Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 1. nov. 2021

Ars • Pon, 1. nov.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

V Glasbenih poudarkih izpostavljamo oddajo Ženske v svetu glasbe, ki jo posvečamo eni najopaznejših slovenskih glasbenic, saksofonistki Betki Bizjak Kotnik. Od leta 2000 poučuje saksofon na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, od takrat igra v duu s pianistko Milanko Črešnik, s katero je izvedla vrsto recitalov v abonmajskih ciklih v Sloveniji in tujini, za arhiv Radia Slovenija pa je posnela vrsto skladb slovenskih in tujih skladateljev, ki so leta 2008 izšle na njuni zgoščenki z naslovom Replike.
Iz zbirke skladb za saksofon s klavirjem in z orkestrom bomo poslušali deli francoskih skladateljev: Rapsodijo za saksofon in orkester v različici s klavirjem Clauda Debussyja in Concertino da camera Jacquesa Iberta, ki jo bo saksofonistka izvedla s člani Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko Ronalda Zollmanna. V oddaji glasbene urednice Tjaše Krajnc bomo slišali tudi del pogovora s saksofonistko Betko Bizjak Kotnik.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Iz ljubljanske župnije svetega Rešnjega telesa v Podutiku na praznik vseh svetih neposredno prenašamo sveto mašo, pri kateri sodelujejo tamkajšnji verniki. Mašuje župnik Marko Čižman, poje pa Mešani pevski zbor pod vodstvom in ob orgelski spremljavi Dušana Ješelnika.

11:00
Poročila

11:05
Samo muzika - slovenski jazz: Samo muzika – slovenski jazz

12:00
Poročila

JOSEPH HAYDN: SIMFONIJA ŠT. 44 V E-MOLU, HOB. I: 44, ŽALNA
FRÉDÉRIC CHOPIN: BALADA ŠT. 4 V F-MOLU, OP. 52
KARL AMADEUS HARTMANN: CONCERTO FUNEBRE ZA VIOLINO IN ORKESTER

13:00
Poročila

Stavbe iz lesa ljudje gradijo že tisoče let, zadnje desetletje pa so marsikje predvsem v razvitem svetu začeli graditi večnadstropne, celo stolpnicam podobne zgradbe. V okviru iskanja doslej neobstoječih standardov za takšno gradnjo bo docent z Univerze v Kopru dr. Iztok Šušteršič govoril tudi o tem, zakaj les ni nujno požarno najbolj nevaren material, in med drugim povzel, kateri so najbolj izraziti izzivi pri projektiranju takšnih stavb. Sogovornik je koordinator mednarodnega projekta oziroma akcije HELEN COST, Holistični dizajn visokih lesenih zgradb. Ta pa je del strateških načrtov EU na poti v brezogljično družbo in gospodarstvo. Les kot obnovljiva surovina, predvsem pa njegove gradbene sposobnosti za višje stavbe naj bi občutno nadomestile doslejšna beton in jeklo, in tako dolgoročno znižala trenutni tretjinski delež emisij CO2 gradbenega sektorja. Sedež koordinacije je raziskovalni inštitut InnoRenew CoE, ki se bo to jesen in zimo preselil v večnadstropno, tudi z lesom zgrajeno stavbo inštituta.

Oddajo Ženske v svetu glasbe tokrat drugič posvečamo eni najopaznejših slovenskih glasbenic, saksofonistki Betki Bizjak Kotnik, ki je prejela vrsto prvih nagrad na državnih tekmovanjih in nastopila v finalu več mednarodnih glasbenih tekmovanj. Od leta 2000 poučuje saksofon na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, od takrat igra v duu s pianistko Milanko Črešnik, s katero je izvedla vrsto recitalov v abonmajskih ciklih v Sloveniji in tujini, za arhiv Radia Slovenija pa je posnela vrsto skladb slovenskih in tujih skladateljev, ki so leta 2008 izšle na njuni zgoščenki Replike. Iz zbirke skladb za saksofon s klavirjem in z orkestrom bomo poslušali deli francoskih skladateljev: Rapsodijo za saksofon in orkester v različici s klavirjem Clauda Debussyja in Concertino da camera Jacquesa Iberta, ki ju bo saksofonistka izvedla s člani Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko Ronalda Zollmanna. V oddaji glasbene urednice Tjaše Krajnc bomo slišali tudi del pogovora s saksofonistko Betko Bizjak Kotnik.

14:00
Poročila

Kako se soočiti s smrtjo in žalovanjem ob izgubi bližnje osebe? To je eno ključnih vprašanj, s katerim se v Dnevniku žalovanja sooča francoski teoretik Roland Barthes (1915–1980). S prevajalko Suzano Koncut pretresamo to nenavadno, fragmentarno delo, ki je hkrati intimen in filozofski razmislek o žalovanju, in predstavimo Barthesa, enega najzanimivejših mislecev 20. stoletja.

Kvartet rogov iz Detmolda, ki ga sestavljajo hornisti Joachim Bänsch, Reinhard Philipp Sievers, Jürgen Haspelmann in Hermann Jeurissen, je leta 1990 izdal zgoščenko, na kateri je posnel nekaj zanimivih, krajših del za zasedbo štirih rogov. Izmed glasbenih točk smo za predvajanje tokrat izbrali štiri dela skladateljev, ki so delovali pretežno v drugi polovici 19. stoletja: Gozdni mir Antona Wundererja, Kvartet v B-duru, op. 38 Friedricha Constantina Homiliusa, Nokturno Nikolaja Rimskega-Korsakova in Tri skladbe za kvartet rogov Franza Straussa.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:05
Glasbena medigra

Mednarodno tekmovanje Antonina Dvoržaka – Concertino Praga prirejata češka Akademija za glasbo in Češki radio, namenjeno pa je različnim sestavom ter instrumentalistom, discipline se po navadi ponovijo na tri leta (godala in klavir – trobila in pihala – komorne zasedbe). Letos je izjemoma potekalo dvojno tekmovanje, tako so se na 55. tekmovanju pomerili glasbeniki, združeni v komorne zasedbe, in solisti (pianisti in godalci), pri tem se na solističnem tekmovanju vsi glabeniki pomerijo skupaj, ne glede na instrument, ki ga igrajo. Letos so žirijo v predizboru najbolj prepričali trije pianisti in en violinist, tako so na sklepnem koncertu solističnega dela tekmovanja s Simfoničnim orkestrom Češkega radia in dirigentom Vahanom Mardirossianom nastopili pianisti Ryan Martin Bradshaw, Jan Schulmeister in Ildiko Rozsonits ter violinist Mark Anthony Lewin.
V drugi oddaji bomo slišali Koncert za klavir št. 1 v D-duru, op. 10 Sergeja Prokofjeva v izvedbi Jana Schulmeistra ter Koncert za klavir št. 1 v b-molu, op. 23 Petra Ilijča Čajkovskega v interpretaciji Ryana Martina Bradshawa.

Recenzije so napisali Aljaž Krivec, Marija Švajncer in Nada Breznik.

V izboru glasbe slovenskih skladateljev bomo poslušali glasbo Lojzeta Lebiča. V središče bomo postavlili njegovo delo Novembrske pesmi za mezzosopran in orkester, zelo individualen, oseben skladateljev odziv na poezijo Mirana Jarca.

"...Na snemanju mi je bilo zanimivo. Spoznal sem Špelo Rozin in Mojco Ribič, s katero sem kasneje skupaj študiral na Akademiji. Motilo me je edino to, da zmečemo stran toliko časa. Čakanje na setu me je ubijalo, nepopisno me je dolgočasilo, nisem vedel, kam naj s sabo. Proti koncu snemanja mi je šlo vse skupaj že zelo na jetra. Bilo je še veliko huje kot danes, ker je bila film-ska tehnika v Sloveniji še v povojih. Spomnim se, kako so kar naprej me-njali kolute s filmskim trakom ter postavljali in popravljali luč. Celo več-nost je tudi trajalo, da so nas igralce uredili v maski in da smo zvadili vse svoje prizore. Takrat smo na setu veliko vadili, ponavljanja prizorov pred kamero je bilo pa malo, ker smo varčevali s filmskim trakom..."

Rac bere Raca.
Življenjske zgodbe vrhunskega gledališkega in filmskega igralca Radka Poliča v biografskem romanu, ki je nastal po intenzivnih pogovorih z dramaturginj in publicistko Petro Pogorevc. Prisluhnite raskavemu glasu, ki med hehetom in premolki pripoveduje zgodbo o sebi in o veselih in tragičnih stvareh, ki so ga v življenju doletele od otroštva do vrhuncev igralske kariere v 52-ih nadaljevanjih.

Režiserka: Špela Kravogel
Tonski mojstri: Gal Nagode, Urban Gruden, Matjaž Miklič
Glasbena oblikovalka. Darja Hlavka Godina
Fonetičarka: Suzana Köstner
Korektorica: Emanuela Montanič Sekulović

Posneto v studiu 01 Radia Slovenija, maja 2021.

Ribniški župnik Anton Berčan je v svojem magistrskem delu Arhitekt Jože Plečnik – mož vere, s podnaslovom Duhovna podoba Arhitekta Jožeta Plečnika, izpostavil pogled na življenje in delo priznanega slovenskega arhitekta, pri katerem ne moremo gledati samo skozi oči arhitekta, ampak se v njegovih delih izraža tudi njegova globoka vera. Izbrali smo prispevek Antona Berčana Plečnikov vrt vseh svetih. Glasbeno opremo je pripravil Mihael Kozjek, in sicer odlomke iz stavka 'Pri svetem Krištofu – na grobu' iz Ljubljanskih akvarelov Emila Adamiča (Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom Marka Muniha) ter sklepni del moteta Ecce quomodo moritur iustus Jacobusa Handla Gallusa (Komorni zbor RTV Slovenija pod vodstvom Lojzeta Lebiča). Zvočni oblikovalec Gašper Loborec, bralca Mateja Perpar in Ivan Lotrič.

Pred nami je posnetek koncerta Pariškega orkestra, ki je 16. junija v Parizu pod vodstvom Klausa Mäkele izvedel Koncert za violino in orkester, »V spomin na angela«, Albana Berga in Simfonijo št. 5 v cis-molu Gustava Mahlerja. Solist je bil violinist Renaud Capucon.

22:00
Poročila

Zgodba o na smrt bolnem mladem Davidu, ki ima veliko željo, vendar mu je nihče noče uresničiti – izgubiti nedolžnost in spati z žensko, preden se poslovi od tega sveta.

Avtor: Tom Dalton Bidwell
Prevajalka: Tamara Soban
Režiser: Alen Jelen
Dramaturginja: Vilma Štritof
Tonska mojstrica: Sonja Strenar
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina
Svetovalka za govor: Suzana Köstner
Organizatorka snemanja: Špela Kravogel
Tehnični asistent: Martin Florjančič

David: Jernej Gašperin
Duhovnik: Borut Veselko
Munaza: Sabina Kogovšek
Maggie: Nina Valič
Mož želja: Saša Tabaković
Cheryl Morris: Saša Pavček
Voznik: Andrej Nahtigal

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija marca 2013

Dan spomina na mrtve se bliža koncu, končajmo ga z razmislekom o življenju, družbi in smrti, kot ga je v ciklu pesmi Z grobov izrazil Simon Gregorčič. Interpretirata igralca Ana Facchini in Kristijan Guček.

Oddaja prinaša novosti s sodobne jazzovske scene, obravnava pa tudi zanimive zgodovinske jazzovske teme.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov