Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 14. mar. 2021

Ars • Ned, 14. mar.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

V tokratni oddaji skupaj z našimi gosti razmišljamo o tem, kako danes živeti pristno, spontano in pričevalno krščanstvo. Z nami so: katoliški duhovnik Zoran Kodela iz Maribora, tudi urednik in direktor krščanske TV EXODUS. Pred leti je bil močno dejaven v katoliški Prenovi v duhu. Z njim so v oddaji še: Milena Janel iz okolice Slovenskih Konjic, posvečeni diakon Janez Ajd iz Gladomesa pri Slovenski Bistrici in njegova žena Cvetka – sicer tudi predsednica Društva Prenova v duhu. Torej kako biti verodostojen kristjan v teh duhovno kdaj kar zapletenih časih?

O bone Jesu je starodavna latinska himna, ki se s svojo vsebino poda tudi v postni čas. »O, dobri Jezus, usmili se nas. Ti, ki si nas ustvaril, si nas odrešil s Krvjo, s predragoceno svojo Krvjo,« je njeno besedilo; v različnih oblikah in na različne načine je postala osnova sakralnim kompozicijam številnih skladateljev.

Iz evangeličanske cerkve v Murski Soboti na 4. postno nedeljo neposredno prenašamo bogoslužje, ki ga bosta vodila škof Leon Novak in Peter Andrejčak, predsednik EHO-PODPORNICE. Za glasbeni del bodo poskrbeli organist David Kisilak, Dou Mystika in Dekliški pevski zbor pod vodstvom Karmen Vrečič-Kar.

11:00
Poročila

V oddaji Evroradijski koncert bomo predvajali posnetek koncerta Simfoničnega orkestra Španske radiotelevizije in pianistke Sofie Melikian, ki sta pod vodstvom dirigentke Yi-Chen Lin nastopila 25. oktobra lani v kulturnem središču Teatro Monumental v Madridu. Na sporedu koncerta so bili Simfonija št. 38 v D-duru, K. 504 Wolfganga Amadeusa Mozarta, Koncert za klavir št. 5 v F-duru, op. 103 Camilla Saint-Saënsa in Simfonija št. 2 v D-duru, op. 36 Ludwiga van Beethovna.

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

14:00
Poročila

Druga izmed zgodb Giovannina Guareschija o don Camillu in Pepponeju, ki jih poslušamo v mesecu marcu, prinaša prigode dobrodušnega duhovnika in levičarja Pepponeja, ki se dogajajo v povojnem času na veliko noč. Bomba brez kril je vendarle nekako podobna velikanskemu pirhu…
Prevod: France Sirk, interpretacija: Jožef Ropoša.

Zvezde svetovnih opernih odrov imajo na programu Ars posebno oddajo.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:00
DIO: šport, vreme, promet

Tokrat smo za predvajanje izbrali posnetke s koncerta, ki ga je v izmenjavo Evropske zveze radijskih postaj posredoval Romunski radio. Slišali boste posnetke s koncerta Nacionalnega orkestra Romunskega radia, ki je sedemindvajsetega novembra leta 2015 pod vodstvom Nicolaeja Moldoveanuja nastopil v koncertni dvorani Mihaila Jore Romunskega radia v Bukarešti. Spored so sestavljali uvertura k operi Čarostrelec Carla Marie von Webra, Trojni koncert za violino, violončelo, klavir in orkester romunskega skladatelja Paula Constantinescuja, ki je deloval sredi 20. stoletja, in Ravelova orkestrirana različica Slik z razstave Modesta Musorgskega. V solističnih vlogah so v Trojnem koncertu nastopili violinist Rafael Butaru, violončelist Razvan Suma in pianistka Rebeca Omordia.

V postnem času se pripravljamo na veliko noč. Njeno sporočilo je zmaga življenja nad smrtjo. V teh časih pa ljudje, tudi verujoči, zelo težko sprejemajo idejo o Jezusovem vstajenju od mrtvih in o življenju po smrti. O tem ponavljamo pogovor Roberta Kralja s katoliškim duhovnikom in pesnikom Markom Rijavcem.

Oddajo namenjamo Orgelski knjigi Olivierja Messiaena. Cikel sedmih skladb je skladatelj povezal v zbirko leta 1951. V svojem orgelskem opusu je najmočneje izrazil svoja globoka verska čustva, krščanske skrivnosti pa je upodobil z izvirno glasbeno govorico. Tudi nekatere skladbe iz Orgelske knjige je opremil z navedki iz Svetega pisma, vsem pa je dodal razlago o uporabljeni skladateljski tehniki.

Pisatelj Jože Hudeček je pogosto zajemal snov iz spominov na otroška leta v ljubljanskem Trnovem v niti ne tako oddaljenih časih, ko je bilo to še izrazito predmestno območje. Njegovi neredko nostalgični, celo idealizirani zapisi so polni življenja in hkrati poznavanja zgodovine, ob tem pa jih bogatijo še osebni premisleki in številne prispodobe.

Pesniška govorica Gregorja Podlogarja je lucidna, poglobljena, pogosto kritična, a tudi duhovita refleksija sveta in življenja – pa tudi refleksija njunih različnih razlag. Avtorjeva nova poezija, v oddaji boste lahko prisluhnili trem daljšim pesmim, ob oživljanju preteklosti in zaziranju v prihodnost skozi današnjo perspektivo razpira bivanjsko tematiko, predvsem temo smrti. Brez strahu ali moreče teže. Stvarno, humorno. Reflektirano in nagovorno. Mestoma celo z glasbeno spremljavo. V interpretaciji Branka Jordana.

13. januarja 2017 je v 85. letu starosti umrl Anton Nanut, dirigent, častni član in dolgoletni šef dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Bil je glasbenik s širokim glasbenim razgledom, poglobljen interpret Beethovna, Brucknerja, posebej se je posvetil Mahlerjevim simfonijam in jih pri nas prvi dirigiral vse. Cenil in podpiral je slovenske skladatelje in jim na gostovanjih v tujini praviloma namenil del sporeda. Novejšo glasbo je predstavljal na festivalu Kogojevi dnevi v rodnem Kanalu ob Soči, svoj temeljit vpogled v velika dela pa v gostovanjih z vrhunskimi orkestri po svetu. Po nekaterih ključnih točkah njegove ustvarjalne poti se bomo odpravili v spominskem glasbenem portretu, v prvi vrsti z besedami Antona Nanuta - in njegovo gklasbo.

22:00
Poročila

James Joyce, leta 1882 rojeni irski pisatelj, ki je z natančnim popisovanjem notranjega doživljanja močno vplival na razvoj modernega romana, je v svojih delih črpal predvsem iz svojega lastnega življenja in tudi družbo je prikazoval v osebni luči. V oddaji Literarni portret, ki jo je pripravila prevajlka Tina Mahkota, bomo sledili nekaterim avtobiografskim prvinam v njegovih zgodnjih delih Umetnikov mladostni portret in Dublinčani.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:30
Radijski roman: Dušan Jelinčič: Tržaške prikazni (14/15), 14. del

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov