Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 28. nov. 2020

Ars • Sob, 28. nov.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled najnovejših glasbenih dogodkov.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Dragi poslušalci, vabimo vas k spremljanju koncerta Slovenskega okteta, ki smo ga posneli leta 2016 na Kogojevih dnevih v Kanalu ob Soči.

Ansambel je koncert v cerkvi sv. Marije Vnebovzete posvetil spominu na svojega prezgodaj in nenadoma umrlega pevca, tenorista Marjana Trčka. Program je tako spleten iz Maše za mir/Misse pro pace Ambroža Čopija, Treh duhovnih zborov Andreja Makorja in sedmih skladb oziroma priredb slovenskih ljudskih pesmi spod peres Ignacija Ote, Rada Simonitija, Pavleta Merkuja in Danila Švare.

11:00
Poročila

22. novembra je v Lenartu v Slovenskih goricah preminil škof Jožef Smej, star osemindevetdeset let. Poleg opravljanja svojega osnovnega poklica je bil tudi literarni zgodovinar, pisatelj, prevajalec iz francoščine, latinščine, nemščine in madžarščine ter pesnik. Posebej se je ukvarjal z raziskovanjem kulturne in slovstvene zgodovine Prekmurja, prekmurskega jezika in duhovnikov, pisateljev ter politikov, kot so Mikloš Küzmič, Štefan Küzmič, Jožef Klekl st. in drugi. Napisal je biografiji Mikloša Küzmiča in Ivana Baša, župnika v Bogojini, ko je arhitekt Jože Plečnik tam prezidal prejšnjo cerkev in je nastala njegova znamenita arhitektura, kot jo poznamo danes. Z Jožefom Smejem se je leta 1990 pogovarjal Milan Skledar.

Danes bodo Oddaljeni zvočni svetovi eden od sprehodov po zvočnem svetu dežel, ki smo jih že obiskali. Slišali bomo glasbo iz Kašmirja, Mjanmara, petje severnoameriških staroselcev, pa glasbo z Jave in Moluških otokov v Indoneziji … Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

13:00
Poročila

Pred nedeljskim iztekom letošnjega povečini virtualnega Slovenskega knjižnega sejma smo pripravili izvleček o izstopajočih dogodkih sejma, ki ga je skupaj z motom »Narazen, a vendar skupaj« pripravilo 97 založb in organizatorjev. Naš gost je letošnji Schwentnerjev nagrajenec za založniške dosežke Primož Premzl. Dotaknili smo se tudi založništva v Evropi v letošnjem »koronskem času«. Na primerih štirih galerij po državi smo pripravili izbor različnih, na to obdobje prilagojenih načinih njihovega delovanja. O tem, kako je to obdobje prineslo preobrat v delovanju muzejev po svetu, in kaj bo od njega ostalo v prihodnje, pa je za oddajo spregovoril ameriški Pulitzerjev nominiranec in pisatelj dr. Noah Charney.

14:00
Poročila

Glasbena medigra

Martin Pollack je avstrijski novinar, pisatelj in prevajalec, ki je po svojih prednikih po očetovi strani, ki so živeli v Laškem, povezan s Slovenijo. Rodil se je malo pred koncem druge svetovne vojne v Bad Hallu v Gornji Avstriji. Študiral je slavistiko in vzhodnoevropsko zgodovino. Do leta 1998 je bil dopisnik in urednik revije Spiegel, nato pa se je povsem posvetil pisanju. V slovenščini imamo prevedeni njegovi knjigi Smrt v bunkerju, v kateri pripoveduje zgodbo svojega očeta, gestapovca in esesovca, odgovornega za množične poboje in likvidacije na Slovaškem in v Galiciji, ter zbirko reportažnih esejev Kontaminirane pokrajine. V lani objavljeni zgodovinski knjigi Ženska brez groba; poročilo o moji teti opisuje življenjsko zgodbe svoje pratete Pauline Bast - Drolc, s Slovencem poročene Nemke, ki so jo partizani po vojni odpeljali v taborišče na gradu Hrastovec, kjer je kmalu umrla; pokopana je neznano kje. Pisatelj o Pauline, ki ni bila nacistka, ne izve veliko, do potankosti pa dokumentira zgodbo njenih sorodnikov, prepričanih nacionalsocialistov. Po kruti ironiji usode je žrtev povojne oblasti postala prav 70-letna Pauline; drugi sorodniki so s svojimi prepričanji mirno živeli naprej. Pisatelj in dokumentarist Martin Pollack je bil za svoje delo o travmatičnih poglavjih med- in povojne zgodovine večkrat nagrajen, tudi z avstrijsko državno nagrado za kulturno publicistiko. Knjiga je v slovenskem prevodu Jerneje Jezernik pravkar izšla pri Celjski Mohorjevi družbi. Z Martinom Pollackom se je pred dnevi po telefonu pogovarjala Staša Grahek.

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob jazzovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

V oddaji Sobotni koncert bomo danes predvajali posnetke s koncerta španske violinistke Marie Duenas in ameriškega pianista Kena Node, ki sta enaindvajsetega julija lani nastopila v cerkvi v švicarskem Verbieru v sklopu tamkajšnjega slovitega poletnega festivala Verbier. Spored je bil skoraj v celoti posvečen francoskim glasbenim ustvarjalcem. Glasbenika sta izvedla Introdukcijo in Rondo capriccioso v a-molu, op. 28 Camilla Saint-Saënsa, Violinsko sonato v A-duru Cesarja Francka in koncertno rapsodijo z naslovom Cigan Maurica Ravela. Za uvod je zazvenela še kratka skladba z naslovom Subito, ki jo je Witold Lutoslawski zložil leta 1992 za Mednarodno violinsko tekmovanje v Indianapolisu.

Komisija, ki jo sestavljajo Diana Pungeršič, Žiga Rus in Veronika Šoster, je za nagrado za najboljši prvenec poleg romana Agni nominirala še štiri dela: Plavalca Sergeja Curanovića, Roko razje Vesne Liponik, Rane rane Anje Novak - Anjute in Norci pomorci Goroslava Vukšića - Goga. Borut Kraševec jih je z romanom Agni prepričal, ker je ta "izpisan z literarno veščino, široko razgledanostjo po kulturni krajini in tankim posluhom za arhetipsko, (…) je neizprosno zavrta naravnost v (nepriznani) živec civilizacije".
Roman je ljubezenska drama z elementi kriminalnega romana in inovativno poetiko. V njem se prepletajo in druga v drugi odsevajo človeške in živalske usode, ki jih vodijo nagoni in strasti, hkrati pa se z novih perspektiv razkrivajo nekatere tabu teme. Odlomek z začetka romana interpretira Željko Hrs.

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

Nabucca je napisal Verdi v svoji avtobiografski skici leta 1879. Tedaj se je v njem prvič razvnel ogenj skladatelja, rojenega za pisanje oper. Njegova melodična moč se je sprostila, predvsem pa je dosegel kakovost v velikih zborovskih prizorih, katerih preprosta melodična domislica z odličnim ritmom gre izredno hitro v uho in seže do srca.

Na našem posnetku nastopajo:
Ana: Fulvia Mastrobuono – sopran,
Abdallo: Antonello Ceron – tenor,
Veliki svečenik: Gianluca Breda – bas,
Ízmael: Antonello Palombi – tenor,
Fenena: Carmen Topciu – mezzosopran,
Zaharija: Rafał Siwek – bas,
Abigaila: Anna Pirozzi – sopran in
Nabucco: Giovanni Meoni – bariton.
Posnetek je nastal devetega oktobra leta 2018 v Neaplju. Zbor in orkester Teatra San Carlo je vodil Francesco Ivan Ciampa.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov