Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 24. mar. 2021

Ars • Sre, 24. mar.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Antonio Vivaldi: Koncert št. 1 za violino in orkester v E - duru, op. 8, RV 269, Pomlad
Izvajalci: Isaac Stern, violina; Izraelska filharmonija in dirigent Zubin Mehta

Dieterich Buxtehude: Sonata za violino, violo da gamba in basso continuo v B - duru, BUXWV 273
Izvajalca: zasedba Musica Antiqua Köln in dirigent Reinhard Goebel
\t
Georg Friedrich Händel: Koncert za orgle in orkester št. 13 (Kukavica in slavček), HWV 295
Izvajalci: Johann Biber, orgle; Münchenski komorni orkester in dirigent Georg Hlinka

Heinrich Ignaz Franz Biber: Sonata representativa za violino in basso continuo
Stavki: 1. Slavček, 2. Kukavica, 3. Žaba, 4. Kokoš in petelin, 5. Prepelica, 6. Mačka, 7. Marš mušketirjev, 8. Allemanda
Izvajalke: Vesna Stanković, violina; Marianne Bruckner, violončelo; Tina Žerdin, harfa

Wolfgang Amadeus Mozart: Uvertura k operi Figarova svatba
Izvajalca: Simfonični orkester RTV Slovenija in dirigent Anton Nanut

Wolfgang Amadeus Mozart: Arija Figara iz 1. dejanja opere Figarova svatba
Izvajalci: Marcos Fink, basbariton; Simfonični orkester RTV Slovenija in dirigent Anton Nanut

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Peter Iljič Čajkovski: iz cikla Letni časi za klavir, op. 37A: Marec – Škrjančkova pesem; April – Zvonček; Maj – Zvezdnate noči
Izvajalec: Aci Bertoncelj, klavir

Ottorino Respighi: Ptice, suita za mali orkester po starih mojstrih
Stavki: 1. Preludij, 2. Golobica, 3. Kokoš, 4. Slavček, 5. Kukavica
Izvajalca: Filharmonični orkester BBC in dirigent Patrick Thomas

Hugo Wolf: Pomladna pesem
Izvajalci: Komorni zbor RTV Slovenija in dirigent Stojan Kuret, Primož Bratina, klavir

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

Andrej Misson: Pomlad v moji sobi
Izvajalca: Aco Aleksander Biščević, tenor in Bor Zuljan, lutnja

Andrej Mákor: Histria et amor za klarinet in klavir
Izvajalec: Duo Claripiano: Dušan Sodja, klarinet in Tatjana Kaučič, klavir

Felix Mendelssohn Bartholdy: Štiri pesmi brez besed
Izvajalci: Branimir Slokar, pozavna; Jugozahodnonemški komorni orkester in dirigent Paul Angerer

Ludwig van Beethoven: Sonata za violino in klavir št. 5 v F - duru, op. 24, Pomladna sonata
Izvajalki: Tanja Sonc, violina in Božena Hrup, klavir

Lawrence Ashmore: Pomlad iz cikla Štirje letni časi (na angleške narodne pesmi)
Izvajalci: Richard Stoltzman, klarinet; Godalni ansambel Guidhall in dirigent Robert Salter

Astor Piazzolla: Pomlad iz cikla Štirje letni časi v Buenos Airesu
Izvajalec: Pihalni kvintet Ariart

Posnetki iz najnovejše jazzovske produkcije, kot tudi zgodovine jazza.

10:00
Poročila

Danes boste slišali dve obsežnejši skladbi, ki sta nastali po poeziji skladateljevih sodobnikov, pesnikov Carla Busseja in Martina Boelitza – Spev preobraženih, op. 71, ki ga je zložil leta 1903 in ga posvetil svoji ljubljeni soprogi Elsi, s katero se je bil pravkar oženil, ter Nune, op. 112. Obe skladbi bi po glasbeni obliki lahko sodili k pojmu kantata, a Reger ju ni označil s tem imenom – v bistvu ju sploh ni označil z nobenim imenom, saj je hotel s tem ponazoriti svobodno formo svojega ustvarjanja.

11:00
Poročila

Kako velika je v jezikovnem zarisu flamska književnost? Se število ustvarjalcev, ki pišejo v flamščini, veča, upada ali je bolj kot ne konstantno? Se flamski ustvarjalci počutijo kot del nizozemske ali bolj kot del belgijske književnosti? Je smiselno ločevanje med flamsko in holandsko književnostjo? Čeprav je flamska književnost del evropske, o njej vemo precej malo, zato tokrat o flamski literarni ustvarjalnosti, pa tudi o geografski, zgodovinski in kulturni zapletenosti Flandrije. Z dr. Matejo Seliškar Kenda.

Kratka glasbena medigra.

12:00
Poročila

V Arsovih spominčicah vabimo k poslušanju skladb za orkester, komornih in solističnih skladb španskih skladateljev iz druge polovice 19. in prve polovice 20. stoletja, ki jih bodo predstavili priznani slovenski solisti in Simfonični orkester RTV Slovenija. Predstavili bomo skladbe Asturias za kitaro in samospev Serenata Isaaca Albéniza, stavek El fandango del candil iz klavirske suite Goyescas Enriqueja Granadosa, drugo suito Trirogeljnik in duet za dve kitari La vida breve Manuela de Falle, Melanholični ples in Andaluzijski ples za klavir, nato pa Španski ples št. 5 v priredbi za kitaro Enriqueja Granadosa. Oddajo, ki jo je pripravila Tjaša Krajnc, bomo ponovili v četrtek, 25. marca ob 17.05.

13:00
Poročila

Radiofonska dramska lika ura in gong razkrivata kompleksnost v odnosih med moškim in žensko.

Dramaturg Pavel Lužan
Režiser Aleš Jan
Tonska mojstrica Metka Rojc
Glasbena oblikovalka Larisa Vrhunc

Igralca Maja Boh, Slavko Cerjak

Traja 6' 21''
Uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija avgusta 1990

Glasbena medigra.

14:00
Poročila

Mladi so spet v šoli, njihova življenja se počasi vračajo v ustaljene tirnice. Kaj se jim je med epidemijo dogajalo med štirimi stenami in kako so zasloni spremenili njihov pogled na svet? Kakšno je bilo vsakdanje življenja digitalnih domorodcev v času zaprtja? O tem v oddaji Glasovi svetov. Urška Henigman je v studio povabila raziskovalko, ki že vrsto let raziskuje mlade in njihovo rabo digitalnih tehnologij. Docentka doktorica Bojana Lobe s Katedre za družboslovno informatiko in metodologijo Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani je sodelovala v mednarodni raziskavi in preučila rabo tehnologij med epidemijo v Sloveniji.

Glasbena medigra.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

V oddaji bo v ospredju glasba Janka Ravnika, skladatelja, od čigar rojstva letos mineva 130 let. "Bil je eden prvih, ki so se oddaljili od čitalniških skladb salonskega tipa; svojo glasbeno govorico je obogatil z impresionističnimi in ekspresionističnimi prvinami," je o njem zapisal muzikolog Andrej Rijavec. V vseh svojih skladbah je ohranil enotni osebni slog, v slovensko glasbo pa je zanesel evropski ekspresionizem – to s svojo moderno zvočnostjo dokazujejo njegovi zbori, klavirske skladbe in tudi samospevi, ki so polni toplega lirizma.

Wolfgang Amadeus Mozart: Kvartet št. 1 v D – duru za flavto in godalni trio, K 285
Izvajalci: Matej Grahek, flavta; Miran Kolbl, violina; Maja Rome, viola; Igor Škerjanec, violončelo

Ignaz Joseph Pleyel: Koncert za klarinet in orkester v B-duru
Izvajalci: Jurij Hladnik, klarinet; Simfonični orkester RTV Slovenija in dirigent Uroš Lajovic

Georg Christoph Wagenseil: Koncert za harfo, dve violini in violončelo
Izvajalci: Mojca Zlobko Vajgl, harfa; Miran Kolbl, violina; Rok Zgonc, violina; Miloš Mlejnik, violončelo

Claude Pascal: Sonatina
Izvajalca: Matjaž Drevenšek, saksofon in Zoltan Peter, klavir

Sodobna tehnologija je samo navidezno prijazna do glasbe. V resnici je glasbo (tudi umetniško) izkoristila, zasužnjila. Tehnologija je zavrla svet jazza, na obrobje je potisnila šansone, popularno glasbo je prilagodila okusu mase. Glasba, ki je bila nekoč spoštovana in oboževana, je postala uporabno ali pa tudi neuporabno blago.

»Vsakdanje življenje je pot … Brezmejen in čist kot poletno nebo boš, ko prideš na pot, ki je dvom ne doseže. Zato ne sprašuj, katera je prava in katera neprava, kajti nobena ni samo dobra in nobena samo slaba,« pravi o iskanju poti ena izmed zenovskih zgodb. Danes bomo prisluhnili petim, ki osvetljujejo različne človeške lastnosti, od ozkosrčnosti do neizmerne volje, od iznajdljivosti do nepotrebne samopomembnosti. Bereta Zala Ana Štiglic in Jernej Kuntner.

Jože Felc, ki je živel med letoma 1941 in 2010 je bil zanimiva in mnogostranska osebnost. Rodil se je v rudarski družini v Idriji, študiral na ljubljanski medicinski fakulteti in postal nevropsihiater. Več kot 40 let je bil zaposlen v idrijski psihiatrični bolnici. Bil pa je tudi pisatelj in pesnik; objavljal je v v Mladih potih, Naši sodobnosti, Idrijskih razgledih in reviji Kaplje - to je tudi urejal. Napisal je vrsto odmevnih romanov in zbirk kratke proze. V Literarnem nokturnu boste slišali odlomek iz Felčevega devetega romana z naslovom Sova v krošnji, ki je izšel leta 1999. Ob usodi hirajočega zdravnika, ujetnika sle, v njem razkriva malomestno življenje.

Prvi potop v večdelno oddajo o francoskem igralcu in pevcu.

Večer bomo preživeli v družbi angleškega umetniškega dvojca, ki ga sestavljata oče Jez riley French in hči Pheobe riley Law. Njuno novo zvočno delo z naslovom island I fjorar - the crystal detector je bilo pripravljeno za zvočno razstavo na osmih kanalih, ki bi jo med marcem in majem 2021 morali gostiti v galeriji Steklenik - galeriji za zvok, bioakustiko in umetnost, ki domuje v vzhodnem krilu Rastlinjaka Tivoli. A vse od razglasitve epidemije ostaja Rastlinjak Tivoli zaprt - s tem pa tudi galerija, v kateri bi bilo mogoče predstaviti nove skladbe. Oddaja je zato nekoliko posebna in hkrati že druga po vrsti, ki je nastala v sodelovanju z zavodom Cona, ki vodi galerijo Steklenik. Skupaj smo se odločili za radijsko odprtje skladbe island I fjorar - the crystal detector. Pripravili smo obsežnejšo predstavitev dela in poglobljen pogovor z umetnikoma, hkrati pa bomo v oddaji poleg že omenjenega dela slišali tudi posnek performansa, ki sta ga prav za program Ars pripravila umetnika - v svojem studiu v Angliji. Ob koncu oddaje bomo spoznali še nekatera druga dela umetniškega dvojca, ki se navezujejo na njun način dela, uporabljen tudi pri snovanju skladbe island I fjorar - the crystal detector.

22:00
Poročila

Obrobne poti sodobne kompozicije…zvočni eksperiment…improvizirana glasba in glasni novi jazz

Posvečamo se tako zgodovini jazza kot najnovejšim jazzovskim izdajam.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov