Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 24. okt. 2021

Ars • Ned, 24. okt.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Ameriški pesnik Robert Bly je podpisal prek 20 avtorskih in prevodnih knjig poezije. V domovini velja za enega izmed tistih avtorjev, ki so pripomogli k uveljavitvi in priljubljenosti pesmi v prozi kot posebne literarne zvrsti. Pesem v prozi Jesen je iz njegove zbirke Seganje k svetu. Interpretira: Klemen Janežič.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

50 let mineva od prvega koraka sestre usmiljenke Bogdane Kavčič na afriških tleh. V vsem tem času je celino zapustila le za kratke počitnice. Poslanstvo misijonarke in medicinske sestre je opravljala v Ruandi, Srednjeafriški republiki, zdaj ga v Burundiju, kjer je pred petimi desetletji začela misijonarsko pot. Čeprav je na črni celini videla veliko gorja, od lačnih, zanemarjenih otrok do odraslih, zaznamovanih z vojnami v vseh njihovih razsežnostih, je - kot poudarja - hvaležna za vse izkušnje in preizkušnje pri svojem delu, ker ve, da je skupaj s sestrami pomagala številnim ljudem zaživeti bolje.

Carl Nielsen velja za enega največjih danskih skladateljev. Letos mineva 90 let od njegove smrti. Glasba s sakralno vsebino pri njem vsekakor ni v ospredju, tista, ki jo je ustvaril, pa je zanimiva tako iz kompozicijskega kot izvajalskega vidika. Njegov osebni slog zaznamuje eksperimentiranje s tonalnostjo, in to se jasno kaže tudi v njegovih nabožnih delih.

Iz župnijske cerkve svetega Rešnjega telesa v Mariboru na misijonsko nedeljo neposredno prenašamo sveto mašo, pri kateri sodelujejo tamkajšnji verniki. Mašuje župnik Franček Bertolini, poje pa župnijski mešani pevski zbor pod vodstvom Helene Štajnmec. Na orgle jih spremlja Jože Vagner, na klavirju pa Jurij Černetič.

11:00
Poročila

Koncert, ki je potekal 1. maja v Centru umetnosti v Seulu v Kužni Koreji, je občinstvu predstavil Štiri poslednjimi pesmimi Richarda Straussa.
Strauss se je transcendentalne tematike umiranja prvič lotil že s šestindvajsetimi leti, še bolj prepričljivo pa se je k tej tematiki vrnil v zadnjih dneh svojega življenja – v času, ko so nastale Štiri zadnje pesmi. Leta 1946 je Strauss odkril pesem Večerna zarja velikega nemškega lirika Josepha Eichendorffa in verjetno ga je prav ta pesem pozneje navdahnila za njegov poslednji pesemski cikel.
Drugi del koncerta je ponudil Brucknerjevo četrto simfonijo, s katero je skladatelj šele prvič doživel širše priznanje. Nadel ji je naslov Romantična, z glasbo pa je naslikal vzdušje srednjeveškega življenja, ki so ga v devetnajstem stoletju pogosto idealizirali.

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

14:00
Poročila

Mesec oktober v Humoreskah namenjamo britanskemu mojstru humornega pisanja Pelhamu Grenvillu Wodehouseu,. Tri oktobrske nedelje smo poslušali o Jeevesu in Woostru, danes pa vas vabimo, da prisluhnete zgodbi z naslovom Ko je očka preklinjal v hindustanščini. Očka je polkovnik Reynolds, kri pa mu hitreje požene po žilah njegova hčerka oziroma njen pes, mops Tommy. Zakaj polkovnik preklinja prav v hindustanščini, pa bomo izvedeli v nadaljevanju. Zgodbo je prevedel Matej Juh.

Seveda ne bomo mogli zajeti vse njene zelo obsežne diskografije, prav tako ne vseh vlog, ki jih je interpretirala v svoji karieri. Poslušali pa bomo odlomke iz oper Čarobna piščal, Lucia di Lammermoor, Seviljski brivec, Ariadna na Naksosu in Figarova svatba.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:00
DIO: šport, vreme, promet

Nizozemski komorni orkester je petnajstega februarja letos nastopil v dvorani Concertgebouw v Amsterdamu. V dvojni vlogi solista in dirigenta se je predstavil francoski oboist François Leleux, spored pa je bil razpet med glasbo klasicizma in našega časa. V uvodu je zvenela Rapsodija za št. 1 za klarinet in orkester Clauda Debussyja, ki jo je za angleški rog solo priredil Gilles Silvestrini. Sledile so Variacije za orkester na Haydnovo temo Johannesa Brahmsa, nato je bila na vrsti nizozemska prva izvedba skladbe A Freak in Burbank švedskega skladatelja Alberta Schnelzerja, koncertni program pa je zaokrožil še Koncert za oboo v C-duru Josepha Haydna.

Sv. Pahomij velja za eno osrednjih osebnosti egiptovskega meništva. Njegov predhodnik sv. Anton je ideal meništva videl v samoti, medtem ko je Pahomij zbral menihe v občestva, kjer so skupaj delali in živeli. Naš gost bo dr. Jan Ciglenečki, docent na oddelku za filozofijo filozofske fakultete v Ljubljani, ki nam bo povedal več o tem, kako so bile organizirane meniške skupnosti pod Pahomijevim vodstvom in kakšno je bilo njihovo duhovno življenje.

Improvizatorja so navdahnili odlomki iz dela Via crucis Slovenica – Slovenski križev pot pisatelja in akademika Alojza Rebule, ki je pred leti na njegovo napisal posebno besedilo za oratorij – v latinskem jeziku govori o Kristusovi Kalvariji, v slovenskem je občutena reminiscenca Kalvarije, ki jo je skozi zgodovino doživljal slovenski narod.

Koncert je Maks Strmčnik posvetil spominu na prijatelja, prav tako organista, improvizatorja in skladatelja, akademika Primoža Ramovša, ki bi letos praznoval stoti rojstni dan in s katerim sta večkrat improvizirala tudi skupaj.

Dr. Dragan Potočnik je marsikaj: na mariborski Filozofski fakulteti predava zgodovino, med drugim je odličen poznavalec islama, avtor znanstvene monografije o Iranu, objavlja tudi leposlovje, hkrati pa je svetovni popotnik. Leta 2011 je tako pri založbi Pivec objavil Zgodbe z afriških in azijskih dvorišč, zbirko osebno intoniranih potopisov, s katerimi se je predstavil kot diskreten popotnik, opazovalec in prisluškovalec svetov, ki izginjajo. V oddajo Spomini, pisma in potopisi smo iz omenjene knjige uvrstili Zgodbo s kenijskega dvorišča, zgodbo o avtorjevem bivanju med plemenom Turkanov. Nikar ne zamudite.

V dveh urah se poglobimo v delo izjemnih glasbenih osebnosti. Z razmišljanji, pogovori in seveda poslušanjem glasbe obeležujemo jubileje in izpostavljamo delo izbranih glasbenikov.

22:00
Poročila

Kristina Brenk v naši kulturni zavesti živi kot velika pravljičarka, prevajalka ter soustanoviteljica založbe Mladinska knjiga, kjer je dobrih dvajset let delovala kot urednica in si prizadevala, da bi bila mladinska književnost obravnavana enakovredno leposlovju za odrasle. Po njeni zaslugi so slovenske slikanice in ilustratorji postali mednarodno prepoznavni in priznani. V igrani oddaji, ki je bila posneta leta 1986 v režiji Irene Glonar, Kristina Brenk predstavlja svojo pripoved Solsticij. Zgodba tematizira posameznikov obračun s samim seboj na pragu smrti. Intrepretira: Majda Grbac.

22:30
Glasbena skrinjica: Xavier Cugat in njegov orkester, 2. del

Poljska pesnica Jadwiga Malina, rojena leta 1974, je leta 2016 objavila pesniško zbirko z naslovom Tu. V njej se s pesmimi vrača v svoje otroštvo sredi osemdesetih let v čas, ko je bil svet še preprost in samoumeven, čeprav prežet s socialistično ideologijo in zaznamovan s pomanjkanjem. Izbor iz zbirke v prevodu Katarine Šalamun Biedrzycke interpretira Maja Blagovič.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov