Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 7. jul. 2021

Ars • Sre, 7. jul.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Antonio Vivaldi: Štirje letni časi - Koncert št. 2 v g-molu, op. 8, Poletje
Izvajalca: Benjamin Ziervogel, dirigent in solist na violini; Simfonični orkester RTV Slovenija

Antonio Salieri: Concertino za oboo in godalni kvartet
Izvajalci: Paolo Pollastri, oboa in Godalni kvartet Amati

Francesco Salieri: Simfonija v B-duru: Morski vihar
Izvajalci: I solisti veneti in dirigent Claudio Scimone

Joseph Haydn: Pesem morske deklice, Pastoralna pesem in Mornarjeva pesem
Izvajalki: Veronika Fink Menvielle, sopran in Nataša Valant, klavir

Ludwig van Beethoven: Mirno morje in srečna vožnja za zbor in orkester, op. 112
Izvajalci: Zbor koncertnega združenja Dunajske državne opere; Dunajski filharmoniki in dirigent Claudio Abbado

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Felix Mendelssohn Bartholdy: Mirno morje in srečna vožnja v D-duru, op. 27
Izvajalca: Simfonični orkester RTV Slovenija in dirigent Anton Nanut

Robert Schumann: Štiri pesmi za moški zbor, op. 33
Izvajalec: vokalna zasedba Die Singphoniker

Franz Schubert (besedilo: Heinrich Heine, prevod: Pavel Oblák): Ob morju (iz cikla Labodji spev, op. posth., D.957 )
Izvajalca: Marcos Fink, basbariton; Nataša Valant, klavir

Lucijan Marija Škerjanc: Jadransko morje – 1. Fantazija (Largo) Attaca Subito, 2. Fuga (Allegro Vivace)
Izvajalca: Mariborski komorni orkester in dirigent Samo Hubad

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

Tomaž Habe: Piranski pejsaži
Izvajalca: Orkester Slovenske filharmonije in dirigent Emmanuel Villaume

Bojan Glavina: Trije morski akvareli
Izvajalci: Luca Ferrini, klavir; Komorni orkester solistov Društva slovenskih skladateljev in dirigent Jürgen Bruns

Claude Debussy: Morje, tri simfonične skice
Izvajalca: Simfonični orkester RTV Slovenija in dirigent Rossen Milanov

Posnetki iz najnovejše jazzovske produkcije, kot tudi zgodovine jazza.

10:00
Poročila

Aleksander Skrjabin se je že v mladosti zanimal za filozofijo; prebiral je Kanta, Fichteja, Schopenhauerja, Nietzscheja in jezikoslovca Trubeckoja ter se na prehodu iz 19. v 20. stoletje seznanil s teozofskimi nazori Helene Blavatske in razvil izvirno različico vloge ter ciljev umetnosti in glasbe. Teozofija temelji na tem, da je v neskončnem univerzumu vse obstoječe, vsaka bitnost v svojem osnovnem bistvu sorodna kozmični zavesti in da je vsak njegov del živ in poduhovljen. Temeljna ideja teozofije, to je božanske modrosti, je bistvena enotnost vseh bitij.

Iztok Osojnik je v petih desetletjih izrazito sooblikoval naš družbeni in umetnostni prostor, in sicer kot intelektualec, ustvarjalec in kot pobudnik, ustanovitelj ali soustanovitelj številnih gibanj, projektov ali ustanov. Podpisal se je pod več kot trideset izvirnih knjig poezije, pet romanov, več zbirk esejev in študij ter znanstveno monografijo Somrak suverenosti in za svoja dela prejel več uglednih tujih in domačih nagrad.

Kratka glasbena medigra.

12:00
Poročila

V Arsovih spominčicah bomo predstavili tri skladbe, ki so zazvenele v izvedbi uglednih slovenskih glasbenikov in ansamblov na prejšnjih izdajah Festivala Maribor: Kvintet za rog in godala v ES-duru, K407, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Simfonijo za godala v g-molu, št. 12, Felixa Mendelssohna Bartholdyja in Kvintet za flavto, violino, violo, violončelo in harfo Jeana Françaixa. Oddajo, ki jo je pripravila Tjaša Krajnc, bomo ponovili v četrtek, 8. julija ob 5.05.

13:00
Poročila

Srbski dramatik, režiser, komponist in avtor akustičnih radijskih iger je strasten popotnik in prisluškovalec tišini, iz katere se oglašajo zvočne pripovedke o skrivnostih morja in o njegovih odmevih na obali. V več kot štirih desetletjih ustvarjanja je Jovanovič razvil izrazito avtorsko poetiko posebej za radio. Kot opazovalec, scenarist, režiser, snemalec in montažer po večini kar v eni osebi zajema snov iz resničnosti in sanj in jo tke v polnokrvne zgodbe brez besed. Kljub temu pa je v njih čutiti prisotnost človeka neposredno ali v vlogi poslušalca. Iz Jovanovičevega ars-akustičnega niza Fragmentov je tudi kratka igra Archipelago prospero.

Traja; 9'43''.
Produkcija Radia Beograd 1988.

Glasbena medigra.

14:00
Poročila

Knjiga z naslovom Moja odločitev, ki je izšla pri založbi Aristej, prinaša pričevanja, pravice in predsodke o splavu. O pravici do svobodnega odločanja o rojstvu otrok, ki je v Sloveniji ustavno zaščitena, se bomo pogovarjali z avtorico knjige, antropologinjo, sociologinjo in direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač.

Glasbena medigra.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Po škrbini lanskega leta, ki jo je povzročila pandemija, se je sinoči začel 74. canneski filmski festival. Spregovorili bomo o utrinkih z otvoritvene slovesnosti s častno gostjo Jodie Foster in o začetku tekmovalnega programa. Nato pa bomo pogledali v Neapelj, kjer se na gledališkem festivalu predstavlja tudi slovenska gledališka umetnica Agata Tomšič. Vabimo vas k poslušanju!!

Nedavno se je poslovil tenorist Jurij Reja. Umetnik, ki je vrsto let veljal za steber ljubljanskega opernega ansambla, je poustvaril približno 75 vlog, poznan in priljubljen pa je bil tudi po svojih interpretacijah samospevov. V radijskem arhivu jih najdemo več kot sto in nekateri med njimi bodo zazveneli tudi v današnji oddaji.

Tokrat bo v ospredju uvod v 69. Festival Ljubljana. Uvodni koncert je potekal v četrtek 1. julija, dan kasneje, v petek, pa je potekala koncertna uprizoritev Bizeteve Carmen z Elino Garanča v naslovni vlogi.
Obiskali smo tudi koncerte kontratenorista Jakuba Józefa Orlińskega in orkestra Il Pomo d'Oro, koncert orkestra SNG Maribor in solistov študentov Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani ter koncert iz cikla Carpe artem, v Benetkah pa sta uprizoritev doživeli operi Faust Charlesa Gounoda, in Fárnak Antonia Vivaldija.
Napovedujemo tudi Piranske glasbene večere, mednarodni festival Teden kitare in omenjamo novo nagrado Akademskega zbora Univerze na Primorskem.

Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden.

Glasbena medigra.

Igor Likar, pesnik, pisatelj, režiser in naš radijski sodelavec piše roman z naslovom Sojenje črnemu klovnu. Delo pripoveduje o času okrog leta 1990, vendar je tematika še kako aktualna. Naslov odlomka je nekoliko skrivnosten: Buergermeister in on - dva falota, prijatelja. Kdo je torej črni klovn v romanu in tudi izbranem odlomku?
Interpretira Brane Grubar.

Tokratna gostja v oddaji Srce šansona je samostojna kulturna delavka, intermedijska umetnica, magistra novih medijev iz Akademije za likovno umetnost, ki je poleg tega tudi predana pevka, glasbenica, piska besedil. Umetnica Aphra Tesla že leta sodeluje s številnimi glasbeniki ter skupinami in je domači glasbeni sceni dobro znana.

V zadnjih dveh tednih sta umrla Louis Andriessen in Frederic Rzewski, dva velika skladatelja, ki sta v svojo glasbo vpeljevala družbena vprašanja, politične ideje in delavskih bojev. O odnosu med družbo in umetnostjo sta znala razmisliti na poglobljen način, v obrtniško močnih glasbenih delih. Louis Andriessen je o svoji skladbi z naslovom Delavski sindikat izjavil: "Tako kot v političnem delovanju tudi to glasbeno delo uspe samo v primeru, da vsak glasbenik igra s prepričanjem, da je njegov delež bistvenega pomena."

Z mislijo na pomembna umetnika smo izbrali ponovitev oddaje Arsov art atelje iz 27. aprila leta 2016. V njej se je avtor Primož Trdan z dvema gostoma pogovarjal o politiki in uporu v novi glasbi, v drugi polovici oddaje pa bomo slišali najbolj znano delo Frederica Rzewskega The People United Will Never Be Defeated!, Združeno ljudstvo ne bo nikdar premagano!

22:00
Poročila

Prisluhnili bomo tradiciji elektroakustične glasbe v njeni zgodovinskosti in sodobnosti – poslušali bomo novo izvedbo nedoločene skladbe Variation VII Johna Cagea, nato še naslovno skladbo plošče Markusa Schmiklerja, ki na svoji novi izdaji Sky Dice / Mapping the Studio razgrinja svoj pogled na zapuščino elektroakustičnih zvrsti, tehnik in odnosov do zvočnega gradiva, na začetku pa se bomo ustavili ob novi, drugi zbirki kolektiva Langham Research Centre.

Posvečamo se tako zgodovini jazza kot najnovejšim jazzovskim izdajam.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov