sosič, Pia Prezelj) za Veronikino nagrado 2024.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov